Ώρα για επανένωση, όχι απλά επιστροφή!

Atha Yoga Anushasanam

Τώρα ξεκινάει η Yoga

Yoga Sutra of Patanjali 1.1

 Υπάρχουν στιγμές που μπορούν να μας προκαλέσουν ένα βαθύ αίσθημα ένωσης με τον Εαυτό, με την θέση μας στον κόσμο, με τους άλλους γύρω μας και με τον σκοπό μας. Αυτές οι στιγμές λειτουργούν όπως η «κόλλα», που συγκρατεί την ζωή μας σε όμορφη τάξη. Μας θυμίζουν γιατί κάνουμε ό,τι κάνουμε. Μας θυμίζουν ποιοι είμαστε και πώς αποκτά νόημα η ζωή μας.

Επιστρέψαμε! Μπορεί άλλος λίγο αργότερα και άλλος λίγο νωρίτερα. Τώρα όμως είναι η περίοδος που ξαναμπαίνουμε σε ρυθμούς καθημερινότητας, και όλοι μας έχουμε δύο επιλογές.

Η μία επιλογή είναι να επιστρέψουμε, επειδή αυτό λέει το ημερολόγιο ότι πρέπει να κάνουμε!

Η άλλη επιλογή είναι να επιστρέψουμε δείχνοντας ενδιαφέρον, για το πώς θα βιώσουμε το αίσθημα της επανένωσης. Να ενδιαφερθούμε δηλαδή, τόσο για το πώς θα οργανωθούμε σε σχέση με τους προσωπικούς μας στόχους, αλλά και για το πώς θα συνυπάρξουμε και θα συνεργαστούμε όσο το δυνατό καλύτερα με τους άλλους ανθρώπους. Αυτά τα δύο δεν διαφέρουν και πολύ… Το πώς κάνεις το ένα, αντανακλά σε έναν βαθμό το πώς κάνεις και το άλλο.

Γιατί αν το σκεφτείς, οτιδήποτε επιθυμείς να πετύχεις, ακόμα κι αν πρόκειται για έναν καθαρά προσωπικό στόχο, με κάποιο τρόπο ο στόχος σου θα σε βοηθήσει να συν – υπάρχεις καλύτερα. Συνυπάρχεις με το σώμα σου, με το μυαλό σου, με τα μέλη της οικογένειάς σου, με τους συναδέλφους στην δουλειά.

Σε κάθε περιβάλλον συνύπαρξης, κερδίζεις πολλά όταν βλέπεις περισσότερο τι σε ενώνει, σε σχέση με το τι σε διαχωρίζει. Το σημαντικότερο κέρδος είναι ότι βρίσκεις συμμάχους και συστήματα υποστήριξης.

Σας προτείνω λοιπόν να κάνουμε φέτος τον Σεπτέμβρη καλή αρχή, δείχνοντας ενδιαφέρον για επανένωση. Τώρα ξεκινάει η στιγμή!

Εμείς και οι άλλοι

Όπου κι αν στρέψεις το βλέμμα σου, αν δώσεις λίγο προσοχή, θα καταφέρεις να παρατηρήσεις ότι υπάρχει μία συλλογική συνείδηση που μας ενώνει.

Όσο διαφορετικοί κι αν είμαστε σε μικροσκοπικό επίπεδο, σε μακροσκοπικό επίπεδο κανένας δεν είναι ξεχωριστός από τον άλλο. Μοιραζόμαστε κοινούς πόρους και το ίδιο περιβάλλον. Μοιραζόμαστε κοινές ανάγκες. Όλοι θέλουμε να είμαστε ξεκούραστοι, χαρούμενοι, ασφαλείς και υγιείς. Οι φοβίες, οι ανάγκες και οι επιθυμίες μας, μας ενώνουν.

Αρκεί μία φυσική καταστροφή, για να σου θυμίσει κάτι που διαρκώς ισχύει. Είμαστε όλοι ίδιοι απέναντι στη φύση και σε κρίσιμες στιγμές, σχεδόν ενστικτωδώς μπαίνει σε εφαρμογή το «η ισχύς εν τη ενώσει»

Όταν σε ένα περιβάλλον που δραστηριοποιείσαι ενδιαφέρεσαι να ανακαλύψεις τους «κοινούς παρανομαστές» και να προάγεις την λειτουργικότητα, τότε θα βρίσκεις λόγους για να επιδιώκεις την επανένωση με οτιδήποτε μπορεί να έχεις χωριστεί προσωρινά (την συμπεριφορά σαν παράδειγμα που σου φέρνει καλά αποτελέσματα). Έτσι θα προλαβαίνεις να μη δημιουργηθεί χάσμα. Θα αναφερθώ σε ένα πολύ απλό καθημερινό παράδειγμα:

  • Με τον συνάδελφο που μπορεί να διαφωνείς συχνά, τι κοινό έχεις; Το πιθανότερο είναι ότι και οι δύο επιθυμείτε να περνάτε όσο το δυνατό πιο ευχάριστα στις ώρες εργασίας. Αν εστιάσεις σε αυτό, τι μπορεί αλλάξει; Πώς μπορεί με βάση αυτό να χτιστεί μία καλύτερη συνεργασία;

Σου προτείνω πάντα, πρώτα απ’ όλα, να ψάχνεις και να εντοπίζεις τους κοινούς παρανομαστές. Να παρατηρείς τον εαυτό σου μήπως δίνεις περισσότερο έμφαση σε ό,τι σε διαχωρίζει, και να επιλέγεις να το διορθώνεις αυτό.

Σίγουρα η συνύπαρξη σε κάποια πλαίσια σου είναι ευκολότερη, ενώ σε άλλα λιγότερο εύκολη. Σε κάποιες περιπτώσεις η καλύτερη επιλογή είναι να φύγεις από μία κατάσταση. Πολλές φορές όμως τα προβλήματα μπορούν να λυθούν αν εστιάσεις στο πώς θα καλλιεργήσεις την αίσθηση της ομαδικότητας, του κοινού σκοπού και της σύμπραξης. Να ενδιαφερθείς να δοκιμάσεις να έρθεις κοντά, πριν αποφασίσεις να διαχωρίσεις τη θέση σου.

Το αίσθημα της επανένωσης

Το αίσθημα της επανένωσης είναι ανακουφιστικό. Θα το παρομοίαζα με ένα πλοίο που έχει κάνει ένα μακρύ ταξίδι και επιστρέφει πια στο λιμάνι του. Εκεί που ανήκει.

Η ανάγκη του «ανήκω» είναι μία αρχέγονη, βασικότατη ανάγκη που έχουμε εμείς οι άνθρωποι, ως «ζώα της αγέλης» που είμαστε. Ηρεμούμε και βρίσκουμε σκοπό ως μέλη ομάδων, όσο ανεξάρτητοι κι να είμαστε. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που μας ικανοποιεί βαθιά να πηγαίνουμε στην yoga ή να συμμετέχουμε σε ομάδες που σχηματίζονται γύρω από ένα κοινό ενδιαφέρον.

Το αίσθημα της επανένωσης το βιώνεις σε στιγμές που αισθάνεσαι ότι «ανήκεις» σε κάτι μεγαλύτερο από εσένα. Κάτι που σε εκφράζει βαθιά και δίνει νόημα στη ζωή σου. Αν και αυτές οι στιγμές μοιάζουν με μικρές αναλαμπές μέσα στην ροή της καθημερινότητάς, σε επανατροφοδοτούν με πολλά θετικά ερεθίσματα.

Μία πρόσφατη επιστημονική έρευνα που διεξήχθη το 2020, ανέδειξε ότι η ικανοποίηση της ανάγκης του «ανήκω» είναι καίριος παράγοντας ευεξίας και καλής ψυχικής υγείας. Συγκεκριμένα:

  • Μειώνει το άγχος
  • Καταπολεμά την κατάθλιψη και την μοναξιά
  • Ενισχύει τον δυναμισμό του ατόμου

Στην πράξη

Επιστέφοντας στα συνηθισμένα πλαίσια λειτουργίας μας, μπορεί να υπάρξει… γκρίνια! Μπορούμε όμως να κάνουμε κάτι καλύτερο! Να κάνουμε καλή αρχή, δείχνοντας ενδιαφέρον για επανένωση.

Σας ενθαρρύνω να επιδιώξετε για αρχή, να ενώσετε τα δικά σας θέλω με τα θέλω των κοντινών σας ανθρώπων, σε μία αρμονική συνύπαρξη.

Η ιδέα που έχετε διαβάσει, είναι επίσης ένας καλός οδηγός για να οργανώσετε το πρόγραμμά σας. Να εξετάσετε δηλαδή τον καταλληλότερο τρόπο, για να κάνετε επανένωση μετά από ένα διάστημα αποχής, με τους σκοπούς σας, με τους στόχους σας, με τους τρόπους που θέλετε να βελτιώσουμε την ζωή μας. Να γίνεται «ομάδα» και «σύμμαχος» με το σώμα και το μυαλό σας.

Ενδιαφερθείτε για τις ομάδες που ήδη ανήκετε, είτε πρόκειται για την σχέση μεταξύ δύο ανθρώπων, είτε για κάτι μεγαλύτερο. Φροντίστε για αυτές, κάνοντας ό,τι περνάει από το χέρι σας για να γίνουν πιο λειτουργικές και δυνατές. Έτσι θα εξελιχθούν σε συστήματα υποστήριξης και τότε σίγουρα θα σας βοηθήσουν και με την προσωπική σας εξέλιξη. Επιδιώξτε να συμμετέχετε σε ομάδες που σας ταιριάζουν, σας προσφέρουν ανακούφιση και ικανοποιούν μέσα σας την ανάγκη του «ανήκειν».

Τρία πράγματα χρειάζονται:

  • Να δείξετε το ενδιαφέρον σας κάνοντας κίνηση καλής θέλησης. Γίνετε σύμμαχος, για να βρείτε συμμάχους!
  • Να έχετε υπομονή.
  • Να εξασκηθείτε στην αποδοχή. Να εστιάζετε δηλαδή περισσότερο στα κοινά, παρά στις διαφορές.

Μία ομάδα ανοιχτή προς όλους είναι και η παρέα των τάξεων μας. Εκεί μοιραζόμαστε ιδέες και προτάσεις. Είναι ένας χώρος πάντα ανοιχτός για απορίες. Υπάρχει καθοδήγηση χωρίς κριτική. Υπάρχει άμιλλα και κατανόηση. Ο καθένας προσπαθεί να πετύχει το δικό του σκοπό, αλλά συγχρόνως αισθάνεται υποστήριξη.

Κυριολεκτικά η λέξη Yoga σημαίνει ζεύξη, συμπόρευση δηλαδή. Κάθε φορά που κάνεις την πρακτική σου είναι στιγμή που ξεκινάει η επανένωση με τον εαυτό σου και με την αλήθεια σου. Σας περιμένω!

Konstantinos Charantiniotis

Κλείστε θέση στα τρέχοντα Events

Online Μαθήματα Yoga
Οnline τάξεις διαλογισμού – οραματισμού – αναπνοών

Σεμινάρια διαλογισμού – Ο κήπος του Νου – Κύκλος Α’
Σεμινάρια διαλογισμού – Ο κήπος του Νου – Κύκλος Β’

Διαβάστε επίσης αυτά τα άρθρα

6 Στοχασμοί για να αναγνωρίσεις την πρόοδό σου

Για ό,τι θες να καταφέρεις… απλά εμφανίσου!

Να είσαι έτοιμος για το καλύτερο χωρίς προσκόλληση σε προσδοκίες!
.
Μάθε τη φράση που θα βελτιώσει τον τρόπο που σκέφτεσαι
.

Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now