Mantra είναι λέξη σανσκριτική, που δηλώνει την επανάληψη ενός ήχου, μίας λέξης ή μίας φράσης.
Είναι μία πρακτική που επιδρά πολύ ευεργετικά στο νευρικό μας σύστημα, μέσω της δόνησης που προκαλεί ο ήχος που εκφέρουμε. Πίσω από τον τρόπο που λειτουργούν τα mantras υπάρχει μία ολόκληρη τεχνολογία, που δουλεύει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Είναι μία πολύ δυνατή πρακτική που θέλει εξάσκηση.
Σήμερα, συναντάμε συχνά τα mantras σε μία πιο απλή και προσβάσιμη μορφή. Αυτή των θετικών δηλώσεων, όπως τις αποκαλούμε στα ελληνικά. Σε αυτές τις δηλώσεις αναφέρομαι στο άρθρο που διαβάζετε τώρα.
Οι λέξεις γεννούν τις σκέψεις, οι σκέψεις γεννούν τα συναισθήματα και τα συναισθήματα γεννούν τις συμπεριφορές μας. Επομένως ο τρόπος που βιώνουμε την καθημερινότητά μας, έχει άμεση σχέση με το τι “λέμε” στον νου μας. Ό,τι του πούμε, το εκλαμβάνει ως αλήθεια.
Λόγω του ενστίκτου επιβίωσης αλλά και των νοητικών καταγραφών που έχουμε μέσα από παρελθοντικές εμπειρίες, ο νους έχει την τάση να επιλέγει το «άσχημο σενάριο». Σε μία προσπάθεια να μας προστατέψει «χτυπά συναγερμό», συχνά χωρίς λόγο, και έτσι μπορεί να μας παγιδέψει σε έναν «κύκλο δράματος». Αυτό μας συμβαίνει, όταν αφήνουμε τον νου να κάνει ό,τι θέλει ανεξέλεγκτα. Χρειάζεται όμως να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι είμαστε οι ιδιοκτήτες του νου μας.
Ο νους είναι ένα υπέροχο εργαλείο, που έχουμε στην διάθεσή μας. Παίρνουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα αν αναλάβουμε τον χειρισμό του εργαλείου και το «στρέψουμε» προς στην κατεύθυνση που μας εξυπηρετεί, απ΄ ότι όταν το αφήνουμε να λειτουργεί στον «αυτόματο πιλότο».
Οι θετικές δηλώσεις επομένως, είναι ένας τρόπος για να χρησιμοποιήσεις προς όφελός σου την επίδραση που έχουν οι λέξεις στον νου.
Σας προτείνω λοιπόν, μία σχετική πρακτική. Είναι πολύ απλή και θα σας βοηθήσει να μειώσετε το άγχος, και επιπλέον, θα προσθέσει στην ημέρα σας μικρές στιγμές επανεστίασης. Είναι μία υπενθύμιση του ποιος θες να είσαι και του τι έχει πραγματική αξία για εσένα. Με λίγα λόγια θα σας βοηθήσει να δίνετε τέλος, όταν διαπιστώνετε πως εμπλακήκατε στον «κύκλο του δράματος».
Η πρακτική των θετικών δηλώσεων ( mantras )
Τα βήματα της πρακτικής είναι τα εξής:
- Το πρωί μόλις ξυπνήσετε, πριν πιάσετε το κινητό σας και σπεύσετε στις υποχρεώσεις σας, σηκωθείτε από το κρεβάτι σας και καθίστε σε ένα ήσυχο μέρος. Πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές ή κάντε κάποια αναπνευστική άσκηση. Αν κάνετε διαλογισμό (που σας το προτείνω), κάντε την δήλωσή σας αμέσως μετά από τον διαλογισμό σας. Με απλά λόγια, πριν πείτε το mantra σας βρεθείτε σε ένα σημείο ηρεμίας και επίγνωσης. Στο κέντρο σας.
. - Ποια είναι η πρόθεσή σας για την ημέρα; Προσέξτε! Όχι απλά το «θέλω» σας! Η δήλωσή σας είναι, ας το πούμε μία «δέσμευση» απέναντι στον εαυτό σας. Επομένως χρειάζεται να την εκφέρετε σαν κάτι δεδομένο που ήδη ισχύει. Πχ. το «θέλω να είμαι ήρεμος σήμερα» δεν λειτουργεί ως πρόταση με τον τρόπο που θέλουμε εδώ. Η φράση που λειτουργεί θα ήταν κάπως έτσι: «Η ηρεμία μου είναι πάνω απ’ όλα και κάνω εκείνες τις επιλογές που την εξασφαλίζουν».
, - Αφού διαλέξετε το mantra σας, με βάση την πρόθεση που έχετε για την ημέρα σας, κλείστε τα μάτια και επαναλάβετέ το από μέσα σας αργά και ρυθμικά. Εστιάστε την προσοχή σας σε κάθε λέξη, συλλαβή, γράμμα. Αναπνεύστε ήρεμα και ρυθμικά όσο το επαναλαμβάνετε. Κάντε το για ένα λεπτό.
. - Μέσα στην ημέρα σας βάλτε υπενθύμιση για να κλείσετε τα μάτια και να επαναλάβετε ήρεμα και αργά το mantra σας. Κυριολεκτικά σας προτείνω να βάλετε υπενθύμιση στο κινητό σας ιδίως όταν πρωτοξεκινάτε την πρακτική.
. - Αν συναντήσετε κάποια πρόκληση μέσα στην ημέρα σας, που έρχεται σε αντίθεση με την πρόθεσή σας, τότε είναι μία καλή στιγμή για να θυμηθείτε το mantra σας. Στο παράδειγμα που χρησιμοποιούμε, ας πούμε ότι κάτι ταράζει την ηρεμία σας. Πάρτε μερικές αναπνοές και επαναλάβετε το mantra σας. Είναι μία παρέμβαση στον νου σας, όχι για να μείνετε άπραγοι, αλλά για να διαχειριστείτε επιδέξια την κατάσταση. Πάνω απ’ όλα για να εξασφαλίσετε ότι θα παραμείνετε σε εκείνο το σημείο όπου αισθάνεστε καλά. Γιατί σίγουρα αυτό που έχει την ύψιστη σημασία για όλους μας, είναι να είμαστε καλά.
Η καθημερινή πρακτική στις θετικές δηλώσεις, με αυτό τον τρόπο που σας περιέγραψα, είναι σαν ένας μικρός διαλογισμός. Όσοι από εσάς είστε αρχάριοι στον διαλογισμό και συναντάτε ενδεχομένως προκλήσεις, θα διαπιστώσετε πως είναι πολύ χρήσιμη. Θα σας βοηθήσει να εκπαιδεύσετε τον νου σας, σε ένα πρώτο επίπεδο, να παραμένει για κάποιο διάστημα σταθερός σε ένα θετικό σημείο. Μπορείτε μάλιστα το πρωί να αφιερώνετε περισσότερο χρόνο στην πρακτική, για 5 ή 10 λεπτά και αφού το κατακτήσετε αυτό, τότε να προχωρήσετε σε πιο βαθιές μεθόδους διαλογισμού.
Όσοι ήδη κάνετε διαλογισμό, είναι μία απλή και λειτουργική άσκηση για παύση και επανεστίαση.
Σίγουρα, η καθημερινή πρακτική του mantra θα διώχνει το stress και θα σας κάνει να αισθάνεστε ηρεμία και γαλήνη μετά από κάθε πρακτική. Αν όμως συνεχίσετε την συνήθεια αυτή, και κάνετε καθημερινά με συνέπεια την πρακτική σας, θα έρθει η στιγμή που θα είστε καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας πιο ήρεμοι, λειτουργικοί και χαρούμενοι.
Βάλτε τα mantras στην ζωή σας γιατί είναι ένας από τους πιο απλούς τρόπους για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να αισθάνεται καλά. Είναι μία πρακτική που εγώ προσωπικά την κάνω κάθε μέρα. Μάλιστα, μοιράζομαι πολλές φορές στο προφίλ μου στο Facebook (κλικ εδώ) και το Instagram (κλικ εδώ) τo «mantra της ημέρας», που απορρέει από τον πρωινό που διαλογισμό.
Αν θέλετε να ξεκινήσετε αυτή την πρακτική, αλλά δεν είστε σίγουροι για την δήλωση που θέλετε να κάνετε, μπορείτε να δείτε αυτά τα βίντεο που ανεβάζω για να θέσετε τον ρυθμό της ημέρας σας 🙂 . Δείτε επίσης το βίντεό μου με τους “Διαλογισμούς του 1 Λεπτού” για περισσότερες πρακτικές που θα κάνουν θετική διαφορά στην καθημερινότητά σας.
Οι 8 αξίες της μεθόδου μου (για μία χαρούμενη ημέρα)
Πώς και γιατί να προπονήσεις την συναισθηματική ευλυγισία
7 ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν να επανεστιάσεις στο τέλος της ημέρας
Βίντεο: 4 Σημαντικές Αναπνευστικές Ασκήσεις