Ο τίτλος που διαβάζετε παραπάνω δεν είναι τυχαίος. Το άρθρο αυτό γράφεται σε μία περίοδο που ακούμε την λέξη συγχώρεση λίγο συχνότερα απ’ ότι συνήθως. Διανύουμε την Μεγάλη Εβδομάδα . Με αυτή την αφορμή έγραψα μερικές σκέψεις για μία έννοια, που καμιά φορά αγνοούμε την μεγάλη της δυναμική και αξία.
Συγχωρώ σημαίνει μαζί με εμένα χωράω και κάτι άλλο. Η λέξη λοιπόν δηλώνει την ικανότητά μου να δημιουργήσω στο παρόν ψυχική ευχωρία, για να συν – χωρέσω αυτό που παλαιότερα μπορεί να με πλήγωσε ή τραυμάτισε, χωρίς πια να με επηρεάζει αρνητικά.
Η συγχώρεση είναι επιλογή
Γιατί καμιά φορά μας είναι τόσο δύσκολο να συγχωρήσουμε; Ίσως γιατί έχουμε παρεξηγήσει την ουσία αυτής της έννοιας. Συγχωρώ δεν σημαίνει ξεχνώ, ούτε αποδέχομαι. Είναι μια προσωπική διαδρομή κάθαρσης που έχει να κάνει με τον ίδιο μας τον εαυτό και όχι με το άλλο πρόσωπο. Γι’ αυτό και η συγχώρεση μας οδηγεί στην απελευθέρωση.
Οι πράξεις ή τα λόγια κάποιου μπορεί να μας πλήγωσαν. Είναι απολύτως φυσιολογικό να αισθανθήκαμε κάποια στιγμή έτσι. Είναι χρήσιμο να θυμόμαστε αυτό που μας ενόχλησε για να μπορέσουμε να βάλουμε όρια. Έτσι την στιγμή που θα βρεθούμε εκ νέου αντιμέτωποι με μία παρόμοια κατάσταση, θα την διαχειριστούμε πιο άμεσα και αποτελεσματικά.
Αδυναμία συγχώρεσης όμως σημαίνει προσκόλληση σε κάτι που ανήκει στο παρελθόν. Ο θυμός και η πίκρα επανέρχονται “κλέβοντάς μας” μέρος από την εμπειρία του παρόντος. Γίνονται καλούπια που δίνουν μία μη ωφέλιμη μορφή στην συμπεριφορά και στις επιλογές μας.
Έχουμε μιλήσει σε άλλο άρθρο για το πώς τέτοιου είδους συναισθήματα είναι τοξίνες του νου, και χρειάζεται να αντιμετωπιστούν ως τέτοιες, για να διαφυλάξουμε την πνευματική και σωματική μας υγεία.
Η συγχώρεση όμως δεν είναι συναίσθημα. Είναι συνειδητή επιλογή. Θέλει χρόνο και αφοσιωμένη εξάσκηση. Είναι μία προσπάθεια απαιτητική καθώς καλείσαι να διαχειριστείς δύσκολες σκέψεις και συναισθήματα. Στο τέλος όμως της διαδρομής σε περιμένει η λύτρωση.
Η εξάσκηση της συγχώρεσης μέσα από την Yoga
Η Yoga είναι πάνω απ’ όλα τρόπος ζωής. Μέσω αυτής ερχόμαστε σε επαφή με φιλοσοφία, πρακτικές, αξίες και κατευθυντήριες γραμμές που μπορούν να μας οδηγήσουν σε μία ζωή με νόημα και ουσία.
Αν αισθάνεστε αδυναμία να συγχωρήσετε, είτε κάποιο άλλο πρόσωπο είτε τον ίδιο σας τον εαυτό και θέλετε να το αλλάξετε αυτό, η Yoga είναι ένα εργαλείο που θα σας βοηθήσει να τα καταφέρετε με πολλούς, διαφορετικούς τρόπους.
Για παράδειγμα μπορείτε να εμπνευστείτε από την έννοια της Ahimsa (μη βία) και να την ενσωματώσετε στον τρόπο που ενεργείτε. Έτσι, την επόμενη φορά που ο νους σας θα γεμίσει και πάλι με τοξικά συναισθήματα, θα αναγνωρίσετε άμεσα ότι ασκείτε βία απέναντι στον ίδιο σας τον Εαυτό και ότι χρειάζεται να σταματήσετε.
Ίσως επίσης να αναγνωρίσετε ότι η προσκόλληση στην μη συγχώρεση οφείλεται στην ύπαρξη samskaras. Πρόκειται για εκείνα τα ψυχολογικά αποτυπώματα που μας εμποδίζουν να βιώσουμε το τώρα, ελεύθεροι από το παρελθόν μας. Μένοντας παγιδευμένοι σε παλιές καταστάσεις, όπως είναι ένας τσακωμός, η αντίληψή μας, άρα και η κρίση μας για το πώς χρειάζεται να ενεργήσουμε δεν είναι καθαρές.
Μετά την αναγνώριση, ο διαλογισμός, οι asanas, οι τεχνικές mindfulness και η pranayama παρέχουν λύσεις. Θα καθαρίσουν το σώμα και τον νου σας από τυχόν εμπόδια και περιοριστικά κατάλοιπα. Μέσω της Yoga λοιπόν, θα μπορέσετε να κάνετε ένα ολοκληρωμένο ταξίδι σε κάθε πτυχή του εαυτού σας, έχοντας ορίσει ως τελικό προορισμό σας την συγχώρεση.
Πιστέψτε με αυτό δεν έχει να κάνει με το πόσο θα τεντώσετε το πόδι σας ή με την αντοχή που θα δείξετε κατά την διάρκεια του μαθήματος. Έχει να κάνει με την συνειδητή απόφασή σας να αφήσετε πίσω σας ό,τι δεν σας εξυπηρετεί και να εστιάσετε σε πρακτικές εντός και εκτός της τάξης.
Πρώτα θα εξερευνήσετε τα συναισθήματά σας, τις αντιστάσεις σας, και επιπλέον τον πόνο ή την ακαμψία που ίσως αυτά δημιούργησαν στο σώμα σας. Στην συνέχεια θα τα απελευθερώσετε. Η αίσθηση του βάρους μόλις φύγει από πάνω σας, θα σας δώσει φτερά.
Θα ήθελα να κλείσω με την φράση: “Το να κάνεις λάθος είναι ανθρώπινο, το να συγχωρείς είναι θεϊκό” Ανήκει στον Άγγλο ποιητή του 18ου Αιώνα Alexander Pope.
Στο τέλος της ημέρας, συγχωρώντας εσύ είσαι ο κερδισμένος. Έχεις κερδίσει την ανάδειξη μίας ανώτερης, ευτυχέστερης και φωτεινότερης εκδοχής του Εαυτού σου.
Διαβάστε επίσης:
Οι 10 Θεμελιώδεις Αρχές του Γκάντι – Έμπνευση για μια καλύτερη ζωή