4 τρόποι για να “καθαρίζεις” τις σκέψεις σου

«Το μυαλό είναι καταπληκτικός υπηρέτης,

αλλά κακός αφέντης!»

Σε αυτό το άρθρο θα ανακαλύψεις τρόπους για να απαλλάσσεσαι από τις σκέψεις που «θολώνουν» την κρίση σου και έχουν τοξική επίδραση στο πώς αισθάνεσαι και λειτουργείς. Θα διαβάσεις τέσσερις εύκολες και πολύ αποτελεσματικές παρεμβάσεις, που σου προτείνω να χρησιμοποιείς για να «καθαρίζεις» τις σκέψεις σου.

Ένα από τα καλύτερα «δώρα» που μπορείς να προσφέρεις στον εαυτό σου, είναι να υιοθετήσεις πρακτικές κάθαρσης του μυαλού σου από νοητικά «μιάσματα». Όσο περισσότερο εξασκείσαι στις πρακτικές, τόσο θα αποκτάς καλό έλεγχο των σκέψεών σου. Αυτό συνεπάγεται πολλά οφέλη. Θα έχεις τη δυνατότητα να ελέγχεις τη διάθεσή σου, τη συμπεριφορά σου, την εικόνα που βγάζεις προς τα έξω, αλλά και το πώς αισθάνεσαι μέσα σου.

Η ζωή σου θα βελτιωθεί αισθητά όταν αρχίσεις συνειδητά, σε καθημερινό επίπεδο, να καθαρίζεις τον «χώρο» του νου. Διάβασε το άρθρο και χρησιμοποίησε τις παρεμβάσεις που προτείνω, για να το διαπιστώσεις στην πράξη!

Καλύτερες Σκέψεις = Καλύτερη Ζωή

Το «σχήμα» που έχει αυτή τη στιγμή η ζωή σου το έχεις δημιουργήσει μέσα από τις σκέψεις σου. Ο τρόπος που σκέφτεσαι ορίζει την κάθε σου επιλογή, από το τι θα επιλέξεις να φας, μέχρι τι παρέες θα κάνεις, πώς θα ανταποκριθείς σε μία περίσταση, τι συμπεριφορά θα έχεις κτλ.

Είναι απαραίτητο για την ευτυχία σου να μην επιτρέπεις στο μυαλό σου να σε πηγαίνει όπου εκείνο θέλει. Το μυαλό εύκολα μπορεί να προσκολληθεί σε σκέψεις τοξικές και έτσι να σε «παρασύρει» σε επιλογές λανθασμένες. Είναι «κακός αφέντης» διότι κάποιες φορές οι αποφάσεις του είναι αναξιόπιστες!

Θα ζεις καλύτερα όταν αρχίσεις να αντιμετωπίζεις το μυαλό σου σαν να είναι εργαλείο στην υπηρεσία σου. Εσύ έχεις την ευθύνη να ελέγχεις και να κατευθύνεις το εργαλείο. Έχεις την ευθύνη να αξιολογείς τις σκέψεις σου και να παρεμβαίνεις όπου χρειάζεται ξεκαθάρισμα.

Για να έχεις καλό έλεγχο του μυαλού σου, είναι απαραίτητο να ξεκαθαρίζεις τα περιεχόμενά του. Οι παρεμβάσεις νοητικής κάθαρσης όπως αυτές που θα διαβάσεις στη  συνέχεια, είναι ένας τρόπος για να αφαιρείς εμπόδια που σίγουρα κάποια στιγμή θα εμφανιστούν στην καθημερινότητά σου, αν αφήσεις τις «νοητικές τοξίνες» να συσσωρευθούν. Τέτοια εμπόδια είναι η έλλειψη συγκέντρωσης, η νοητική κόπωση, συμπτώματα θυμού, απογοήτευσης, εκνευρισμού ή κατάθλιψης. Τα συμπτώματα αυτά δημιουργούν δυσκολία να πάρεις καλές αποφάσεις, να αναλάβεις δράση, να ευχαριστηθείς την ημέρα σου, να προχωρήσεις με τους στόχους σου κτλ.

Αν αισθάνεσαι την ανάγκη να καθαρίσεις τo μυαλό σου από τέτοιου είδους εμπόδια, ξεκίνα να κάνεις τις παρεμβάσεις.

φως κωνσταντίνος χαραντινιώτης

4 παρεμβάσεις για νοητική κάθαρση

 1. Κοίτα ποιος μιλάει
  Όλοι οι άνθρωποι έχουμε δύο πλευρές. Η μία πλευρά μας είναι ο μεγάλος Εαυτός. Είναι ο Εαυτός που λειτουργεί με διαύγεια και σοφία. Η άλλη μας πλευρά είναι ο “μικρός εαυτός”.  H λανθάνουσα εκδοχή. Ο εαυτός που εκδηλώνουμε όταν δεν σκεφτόμαστε καθαρά. Εκείνες τις στιγμές που αισθάνεσαι την ισορροπία σου να διαταράσσεται, παρατήρησε ποιος έχει αναλάβει τα «ηνία» των σκέψεών σου. Αν στις σκέψεις σου διακρίνεις φόβο, ζήλια, υπερβολή, ανασφάλεια κτλ. τότε λειτουργείς μέσα από τον “μικρό σου εαυτό”. Για να το αλλάξεις αυτό, φέρε στο νου σου τι θα έκανε η καλύτερή σου εκδοχή. Στοχάσου πώς θα σκεφτόταν και πώς θα αντιμετώπιζε την ίδια κατάσταση ο μεγάλος σου Εαυτός και ευθυγραμμίσου μαζί του.
 1. Η άσκηση του μετρήματος
  Το πότε θα εμφανιστεί μία μιαρή σκέψη δεν το ελέγχεις πάντα. Μπορείς όμως να ελέγξεις αν θα της επιτρέψεις να εκδηλωθεί ή όχι. Για να την αποβάλεις από το σύστημά σου πριν εκδηλωθεί ως συμπεριφορά, κάνε την παρακάτω παρέμβαση. Ρώτα τον εαυτό σου : «τι σκέφτεται το μυαλό μου;» και άρχισε να παρατηρείς την σκέψη σου. Μέτρησε αργά μέχρι το δέκα ενώ την παρατηρείς αποστασιοποιημένα. Χωρίς δηλαδή να εμπλέκεσαι ή να ασχολείσαι μαζί της με κάποιον άλλο τρόπο εκτός της παρατήρησης. Σε περίπτωση που χάσεις το μέτρημα διότι παρασύρθηκες από τη σκέψη, ξεκίνα να μετράς από την αρχή. Μέχρι να τελειώσεις το μέτρημα η σκέψη αυτή θα έχει χάσει τη δυναμική της και θα σκέφτεσαι πιο καθαρά.
 1. Η άσκηση της αναπνοής
  Μία από τις πιο εύκολες και άμεσες παρεμβάσεις νοητικής κάθαρσης που μπορείς να κάνεις είναι χρησιμοποιώντας την αναπνοή σου. Κάθισε σε ένα ήσυχο μέρος και φέρε στο νου σου την σκέψη που θες να αποβάλεις. Στη συνέχεια σκέψου με ποια άλλη «καθαρή» και ωφέλιμη σκέψη θες να την αντικαταστήσεις. Συγκεντρώσου στη φυσική σου αναπνοή. Παρατήρησε τον αέρα καθώς εισέρχεται στο σώμα σου και καθώς εξέρχεται. Έπειτα από μερικές αναπνοές οραματίσου πώς με κάθε εισπνοή «γεμίζεις» με την ωφέλιμη σκέψη και πώς με κάθε εκπνοή «διώχνεις» από μέσα σου την αρνητική σκέψη. Κάνε την άσκηση για τουλάχιστον 10 αργές αναπνοές.
 1. Στείλε ευχές από καρδιάς
  Ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να πετύχεις κάθαρση του νου σου και να αισθανθείς γαλήνη και θετικότητα είναι ο διαλογισμός Metta. Κάθισε σε ένα σημείο ήσυχο και κλείσε τα μάτια σου. Ξεκίνα να στέλνεις ευχές. Ευχήσου ό,τι καλύτερο για τους ανθρώπους που γνωρίζεις καλά και τους ανθρώπους που γνωρίζεις μόνο εξ όψεως. Φέρε στον νου σου ένα -ένα τα πρόσωπά τους και ευχήσου να είναι υγιείς και χαρούμενοι. Συνέχισε να εύχεσαι να συμβούν θετικά πράγματα σε όλους τους ανθρώπους, στη χώρα που ζεις και στον κόσμο ολόκληρο. Στείλε ευχές μέσα από την καρδιά σου σε κάθε τι ζωντανό στον πλανήτη. Η τεχνική αυτή, που θα τη βρεις στο κανάλι μου στο YouTube είναι αρχαία και ταυτόχρονα διαχρονική. Τα αποτελέσματά της θα σε ενθουσιάσουν! Θα απομακρύνει κάθε τοξική σκέψη από το νου σου και θα σε γεμίσει με ένα ζεστό αίσθημα αγάπης, συμπόνιας και κατανόησης. Μπορείς να την δοκιμάσεις στο βίντεο που θα βρεις εδώ.

Στην πράξη

Το μυαλό σου μπορεί να γίνει είτε ο μεγαλύτερος εχθρός σου, είτε ο ισχυρότερος σύμμαχός σου στην πορεία της ζωής. Το τι θα γίνει τελικά, εξαρτάται από τον τρόπο που το διαχειρίζεσαι.

Χρησιμοποίησε τις τέσσερις παρεμβάσεις νοητικής κάθαρσης που διάβασες για να απαλλάσσεσαι από τις σκέψεις που σε εμποδίζουν να σκέφτεσαι καθαρά. Τις σκέψεις που σε περιορίζουν μέσα στον «μικρό σου εαυτό».

Ως άνθρωπος έχεις την έμφυτη ικανότητα να αξιολογείς τις σκέψεις σου. Έχεις την ικανότητα να επιλέγεις ποιες θα αποβάλεις και ποιες θα καλλιεργήσεις. Αξιοποίησε την και πάρε στα χέρια σου τον έλεγχο της ζωής σου!

Konstantinos Charantiniotis

Κλείστε θέση στα τρέχοντα Events

Online Μαθήματα Yoga
Οnline τάξεις διαλογισμού – οραματισμού – αναπνοών

Διαβάστε/Δείτε/Ακούστε

Άρθρο: Όταν το σώμα πράττει… ο νους ακολουθεί
Άρθρο: Μήπως έχεις ανάγκη από Κάθαρση; 
Βίντεο: Συναισθηματική Ξεκούραση: Μάθε πώς θα την πετύχεις
Podcast: 4 Συνήθειες για να αποδυναμώσεις το Στρες
Βίντεο: Συναισθηματική Πείνα: Πώς θα την ξεπεράσεις

Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now