Υπάρχουν φορές που η καθημερινότητα ίσως γίνει πιεστική. Οι γρήγοροι ρυθμοί, κάποια αναποδιά, οι πολλές δραστηριότητες και η προσπάθεια ισορροπίας όλων των πτυχών της ζωής, μπορεί να αρχίσουν να γίνονται βάρος. Το βάρος αυτό όταν παραμένει μπορεί να εκφραστεί ως στρες.
Σίγουρα όταν λειτουργείς μέσα από το στρες δυσκολεύεσαι να αισθανθείς καλά μέσα στην καθημερινότητά σου ή και να απολαύσεις το 24 ωρό σου. Είναι φυσιολογικό όλοι μας που και που να αισθανόμαστε έτσι. Το σημαντικό είναι να μην επιτρέπουμε σε μία τέτοια κατάσταση να διαιωνίζεται αλλά άμεσα να επεμβαίνιυμε βοηθώντας τον εαυτό μας να ισορροπήσει.
Μιλώντας με όρους της Ayurveda η ταχύτατα κινούμενη σύγχρονη ζωή συχνά δημιουργεί ένα περιβάλλον ανισορροπίας της Vata Dosha.
H Vata έχει να κάνει με την κίνηση, την δραστηριότητα, την αλλαγή και την μετάβαση. Αν κινούμαστε προς το άκρο της υπερβολής, προκαλείται υπερδραστηριότητα. Είναι μία κατάσταση που κάνει τον άνθρωπο νευρικό, ασταθή, αναστατωμένο και στρεσαρισμένο. Δημιουργεί επίσης την αίσθηση ότι ο χρόνος “γλιστράει μέσα από τα χέρια σου” αναξιοποίητος.
Τις στιγμές που αναγνωρίζουμε στον εαυτό μας ότι συμπεριφερόμαστε και αισθανόμαστε κατ’ αυτό τον τρόπο, είναι αναγκαίο να κάνουμε ένα βήμα πίσω. Να εξουδετερώσουμε το στρες πριν γίνει άγχος.
Διαβάστε στη συνέχεια έναν «δεκάλογο» με πρακτικές αυτοφροντίδας και διατροφικές προτάσεις που κατευνάζουν το στρες και προσφέρουν τόνωση. Είναι πρακτικές που θα σας βοηθήσουν να αποφορτιστείτε, και να γεμίσετε με ενέργεια και διάυγεια.
Ο δεκάλογος της αποκατάστασης που θα σας τονώσει
1) Mindful Κίνηση
Όταν μας κατακλύζει το στρες γινόμαστε νευρικοί στις κινήσεις μας. Τότε είναι η καταλληλότερη στιγμή να το παρατηρούμε αυτό και να κάνουμε πρακτική στην ενσυνείδητη κίνηση.
Μία σύντομη πρακτική στην yoga εστιάζοντας προσεκτικά και με επίγνωση στην κάθε κίνηση, θα σε γειώσει και σε επαναφέρει στο κέντρο σου. Από το σημείο αυτό θα μπορέσεις να κάνεις επανεκκίνηση και να δράσεις με πιο συγκροτημένο, ήρεμο και αποτελεσματικό τρόπο.
Η γείωση είναι το αντιστάθμισμα στον «άτακτο στροβιλισμό» που αισθανόμαστε υπό συνθήκες στρες. Οι κινήσεις που γίνονται με επίγνωση προφέρουν μία άλλη, πιο αργή αίσθηση του χρόνου και στέλνουν κατευναστικά σήματα στον νου.
Στο κανάλι μου στο Youtube εδώ μπορείτε να δείτε μία απλή πρακτική που διαρκεί μόλις 14 λεπτά και σας προτείνω να την κάνετε για αποσυμπίεση και επαναφορά της ισορροπίας του νευρικού σας συστήματος.
2) Ψηφιακή Τεχνολογία: Πάρτε τον έλεγχο
Η ψηφιακή τεχνολογία είναι απαραίτητο εργαλείο για την εργασία μας και την επικοινωνία μας. Το πρόβλημα ξεκινά όταν η έκθεση στις οθόνες συμβαίνει σχεδόν 24 ώρες το 24ωρο. Το κεφάλι μας είναι ήδη γεμάτο πληροφορίες. Όταν αδιάκοπα βομβαρδίζεται με ακόμα περισσότερες, το εμποδίζουμε να έρθει σε κατάσταση διαύγειας, συγκέντρωσης, αφομοίωσης και τάξης.
Είναι απαραίτητο για την υγεία μας, την συναισθηματική μας ισορροπία και για την αποτελεσματικότητά μας σε όσα μας ενδιαφέρει να πετύχουμε, να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να βρίσκεται και OFFLINE. Να το προγραμματίζουμε συνειδήτα πότε και πόσο θα το κάνουμε Να προσφέρουμε αυτή την πολυτέλεια στον εαυτό μας καθημερινά.
Η ψηφιακή αποσύνδεση που θα την κάνεις στρατηγικά και με πρόγραμμα, θα δημιουργήσει χώρο στον νου σου και θα σε κάνει πιο ήρεμο, λειτουργικό και δημιουργικό.
Μερικοί πρακτικοί τρόποι που προτείνω και θα σε βοηθήσουν να το πετύχεις είναι:
- Πες όχι στις οθόνες μία ή δύο ώρες πριν τον ύπνο
- Πες όχι στις οθόνες μόλις ξυπνήσεις. Αφού τελειώσεις με την φροντίδα του εαυτού σου, τότε και μόνο τότε να ασχοληθείς με το κινητό σου. Το ξεκίνημα της ημέρας θα γίνει πολύ καλύτερο.
- Όταν κάθεσαι στο τραπέζι για φαγητό με την οικογένεια ή με φίλους άφησε κάπου μακριά το κινητό. Το ίδιο κάνε σε οποιαδήποτε σε στιγμές της ημέρας που γνωρίζεις ότι το κινητό δεν σου χρειάζεται πραγματικά. Σαν παράδειγμα μην το πάρεις μαζί σου αν βγεις 20 λεπτά για περπάτημα στη γειτονιά σου. Έτσι θα αποφύγεις να το πάρεις μηχανικά στα χέρια σας και να ασχοληθείς μαζί του ενώ δεν υπάρχει λόγος.
- Κάνε εξάσκηση στην mindful διαδικτυακή πλοήγηση. Αυτό σημαίνει κάθε φορά που μπάινεις στο διαδίκτυο να γνωρίζεις πόση ώρα ασχολείσαι με αυτό που ασχολείσαι και ποιος ακριβώς είναι ο σκοπός σου. Έτσι θα αποφύγεις να μπεις για να δεις κάτι και τελικά να βρεθείς ώρες μετά να βλέπεις άλλα πράγματα που στην ουσία δεν σε ενδιαφέρουν και απλά σου τρώνε τον χρόνο σου. Αν θες να πάρεις περισσότερες ιδέες και πληροφορίες για το πώς θα καλλιεργήσεις το digital mindfulness άκου το επεισόδιο podcast που θα βρεις εδώ.
- Όταν σου δίνεται η ευκαιρία για κάποια εξόρμηση επίλεξε μέρη που επιτρέπουν περιορισμένη έως και καθόλου χρήση του κινητού. Κάνε το digital detox ένα από τα κριτήρια για το πού θα κάνεις διακοπές και θα διαπιστώσεις πως σίγουροι θα βιώσεις μία πιο ξεκούραστη και ολοκληρωμένη εμπειρία που πραγματικά θα σε ανανεώσει.
3) Ρίξτε τους ρυθμούς
Το άγχος έχει άμεση σχέση με το πώς οργανώνουμε τον χρόνο μας. Αν κάποιες φορές φτάνεις σε ένα σημείο όπου αισθάνεσαι ότι “τρέχεις χωρίς να φτάνεις πουθενά” και ότι όσο περισσότερο τρέχεις τόσο περισσότερο απομακρύνεσαι από το σημείο που θες να φτάσεις, η λύση είναι να κόψεις ταχύτητα. Πρακτικά αυτό σημαίνει επαναξέταση του προγράμματος και των προτεραιοτήτων.
Περισσότερες προτάσεις για να το πετύχεις αυτό θα βρεις στο βίντεό μου που θα βρεις εδώ.
4) Πάντα στις προτεραιότητές σου να συμπεριλαμβάνεται η αυτοφροντίδα
Αν σε ρωτούσα τι είναι πιο σημαντικό για εσένα: η δουλειά ή η υγεία σου τι θα απαντούσες; Πιστεύω ότι η σωματική και ψυχική μας υγεία είναι ό,τι πιο πολύτιμο για όλους μας. Αν λοιπόν σε ενδιαφέρει να αισθάνεσαι καλά, μέσα στις προτεραιότητές σου να συμπεριλαμβάνεις πάντα και την αυτοφροντίδα σου. Υποσχέσου στον εαυτό σου ότι δεν θα περιμένεις να φθάσεις στα όριά σου για να ασχοληθείς με την ευεξία και την ευημερία σου.
Για ο,τιδήποτε θες να πετύχεις είτε αφορά τη δουλειά, είτε τις προσωπικές σχέσεις, είτε την εξέλιξή σου κτλ. χρειάζεσαι σώμα και νου στην καλύτερή του δυνατή κατάσταση. Μία ρουτίνα που έχει στον πυρήνα της την αυτοφροντίδα είναι μία ρουτίνα που θα σε τροφοδοτεί με δύναμη για να πετύχεις τους στόχους σου.
5) Επένδυσε διατροφικά στην βιταμίνη C και στο μαγνήσιο
Aν αισθάνεσαι κόπωση και ατονία στην καθημερινότητά σου, ενίσχυσαι την πρόσληψή σου σε βιταμίνη C. Η βιταμίνη C θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι πολύ χρήσιμη για την σωστή απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό. Επίλεξε τροφές όπως πιπεριές, ακτινίδια, γρέιπφρουτ, μαϊντανός, σέλινο, μπρόκολο, πορτοκάλι, ντομάτα και σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι .
Επίσης είναι χρήσιμο να γνωρίζεις ότι τα αποθέματα μαγνησίου στον οργανισμό μειώνονται με το στρες. Μερικά σημάδια έλλειψης μαγνησίου είναι η συνεχής κόπωση, τα προβλήματα ύπνου, η ευέξαπτη συμπεριφορά και οι μυϊκοί σπασμοί. Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είναι κυρίως τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, τα καρύδια, τα αμύγδαλα, το αβοκάντο, η μπανάνα, το καστανό ρύζι, τα προϊόντα ολικής άλεσης, συγκεκριμένα ψάρια όπως σκουμπρί, σολομός και τόνος και τα γαλακτοκομικά.
6) Ο ύπνος είναι ιερός και αναντικατάστατος
Αν επιθυμείς μία καλύτερη καθημερινότητα, πριν από ο,τιδήποτε άλλο ξεκινήνα από το να βελτιώσεις τον ύπνο σου. Κάνε το προτεραιτότητά σου σήμερα. Άκου αυτό το επεισόδιο podcast κάποια tips που θα σε βοηθήσουν να κοιμάσαι καλύτερα. Επίσης αυτός ο διαλογισμός έχει βοηθήσει χιλιάδες κόσμο να κοιμάται καλύτερα. Χρησιμοποίησέ τον!
7) Εκμεταλλευτείτε τα οφέλη του Κουρκουμά
Ο κουρκουμάς έχει αναγνωτιστεί από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα ως ένα από τα καλύτερα φαρμακευτικά μπαχαρικά και αξιοποιείται σε μεγάλο βαθμό στην Αγιουρβέδα.
Μας οφελεί με τους εξής τρόπουε:
- Στην αποτοξίνωση του ήπατος
- Στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών.
- Στην ρύθμιση της πέψης ειδικά αν προστεθεί σε ροφήματα καθώς αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό. Επίσης θα σας ανακουφίσει αν έχετε πεπτικές διαταραχές όπως δυσκοιλιότητα.
- Στην υγεία του δέρματος, καθώς βοηθά στο να απαλλαγούμε από σπυράκια, διατηρώντας καθαρή και λαμπερή την επιδερμίδα μας.
Χρησιμοποιήστε τον στο φαγητό σας και επιλέξτε στο τσάι σας ή σε κάποιο αφέψημα να προσθέσετε μία μικρή κουταλιά κουρκουμά.
8) Απολαύστε μία τονωτική κοτόσουπα
Υπάρχει λόγος που όταν είμασταν μικροί και αρρωσταίναμε μας έδιναν συνήθως κοτόσουπα και όχι κάτι άλλο! Ο ζωμός του κοτόπουλου σε συνδυασμό με τα λαχανικά, τα βότανα και τα μπαχαρικά θρέφουν, τονώνουν και αποκαθιστούν το ανοσοποιητικό σύστημα. Μία κοτόσουπα θα τονώσει τον οργανισμό σας σε στιγμές που αισθάνεστε την ανάγκη για “ενίσχυση”.
Συστατικά:
Λίγο βιολογικό κοτόπουλο σε κομμάτια
- 4 φλυτζάνια ζωμού από κοτόπουλο
- 1 μεσαίο κρεμμύδι
- 4 καρότα
- 4 κοτσάνια σέλινο
- 2 φλυτζάνια σέσκουλα ή σπανάκι
- 1 φλυτζάνι ρύζι
- Αλάτι και πιπέρι
- Μία κουταλιά κουρκουμά
- Λίγο λάδι ελιάς εξαιρετικής ποιότητας ή κάποιο άλλο καλής ποιότητας φυτικό λάδι
- Πειραματιστείτε ανάλογα με τις προτιμήσεις σας με βότανα όπως ρίγανη, τζίντζερ, βασιλικός και θυμάρι.
Βράστε καλά το κοτόπουλο μαζί με τα κόκκαλα σε άφθονο νερό. Αφαιρείτε το λίπος που συγκεντρώνεται στην κορυφή κατά το βράσιμο.
Βγάλτε το βρασμένο κοτόπουλο διαχωρίστε το κρέας από τα κόκκαλα. Κρατήστε το νερό το οποίο πλέον είναι ζωμός.
Σωτάρετε ελαφρώς τα λαχανικά εκτός από τα σέσκουλα ή το σπανάκι, σε λίγο λάδι μέχρι να αναδείξουν τα αρώματά τους. Προσθέστε το αλάτι, το πιπέρι και τα μπαχαρικά.
Ρίχνουμε το ρύζι, τα λαχανικά και το κρέας από το κοτόπουλο πίσω στο ζωμό και σιγοβράστε για περίπου 40 λεπτά.
Λίγο πριν τελειώσετε προσθέστε τα σέσκουλα ή το σπανάκι για μία βράση. Θέλετε να διατηρήσουν ένα ζωηρό πράσινο χρώμα. Απολαύστε μία νόστιμη και θρεπτική σούπα!
9) Πιείτε χλιαρό νερό με λεμόνι και τζίντζερ
Ένα ρόφημα απλό, εύκολο που τα υλικά του προστατεύουν και ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Το λεμόνι διαθέτει βιταμίνη C έχει φυσική αντιβακτηριακή, αντισηπτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Επίσης εξισορροπεί το PH στο σώμα μας έχοντας αλκαλική επίδραση μόλις καταναλωθεί. Θα σας βοηθήσει στην πέψη και θα ηρεμήσει το νευρικό σύστημά σας κατευνάζοντας από το στρες και τονώνοντάς σας.
Είναι ένα ρόφημα άκρως αποτοξινωτικό και σας προτείνω να το πίνετε ιδανικά το πρωί μόλις ξυπνήσετε.
10) Πείτε ναι στα προβιοτικά
Τα προβιοτικά είναι βακτήρια απαραίτητα για την καλή λειτουργία του πεπτικού και του ανοσοποιητικού συστήματος. Ειδικά αυτή την εποχή καλό είναι να κάνετε διατροφικές επιλογές που τα περιλαμβάνουν. Η πρόσληψη προβιοτικών γίνεται με την κατανάλωση τροφών όπως γιαούρτι με πέτσα, μηλόξυδου, κεφίρ και ξινολάχανου.
Αυτός είναι ο δεκάλογος με πρακτικές και διατροφικές προτάσεις που θα σας βοηθήσουν να θωρακίσετε την υγεία σας και να τονώσετε σώμα και νου, αυτή την περίοδο .
Σε οποιαδήποτε εποχή, συνθήκη ή πρόγραμμα βρίσκεστε, είτε τώρα είτε κάποια άλλη στιγμή, πάντα να αφουγκράζεστε το σύστημά σας. Αν σας λέει ότι θέλει βοήθεια, ακούστε το προσεκτικά. Φροντίστε το.
Το σώμα και το μυαλό σας είναι τα πολυτιμότερα εργαλεία που έχετε στην ζωή σας. Κάντε την πιο σίγουρη επένδυση και θέστε τα ως προτεραιότητα.
Κλείστε θέση στα τρέχοντα Events
Online Μαθήματα Yoga
Οnline τάξεις διαλογισμού – οραματισμού – αναπνοών
Σεμινάρια διαλογισμού – Ο κήπος του Νου – Κύκλος Β‘
Διαβάστε επίσης αυτά τα άρθρα
Niyamas : Οι τρόποι για να συναντάς τον καλύτερό σου εαυτό
Yamas: Οι όροι της καλής συνύπαρξης