Έχετε σταθερές διατροφικές συνήθειες και ακολουθείτε μία καλή ρουτίνα. Ξαφνικά όμως κερδίζετε βάρος. Τότε ξεκινάτε να προσέχετε λίγο περισσότερο. Παρά τις αναπροσαρμογές όμως. αποτελέσματα δεν βλέπετε. Τι μπορεί να φταίει;
Ένας παράγοντας που θα πρέπει να εξετάσετε είναι ο ύπνος σας. Η έλλειψη ποιοτικού ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση σωματικού βάρους με τους εξής τρόπους:
1. Αυξάνει την όρεξή
Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει την έκκριση δύο πολύ σημαντικών ορμονών της λεπτίνης και την γκρελίνης. Η λεπτίνη παράγεται στα λιπώδη κύτταρα του σώματος, βοηθά στην καταστολή της πείνας και δίνει το σήμα του κορεσμού στον εγκέφαλο. Η γκρελίνη απελευθερώνεται στο στομάχι και δίνει το σήμα της πείνας στον εγκέφαλο. Τα επίπεδά της είναι υψηλά πριν φάμε, όταν το στομάχι είναι άδειο και πέφτουν μετά το φαγητό.
Όταν μας λείπει ύπνος το σώμα μας παράγει περισσότερη γκρελίνη και λιγότερη λεπτίνη, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε πείνα. Συγκεκριμένα, σχετική έρευνα έδειξε ότι μπορεί να αυξήσει κατά 14,9% τα επίπεδα της γκρελίνης και να μειώσει κατά περίπου 15.5% τα επίπεδα της λεπτίνης.
Επιπλέον, αυξάνεται και η ορμόνη κορτιζόλη που συνδέεται με το στρες. Όταν παραμένει συνέχεια υψηλή, το σώμα πιστεύει λανθασμένα ότι λιμοκτονεί.
2. Προκαλεί λιγούρες
Ο ύπνος επηρεάζει την λειτουργία του εγκέφαλου. Συγκεκριμένα η έλλειψή του κάνει πιο αργή την δραστηριότητα στον μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου. Το τμήμα αυτό είναι το “αρχηγείο” που ελέγχει την λήψη αποφάσεων. Κακή λειτουργία = Κακές αποφάσεις. Ταυτόχρονα έχει παρατηρηθεί ότι τα εγκεφαλικά κέντρα επιβράβευσης όταν είμαστε άυπνοι, ανταποκρίνονται περισσότερο στο φαγητό σε σύγκριση με άλλες δραστηριότητες.
Αυτός είναι ο λόγος που όταν δεν έχουμε απολαύσει ύπνο, έχουμε την τάση να επιθυμούμε γρήγορο και ανθυγιεινό φαγητό.
3. Τρώμε συναισθηματικά
Η αϋπνία συνοδεύεται συνήθως από βαρεμάρα, εκνευρισμό, άγχος, ανησυχία κτλ. Είτε για να εκτονώσουμε αυτά τα συναισθήματα είτε για να γεμίσουμε τον χρόνο “ξεσπάμε” στο φαγητό. Έτσι καταλήγουμε να λαμβάνουμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που χρειαζόμαστε ημερησίως.
4. Επιβραδύνει τον μεταβολισμό
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι ο ύπνος διάρκειας 4 ωρών για πέντε συνεχόμενες ημέρες, έχει σαν αποτέλεσμα ο βασικός μεταβολισμός, δηλαδή ο αριθμός των θερμίδων που καίμε σε κατάσταση χαλάρωσης, να μειώνεται σχεδόν κατά 3%. Ευτυχώς ο ο μεταβολικός ρυθμός επανέρχεται στο φυσιολογικό μετά από μια 12ωρη «υπνοθεραπεία» και διατηρείται τηρώντας ένα σωστό πρόγραμμα.
5. “Σαμποτάρει” την σωματική άσκηση
Είναι ίσως αυτονόητο ότι η έλλειψη ύπνου ισοδυναμεί με λιγότερη ενέργεια. Όσο τυπικοί κι αν είστε στο πρόγραμμά σας, χωρίς ποιοτικό ύπνο η απόδοσή σας δεν θα είναι αυτή που πρέπει, θα κουράζεστε ευκολότερα και υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος τραυματισμών. Με σωστό ύπνο θα κάνετε την προσπάθειά σας πραγματικά να μετράει.
Προσφέρετε στον εαυτό σας επτά ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Ξαπλώστε νωρίς και σηκωθείτε νωρίς. Θα σας ωφελήσει με πάρα πολλούς τρόπους και χωρίς υπερβολή θα αλλάξει την καθημερινή σας εμπειρία προς το καλύτερο.
Για οποιαδήποτε βελτίωση θέλετε να κάνετε στην ευεξία σας, διατροφική, συναισθηματική, ακόμα και επαγγελματική, ξεκινήστε από τον ύπνο. Είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που εξασφαλίζει ενέργεια, ευδιαθεσία και διαύγεια. Όποιος κι αν είναι ο στόχος σας, θα σας υποστηρίξει για να τον πετύχετε. Οι ασκήσεις yoga πριν τον ύπνο όπως αυτές που προτείνω εδώ θα σας βοηθήσουν.
Αν θέλετε να αλλάξετε συνήθειες και να αισθάνεστε πιο λειτουργικοί και υγιείς υπάρχει τρόπος.
Δείτε επίσης:
Πώς η βραδινή ρουτίνα επηρεάζει την ευεξία & την διάθεσή μας
Οι 7 τρόποι που θα σε βοηθήσει η σωστή ρουτίνα
Αντιστρές ρουτίνα με πρακτικές της Ayurveda
7 ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν να επανεστιάσεις στο τέλος της ημέρας