Ημερολογιακά διανύουμε τις πρώτες ημέρες της Άνοιξης. Παρόλο που ακόμα δεν το βλέπουμε έντονα γιατί ο καιρός δεν έχει αλλάξει αισθητά, ο ρυθμός της φύσης χτυπά διαφορετικά. Έχουμε μπροστά μας τρεις ολόκληρους μήνες μεταμόρφωσης. Στο τέλος κάτι φωτεινότερο θα δημιουργηθεί.

Η Άνοιξη για εμάς τους ανθρώπους είναι μία ευκαιρία για εξαγνισμό και αποτοξίνωση, μέσω της νηστείας που ταιριάζει σε αυτή την περίοδο.

Δημιουργία και εξαγνισμός είναι στοιχεία αλληλοσυμπληρούμενα. Για να αναδυθεί κάτι νέο χρειάζεται ο κατάλληλος χώρος. Έχετε ποτέ παρατηρήσει τους βολβούς; Προκειμένου να βγουν έξω από το χώμα χρειάζεται το έδαφος να είναι καθαρό και μη τοξικό. Στην πραγματικότητα δεν διαφέρουμε πολύ… Είμαστε κομμάτι της φύσης, επομένως είναι φυσιολογικό να λειτουργούμε καλύτερα όταν ακολουθούμε τον φυσικό ρυθμό των πραγμάτων.

Για τον λόγο αυτό ο Μάρτιος αλλά και ο Απρίλιος θεματικά για εμένα και όσον αφορά τις πρακτικές που θα κάνουμε και τις προτάσεις που θα μοιραστώ, είναι αφιερωμένοι στην δημιουργική, εξαγνιστική φωτιά. Στη γλώσσα της Yoga και της Ayurveda λέγεται Agni. Είναι το αρχέγονο φως και η ζωή στη ρίζα του Σύμπαντος.

Ως ενέργεια υπάρχει μέσα σε κάθε τμήμα του σώματός μας, σε κάθε ιστό και σε κάθε κύτταρο. Είναι μία εσωτερική ευφυΐα που εξασφαλίζει την σωστή λειτουργία του οργανισμού και την διατήρηση της ζωής. Η ανισορροπία της agni είναι παράγοντας ασθένειας.

Yπάρχουν 7 τύποι Agni (δημιουργικής φωτιάς) και η ποιότητα της ζωής μας διατηρείται από την ισορροπία και την καλή λειτουργία τους. Μέσα από αυτή την ισορροπία μπορεί ο άνθρωπος να βιώνει ένα ειρηνικό και γαλήνιο νου, ένα δυνατό σώμα, μια συγκροτημένη προσωπικότητα.

Εμείς θα δώσουμε έμφαση στις 3 πρώτες από τις 7. Συγκεκριμένα στην Jatharagni την πεπτική φωτιά, την Pranagni την φωτιά της ζωτικής μας ενέργειας και την  Manasika Agni την φωτιά του Νου. Υπάρχει ένα πράγμα που μπορεί να κάνει την λάμψη της agni πιο ισχνή. Ονομάζεται ama και είναι αυτό που αποκαλούμε τοξίνες.

Σε πρακτικό επίπεδο αυτό σημαίνει πως θα δουλέψουμε πάνω στους τρόπους για να αποβάλουμε τις τοξίνες από το σώμα και το νου, προκειμένου να βιώσει ο καθένας από εμάς την προσωπική του Άνοιξη.

 Jatharagni: Η πεπτική φωτιά

Η υγεία του πεπτικού μας συστήματος είναι μεγάλης σημασίας στην Ayurveda. Σύμφωνα με τις πρακτικές της η σωστή ρύθμιση της πέψης και του μεταβολισμού, εξασφαλίζει την καλή μας υγεία συνολικότερα. Η ικανότητα μας να απορροφούμε οτιδήποτε θρεπτικό και να αποβάλλουμε οτιδήποτε βλαπτικό, είναι το κλειδί για να είμαστε καλά.

Πράγματι έτσι είναι. Σκεφτείτε όταν κάτι ανεπιθύμητο τόσο σε τροφή όσο και σαν πληροφορία μας συμβεί και λέμε «δεν μπορώ να το χωνέψω». Τι συμβαίνει όταν δεν μπορείς να χωνέψεις κάτι; Σε απασχολεί, το αισθάνεσαι βαρύ, σου προκαλεί δυσφορία και σε εμποδίζει να εστιάσεις αλλού. Είτε μιλάμε για ένα δύσπεπτο, μη κατάλληλο έως και ανθυγιεινό φαγητό, είτε για μία ανθυγιεινή σκέψη το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Η διατήρηση και ενίσχυση της πεπτικής φωτιάς είναι το εφόδιό μας για αποτελεσματική πέψη, απορρόφηση και αφομοίωση πρώτα σε φυσικό και μετέπειτα σε συναισθηματικό επίπεδο. Η φτωχή δίαιτα, ο τοξικός τρόπος ζωής, η έλλειψη ύπνου και άσκησης είναι μας γεμίζουν τοξίνες. Και όταν είσαι γεμάτος τοξίνες το γνωρίζεις ξεκάθαρα. Πάντα γνωρίζεις όταν κάτι δεν πάει καλά…

Οι τρόποι για να δυναμώσεις την πεπτική φωτιά είναι: 1) η κατάλληλη αποτοξινωτική διατροφή, 2) η σωστή ρουτίνα και 3) η κίνηση του σώματος, ιδανικά μέσω της yoga. Γιατί το σύστημα της yoga, εν αντιθέσει με άλλες μεθόδους, περιλαμβάνει μελετημένες αλληλουχίες asana που έχουν αποτοξινωτική επίδραση στα εσωτερικά μας όργανα.

Η πρότασή μου επομένως για μία ολοκληρωμένη εποχική αποτοξίνωση που θα ενισχύσει τον μεταβολισμό, θα καθαρίσει βαθιά τον οργανισμό σας και θα σας γεμίσει με ενέργεια, είναι να συμπεριλάβετε και τα τρία στοιχεία που αναφέραμε.

Πάνω απ’ όλα προτείνω σε όλους να υιοθετήσετε την συνήθεια της εποχικής αποτοξίνωσης, γιατί το φυσικό σας σώμα είναι το πρώτο που μπορείτε να επηρεάσετε όταν θέλετε να αισθανθείτε καλύτερα. Όποια κι αν είναι η φυσική σας κατάσταση, ακόμα κι αν βρίσκεστε στο ιδανικό για εσάς βάρος, ο οργανισμός σας έχει ανάγκη να καθαρίσει. Είναι πραγματικά από τα καλύτερα και απλούστερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας.

Pranagni – Η φωτιά της ζωτικής μας ενέργειας

H prana ευθύνεται για την κατανομή της ζωτικής ενέργειας (prana) μέσα στο σώμα. Μίας ενέργειας που μπλοκάρεται όταν συσσωρεύονται ακαθαρσίες. Συνδέεται με την αναπνοή μας που είναι η γέφυρα που συνδέει νου και σώμα.

Οι πρακτικοί τρόποι για να δυναμώσεις την Pranagni είναι βόλτες και επαφή με την φύση, έξω στον καθαρό αέρα και στον ήλιο. Με ενσυνείδητη και με στόχο την σύνδεση. Πάνω απ’ όλα την φωτιά της prana την αναζωπυρώνουν οι αναπνευστικές ασκήσεις και τεχνικές. Ως αποτέλεσμα αισθανόμαστε ενέργεια, αναζωογόνηση και σε επαφή με το κέντρο μας.

Όταν η ζωτική ενέργεια ρέει ανεμπόδιστη τότε και τόσο η  jatharagni όσο και η manasika agni έχουν καλύτερους όρους λειτουργίας. Γιατί όλα είναι αλληλένδετα. Όλα τα επιμέρους επίπεδα συνθέτουν το Ένα. Δηλαδή ΕΣΕΝΑ. Το υλικό σώμα μας μπορεί να είναι ένα, αλλά όλοι βιώνουμε την ύπαρξή μας σε πολλά διαφορετικά επίπεδα. Υπάρχει κανείς που μπορεί να πει ότι «είμαι μόνο σώμα»; Η ίδια μας η εμπειρία το διαψεύδει αυτό.

Manasika Agni: Η φωτιά του Νου

Στην παράδοση της Υoga η Manasika Agni είναι η φωτιά που μετασχηματίζει όλα όσα προσλαμβάνουμε με τις αισθήσεις μας, σε νοητικές αντιλήψεις. Όταν η εξαγνιστική και δημιουργική φωτιά της agni στον νου είναι δυνατή καταφέρνει να καίει τα μπλοκαρίσματα και τους φόβους που μας κρατούν πίσω.

Σε πρακτικό επίπεδο η δυνατή manasika agni αντιστοιχεί με την νοητική μας ικανότητα να έχουμε σωστά κριτήρια και να επεξεργαζόμαστε επιδέξια τις εντυπώσεις που εισπράττουμε από τον έξω κόσμο. Μας δίνει έμπνευση, δύναμη για δέσμευση, πειθαρχία, θέληση και την ικανότητα να φέρουμε εις πέρας όλες τις προθέσεις και τους στόχους μας. Επιπλέον η δημιουργική φωτιά του νου, μας δίνει πρόσβαση σε παγιωμένες δομές και μοτίβα του εγκεφάλου, που στην επιφάνειά τους μοιάζουν ακλόνητα.

Μέσω πρακτικών που την ενδυναμώνουν την manasika agni μπορούμε να μετασχηματίσουμε τον τρόπο σκέψης μας, τις συνήθειές μας, τις ίδιες μας τις αντιλήψεις. Αυτός είναι άλλωστε και το μεγαλύτερο κέρδος από την νοητική αποτοξίνωση. Να εξαγνίσεις τον νου καθαρίζοντάς τον από τα περιττά, ούτως ώστε να δημιουργήσεις τον χώρο για να φυτέψεις νέους σπόρους που θα σου φέρουν καλύτερα αποτελέσματα.

Η νοητική συμφόρηση, ο κορεσμός από πληροφορίες, η αδυναμία συγκέντρωσης, η προσκόλληση σε σκέψεις και συναισθήματα είναι κάποια από τα σημάδια που δηλώνουν την συσσώρευση τοξίνης στον νου. Τα εργαλεία για να κάνεις νοητική αποτοξίνωση είναι ο διαλογισμός, οι τεχνικές ενδοσκόπησης, η αυτοπαρατήρηση, η ψηφιακή αποχή και η συνειδητή πρακτική της σιωπής.

Τον προηγούμενο μήνα μιλήσαμε για τις μάσκες και τα πέπλα που μας αποκρύπτουν την μεγάλη, αληθινή εικόνα. Το εσωτερικό φως αυτής της δημιουργικής φωτιάς μας δίνει την δύναμη να άρουμε το πέπλο της άγνοιας και να αναδείξουμε μία πιο ισορροπημένη και επιδέξια πτυχή του εαυτού μας.

Το κέρδος από την ενίσχυση της Manasika Agni είναι ότι μπορούμε να κάνουμε καλύτερες σκέψεις, καλύτερες επιλογές και πιο αποτελεσματικές δράσεις. Όταν η διάκρισή μας είναι σωστή τότε εξασφαλίσουμε και την ισορροπία της πεπτικής φωτιάς αλλά και άλλου είδους ισορροπίες.

Τώρα είναι η ώρα για δράση

Μέσα στον μήνα θα υπάρξουν άρθρα και βίντεο όπου θα μιλήσουμε πιο τεχνικά και αναλυτικά για την αποτοξίνωση νου και σώματος, καθώς και για τα συμπτώματα που μαρτυρούν την αναγκαιότητά της. Η σύντομη ανάλυση των παραπάνω γίνεται για ένα βασικό λόγο. Είναι ένα κάλεσμα για δράση. Συγκεκριμένα η πρότασή μου είναι να καθαρίσουμε σε βάθος το φυσικό, το ενεργειακό και το νοητικό μας σώμα.

Τώρα, που κάνουμε την μετάβαση από το κρύο του χειμώνα προς την ζέστη του καλοκαιριού, είναι η καταλληλότερη στιγμή για να χρησιμοποιήσουμε την δύναμη της Agni και να ενεργοποιήσουμε την σπίθα της μεταμόρφωσης μέσα μας.

Παρατηρήστε την δημιουργική φωτιά της agni . Καίει δυνατά μέσα σας ή μήπως χρειάζεται ενίσχυση;

  • Η δημιουργικότητα είναι το μέσο για να εξελιχθεί ο νους. Χρειάζεται όμως να προηγηθεί εξαγνισμός και διαύγεια για να αναπτυχθεί.
    .
  • Η δημιουργικότητα σου προσφέρει χαρά. Τα χρήματα και τα υλικά αγαθά μπορούν να σε χαροποιήσουν μέχρι ένα σημείο γιατί είναι μετρήσιμα. Η δημιουργικότητα δεν έχει ούτε αρχή, ούτε τέλος.
    .
  • Εν τέλει, η δημιουργικότητα είναι ο τρόπος για να εκφραστείς. Και η ικανότητα έκφρασης σε κάνει να αισθάνεσαι απελευθέρωση.

Ταΐστε την εξαγνιστική και δημιουργική φωτιά που ήδη υπάρχει μέσα σας. Κάντε την να ακτινοβολήσει, ώστε να εξαφανίσει κάθε σκιά.

Οι πρακτικές μας, τα event και οι συζητήσεις μας για τον Μάρτιο, αλλά και για όλη την Άνοιξη, έχουν αυτό τον προσανατολισμό. Θα χαρώ να σας δω και να κάνουμε μαζί την «δουλειά».