Πώς η διατροφή επηρεάζει τον εγκέφαλο

Ο εγκέφαλός μας. Το περίπλοκο αρχηγείο που δίνει εντολές για ό,τι κάνουμε. Είτε έχουμε αίσθηση ό,τι συμβαίνει, είτε όχι. Αυτός ο λαβύρινθος νευρώνων αδιάκοπα δέχεται, επεξεργάζεται και μεταβιβάζει ερεθίσματα. Είναι υπεύθυνος από τις αισθήσεις, την αντίληψη ,τον έλεγχο και τον συντονισμό των μυικών κινήσεων αλλά και για τις ανώτερες πνευματικές λειτουργίες .

Όσο περισσότερο τον εξερευνούμε τόσο περισσότερο μας συναρπάζει. Αν και μένουν ακόμα πολλά να μάθουμε υπάρχει κάτι που είναι αδιαμφισβήτητο. Για να κάνει καλά την δουλειά του ο εγκέφαλός μας χρειάζεται ενέργεια.

Οι τροφές που επιλέγουμε μας παρέχουν αυτή την ενέργεια. Δεν έχουν όμως όλες το ίδιο αποτέλεσμα. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να διαλέγουμε προσεκτικά τι θα φάμε. Είναι μία συνήθεια που μας δίνει την δυνατότητα να ρυθμίσουμε πώς θα λειτουργήσει ο εγκέφαλός μας, αλλά και την διάθεσή μας.

Με ποια τροφή είναι“ευχαριστημένος”ο εγκέφαλος;

Σε μία πρόταση μπορούμε να πούμε ότι ο εγκέφαλος λειτουργεί σωστά όταν επιλέγουμε θρεπτικές τροφές και έχουμε μία ισορροπημένη διατροφή.

Ως υψηλής διατροφικής ποιότητας τρόφιμα θεωρούμε αυτά που περιέχουν καλά λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ανόργανα άλατα. Αυτά τα συστατικά  τροφοδοτούν τον εγκέφαλο και τον προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες.

Με αυτό τον όρο αναφερόμαστε στα“απόβλητα” που παράγει ο οργανισμός μας καθώς αντιδρά στο οξυγόνο. Τα απόβλητα αυτά είναι γνωστά και ως ελεύθερες ρίζες και ευθύνονται για διάφορες ζημιές στην υγεία μας, όπως και την ομαλή εγκεφαλική λειτουργία.

Ειδικά τα ψάρια πλούσια σε ω3 (πχ. Σαρδέλα, σολομός, σκουμπρί) , το λάχανο, τα καρύδια, ο κουρκουμάς, το μπρόκολο, ο κολοκυθόσπορος, το πράσινο τσάι, τα αυγά, το σκόρδο, τα σκούρα βατόμουρα και το ελαιόλαδο είναι πολύ καλές τροφές για την υγεία του εγκεφάλου και είναι σημαντικό να μην λείπουν από την διατροφή μας.

Ως χαμηλής διατροφικής ποιότητας τροφές, εννοούμε συνήθως τις επεξεργασμένες, φτωχές σε φυτικές ίνες, που είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά και που μπορούν να προκαλέσουν απότομες μεταβολές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτές οι διακυμάνσεις στο σάκχαρο του αίματος είναι επιβλαβείς για τον εγκέφαλο και επηρεάζουν αρνητικά και την διάθεσή μας. Ειδικά τα ραφιναρισμένα σάκχαρα είναι παράγοντες που προκαλούν φλεγμονές και οξειδωτικό στρες.

Πολύ σημαντικός επίσης παράγοντας για έναν ευχαριστημένο διατροφικά εγκέφαλο είναι το νερό. Ο εγκέφαλος αποτελείται από κατά περίπου 73% νερό. Αφυδάτωση της τάξης μόλις του 2% μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του για διαυγή σκέψη και ομαλή λειτουργία.

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τα συναισθήματα;

Μία από τις πολλές εξαιρετικές ιδιότητες του σώματός μας είναι να παράγει σεροτονίνη. Είναι μία σημαντική χημική ουσία που λειτουργεί ως νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου. Τα «μηνύματα» που μεταφέρει αυτός ο «αγγελιαφόρος καλών ειδήσεων» έχουν να κάνουν με την ρύθμιση του ύπνου, της όρεξής μας, την διάθεσή μας και την αναστολή του πόνου.

Ξέρετε πού συγκεντρώνεται περίπου το 95% της σεροτονίνης; Στον γαστρεντερικό σωλήνα.  Οι διεργασίες λοιπόν που γίνονται στο πεπτικό μας σύστημα συνδέονται άμεσα με τα συναισθήματά μας.

Υπάρχουν πολυάριθμες έρευνες που έχουν αποδείξει ότι για παράδειγμα οι άνθρωποι που καταναλώνουν προβιοτικά εμφανίζουν βελτίωση στο ποσοστό του άγχους που βιώνουν.

Άλλες έρευνες τονίζουν ότι άτομα που ακολουθούν είτε την Μεσογειακή, είτε την παραδοσιακή Ιαπωνική διατροφή, εμφανίζουν μικρότερα ποσοστά εμφάνισης κατάθλιψης κατά 25-35%, σε σχέση με αυτούς που ακολουθούν μία τυπική, σύγχρονη δυτική διατροφή.

Ο λόγος για αυτή την αρκετά εντυπωσιακή αριθμητική διαφορά, είναι ότι οι συγκεκριμένες παραδοσιακές δίαιτες περιλαμβάνουν υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ακατέργαστων σιτηρών, ψάρι καθώς και μέτριες ποσότητες άπαχου κρέατος και γαλακτοκομικών.

Δηλαδή ό,τι πιο καλό και ισορροπημένο. Φυσικά η μεγαλύτερη διαφορά είναι η παντελής απουσία επεξεργασμένων τροφών και σακχάρων, ό,τι πιο συνηθισμένο στην «μοντέρνα» διατροφή.

Αναμφίβολα το συναίσθημά μας περνά από το στομάχι. Παρατηρώντας τι θα επιτρέψουμε να μπει στο σώμα μας, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους για να φροντίσουμε όχι μόνο για την σωματική αλλά και για την πνευματική μας υγεία και ισορροπία.

Διόρθωσε την διάθεσή σου τρώγοντας!

Το καλό είναι ότι μπορείς ανά πάσα στιγμή το πάρεις απόφαση και να ξεκινήσεις να αναγνωρίζεις τι επίδραση έχει στο σώμα και στην διάθεσή σου η κάθε τροφή. Αυτό είναι το κλειδί.

Ένας καλός τρόπος για να μπορέσεις να διακρίνεις επιτυχημένα ποιες τροφές σε κάνουν να αισθάνεσαι άσχημα, είναι πρώτα να κάνεις ξεκαθάρισμα. Σου προτείνω να ξεκινήσεις με μία αποτοξίνωση διάρκειας 2 ή τριών εβδομάδων. Αν θες μπορείς να ακολουθήσεις τις οδηγίες που θα βρεις εδώ .

Επιπλέον στις 15-16-17 Μαΐου μπορείς να συμμετέχεις στο πρώτο μου Online Detox Retreat. Εκεί για 3 ολόκληρες ημέρες θα σε καθοδηγώ για να έχεις μία βαθιά εμπειρία ολοστικής αποτοξίνωσης σε σώμα και σε νου. Επιπλέον θα έχεις την ευκαιρία για 3 ημέρες να εξερευνήσεις μία διαφορετική εκδοχή της καθημερινότητάς σου. Μίας καθημερινότητας με καλές και ενδσυνείδητες επιλογές . Δες πώς λειτουργεί το πρόγραμμα και κλείσε την θέση σου εδώ.

Αφού τελειώσεις ξεκίνα να εισάγεις σιγά σιγά τις τροφές που είχες αποκλείσει κατά την αποτοξίνωση. Φάε με ηρεμία και ενσυνείδητα, κρατώντας σημειώσεις για το πώς αισθάνεσαι πριν φας (αλλά σου έρχεται η επιθυμία για την συγκεκριμένη τροφή), κατά την διάρκεια που τρως και τέλος αφού φας μέχρι και ώρες μετά ή την επόμενη ημέρα. Αν κάνεις αυτή την άσκηση θα ξαφνιαστείς συνειδητοποιώντας την στενή σχέση μεταξύ της τροφής και του τρόπου που αισθάνεσαι.

Φυσικά η τροφή δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που επηρεάζει την ευεξία και την συναισθηματική μας ισορροπία. Η ευεξία μας είναι σαν ένας κύκλος που χωρίζεται σε πολλά κομμάτια σαν αυτόν που θα βρεις εδώ.

Κάνοντας όμως βελτιώσεις στην διατροφή σου είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να προχωρήσεις σε ακόμα περισσότερες θετικές αλλαγές σε όποιον τομέα της ζωής σου σε ενδιαφέρει.

Αν θες να επενδύσεις σε εργαλεία και στρατηγικές που σε υποστηρίζουν στο μονοπάτι της αυτοβελτίωσης μπορείς να δεις τι προσφέρει το wellness coaching , αλλά και τα επόμενα event.


Δείτε επίσης:

Online Detox Retreat

Καθαρίζοντας τον Νου

Mindful Eating: Από την διατροφή στην θρέψη με ενσυνείδηση

Πώς να εξουδετερώσετε την συναισθηματική πείνα

Sharing is caring!Access my 10 easy tips
for living a vibrant, healthy, joyful life.

Here is a gift for you to make you feel great. Write your email here and I will send you my 10 tips for vibrant health. You will also receive my newsletter with news, tips, events, suggestions and inspirations for better living. *Your contact information will not be shared or used for any other purpose*

Your Name...
Your Last Name
Your Email...
x