Μαθήματα για μια καλύτερη ζωή από τον 3χρονο γιο μου

Το να γίνεσαι γονιός είναι από τις πιο συγκλονιστικές αλλαγές που μπορούν να σου συμβούν. Είναι μια γλυκιά ανατροπή της ζωής όπως την ήξερες έως εκείνη την στιγμή.

Ξεκινώντας στον ρόλο μου ως πατέρας, έκανα πλάνα και σχέδια για το τι θα διδάξω στον γιο μου και με ποιον τρόπο. Κυριολεκτικά είχα οπτικοποιήσει στον νου μου με λεπτομέρεια, τις στιγμές που θα του μετέδιδα όσο καλύτερα μπορώ, εκείνες τις αξίες που θα του χαρίσουν μια ευτυχισμένη ζωή, πλούσια σε νόημα.

Όμως, όπως ανέφερα ήδη, η πατρότητα είναι γεμάτη ανατροπές. Έτσι δεν φανταζόμουν ποτέ, πόσα τελικά θα μάθω -και εξακολουθώ να μαθαίνω- εγώ, από την έμφυτη και ακατέργαστη σοφία που κρύβει το κάθε παιδί μέσα του.

Θέλω να μοιραστώ μαζί σας μερικά από αυτά τα «μαθήματα», που έχουν να κάνουν με το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την ζωή μας και να είμαστε πιο χαρούμενοι, αν σταματήσουμε να περιπλέκουμε τα πράγματα ως ενήλικες και αγγίξουμε την ουσία των πραγμάτων, όπως τα παιδιά.

  • Γιόρτασε την κάθε μικρή σου «κατάκτηση»

Στα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού, σχεδόν κάθε μέρα γιορτάζουμε μια κατάκτηση. Το πρώτο χαμόγελο, οι πρώτες λέξεις, τα πρώτα βήματα επιβραβεύονται με ένα φιλί, μια αγκαλιά, με επιφωνήματα και λόγια ενθάρρυνσης.

Αυτός ο ελάχιστος πανηγυρισμός γεμίζει χαρά το παιδί, τονώνει την αυτοπεποίθησή του και του δίνει την δύναμη να προχωρήσει σε ακόμα μεγαλύτερες κατακτήσεις.

Ας αναρωτηθούμε. Πότε σταματήσαμε να επιβραβεύουμε τον εαυτό μας για κάθε μικρή μας νίκη; Από ποια στιγμή και μετά ξεχάσαμε πως τα μικρά καθημερινά βήματα, είναι που μας οδηγούν στον μεγαλύτερο στόχο; Αν ενθαρρύναμε και επιβραβεύαμε τον εαυτό μας για αυτά πώς θα επηρεάζαμε την εξέλιξή μας;

Θυμηθείτε το αυτό την επόμενη φορά που θα κάνετε την υγιεινή επιλογή στην διατροφή σας και όχι την γρήγορη. Όταν ξεπεράσετε μία φοβία σας και τολμήσετε μια αλλαγή, ακόμα και την πιο μικρή. Ενθαρρύνετε τον εαυτό σας και αναγνωρίστε τις κατακτήσεις σας χωρίς να «παίρνετε τα μάτια σας» από τον τελικό και μεγαλύτερό σας στόχο.

  • thumbnail_IMG_3368 2Η ευτυχία δεν βρίσκεται στην ποσότητα

Όσοι είσαστε γονείς πιθανότητα θα έχετε ζήσει κάτι ανάλογο. Το παιδί μπορεί να έχει άπειρα παιχνίδια και συνεχώς να του χαρίζονται καινούργια. Όμως συνήθως προτιμά, αγαπά και επιλέγει να παίζει με ένα, δύο, το πολύ τρία από αυτά. Δεν έχει σημασία αν είναι τα πιο καινούργια ή τα πιο περίπλοκα και σίγουρα δεν το ενδιαφέρει αν είναι τα πιο ακριβά.

Μην χάνεστε στην ποσότητα. Χρησιμοποιήστε ό,τι σας εξυπηρετεί και μιλάει στην καρδιά σας. Κάντε επιλογές που έχουν νόημα για εσάς.

  • Η ώρα του ύπνου είναι ιερή

Όταν ένα παιδί κουραστεί και θέλει να κοιμηθεί δεν μπορείς να το κάνεις να ξεχαστεί πηγαίνοντάς το βόλτα ή δίνοντάς του παιχνίδια. Επίσης εμείς οι γονείς γνωρίζουμε πολύ καλά πως αν το παιδί απολαύσει έναν σωστό ύπνο, τότε η μέρα θα κυλήσει ομορφότερα και ευκολότερα για όλους.

Το ίδιο ισχύει και για εμάς τους ενήλικες. Μην δημιουργείτε περισπασμούς που σας εμποδίζουν να κοιμηθείτε και να αναζωογονηθείτε.

Κλείστε τον υπολογιστή, το κινητό, την τηλεόραση ή ό,τι άλλο σας κρατάει ξύπνιους. Ο ύπνος είναι το κλειδί για την ευεξία, την συγκέντρωση, την καλή διάθεση και την απόδοσή μας. Φροντίστε για την προσωπική σας ξεκούραση σαν να φροντίζετε ένα μικρό παιδί.

  • Ζήτα και μπορεί να πάρεις

Το παιδί είναι αυθόρμητο. Όταν θέλει κάτι θα το ζητήσει. Παίρνει πάντα αυτό που ζητά; Σίγουρα όχι. Κάποιες φορές όμως ναι.

Οι ενήλικες έχουμε την τάση να προκαταβάλλουμε το αποτέλεσμα, πριν αυτό συμβεί. Σε πόσους από εσάς έχει συμβεί να μην διεκδικήσετε κάτι που πραγματικά θέλετε, γιατί είσαστε σίγουροι ότι θα πάρετε αρνητική απάντηση;

Σκεφτείτε όμως το εξής. Αν ζητήσετε υπάρχει πιθανότητα να πάρετε. Αν δεν κάνετε τίποτα, τότε σίγουρα θα μείνετε με άδεια χέρια.

  • Απόκτησε ενθουσιασμό για ό,τι σε περιβάλλει

Τα μικρά παιδιά βιώνουν έντονα την κάθε στιγμή. Αντιμετωπίζουν την καθημερινότητά τους με ενσυνείδηση (mindfulness) χωρίς να χρειάζεται να thumbnail_IMG_3371 2καταβάλουν ιδιαίτερη προσπάθεια.

Παρατηρήστε πώς όταν κάνουν μια βόλτα στο πάρκο εστιάζουν με δέος στα πάντα γύρω τους, ενώ μπορεί να σχολιάσουν λεπτομέρειες που εμάς μας περνάνε απαρατήρητες, όπως το σχήμα που έχουν τα φύλλα ή τον ήχο που κάνει το νερό.

Θαυμάζουν και εξερευνούν το κάθε τι με ενθουσιασμό, ενώ πάντα βρίσκουν κάτι το αξιόλογο για να εστιάσουν την προσοχή τους.

Αν καταφέρουμε και εμείς οι ενήλικες να υιοθετήσουμε αυτή την αντιμετώπιση απέναντι στα πράγματα, αυτομάτως έχουμε καταφέρει να εκτιμήσουμε την ζωή μας και να βρούμε την ομορφιά μέσα στην καθημερινότητά μας.

  • Αν δεν το έχεις, δημιούργησέ το

Τα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν ένα παιχνίδι κυριολεκτικά από το τίποτα. Ένα χαρτί ή ένα κομμάτι ξύλο μεταμορφώνεται στα χέρια και στη φαντασία τους. Με άλλα λόγια δημιουργούν από μόνα τους στιγμές ευτυχίας.

Αντίθετα εμείς οι ενήλικες, συχνά πελαγώνουμε όταν νιώθουμε πως μας λείπουν κάποια μέσα και την έλλειψη αυτή την χρησιμοποιούμε ως δικαιολογία για την στασιμότητά μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που ακούμε συχνά είναι το «θέλω να έχω ένα υγιές σώμα αλλά δεν έχω τον χρόνο». Στην πραγματικότητα όμως η κάθε αλλαγή ξεκινά, από το πόσο καλά είναι εδραιωμένη στον νου μας η απόφαση να περάσουμε από την πρόθεση στην πράξη.

Το παιδί έχει στόχο να παίξει και θα το κάνει, είτε έχει στη διάθεσή του ένα παιχνίδι είτε όχι. Εσείς ποιον στόχο έχετε; Δημιουργείστε τα μέσα, για να τον πετύχετε.

  • Νιώθουμε καλά όταν εκφραζόμαστε

Τα πολύ μικρά παιδιά, ειδικά όταν πρωταρχίζουν να μιλάνε καταβάλλουν τεράστια προσπάθεια για να εκφραστούν. Όταν δεν το καταφέρνουν θυμώνουν, εξοργίζονται και ξεσπούν σε κλάματα. Αυτό επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την διάθεσή τους. Ευτυχώς αυτή η φάση περνάει γρήγορα, μόλις αρχίζουν να αναπτύσσουν τον λόγο τους.

Αντίστοιχα, στην ενήλικη ζωή πολλές φορές καταπιέζουμε τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας και δεν εκφραζόμαστε. Είναι αποδεδειγμένο από την ψυχολογία πως όταν αυτό συμβαίνει, επιβαρύνει την πνευματική, την συναισθηματική αλλά και στην σωματική μας υγεία. Ανακαλύψτε τρόπους για να εκφράζεστε, να εκτονώνεστε και να επικοινωνείτε ουσιαστικά με τους άλλους αλλά και με τον ίδιο σας τον εαυτό.

Υιοθετήστε πρακτικές που σας φέρνουν σε επαφή με τα θέλω σας και σας θα σας βοηθήσουν να βγάλετε προς τα έξω αυτό που πραγματικά είστε.


Αυτά μου έχει θυμίσει και με μαθαίνει καθημερινά ο τρίχρονος γιος μου. Αυτή την στιγμή, έχω την τύχη να βλέπω την ιστορία να επαναλαμβάνεται και με τον μικρότερο γιο μου που είναι ενός έτους! Συνεχής υπενθύμιση και μάθηση ζωής. Για μία ζωή με νόημα!

Κλείνοντας θέλω να σας αφήσω με την σκέψη που ακολουθεί.

Αν μπορούμε να διδαχθούμε ένα πράγμα από τα παιδιά είναι το εξής: Οι παράγοντες της ευεξίας και της ευημερίας μας βρίσκονται σε απλά πράγματα και έχουν να κάνουν περισσότερο με τον τρόπο σκέψης μας, παρά με οτιδήποτε άλλο.

Η δύναμη επομένως για να πετύχουμε οποιαδήποτε βελτιωτική αλλαγή θέλουμε στη ζωή μας υπάρχει μέσα μας από την ώρα που γεννιόμαστε. Στο χέρι μας είναι να την φέρουμε στην επιφάνεια.

 

thumbnail_IMG_1914 2

Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now