Σε αυτό το άρθρο θα σου πω τι είναι το micromanaging για να διαπιστώσεις μήπως το κάνεις στον εαυτό σου. Σε περίπτωση που όντως το κάνεις, είναι πολύ χρήσιμο να το αλλάξεις. Γιατί όπως θα καταλάβεις διαβάζοντας την συνέχεια του άρθρου, είναι μία συμπεριφορά που μπορεί να σε σαμποτάρει καθημερινά.
Τι είναι το micromanaging
Το micromanaging είναι ένας όρος του marketing. Περιγράφει εκείνη την συμπεριφορά διοίκησης που είναι αντίθετη με τις αρχές της ηγεσίας. Αν ο ηγέτης εμπνέει, στηρίζει και οργανώνει, ο micromanager αποκαρδιώνει, δημιουργεί δυσκολία και αποδιοργάνωση. Αυτό το πετυχαίνει κάνοντας κάτι πολύ συγκεκριμένο. Επικεντρώνεται σχεδόν εμμονικά στη λεπτομέρεια και στην τυπολατρία, χωρίς να βλέπει τη μεγάλη εικόνα.
Επειδή συνεχώς στο νου του έχει ότι κάτι θα πάει στραβά δεν είναι ευέλικτος και τρέχει συνεχώς να προλάβει τα πιθανά λάθη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην εμπιστεύεται εύκολα τους υφισταμένους του, να επιβλέπει στενά την δουλειά τους ακόμα και εκεί που δεν υπάρχει λόγος να το κάνει και να μην τους δίνει χώρο να αναπτύξουν τα ταλέντα και τις ιδέες τους. Εξαιτίας αυτής της συμπεριφοράς ο τρόπος που ενεργεί ο micromanager λειτουργεί ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Δημιουργεί άθελά του ένα πλαίσιο αντιπαραγωγικό και σίγουρα όχι ευχάριστο.
Συνήθως τα κίνητρά του είναι θετικά. Είναι άνθρωπος που έχει υπάρξει αποτελεσματικός, προσεκτικός και οργανωτικός. Απλά κάπου έχασε το μέτρο, με αποτέλεσμα να λειτουργεί με άγχος και ανασφάλεια.
Όπως έγραψα και στην αρχή του κειμένου το «φαινόμενο micromanagment» αναφέρεται σε επιχειρήσεις. Είναι ωστόσο μία συμπεριφορά που μπορεί σε στιγμές να την εκφράζουμε και απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό.
Μήπως έχεις γίνει ο micromanager του εαυτού σου;
Διάβασε τα παρακάτω σημεία και στοχάσου τον τρόπο που διαχειρίζεσαι τον εαυτό σου. Παρατήρησε μήπως εκφράζεις μία συμπεριφορά, που αν την αλλάξεις θα σε βοηθήσει καλύτερα.
- Είσαι ευέλικτος με τον εαυτό σου; Σαν παράδειγμα αν μία μέρα δεν καταφέρεις να λειτουργήσεις με τον απόλυτα επιθυμητό για εσένα τρόπο, έχεις την ευελιξία να προσαρμοστείς όσο το δυνατό καλύτερα ή αμέσως θεωρείς ότι έχεις αποτύχει; Μήπως γίνεσαι τυπολατρικός στον βαθμό που εμποδίζεις την δημιουργικότητά σου να σε βοηθήσει να πάρεις καλύτερα αποτελέσματα;
- Κατά την διάρκεια της προσπάθειας που κάνεις πού επικεντρώνεσαι; Στα λάθη που έγιναν ή μπορεί να γίνουν ή στο πώς θα εξυπηρετήσεις τον στόχο σου; Τα λόγια που λες στον εαυτό σου σε παρακινούν ή σε αποκαρδιώνουν;
- Ευχαριστιέσαι αυτά που κάνεις; Φαντάσου ότι έχει τελειώσει η ημέρα ή η εβδομάδα. Ευχαριστήθηκες την «παρέα με τον εαυτό σου» ή μήπως συνεχώς αυστηρός στην αυτοκριτική σου και επικεντρώνεσαι σε λεπτομέρειες που δεν έχουν και τόση σημασία;
- Μήπως συγκρίνεις; Η σύγκριση μπορεί να γίνει τοξική. Ίσως να συγκρίνεις κάποια άλλη φορά που έκανες τα πράγματα καλύτερα ή να συγκρίνεσαι με κάποιον άλλο άνθρωπο. Αλήθεια, σε έχει βοηθήσει ποτέ αυτού του είδους η σκέψη; Μάλλον όχι! Προσπάθησε να γίνεις πιο υποστηρικτικός με τον εαυτό σου και θα δεις πόσο πολύ θα βοηθηθείς.
- Έχεις εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σου; Αναγνωρίζεις τις δυνατότητές σου και την αξία σου, ή μήπως επικεντρώνεσαι στο «δεν έχω» και «δεν είμαι». Αν συνεχώς πιάνεις τον εαυτό να αμφισβητεί αυτά που σκέφτεσαι και κάνεις, να θυμάσαι ότι αυτό είναι χαρακτηριστικό του “micromanager” και όχι του «ηγέτη»!
- Αναγνωρίζεις την πορεία που διανύεις; Όπου κι αν βρίσκεσαι αυτή την στιγμή σίγουρα έχεις διανύσει μία πορεία που έχει μέσα της και επιτυχίες. Επίσης στο τέλος της ημέρας κάτι θα έχεις καταφέρει. Αν μη τι άλλο έχεις ανταπεξέλθει σε καταστάσεις. Ο καλός ηγέτης αναγνωρίζει την καλή προσπάθεια και συμβουλεύει, αν χρειάζεται, τι μπορεί να φέρει ακόμα πιο επιθυμητά αποτελέσματα. Αυτό είναι καλό να το κάνεις στον εαυτό σου. Σου προτείνω μάλιστα να κρατάς κάθε βράδυ ημερολόγιο. Να σημειώνεις εκεί ό,τι καλό αναγνωρίζεις ότι έκανες, μέσα στην ημέρα, και τον στοχασμό για το πώς μπορείς να βελτιωθείς ή τι χρειάζεται να διατηρήσεις.
- «Γιορτάζεις» τις μικρές επιτυχίες; Ποια ήταν η τελευταία φορά που είπες μπράβο στον εαυτό σου; Πότε έκανες μία παύση για να χαρείς ένα κατόρθωμά σου; Αναφέρομαι κυρίως σε απλά και καθημερινά πράγματα. Αν ας πούμε σήμερα κατάφερες να μην αντιδράσεις σε εκείνη την «σκανδάλη» που συνήθως πυροδοτεί το στρες ή τον θυμό σου, σίγουρα αξίζει να το γιορτάσεις!
Ηγέτης ή Micromanager;
Είναι πιθανό να έχεις υπόψη σου παραδείγματα ανθρώπων που λειτουργούσαν ως micromanagers. Θυμήσου πώς έβλεπες την κατάσταση τότε που ήσουν ο εξωτερικός παρατηρητής και με την ίδια απόσταση παρατήρησε τον εαυτό σου για να γίνεις ένας καλός «ηγέτης». Να μπορείς εσύ ο ίδιος δηλαδή να παρακινείς, να εμψυχώνεις και να στηρίζεις τον εαυτό σου.
Εύχομαι όσα διάβασες παραπάνω, να τα χρησιμοποιήσεις ως οδηγό αυτογνωσίας και εξέλιξης.
Δείτε επίσης:
Πώς να εφαρμόζεις αυτά που γνωρίζεις
7 ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν να επανεστιάσεις στο τέλος της ημέρας
Πώς η βραδινή ρουτίνα επηρεάζει την ευεξία & την διάθεσή μας