5 σημάδια ότι χρειάζεστε ένα διάλειμμα (που θα σας εκτοξεύσει ακόμα ψηλότερα!)

Η καθημερινή ρουτίνα, όταν είναι ισορροπημένη, μας βοηθάει πολύ προκειμένου να ζούμε την ημέρα μας παραγωγικά και όμορφα. Οργανώνει εποικοδομητικά τον χρόνο μας, «σπάει» σε εφικτά βήματα τους στόχους μας και περιλαμβάνει στιγμές αυτοφροντίδας, ώστε να μην παραλείπουμε να κάνουμε πράγματα που διατηρούν την ευεξία, την διαύγεια και την ενέργειά μας σε ψηλά επίπεδα.

Ακόμα όμως κι αν έχετε υιοθετήσει μία τέτοια ρουτίνα (και πραγματικά το εύχομαι καθώς είναι ένα από τα καλύτερα «δώρα» που μπορείτε να κάνετε προς τον εαυτό σας) που υποστηρίζει το σώμα και τον νου σας, ώστε να λειτουργείτε με ευχέρεια και άνεση, υπάρχει η περίπτωση να αισθάνεστε ότι κάτι λείπει. Μία τονωτική ένεση που θα σας δώσει ώθηση!

Υπάρχει βεβαίως και η άλλη περίπτωση! Στην ρουτίνα σας να υπάρχουν ήδη ανισορροπίες που σας εξαντλούν και επιβαρύνουν το σώμα και την σκέψη σας.

Σκεφτείτε το ως εξής. Έστω ότι έχετε το καλύτερο αυτοκίνητο από άποψη δύναμης, ποιότητας και τεχνολογίας. Η απόδοσή του είναι η καλύτερη δυνατή το ίδιο και η εμφάνισή του. Σε βάθος χρόνου όμως τι θα συμβεί; Μπορείτε να του προσφέρετε την φροντίδα που χρειάζεται και να το διατηρήσετε ή να το αφήσετε να «ξεθωριάσει». Δεν παύει να είναι το ίδιο αυτοκίνητο που έχει αυτές τις μεγάλες δυνατότητες. Αυτό όμως δεν αρκεί. Γιατί λοιπόν να έχουμε απαίτηση από τον εαυτό μας να είναι πάντα παραγωγικός, δραστήριος, κεφάτος και λαμπερός χωρίς να του παρέχουμε την φροντίδα που του αξίζει;

Όποιο σενάριο κι αν ισχύει για εσάς προσωπικά, να ξέρετε πως όλοι χρειαζόμαστε, και έχουμε δικαίωμα να κάνουμε, ένα ποιοτικό διάλειμμα.

Αν και το παραπάνω μπορεί να ισχύει οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, με αφορμή την πρώτη μέρα της Άνοιξης που δημοσιεύεται αυτό το κείμενο, υπενθυμίστε στον εαυτό σας πως τώρα είναι μία από τις καλύτερες στιγμές για υποστηρίξετε τον εαυτό σας αφήνοντας πίσω σας τα βάρη του χειμώνα και επιτρέποντάς του να ξεκουραστεί και να ανακάμψει, ώστε βιώσετε όχι μόνο την εξωτερική άλλα και την εσωτερική Άνοιξη!

Ακούστε λοιπόν το σώμα σας. Σας μιλάει πάντα και γνωρίζει τις ανάγκες του. Διαβάστε παρακάτω ποια είναι τα πιο συνηθισμένα σημάδια που δηλώνουν ότι χρειάζεστε να κάνετε ένα διάλειμμα και ποια συστατικά θα κάνουν αυτό το διάλειμμα ποιοτικό, αναζωογονητικό, με ωφέλιμη επίδραση που διαρκεί.


Τα σημάδια

1. Το ξυπνητήρι αποτελεί βάσανο. Αν έχετε κοιμηθεί λίγες ώρες, αυτό είναι φυσιολογικό να συμβαίνει. Μήπως όμως δεν μπορείτε να «χορτάσετε» ύπνο όσο κι αν κοιμηθείτε; Αν ναι τότε χρειάζεστε ένα reset! Ένα διάλειμμα εστιασμένο στην ξεκούρασή σας, θα επαναπρογραμματίσει τον οργανισμό σας και θα εξισορροπήσει τους βιολογικούς σας ρυθμούς.

2. Είστε πιο οξύθυμοι ή νευρικοί απ’ ότι συνήθως. Μήπως δεν αναγνωρίζετε τον εαυτό σας και κάποιες αντιδράσεις σας; Αν σας συμβαίνει συχνότερα από το συνηθισμένο να είσαστε υπερβολικοί και να ενοχλήστε με τους άλλους, τότε ο οργανισμός σας, σας χτυπάει το καμπανάκι ότι ήρθε η ώρα για διάλειμμα!  Αν θέλετε να δείτε περισσότερα για αυτή την συμπεριφορά, σας παραπέμπω στο άρθρο «Αποτοξίνωση από τον Θυμό».

3. Παραμελείτε πράγματα που σας προκαλούν ευχαρίστηση. Ίσως κάνατε διαλογισμό και σας βοήθησε να βάζετε σε τάξη τις σκέψεις σας. Μπορεί να αγαπάτε την yoga και να γνωρίζετε από πρώτο χέρι πόσο όμορφα σας κάνει να αισθάνεστε. Ή ακόμα να λέτε όχι σε προτάσεις αγαπημένων φίλων που απολαμβάνετε την παρέα τους. Αν η κούραση ή το άγχος που αισθάνεστε, προβάλλουν ως δικαιολογίες που σας κρατούν μακριά από συνήθειες που κανονικά αποτελούν πηγή ενέργειας για εσάς, τότε χρειάζεστε μία καλή επανεκκίνηση.

4. Διατροφικές ανισορροπίες. Κατά μία έννοια έχει σχέση με αυτό που αναφέραμε πριν. Γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε. Ίσως μετά από προσπάθεια να καταφέρατε να υιοθετήσετε καλές διατροφικές συνήθειες και να πετύχατε τους στόχους σας. Ενώ όμως ξέρετε τι σας ωφελεί και τι όχι, επιστρέφετε σε μοτίβα συμπεριφοράς, που γνωρίζετε ότι δεν σας κάνουν καλό.

Γι’ αυτό άλλωστε, αυτό που προτείνω ως τρόπο για βελτίωση της υγείας και της ευεξίας μέσω της διατροφής, και φυσικά βασίζεται στην προσέγγιση της επιστήμης της ayurveda, λαμβάνει υπόψη όλους πολλαπλούς παράγοντες που επηρεάζουν την καθημερινότητα του κάθε ανθρώπου και στοχεύει στην καλλιέργεια ενός διαφορετικού τρόπου σκέψης, καθώς η διατροφή δεν είναι κάτι μεμονωμένο και ασύνδετο με τον τρόπο που ενεργούμε και σκεφτόμαστε μέσα στην καθημερινότητά μας. Έτσι μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα διαρκείας. Ένα ποιοτικό διάλειμμα σύνδεσης με την αυθεντική και καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας, είναι καμιά φορά αυτό που χρειάζεστε για να επαναφέρετε την νοητική σας εστίαση προς την κατεύθυνση που σας κάνει καλό και να αναπυροδοτήσετε το κίνητρό σας.

5. Εκδηλώνετε απάθεια και αδιαφορία. Μήπως τις τελευταίες ημέρες, αν όχι εβδομάδες τις περνάτε, σαν υπνωτισμένοι; Ένα σημάδι της ανάγκης για διάλειμμα είναι εάν έχετε αρχίσει να ζείτε κάπως «μηχανικά» ξοδεύοντας πολλές ώρες μπροστά από οθόνες, χωρίς καν να προσέχετε όλη αυτή την πληροφορία που περνάει μπροστά από τα μάτια σας.

Τα «συστατικά» ενός ποιοτικού και αναζωογονητικού διαλείμματος

Το διάλειμμα έχει πολλές μορφές και ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του, φέρνει τα αντίστοιχα αποτελέσματα. Διάλειμμα είναι μία βόλτα στα μαγαζιά για ψώνια ή το να απολαύσεις μία ωραία ταινία από τον καναπέ σου. Και φυσικά τίποτα από αυτά τα δύο δεν είναι κακό ή κατακριτέο!

Στην περίπτωση όμως που το σώμα και ο νους «φωνάζουν» για αναζωογόνηση και ανανέωση, τότε χρειάζεται να τα τροφοδοτήσετε με κάτι πολύ πιο θρεπτικό. Ας το σκεφτούμε ως εξής. Έστω ότι μαθαίνετε πως έχετε χαμηλά επίπεδα μίας βιταμίνης, παρότι ακολουθείτε μία υγιεινή διατροφή. Θα λέγατε ποτέ, αφού τρέφομαι ήδη υγιεινά και γυμνάζομαι δεν χρειάζεται να κάνω κάτι παραπάνω; Μάλλον όχι! Το πιο πιθανό είναι ότι θα ακολουθούσατε μία πιο εξειδικευμένη διατροφή και ρουτίνα, για να φέρετε σε ισορροπία και πάλι την υγεία σας.

Αντίστοιχα λοιπόν κάνω αυτή την διάκριση και αναφέρομαι στο είδος διαλείμματος, που όπως προείπαμε όλοι χρειαζόμαστε, και που μπορεί να επαναφέρει το σύστημά σας στην βέλτιστη λειτουργία του. Τα «συστατικά» του είναι τα εξής:

1. Από – σύνδεση. Για να συνδεθούμε με τον αυθεντικό μας εαυτό, τα θέλω μας και την πηγή ενέργειας που υπάρχει μέσα μας, χρειάζεται να «ανοίξουμε» τον δίαυλο επικοινωνίας. Για να δημιουργήσουμε χώρο, χρειάζεται να αποσυνδεθούμε από την υπερφόρτωση και την φασαρία που δημιουργεί η αδιάκοπη ενασχόληση με την ψηφιακή τεχνολογία και ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την κόπωση που αισθάνεται ο σύγχρονος άνθρωπος σε νου και σώμα.

2. Εξερεύνηση. Ο νους εκτός από ξεκούραση χρειάζεται και νέα ερεθίσματα που τον κρατούν ενεργό και δημιουργικό. Πάντα έχετε την ευκαιρία να κάνετε κάτι καινούργιο. Υπάρχουν τόσες επιλογές για να πειραματιστείτε! Δοκιμάστε μία νέα εμπειρία, μία νέα κουζίνα, ένα νέο σεμινάριο ή επισκεφθείτε ένα νέο μέρος. Οι διαφορετικές παραστάσεις, εικόνες, άνθρωποι και ενέργεια αναζωογονούν σώμα και πνεύμα.

3. Από – δραση. Οργανώστε μία όμορφη, μικρή απόδραση από την καθημερινότητά σας. Σχεδιάστε μία μονοήμερη, ένα σαββατοκύριακο ή μία εβδομάδα διακοπών που θα πραγματοποιήσετε μέσα στους επόμενους τρεις μήνες και ξεκινήστε να φτιάχνετε το πρόγραμμά σας. Κάθε φορά που πιέζεστε και αντιμετωπίζετε κάτι όχι και τόσο ευχάριστο, πάρτε μία βαθιά ανάσα και υπενθυμίστε στον εαυτό σας, πως σύντομα θα βρίσκεστε μακριά από όλα αυτά. Θα δείτε πως όλη αυτή η διαδικασία, θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε όρεξη για δράση. Κάντε μία επιλογή που θα σας εμπνεύσει σε βάθος και θα αποτελέσει μία συναρπαστική, διαφωτιστική εμπειρία για εσάς και θα διευρύνει τους ορίζοντές

4. Γέλιο. Λειτουργεί αυτόματα και μας μεταμορφώνει. Θεραπεύει από μέσα προς τα έξω. Κάντε ένα διάλειμμα που θα σας υπενθυμίσει την χαρά της ζωής και θα σχηματίσει ένα χαμόγελο στο πρόσωπό σας, που θα πηγάζει από μέσα σας.

Τώρα την Άνοιξη πάρτε την απόφαση να βοηθήσετε τον Εαυτό σας να ανθίσει.


Αν μάλιστα επιθυμείτε να εστιάσετε αυτή η την περίοδο σε ένα γενικότερο ξεκαθάρισμα από ό,τι παλιό για να κάνετε αλλαγές και άνοιγμα σε κάτι καινούργιο και καλύτερο σας περιμένω στο ανοιξιάτικο retreat  [/δι-‘Ανοιξις/] για το Σώμα, τον Νου, την Ψυχή που θα γίνει 8-10 Μαΐου, στην Σελιάνα της Aχαΐας.

Σκοπός του retreat, πέρα από το να αποτελέσει ένα αναζωογονητικό διάλειμμα, είναι να γίνει εστιασμένη δουλειά ενδοσκόπησης και υποστήριξης σε ένα περιβάλλον ηρεμίας.

Το πρόγραμμά του είναι ιδιαίτερο γιατί συνδυάζει πολλά και διαφορετικά εργαλεία όπως το coaching, τον διαλογισμό, την yoga, την αποτοξίνωση από την τεχνολογία, την αφωνία και την νηστεία σε σώμα και νου. Νηστεία με την έννοια ότι για να κάνεις χώρο σε κάτι καλύτερο, χρειάζεται να εξετάσεις και να αποβάλεις αυτό που δεν σε εξυπηρετεί πια. Οι θέσεις κλείνουν γρήγορα. Δείτε περισσότερα εδώ.


Sharing is caring!Access my 10 easy tips
for living a vibrant, healthy, joyful life.

Here is a gift for you to make you feel great. Write your email here and I will send you my 10 tips for vibrant health. You will also receive my newsletter with news, tips, events, suggestions and inspirations for better living. *Your contact information will not be shared or used for any other purpose*

Your Name...
Your Last Name
Your Email...
x