Οι 10 Θεμελιώδεις Αρχές του Γκάντι – Έμπνευση για μια καλύτερη ζωή

Έμπνευση είναι η πρώτη η σπίθα που ξεκινά την φωτιά της δημιουργίας. Είναι η κινητήριος δύναμη που μας κάνει να μην αρκούμαστε στο να ικανοποιήσουμε απλά τις ανάγκες μας για επιβίωση, αλλά να παθιαζόμαστε και να θέλουμε να εξερευνούμε τις δυνατότητές μας, εξελίσσοντας την ζωή μας. Η έμπνευση είναι η προϋπόθεση για κάνουνε όλα όσα θα μας επιτρέψουν να δημιουργήσουμε μία ζωή γεμάτη νόημα, που απολαμβάνουμε να την ζούμε.

Η ίδια η λέξη ετυμολογικά (εν + πνέω) σημαίνει μία πνοή εντός μας. Αυτό το ερέθισμα μπορεί να προέλθει από οπουδήποτε. Σκεφθείτε για λίγο, εσάς τι σας εμπνέει ή τι ήταν αυτό που σας ενέπνευσε κάποτε; Μία εικόνα, ένα αγαπημένος άνθρωπος, μια ιστορία, ένα συναίσθημα και τόσα άλλα μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης.

Αν αισθάνεστε ότι έχει καιρό να νιώσετε αυτή την σπίθα μέσα σας, υπάρχει τρόπος για να την κάνετε να ανάψει. Τροφοδοτήστε στον νου σας με θετική και χρήσιμη «τροφή». Ένας τρόπος για να το κάνετε είναι να έρθετε σε επαφή με μεγάλες ιδέες και βαθύτερα νοήματα που «μιλούν» απευθείας στην ανώτερη εκδοχή του Εαυτού σας. Έτσι θα μπορέσετε να την αφυπνίσετε.

Γι’ αυτό τον λόγο, θέλω να μοιραστώ μαζί σας τις 10 Θεμελιώδεις Αρχές του Ινδού ηγέτη και στοχαστή Μαχάτμα Γκάντι. Είναι γεμάτες σοφία, έχουν οικουμενική αξία και μπορούν να εφαρμοστούν στην ζωή του καθενός από εμάς.

Οι 10 Αρχές
.

  1. «Γίνε εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο»
    .

Άλλαξε τον εαυτό σου και έτσι θα αλλάξεις τον κόσμο σου. Είσαι άλλωστε κομμάτι αυτού του κόσμου και όχι κάτι έξω από αυτόν. Αν κάτι δεν σου αρέσει μπορείς πάντα να αναλάβεις δράση με το να αλλάξεις τον τρόπο σκέψης σου, που θα έχει ως αποτέλεσμα να αλλάξουν οι ενέργειές σου και έτσι θα αλλάξει και το πώς αισθάνεσαι.

Ακόμα κι αν ο κόσμος γύρω σου αλλάξει, αν εσύ ο ίδιος παραμένεις αμετακίνητος και η αντίληψή σου για τα πράγματα παραμένει η ίδια, για εσένα η αλλαγή θα είναι σαν να μην υπάρχει!

Επίλεξε μέσα από ποιο πρίσμα θες να βλέπεις το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζεις . Εμπνεύσου από όλα όσα σου επιτρέπουν να ανθίσεις. Φανταστείτε ο κάθε άνθρωπος στον πλανήτη να το έκανε αυτό. Δεν θα ζούσαμε σε έναν καλύτερο κόσμο;
.

  1. «Κανείς δεν μπορεί να με πειράξει χωρίς την άδειά μου»

Εσύ έχεις τον έλεγχο! Φυσικά και θα σου συμβούν απρόοπτα πράγματα που κάποιες φορές δεν θα είναι ευχάριστα. Σίγουρα δεν μπορείς να ελέγξεις την συμπεριφορά των άλλων ή παράγοντες που βρίσκονται έξω από εσένα. Όμως το τι θα νιώσεις, πώς θα αντιδράσεις και πόσο θα το αφήσεις να παραμείνει μέσα σου και να σε απασχολεί, είναι πάντα δική σου επιλογή.

Επομένως μη δίνεις την άδεια σε καταστάσεις που σαμποτάρουν την ευτυχία και την εξέλιξή σου να σε επηρεάζουν. Σε αυτό θα σε βοηθήσει να  εξασκηθείς στο να ανταποκρίνεσαι αντί να αντιδράς. Η ανταπόκριση σε βοηθά να αποκτάς ωφέλιμη απόσταση από το συμβάν και να το βλέπεις την πραγματική του διάσταση ώστε να δρας αποτελεσματικά. Έτσι αποφεύγεις να αναλώνεσαι σε υπεραναλύσεις και μπορείς να εξετάζεις ψύχραιμα τις καταστάσεις, αξιολογώντας τα δεδομένα που έχει μπροστά του, χωρίς προκαταλήψεις.

.
3. «Ο αδύναμος δεν μπορεί ποτέ να συγχωρήσει. Η συγχώρεση είναι το χαρακτηριστικό του ισχυρού»

Συγχώρεση σημαίνει απελευθέρωση. Τα αρνητικά συναισθήματα όπως η πίκρα και ο θυμός που αποκρυσταλλώνονται μέσα μας όταν δεν μπορούμε να συγχωρέσουμε κάποιον,  γίνονται τοξικά. Η αδυναμία να συγχωρήσουμε είναι στην ουσία προσκόλληση στα άσχημα του παρελθόντος. Πώς μπορεί να είναι ωφέλιμο για εσένα να σπαταλάς χρόνο και ενέργεια γεμίζοντας τον νου σου με τέτοιες σκέψεις;

Η συγχώρεση είναι χαρακτηριστικό του δυνατού γιατί θέλει δύναμη να σπάσεις τα μοτίβα σκέψης που έχουν δημιουργηθεί από τα αρνητικά συναισθήματα. Υπάρχει όμως τρόπος αν το θελήσουμε. Θα μπορούσαμε να πούμε πως το να συγχωρείς αποτελεί ένα είδος συναισθηματικής αποτοξίνωσης. Σε απελευθερώνει ένα μεγάλο φορτίο και έτσι μπορείς να συνεχίσεις να πορεύεσαι ανάλαφρα και ανοδικά. Συγχώρεσε και απόβαλε ό,τι δεν εξυπηρετεί την ευτυχία σου.

4. «Δεν θέλω να προβλέπω το μέλλον. Είμαι αφοσιωμένος στην παρούσα στιγμή. Ο Θεός δεν μου έδωσε τον έλεγχο της επόμενης στιγμής, αλλά αυτής»

Η ζωή σου συμβαίνει στο παρόν. Σε αυτό υπάρχεις, σκέφτεσαι και πράττεις. Υπάρχει μόνο ένα μέρος όπου μπορείς να αλλάξεις το αύριο. Το λένε σήμερα! Τώρα λοιπόν πάρε εκείνες τις αποφάσεις που θα σου προσφέρουν το μέλλον που επιθυμείς.

Ζώντας με ενσυνείδηση, σημαίνει ότι βρίσκεσαι σε σύνδεση με τους γύρω σου και με τον εαυτό σου. Έτσι καταφέρνεις να είσαι πιο αποτελεσματικός, να αφουγκράζεσαι έγκαιρα τις ανάγκες σου ώστε να τις ικανοποιείς και να χτίζεις ουσιώδεις σχέσεις. Εστιάζοντας στην κάθε στιγμή της ζωής σου καταφέρνεις να ζεις πραγματικά, αντί απλά να υπάρχεις μέσα σε αυτήν μηχανικά.

.
5. «Δεν είναι συνετό να είσαι σίγουρος για την σοφία κάποιου. Είναι υγιές να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι και οι ισχυρότεροι μπορεί να αποδυναμωθούν και οι σοφότεροι μπορεί να σφάλλουν»

Είναι ωραίο να αντλούμε έμπνευση από τους άλλους. Μπορούμε πάντα να μάθουμε μέσα από την εμπειρία τους. Είναι όμως σημαντικό να θυμόμαστε ότι και αυτοί είναι άνθρωποι με δυνατότητες και αδυναμίες όπως και εμείς.

Αν για κάποιο λόγο «θεοποιήσουμε» κάποιον με αφορμή κάτι που έχει πετύχει και το θαυμάζουμε, υπάρχει ο κίνδυνος να συγκρίνουμε τον εαυτό μας και να πιστέψουμε ότι εμείς δεν μπορούμε να πετύχουμε και έτσι δεν ξεκινάμε καν την προσπάθεια. Αυτή η λογική οδηγεί σε σκέψεις όπως «εγώ δεν μπορώ να κάνω yoga γιατί δεν είμαι ευλύγιστος», «εγώ δεν μπορώ να κάνω διαλογισμό γιατί δεν έχω υπομονή» κτλ.

Οτιδήποτε έχει καταφέρει να πετύχει κανείς, το οφείλει στην προσπάθεια που έχει καταβάλει και στην συνέπεια που έδειξε. Κατά την διάρκεια της διαδρομής αυτής υπάρχουν λάθη, δυσκολίες και αποτυχημένες προσπάθειες για όλους. Αν κάτι σε εμπνέει βάλτο στην ζωή σου. Παρατήρησε πώς λειτουργεί πάνω σου, φέρε το στα δικά σου μέτρα και κάνε το εξυπηρετεί τις δικές σου ατομικές ανάγκες. Το βαθύτερο νόημα άλλωστε της έμπνευσης, είναι να μπορεί να μετουσιωθεί σε πράξη. Αυτό ακριβώς μας επισημαίνει η επόμενη αρχή.

6. «Μία ουγκιά πρακτικής αξίζει περισσότερο από τόνους κηρύγματος»

Τα επιτεύγματα όλων των ανθρώπων, από την αρχαιότητα έως και σήμερα, ξεκίνησαν από κάποια θεωρητική ιδέα. Αν όμως δεν μεσολαβούσε η πράξη, η ιδέα αυτή θα χανόταν μέσα στην σφαίρα της φαντασία. Καμιά φορά είναι δύσκολο να προχωρήσουμε σε πράξεις. Είναι αλήθεια ότι πως δεν είναι εύκολο να αποδεχθείς οτι θα πλεύσεις σε αχαρτογράφητα νερά.

Ο φόβος της αποτυχίας ή η τελειομανία είναι παράγοντες που μπορούν να σε ακινητοποιήσουν. Ακόμα όμως και η αποτυχημένη προσπάθεια σε έχει πάει ένα βήμα πιο μπροστά, γιατί θα την επόμενη φορά που θα ξαναπροσπαθήσεις θα είσαι λιγάκι πιο σοφός. Συγκέντρωσε λοιπόν ωφέλιμη γνώση με στόχο να την μετουσιώσεις σε πράξη. Έτσι θα μπορέσεις πραγματικά να βελτιώσεις την ζωή σου.

Επιπλέον ο καλύτερος τρόπος για να εμπνεύσεις και να βοηθήσεις αυτούς που αγαπάς, είναι περισσότερο μέσα από το παράδειγμα που τους δίνεις, απ’ ότι μέσω της θεωρίας. Βελτίωσε τον εαυτό σου και τις συνήθειές σου και ζήσε με τον τρόπο που θα ήθελες οι αγαπημένοι σου να ζουν. Δείξε τους έμπρακτα τον τρόπο. 

.
7. «Πρώτα θα σε αγνοήσουν, μετά θα γελάσουν με σένα, μετά θα σε πολεμήσουν, και τότε κέρδισες»

Ο λόγος που είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε νόημα στην ζωή μας και να έχουμε στόχους που είναι ευθυγραμμισμένοι με τα αληθινά μας θέλω, είναι γιατί έτσι μπορούμε να πορευόμαστε με επιμονή και ανθεκτικότητα. Πολλές φορές ο λόγος που οι άνθρωποι δεν αποκτούν αυτό που θέλουν, είναι γιατί παρατούν πολύ γρήγορα την προσπάθεια.

Έλα σε σύνδεση με τον εαυτό σου, αφουγκράσου την εσωτερική σου αλήθεια και πρόσφερέ του διάφορα ερεθίσματα που θα ξεδιπλώσουν τις διαφορετικές πτυχές σου. Το νόημα στη ζωή σου άλλωστε μόνο εσύ μπορείς να το δημιουργήσεις και η προσωπική σου εξέλιξη είναι μία άκρως ενεργητική διαδικασία. Αυτό που μπορείς να αναζητήσεις έξω από εσένα είναι την έμπνευση, τον τρόπο και την μέθοδο.

Όταν γνωρίζεις πολύ καλά τον σκοπό σου, και αυτός ο σκοπός μιλάει στην καρδιά σου, τότε μπορείς να αντιμετωπίσεις οποιαδήποτε δυσκολία, κριτική και εμπόδιο και να επιμείνεις μέχρι να τον κατακτήσεις. Ακόμα περισσότερο μπορείς να εξουδετερώσεις την φωνή της αυτοαμφισβήτησης . Τότε, κανείς και τίποτα δεν θα μπορεί να σε βγάλει από την πορεία που εσύ επίλεξες να ακολουθήσεις.

  1. «Βλέπω μόνο τις αρετές των ανθρώπων. Αφού δεν είμαι αλάθητος, δεν θα αναλύσω τα λάθη των άλλων»

Που εστιάζεις; Στην αρνητικότητα που υπάρχει γύρω σου ή στην θετικότητα; Ένας νους γεμάτος με αρνητικές σκέψεις πώς περιμένεις να παράγει θετικά αποτελέσματα; Διάλεξε το πρίσμα μέσα από το οποίο θες να βλέπεις τον κόσμο. Δείξε κατανόηση και αγάπη στα πάντα γύρω σου συμπεριλαμβάνοντας και τον εαυτό σου. Είπαμε πριν ότι είναι ανώφελο να εστιάζεις στον θυμό ή στην πίκρα. Το ίδιο ανώφελο είναι να εστιάζεις στο λάθος, αντί να παίρνεις το μάθημα που έχει να σου προσφέρει και να προχωράς παρακάτω.

.
9. «Ευτυχία είναι όταν αυτά που σκέφτεσαι, αυτά που λες και αυτά που κάνεις, βρίσκονται σε αρμονία μεταξύ τους»

Αφού βρεις τον σκοπό σου, τα θέλω και τι έχει νόημα για εσένα, ευθυγράμμισε την κάθε σου επιλογή, λέξη, σκέψη και πράξη με αυτό. Η γαλήνη που θα βιώνεις λόγω της αυθεντικότητας που θα υπάρχει στην ζωή σου θα είναι ανεκτίμητη. Όταν εκφράζεις με κάθε τρόπο την αλήθεια σου, τότε θα επικοινωνείς καλύτερα και με τους γύρω σου χτίζοντας σχέσεις βασισμένες σε γερά θεμέλια.

  1. «Η συνεχής ανάπτυξη είναι ο νόμος της ζωής. Αυτός που προσπαθεί να διατηρήσει τα δόγματά του για να φαίνεται συνεπής στους άλλους, οδηγεί τον εαυτό του σε λάθος δρόμο»

Όσα κι αν έχεις ήδη γνωρίσει, ζήσει και μάθει, θα εξελιχθείς αν διατηρείς τον νου σου ανοιχτό και δεκτικό στην νέα πληροφορία. Η ζωή είναι μία αέναη κίνηση. Πώς λοιπόν η σκέψη να μένει στάσιμη; Τροφοδότησε συνεχώς το σύστημά σου με νέες εμπειρίες, παραστάσεις και ερεθίσματα. Όσο περισσότερο το κάνεις, τόσο περισσότερο γεμίζεις με έμπνευση και σου αποκαλύπτονται νέες δυνατότητες.

Διατήρησε ζωντανή την περιέργεια και τον ενθουσιασμό σου όπως τα μικρά παιδιά. Βγαίνοντας από όλα όσα σου είναι ήδη γνωστά, μπορείς να δεις έναν διαφορετικό, και ενδεχομένως καλύτερο, τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο κόσμος αλλά και εσύ ο ίδιος.


Αν θέλετε περισσότερη έμπνευση δείτε:

Προτάσεις & ιδέες για καλύτερη ζωή

Το νόημα στη ζωή σου είναι κάτι που μόνο εσύ μπορείς να δημιουργήσεις

Συναισθήματα: Έχετε τον έλεγχο ή σας ελέγχουν;

Αποτοξίνωση από τον θυμό

 

Sharing is caring!Access my 10 easy tips
for living a vibrant, healthy, joyful life.

Here is a gift for you to make you feel great. Write your email here and I will send you my 10 tips for vibrant health. You will also receive my newsletter with news, tips, events, suggestions and inspirations for better living. *Your contact information will not be shared or used for any other purpose*

Your Name...
Your Last Name
Your Email...
x