7 τρόποι για να ενισχύσετε την ζωτική σας ενέργεια

Κάθε τι ζωντανό στην φύση, είναι εμποτισμένο με ζωτική ενέργεια. Στην ορολογία της yoga για να το περιγράψουμε αυτό χρησιμοποιούμε την λέξη Prana.

Αναλύοντας την λέξη παίρνουμε τα εξής δύο συνθετικά: pra=διαρκής και an=κίνηση. Η ζωτική ενέργεια επομένως έχει να κάνει με μία συνεχόμενη ροή. Αν αυτή η ροή για κάποιο λόγω μπλοκάρεται τότε η ωφέλιμη ενέργεια πέφτει. Στον οργανισμό μας η ζωτική ενέργεια ρέει μέσα από τα κανάλια του νευρικού μας συστήματος. Είναι σημαντικό λοιπόν το νευρικό μας σύστημα μας να λειτουργεί εύρυθμα, για να βιώνουμε υψηλά επίπεδα ζωτικότητας.

Διαβάστε στη συνέχεια εφτά παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στο να διατηρούμε την ζωτική μας ενέργεια σε υψηλά επίπεδα. Γνωρίζοντας αυτή την πληροφορία, θα μπορείτε να κάνετε εκείνες τις επιλογές μέσα στην ημέρα σας, για να αισθάνεστε καλύτερα.

  1. Διαλέξτε φρέσκο-μαγειρεμένα και βιολογικά γεύματα

Μία πολύ δημοφιλής έκφραση είναι το: “είμαστε ό,τι τρώμε”. Σύμφωνα με την Ayurveda, η Prana είναι αποθηκευμένη σε υγιεινές, φρέσκες τροφές, και ως εκ τούτου, τα φρέσκο-μαγειρεμένα γεύματα θα αυξήσουν φυσικά την Prana. Αντιθέτως τα επεξεργασμένα τρόφιμα θεωρούνται «νεκρά» τρόφιμα. Όχι μόνο μειώνουν την Prana, αλλά σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες, μειώνουν τη πεπτική μας φωτιά, φράζουν τα κανάλια του νευρικού μας συστήματος και ανήκουν στους “συνυπεύθυνους” για τις τοξίνες στον οργανισμό μας.

  1. Ξεκουραστείτε καλά

Χωρίς τον κατάλληλο ύπνο και χαλάρωση, το σώμα και το μυαλό δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν στο υψηλότερο δυναμικό τους. Ο σωστός ύπνος δεν είναι μόνο το πόσες, αλλά περιλαμβάνει και το ποιες ώρες κοιμόμαστε. Αποφύγετε να φάτε το βραδινό σας μετά τις οχτώ το βράδυ και ιδανικά ξαπλώστε μεταξύ το αργότερο μέχρι τις 23:00 την νύχτα. Απολαύστε έναν οχτάωρο, αναζωογονητικό ύπνο.
.
Κρατώντας ένα υγιές, συνεπές πρόγραμμα ύπνου θα διατηρείτε ψηλά την ζωτική σας ενέργεια αλλά υγιή και την ποιότητα της ζωής σας. Προσωπικά προτείνω αν κάποιος θέλει να ξεκινήσει με μία μόνο θετική αλλαγή για την ευεξία του, να κάνει την αρχή από τον ύπνο. Αυτό θα δώσει την υποστήριξη και για όλες τις υπόλοιπες θετικές αλλαγές.

  1. Εκφράστε τις σκέψεις και τα συναισθήματα σας

Συσσωρευμένα συναισθήματα τείνουν να αποθηκεύονται στο σώμα μας, προκαλώντας τελικά μπλοκαρίσματα. Τα μπλοκαρίσματα αποτελούν μια σημαντική αιτία διαταραχής της Prana. Ξεκινήστε να γράφετε ημερολόγιο, κάντε διαλογισμό, μιλήστε με έναν σύμβουλο ή θεραπευτή, ή με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο. Εκφραστείτε μέσα απο τη τέχνη ζωγραφίζοντας, παίζοντας μουσική ή χορεύοντας.
.

  1. Κάντε βόλτα στη Φύση

Μια βόλτα στη φύση κάθε εβδομάδα θα έχει θετική επίδραση στην εξισορρόπηση της Prana. Ακόμα και αν ζείτε σε μια περιοχή που η φύση δεν είναι τόσο προσιτή, δοκιμάστε να ξυπνήσετε νωρίς για μια πρωινή βόλτα. Γύρω στις 6 το πρωί ο αέρας είναι πιο ήρεμος και φρέσκος και η βόλτα αυτή μπορεί να είναι μια καλή εναλλακτική λύση.
.

  1. Ασκηθείτε τακτικά

Η άσκηση έχει πολλά και ζωτικής σημασίας οφέλη για την υγεία, τόσο για το σώμα όσο και για το μυαλό μας. Συμβάλλει στην σωστή οξυγόνωση, στην καλή κυκλοφορία του αίματος, στην πέψη και στην αποτοξίνωση, διεργασίες απαραίτητες για την υγιή Prana. Μειώνει το στρες και φέρνει σε ισορροπία τον νου.

Φυσικά λέγοντας άσκηση, σε καμία περίπτωση δεν εννοούμε πολύ έντονη και απαιτητική, που σας οδηγεί εκτός των ωφέλιμων ορίων σας. Ένας από τους λόγους που η yoga συνδέεται άμεσα με την ενίσχυση της ζωτικής ενέργειας είναι ότι απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και σωματότυπους, προσαρμόζεται στις ατομικές ανάγκες του καθενός, μα πάνω απ’ όλα σε πάει πιο μακριά σεβόμενη τα όρια που σου επιτρέπουν να αισθάνεσαι καλά.

  1. Pranayama

Όταν αναπνέετε με επίγνωση προσλαμβάνετε περισσότερο οξυγόνο. Το υψηλό επίπεδο οξυγόνου στο αίμα έχει συνδεθεί με αυξημένη πνευματική διαύγεια, μείωση του στρες, και μια γενική αίσθηση ευημερίας. Μπορείτε κυριολεκτικά να χρησιμοποιήσετε την αναπνοή σας ως πρακτικό εργαλείο, προκειμένου να ανεβάζετε τα επίπεδα της ενέργειάς σας, να “καθαρίζετε” τον νου σας και να απολαμβάνετε απόλυτη χαλάρωση. Μαθαίνοντας να αναπνέετε σωστά και με επίγνωση θα καταφέρετε να διευρύνετε την ζωτική ενέργεια. Στο βίντεο που θα βρείτε εδώ σας καθοδηγώ βήμα – βήμα πώς να το πετύχετε.

  1. Διαλογισμός

Ο διαλογισμός βοηθά να ξεκαθαρίσουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας, και να αυξήσουμε τα επίπεδα επίγνωσης: δύο απαραίτητα στοιχεία για την επίτευξη μιας υγιής ζωτικής ενέργειας. Δεν χρειάζονται πολλές ώρες διαλογισμού για να δούμε θετικές αλλαγές στην ποιότητα της ζωής μας. Δοκιμάστε να αφιερώνετε 5-15 λεπτά πρακτικής διαλογισμού κάθε πρωί ή πριν τον ύπνο.

Ίσως προσέξατε ότι όλα τα παραπάνω, είναι λύσεις απλές και καθημερινές. Πραγματικά αυτό ισχύει. Οι αλλαγές που οδηγούν σε πολύ μεγάλα αποτελέσματα είτε έχουν να κάνουν με την υγεία, είτε με την ευεξία μας, είτε με την παραγωγικότητά μας κτλ. έχουν στον πυρήνα τους την αξία της απλότητας.

Σκεφτείτε και δράστε πιο απλά, χωρίς περιττή “φασαρία” και τότε θα πετυχαίνετε πολύ περισσότερα απ’ όσα προηγουμένως.


Δείτε επίσης:

Πώς ο ύπνος επηρεάζει το σωματικό βάρος

Τα οφέλη της σωστής στάσης του σώματος

Απλότητα

5 συμβουλές για να χάσεις βάρος με σωστό και πρακτικό τρόπο

Sadhana: ‘Ενας τρόπος για να ζεις ακόμα καλύτερα

Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now