Σημασία δεν έχει πόσες φορές θα πέσεις, αλλά πόσες φορές θα σηκωθείς. Μεγάλη η αλήθεια που διατυπώνεται σε αυτή τη γνωστή φράση! Μεταξύ όμως του «πέφτω» και του «ξανασηκώνομαι» μεσολαβεί ένα διάστημα. Ένα διάστημα που άλλοτε είναι μικρό και άλλοτε μεγαλύτερο. Κάποιες φορές μας είναι εύκολο να ξαναβρούμε την πορεία μας, και άλλες φορές λιγότερο εύκολο.
Αν αναλογιστούμε στο παρελθόν, τις φορές που ήταν λιγότερο εύκολο να επανακάμψουμε, πιθανότατα θα διαπιστώσουμε ότι το πρώτο και κύριο στοιχείο που έλειπε, ήταν η σιγουριά! Η σιγουριά ότι έχουμε την δύναμη να επαναφέρουμε τον εαυτό μας στο σημείο που θέλουμε.
Θυμηθείτε τώρα, κάποια άλλη στιγμή που ήσασταν σίγουροι ότι αυτό που επιθυμείτε, είναι εφικτό!
- Ήταν πιο εύκολο να αναλάβετε δράση;
- Είχατε την ώθηση να παραμείνετε συνεπείς μέχρι να φτάσετε στον ζητούμενο;
- Υπερίσχυε το «θέλω και μπορώ», από το «θέλω μεν, αλλά…»;
Η σιγουριά είναι εκείνη η ποιότητα που σε αρκετές περιπτώσεις όταν θες να κάνεις μία νέα αρχή, ή να επανασυνδεθείς με αξίες και συνήθειες που έχεις απομακρυνθεί, χρειάζεται να την χτίσεις πριν κάνεις οτιδήποτε άλλο. Εσύ ο ίδιος την δημιουργείς, όπως εσύ ο ίδιος δημιουργείς την αμφιβολία! Ο τρόπος που σκέφτεσαι χαρτογραφεί την πορεία σου.
Το ερώτημα λοιπόν που θα εξετάσουμε είναι: Πώς μπορούμε να βρίσκουμε την σιγουριά που χρειαζόμαστε για να επανακάμπτουμε όσες φορές χρειαστεί;
Λογικά επιχειρήματα και σημεία αναφοράς
Η σιγουριά σου για κάτι, προκύπτει από την απόδοση νοήματος που κάνεις. Σαν παράδειγμα, κάτι που ακούω συχνά να εκφράζουν οι άνθρωποι είναι «θέλω να κάνω yoga αλλά είμαι 53 χρονών. Αργά το θυμήθηκα!»
Στην θέση της λέξης «yoga» μπορείτε να βάλετε όποια επιθυμία σας εκφράζει. «Αλλαγή δουλειάς», «να χάσω βάρος», «να μάθω το τάδε», «να αλλάξω συνήθειες»… Στην θέση του «είμαι 53 χρονών» μπορείτε να βάλετε το «δεν έχω χρόνο», το «ε τώρα που να τρέχω» ή ό,τι άλλο κάνει νόημα για εσάς.
Πίσω από κάθε αμφιβολία υπάρχει μία ολόκληρη ιστορία. Μία σύνθεση από μνήμες, συμπεράσματα, προηγούμενες εμπειρίες. Κάποιες είναι βάσιμες και άλλες όχι. Αν υπάρχει όμως κάτι για το οποίο μπορείς να είσαι σίγουρος, είναι ότι εφόσον το επιθυμείς, μπορείς πάντα να επανασυνδεθείς με εκείνη την πτυχή του Εαυτού σου που σε ικανοποιεί βαθιά, και ίσως την έχεις αφήσει στην άκρη. Μπορείς πάντα όχι απλά να βρεις έναν «παλιό καλό Εαυτό», αλλά να συναντήσεις τον νέο, καλύτερό σου Εαυτό!
Επειδή λοιπόν η ικανότητά σου να επανακάμπτεις σε μεγάλο βαθμό έχει να κάνει με τον τρόπο που σκέφτεσαι, είναι χρήσιμο να μην αφήνεις τις σκέψεις σου στην τύχη.
Είναι φυσιολογικό να έρχεται πρώτα η αμφιβολία. Ο νους εύκολα ανακαλεί μνήμες. Σαν παράδειγμα θυμάται πώς είναι να απογοητεύεσαι και προσπαθεί να σε αποτρέψει. Θυμάται τις προκλήσεις και από ένστικτο προσπαθεί να σου πει «άστο καλύτερα». Εμφανίζονται γρηγορότερα οι σκέψεις που παράγονται σε ένα πρώτο επίπεδο του νου, που στην φιλοσοφία της yoga ονομάζεται manas. Σκέψεις όπως:
«Μην αγγίξεις το μάτι, γιατί καίει» ή «θες μία θετική αλλαγή, αλλά δεν μπορείς». Σε κάποιες περιπτώσεις οι σκέψεις αυτές έχουν δίκιο, και σε άλλες άδικο.
Δεν διαθέτεις όμως μόνο ένστικτα και μνήμες! Ως άνθρωπος είσαι επίσης εξοπλισμένος με την ικανότητα να παράγεις ευφυείς ιδέες. Να είσαι εφευρετικός. Να συνθέτεις γνώσεις, να στοχάζεσαι, να φιλοσοφείς και να βρίσκεις την αλήθεια. Διαθέτεις ένα πιο υψηλό επίπεδο νου, που στην yoga ονομάζεται buddhi.
Επειδή λοιπόν αρκετά πράγματα από αυτά που θέλουμε και λέμε ότι δεν γίνονται, στην πραγματικότητα γίνονται, είναι σημαντικό να δίνουμε τροφή και να αφήνουμε χώρο στις πιο ευφυείς σκέψεις μας να εκφραστούν. Να λέμε στα ένστικτα και στις μνήμες «ακούω τι λες, αλλά θα διερευνήσω όλες τις εκδοχές». Διερευνώντας είναι πολύ πιθανό να ανακαλύψεις, λογικά επιχειρήματα και σημεία αναφοράς που θα σε βοηθήσουν να σιγουρευτείς ότι πράγματι μπορείς να κάνεις μία καινούργια αρχή προς μία καλύτερη κατεύθυνση.
- Μία πολύ καλή συνήθεια λοιπόν που προτείνω να υιοθετήσεις, είναι να μάθεις να κάνεις παραγωγικό, διαλεκτικό διάλογο με τον εαυτό σου. Να κοσκινίζεις τις αρνητικές σκέψεις, και έτσι να αναδεικνύεις λογικά επιχειρήματα που σε γεμίζουν με σιγουριά. Υπάρχουν πολλές τεχνικές και πρακτικές που θα σε βοηθήσουν να προπονήσεις τον νου σου να σκέφτεται με έναν τέτοιο, παραγωγικό τρόπο.
Προσωπικά πιστεύω ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος που μπορείτε να πάρετε από όλα όσα μοιράζομαι μαζί σας. Τις δημοσιεύσεις, τις συνεδρίες, τα σεμινάρια, τον διαλογισμό και φυσικά από την yοga. Η ουσία της πρακτικής της Yoga που ίσως στην συνείδηση αρκετού κόσμου έχει περισσότερο να κάνει με την σωματική άσκηση, είναι αυτό που ο σοφός της αρχαιότητας Patanjali ορίζει: «Yoga είναι ο κατευνασμός των διακυμάνσεων του Νου». Με την yoga μαθαίνεις να χρησιμοποιείς καλά τον νου.
- Η δεύτερη καλή συνήθεια που θα σε εξοπλίζει με την σιγουριά ότι μπορείς να επανακάμψεις και να ξαναμπείς στην πορεία που επιθυμείς είναι να χρησιμοποιείς σημεία αναφοράς. Το σημείο αναφοράς πρακτικά, είναι εκείνη η απόφαση που πήρες μία δεδομένη στιγμή για το ποιος θες να είσαι και το τι θες βιώνεις και να πετύχεις, πού όταν το θυμηθείς θα σε βοηθήσει να οργανωθείς νοητικά, για να κάνεις μία νέα καλή αρχή. Είναι ό,τι σου δίνει έμπνευση και κίνητρο.
Τα σημεία αναφοράς μπορεί να προκύψουν από μία καλή ανάμνηση, από κάτι που έχεις ξανακαταφέρει στο παρελθόν, από κάτι που έχεις διαβάσει, δει ή στοχαστεί και στο παρελθόν έχει οργανώσει την συμπεριφορά και τις επιλογές σου προς μία ωφέλιμη κατεύθυνση. Από το σωστό σημείο αναφοράς ξεκινάει κάθε καλή στρατηγική για εξέλιξη.
Ο κάθε ένας από εμάς έχει ευθύνη για τον εαυτό του και είναι σημαντικό να χρησιμοποιεί στην ζωή του σημεία αναφοράς. Γιατί μπορεί να έχουμε καλές ιδέες, να παίρνουμε καλές αποφάσεις, να ενδιαφερόμαστε για αυτοβελτίωση, παρόλα αυτά να δυσκολευόμαστε να προχωρήσουμε. Έτσι, μένουμε απλοί θεατές της επιθυμίας μας.
Ένας τρόπος για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα μας συμβεί το παραπάνω, είναι να συμμετέχουμε σε περιβάλλοντα υποστηρικτικά, που μας ταιριάζουν και μας δίνουν μία ώθηση που σπάνια θα την βρούμε ολομόναχοι. Είναι τα περιβάλλοντα της kula ή των τρίτων τόπων για τα οποία μιλήσαμε αναλυτικότερα σε προηγούμενο άρθρο (θυμηθείτε το εδώ). Έχουν την δυναμική να μας εξοπλίσουν με σιγουριά για τις δυνάμεις μας, να μας θυμίσουν ποιοι είμαστε και τι μπορούμε να καταφέρουμε, και πάνω απ’ όλα να μας ωθήσουν σε δράση.
Στην πράξη
Στα τελευταία άρθρα μιλήσαμε για όλα εκείνα τα στοιχεία που είναι σημαντικό να εξετάζουμε, κάθε φορά που επιθυμούμε να επανασχεδιάσουμε ακόμα καλύτερα την καθημερινότητά μας.
- Πρώτο στοιχείο: Ενδιαφέρον για επανένωση σε ουσιαστικό επίπεδο με τους άλλους και με μία καλή ρουτίνα. Όχι απλά επιστροφή σε μία γνώριμη κατάσταση. Εξελισσόμαστε και προχωράμε!
- Δεύτερο στοιχείο: Δημιουργία και διατήρηση της οικειότητας. Ενός στοιχείου ζωτικής σημασίας για την ψυχική μας υγεία, που συχνά το παραβλέπουμε με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε αποξένωση.
- Τρίτο στοιχείο: Να ζούμε την ημέρα με ξεκάθαρο σκοπό να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και να περάσουμε όσο το δυνατό καλύτερα.
- Τέταρτο στοιχείο: Να βρίσκουμε την σιγουριά ότι μπορούμε να επανακάμψουμε όσες φορές χρειαστεί.
Για το κάθε στοιχείο μοιράστηκα μαζί σας τρόπους, προτάσεις και ιδέες για να γίνει πράξη!
Καλή αρχή λοιπόν οποτεδήποτε θελήσετε να κάνετε μία νέα αρχή! Τα ξεκινήματα δεν γίνονται μόνο τον Σεπτέμβριο ή τον Ιανουάριο! Δεν γίνονται μόνο όταν είσαι 18 ή 25 χρονών! Η στιγμή που εσείς αποφασίζετε να κάνετε επανάκαμψη, επανένωση ή επανεφεύρεση του εαυτού σας, είναι η σωστή στιγμή!
Κλείστε θέση στα τρέχοντα Events
Online Μαθήματα Yoga
Οnline τάξεις διαλογισμού – οραματισμού – αναπνοών
Σεμινάρια διαλογισμού – Ο κήπος του Νου – Κύκλος Α’
Σεμινάρια διαλογισμού – Ο κήπος του Νου – Κύκλος Β‘
Online Φθινοπωρινό Detox Retreat
Διαβάστε επίσης αυτά τα άρθρα
Πώς να ξυπνάς κάθε μέρα με σκοπό