5 σημάδια ότι χρειάζεστε ένα διάλειμμα (που θα σας εκτοξεύσει ακόμα ψηλότερα!)

Η καθημερινή ρουτίνα, όταν είναι ισορροπημένη, μας βοηθάει πολύ προκειμένου να ζούμε την ημέρα μας παραγωγικά και όμορφα. Οργανώνει εποικοδομητικά τον χρόνο μας, “σπάει” σε εφικτά βήματα τους στόχους μας και περιλαμβάνει στιγμές αυτοφροντίδας, ώστε να μην παραλείπουμε να κάνουμε πράγματα που διατηρούν την ευεξία, την διαύγεια και την ενέργειά μας σε ψηλά επίπεδα.

Ακόμα όμως κι αν έχετε υιοθετήσει μία τέτοια ρουτίνα (και πραγματικά το εύχομαι καθώς είναι ένα από τα καλύτερα “δώρα” που μπορείτε να κάνετε προς τον εαυτό σας) που υποστηρίζει το σώμα και τον νου σας, ώστε να λειτουργείτε με ευχέρεια και άνεση, υπάρχει η περίπτωση να αισθάνεστε ότι κάτι λείπει. Μία τονωτική ένεση που θα σας δώσει ώθηση!

Υπάρχει βεβαίως και η άλλη περίπτωση! Στην ρουτίνα σας να υπάρχουν ήδη ανισορροπίες που σας εξαντλούν και επιβαρύνουν το σώμα και την σκέψη σας.

Σκεφτείτε το ως εξής. Έστω ότι έχετε το καλύτερο αυτοκίνητο από άποψη δύναμης, ποιότητας και τεχνολογίας. Η απόδοσή του είναι η καλύτερη δυνατή το ίδιο και η εμφάνισή του. Σε βάθος χρόνου όμως τι θα συμβεί; Μπορείτε να του προσφέρετε την φροντίδα που χρειάζεται και να το διατηρήσετε ή να το αφήσετε να “ξεθωριάσει”. Δεν παύει να είναι το ίδιο αυτοκίνητο που έχει αυτές τις μεγάλες δυνατότητες. Αυτό όμως δεν αρκεί. Γιατί λοιπόν να έχουμε απαίτηση από τον εαυτό μας να είναι πάντα παραγωγικός, δραστήριος, κεφάτος και λαμπερός χωρίς να του παρέχουμε την φροντίδα που του αξίζει;

Όποιο σενάριο κι αν ισχύει για εσάς προσωπικά, να ξέρετε πως όλοι χρειαζόμαστε, και έχουμε δικαίωμα να κάνουμε, ένα ποιοτικό διάλειμμα.

Ακούστε λοιπόν το σώμα σας. Σας μιλάει πάντα και γνωρίζει τις ανάγκες του. Διαβάστε παρακάτω ποια είναι τα πιο συνηθισμένα σημάδια που δηλώνουν ότι χρειάζεστε να κάνετε ένα διάλειμμα και ποια συστατικά θα κάνουν αυτό το διάλειμμα ποιοτικό, αναζωογονητικό, με επίδραση που διαρκεί.

Τα σημάδια

1. Το ξυπνητήρι αποτελεί βάσανο. Αν έχετε κοιμηθεί λίγες ώρες, αυτό είναι φυσιολογικό να συμβαίνει. Μήπως όμως δεν μπορείτε να “χορτάσετε” ύπνο όσο κι αν κοιμηθείτε; Αν ναι τότε χρειάζεστε ένα reset! Ένα διάλειμμα εστιασμένο στην ξεκούρασή σας, θα επαναπρογραμματίσει τον οργανισμό σας και θα εξισορροπήσει τους βιολογικούς σας ρυθμούς.

2. Είστε πιο οξύθυμοι ή νευρικοί απ’ ότι συνήθως. Μήπως δεν αναγνωρίζετε τον εαυτό σας και κάποιες αντιδράσεις σας; Αν σας συμβαίνει συχνότερα από το συνηθισμένο να είσαστε υπερβολικοί και να ενοχλήστε με τους άλλους, τότε ο οργανισμός σας, σας χτυπάει το καμπανάκι ότι ήρθε η ώρα για διάλειμμα!  Αν θέλετε να δείτε περισσότερα για αυτή την συμπεριφορά, σας παραπέμπω στο άρθρο “Αποτοξίνωση από τον Θυμό”.

3. Παραμελείτε πράγματα που σας προκαλούν ευχαρίστηση. Ίσως κάνατε διαλογισμό και σας βοήθησε να βάζετε σε τάξη τις σκέψεις σας. Μπορεί να αγαπάτε την yoga και να γνωρίζετε από πρώτο χέρι πόσο όμορφα σας κάνει να αισθάνεστε. Ή ακόμα να λέτε όχι σε προτάσεις αγαπημένων φίλων που απολαμβάνετε την παρέα τους. Αν η κούραση ή το άγχος που αισθάνεστε, προβάλλουν ως δικαιολογίες που σας κρατούν μακριά από συνήθειες που κανονικά αποτελούν πηγή ενέργειας για εσάς, τότε χρειάζεστε μία καλή επανεκκίνηση.

4. Διατροφικές ανισορροπίες. Κατά μία έννοια έχει σχέση με αυτό που αναφέραμε πριν. Γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε. Ίσως μετά από προσπάθεια να καταφέρατε να υιοθετήσετε καλές διατροφικές συνήθειες και να πετύχατε τους στόχους σας. Ενώ όμως ξέρετε τι σας ωφελεί και τι όχι, επιστρέφετε σε μοτίβα συμπεριφοράς, που γνωρίζετε ότι δεν σας κάνουν καλό.

5. Εκδηλώνετε απάθεια και αδιαφορία. Μήπως τις τελευταίες ημέρες, αν όχι εβδομάδες τις περνάτε, σαν υπνωτισμένοι; Ένα σημάδι της ανάγκης για διάλειμμα είναι εάν έχετε αρχίσει να ζείτε κάπως “μηχανικά” ξοδεύοντας πολλές ώρες μπροστά από οθόνες, χωρίς καν να προσέχετε όλη αυτή την πληροφορία που περνάει μπροστά από τα μάτια σας.

Τα “συστατικά” ενός ποιοτικού και αναζωογονητικού διαλείμματος

Το διάλειμμα έχει πολλές μορφές και ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του, φέρνει τα αντίστοιχα αποτελέσματα. Διάλειμμα είναι μία βόλτα στα μαγαζιά για ψώνια ή το να απολαύσεις μία ωραία ταινία από τον καναπέ σου. Και φυσικά τίποτα από αυτά τα δύο δεν είναι κακό ή κατακριτέο!

Στην περίπτωση όμως που το σώμα και ο νους “φωνάζουν” για αναζωογόνηση και ανανέωση, τότε χρειάζεται να τα τροφοδοτήσετε με κάτι πολύ πιο θρεπτικό. Ας το σκεφτούμε ως εξής. Έστω ότι μαθαίνετε πως έχετε χαμηλά επίπεδα μίας βιταμίνης, παρότι ακολουθείτε μία υγιεινή διατροφή. Θα λέγατε ποτέ, αφού τρέφομαι ήδη υγιεινά και γυμνάζομαι δεν χρειάζεται να κάνω κάτι παραπάνω; Μάλλον όχι! Το πιο πιθανό είναι ότι θα ακολουθούσατε μία πιο εξειδικευμένη διατροφή και ρουτίνα, για να φέρετε σε ισορροπία και πάλι την υγεία σας.

Αντίστοιχα λοιπόν κάνω αυτή την διάκριση και αναφέρομαι στο είδος διαλείμματος, που όπως προείπαμε όλοι χρειαζόμαστε, και που μπορεί να επαναφέρει το σύστημά σας στην βέλτιστη λειτουργία του. Τα “συστατικά” του είναι τα εξής:

1. Από – σύνδεση. Για να συνδεθούμε με τον αυθεντικό μας εαυτό, τα θέλω μας και την πηγή ενέργειας που υπάρχει μέσα μας, χρειάζεται να “ανοίξουμε” τον δίαυλο επικοινωνίας. Για να δημιουργήσουμε χώρο, χρειάζεται να αποσυνδεθούμε από την υπερφόρτωση και την φασαρία που δημιουργεί η αδιάκοπη ενασχόληση με την ψηφιακή τεχνολογία και ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την κόπωση που αισθάνεται ο σύγχρονος άνθρωπος σε νου και σώμα.

2. Εξερεύνηση. Ο νους εκτός από ξεκούραση χρειάζεται και νέα ερεθίσματα που τον κρατούν ενεργό και δημιουργικό. Πάντα έχετε την ευκαιρία να κάνετε κάτι καινούργιο. Υπάρχουν τόσες επιλογές για να πειραματιστείτε! Δοκιμάστε μία νέα εμπειρία, μία νέα κουζίνα, ένα νέο σεμινάριο ή επισκεφθείτε ένα νέο μέρος. Οι διαφορετικές παραστάσεις, εικόνες, άνθρωποι και ενέργεια αναζωογονούν σώμα και πνεύμα.

3. Από – δραση. Οργανώστε μία όμορφη, μικρή απόδραση από την καθημερινότητά σας. Σχεδιάστε μία μονοήμερη, ένα σαββατοκύριακο ή μία εβδομάδα διακοπών που θα πραγματοποιήσετε μέσα στους επόμενους τρεις μήνες και ξεκινήστε να φτιάχνετε το πρόγραμμά σας. Κάθε φορά που πιέζεστε και αντιμετωπίζετε κάτι όχι και τόσο ευχάριστο, πάρτε μία βαθιά ανάσα και υπενθυμίστε στον εαυτό σας, πως σύντομα θα βρίσκεστε μακριά από όλα αυτά. Θα δείτε πως όλη αυτή η διαδικασία, θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε όρεξη για δράση. Κάντε μία επιλογή που θα σας εμπνεύσει σε βάθος και θα αποτελέσει μία συναρπαστική, διαφωτιστική εμπειρία για εσάς και θα διευρύνει τους ορίζοντές

4. Γέλιο. Λειτουργεί αυτόματα και μας μεταμορφώνει. Θεραπεύει από μέσα προς τα έξω. Κάντε ένα διάλειμμα που θα σας υπενθυμίσει την χαρά της ζωής και θα σχηματίσει ένα χαμόγελο στο πρόσωπό σας, που θα πηγάζει από μέσα σας.


Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now