Sankalpa στα σανσκριτικά σημαίνει «πρόθεση, θέληση, απόφαση». Αναφέρεται στην συνειδητή πρακτική που οδηγεί μία βαθιά επιθυμία να εμπεδωθεί σε βαθύ υποσυνείδητο επίπεδο. Ως αποτέλεσμα οι πράξεις, οι επιλογές και η συμπεριφορά σου ευθυγραμμίζονται με όλα όσα χρειάζεται, για να κάνεις την επιθυμία σου πραγματικότητα. Σε εξοπλίζει με δυνατή προσήλωση, σαν να έχει δώσει έναν όρκο στον εαυτό σου.
Σε αντίθεση με την ελληνική έκφραση «η πρόθεση μετράει» που υπονοεί ότι κάτι ήθελες να κάνεις αλλά τελικά δεν έδρασες, η sankalpa ενέχει ως αναπόσπαστο στοιχείο της την δράση. Το ενδιαφέρον είναι ότι αν αναλύσουμε ετυμολογικά την λέξη «πρόθεση» εντοπίζουμε μέσα της την δράση. «Προ της θέσης». Αυτό που προηγείται προκειμένου να βρεθείς σε μία θέση. Η απαραίτητη προϋπόθεση της δράσης.
Στην πρακτική στην yoga η sankalapa δημιουργεί τον χώρο για να συνδεθεί ο νους με το σώμα. Σε βοηθά να διατηρείς την επίγνωσή σου και την προσοχή σου στο πώς κάνεις αυτό που κάνεις. Συμβαίνει μερικές φορές να μπαίνεις σε μια θέση (asana) αισθανόμενος έπαρση ή ανεπάρκεια. Η sankalpa θα στρέψει την ενέργειά σου προς υψηλές αξίες όπως οι ευγνωμοσύνη, η αγάπη, η χάρη, η απόλαυση, και έτσι θα δώσει μεγαλύτερη αξία στην πρακτική σου. Με τον τρόπο αυτό σου φανερώνει το μονοπάτι για να αισθάνεσαι καλά και να εξελίσσεσαι. Το ίδιο μπορεί να κάνει και στην ζωή σου.
Πρόθεση και στόχος
Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πώς η δυνατή πρόθεση σχετίζεται και ταυτόχρονα διαφέρει από το να έχεις έναν στόχο.
Οι στόχοι επικεντρώνονται στο πώς να πετύχουμε κάτι έξω από εμάς. Έχουν να κάνουν με το τι συγκεκριμένα θέλουμε να έχουμε στην ζωή μας. Θέλουμε την τάδε δουλειά, αυτό το σώμα, εκείνο το σπίτι κτλ. Οι στόχοι σε βοηθούν να παραμένεις αφοσιωμένος σε πράγματα που είναι σημαντικά για εσένα. Να ξυπνάς το πρωί την συγκεκριμένη ώρα, να καταβάλλεις τον κόπο που χρειάζεται, να τηρείς το πρόγραμμα. Τίποτα από όλα αυτά δεν θα συνέβαινε χωρίς στόχους.
Η πρόθεση εστιάζει στο πώς θέλουμε να αισθανόμαστε βαθιά μέσα μας. Εστιάζει στην μεγαλύτερη εικόνα. Κανένας στόχος δεν έχει νόημα, αν τον κατέκτησες και στο τέλος δεν αισθάνεσαι καλά. Σας έχει τύχει να πετύχετε έναν στόχο και μόλις το καταφέρατε αντί για βαθιά ικανοποίηση και επίτευξη, να αισθάνεστε την ανάγκη να σπεύσετε την αναζήτηση του επόμενου στόχου; Αν ναι, ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι το επίτευγμά σας δεν συνδέεται με κάποια μεγαλύτερη αξία που να έχει σημασία για εσάς.
Η επιλογή της πρόθεσής σου έχει να κάνει με το να καθίσεις και να σκεφτείς τι έχεις ανάγκη να βιώνεις. Να σκεφτείς ποιες αξίες είναι οι πιο σημαντικές για εσένα στην παρούσα φάση της ζωής σου. Μετά από αυτό έρχεται το να βάλεις στόχους που βρίσκονται σε ευθυγράμμιση με την πρόθεσή σου. Είναι σημαντικό λοιπόν να ξεκινάς πρώτα από την πρόθεση, διότι έτσι θα δίνεις νόημα στον κάθε στόχο που κατακτάς.
Ξεκίνα από την πρόθεση: Θέσε γερές βάσεις
Η πρόθεση λοιπόν, δίνει τον παλμό για το πώς να πορευτούμε, τι να επιλέξουμε, με τι σκοπό θα διοχετεύσουμε τον χρόνο και την ενέργειά μας. Κάποια παραδείγματα προθέσεων μπορεί να είναι:
-Δημιουργώ χαρά στην ζωή μου
-Είμαι ανοιχτός προς την γνώση και την εξέλιξη
-Σε ό,τι κάνω αναζητώ την απόλαυση
-Εκφράζω τον εαυτό μου σε κάθε συνθήκη
-Βρίσκομαι σε σύνδεση με τις ανάγκες μου
Όταν γνωρίζεις ποια είναι η πρόθεσή σου για αυτή την χρονιά, αυτό τον μήνα ή αυτή την μεμονωμένη περίσταση, τότε τα πράγματα γίνονται πιο απλά.
Πάνω στο θεμέλιο μίας ξεκάθαρης πρόθεσης θα μπορέσεις να χτίσεις αποτελεσματικά νέες και καλύτερες συνήθειες. Θα το εξηγήσω με ένα παράδειγμα. Ας υποθέσουμε ότι έχεις επιλέξει ως πρόθεσή σου να δημιουργείς την χαρά σου μέσα από ό,τι κάνεις. Αυτό θα σε ωθήσει να σκέφτεσαι πώς θα λειτουργείς με τρόπο που θα σε κάνει πιο χαρούμενο. Θα αρχίσεις να σκέφτεσαι κάπως έτσι: «Για να δημιουργώ την χαρά μου πρέπει να έχω ενέργεια και χρόνο το πρωί αντί για άγχος και βιασύνη. Επιλέγω λοιπόν να ρυθμίσω καλά τι ώρα θα κοιμάμαι και τι ώρα θα ξυπνάω»
Όλα ξεκινάνε από τον νου. Η πρόθεση είναι σαν ένας «σπόρος» που φυτεύεις στον νου. Τον βοηθά να «δει» ξεκάθαρα τι έχει νόημα να κάνεις, για να πάρεις ένα αποτέλεσμα. Ο νους πάντα αναζητά το νόημα και την ευθυγράμμιση. Όταν τα βρίσκει, τότε μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Αυτό είναι το μεγαλύτερο όφελος που θα λάβεις όταν αρχίσεις να εστιάζεις στην πρόθεση. Θα καταφέρεις να καλλιεργήσεις καλύτερες νοοτροπίες, να βρίσκεις λύσεις και να παράγεις πλάνα που θα σε πάνε μπροστά. Αυτό που θες, αυτό θα φτιάχνεις.
Πάνω απ’ όλα η Sankalpa είναι μία συνειδητή πρακτική που φυτεύει τελικά «σπόρους» στο ασυνείδητό. Από αυτό ξεκινά η καλλιέργεια νέας νοοτροπίας που θα εμφανίσει αργότερα ορατά αποτελέσματα.
Η «δουλειά» που έχεις να κάνεις προκειμένου ο σπόρος της sankalpa σου να καρποφορήσει, είναι να τον φροντίσεις. Να τον διατηρείς ζωντανό μέσα στον νου σου. Ο πιο δυνατός τρόπος για να το πετύχεις, είναι μέσω του διαλογισμού. Να κάθεσαι δηλαδή καθημερινά για τουλάχιστον 10 λεπτά, κάνοντας διαλογισμό ή οραματισμό γύρω από την πρόθεσή σου. Όσο πιο βαθιά συνδέεσαι μέσα στον διαλογισμό σου επαναλαμβάνοντας την πρόθεσή σου, τόσο θα βοηθάς την Sankalpa σου να εγκαθιδρυθεί σε ένα βαθύ υποσυνείδητο επίπεδο. Εξίσου δυνατές πρακτικές για να το πετύχεις αυτό, είναι η Yoga Nidra και η Savasana.
Επιπλέον υπάρχουν κι άλλοι τρόποι που δρουν υποστηρικτικά. Σαν παράδειγμα:
– Κάθε πρωί να επαναλαμβάνεις την πρόθεσή σου.
– Να κρατάς ημερολόγιο με θέμα την πρόθεσή σου και να εξετάζεις πώς μπορείς να οργανώσεις κάθε μέρα γύρω από αυτήν.
– Το βράδυ πριν κοιμηθείς να γράφεις λίγες γραμμές για το πώς υποστήριξες την πρόθεσή σου σήμερα και πώς θα την υποστηρίξεις αύριο.
Με αυτό τον τρόπο, σταδιακά, θα καταφέρεις να εμποτίσεις κάθε σου ενέργεια με πρόθεση. Έτσι, θα αρχίσεις να κατευθύνεσαι προς τα εκεί που βαθιά επιθυμείς, κατακτώντας στόχους και δημιουργώντας την ευτυχία σου.