Τι είναι το βούτυρο Ghee & γιατί να το προτιμήσετε

Εάν έχετε ενδιαφερθεί για συνταγές της Αγιουρβέδα είναι πολύ πιθανό να έχετε παρατηρήσει ότι προτείνεται η χρήση του βουτύρου Ghee. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε σε τι ακριβώς διαφέρει από το κλασικό βούτυρο και γιατί είναι πιο ωφέλιμο.

Το Ghee στα ελληνικά θα συναντήσετε και ως “εξαγνισμένο” ή “καθαρισμένο” βούτυρο. Πρόκειται για μία ωφέλιμη, διατροφική επιλογή που είναι γνωστή και εφαρμόζεται από τα αρχαία χρόνια στην Ινδία.

Στην Ayurveda προτείνεται όχι μόνο στην διατροφή, αλλά χρησιμοποιείται και σε ιατρικές θεραπείες. Προσφάτως απέκτησε πολλούς οπαδούς και στην δυτική κοινωνία, ενώ το 2018 άρχισε να εμφανίζεται συστηματικά ως πρόταση από τους ειδικούς της ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.


Τα πλεονεκτήματα .
….

  • Το ghee είναι μία πολύ καλή επιλογή για όσους αντιμετωπίζουν δυσανεξία στα γαλακτοκομικά, καθώς καθαρίζεται από την λακτόζη και από τις πρωτεΐνες του γάλακτος όπως για παράδειγμα την καζεϊνη.
    .
  • Είναι ιδανικό για μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες γιατί έχει υψηλότερο σημείο ανάφλεξης σε σύγκριση με άλλα έλαια. Αυτό σημαίνει ότι όταν μαγειρεύεται η θερμοκρασία δεν προκαλεί εύκολα αλλοιώσεις στην δομή του, με αποτέλεσμα να μην επιβαρύνει τοξικά το φαγητό.
    .
  • Διατηρείται περισσότερο, ακόμα και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και δεν αλλοιώνεται με την ευκολία που επηρεάζονται άλλα βούτυρα.
    .
  • Είναι ευκολόπεπτο και γι’ αυτό προτείνεται η χρήση του αν αντιμετωπίζετε το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου ή άλλες αντίστοιχες ενοχλήσεις.

.


Πώς θα φτιάξετε βούτυρο Ghee στο σπίτι

Το Ghee θα το βρείτε πλέον και στο εμπόριο, αλλά είναι πολύ εύκολο να το φτιάξετε το δικό σας στο σπίτι.

Το μόνο υλικό που θα χρειαστείτε είναι αγελαδινό βούτυρο, καλής ποιότητας. 

Θερμάνετε σε σιγανή φωτιά μία ποσότητα τουλάχιστον 200 gr (υπολογίστε ότι θα έχετε μία απώλεια περίπου 20%) μέσα σε ένα κατσαρολάκι. Το αφήνετε να λιώσει σιγά σιγά χωρίς να το ανακατεύετε. Κάποια στιγμή θα παρατηρήσετε ότι στην επιφάνεια του σχηματίζεται ένας λευκός αφρός. Εκεί βρίσκονται οι πρωτεΐνες του γάλακτος, οι οποίες διαχωρίζονται από το λίπος. Με μία τρυπητή κουτάλα, αφαιρέστε τον αφρό, προσέχοντας όμως να μην ανακατέψετε το βούτυρο.

Αφήστε να σιγοβράσει 2-3 λεπτά ακόμη και κατεβάστε το από την φωτιά.

Πολύ προσεκτικά, φιλτράρετε το υγρό βούτυρο με ένα πολύ ψιλό σουρωτήρι μέσα σε ένα βάζο. Για ακόμα καλύτερο φιλτράρισμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ύφασμα. Σας ενδιαφέρει να κρατήσετε μόνο το διαυγές, χρυσοκίτρινο λιπαρό υγρό και όχι το ίζημα που έχει σχηματιστεί στον πάτο του σκεύους

Αφήστε το να κρυώσει και μετά φυλάξτε το στο ψυγείο.

Σας συνιστώ να το χρησιμοποιήσετε στην μαγειρική, ενώ μπορείτε να το προσθέσετε και σε ροφήματα όπως το Golden Milk με Κουρκουμά που σας προτείνω εδώ. 

Να έχετε υπόψη σας ότι όπως όλα τα βούτυρα διαθέτει λιπαρά και γι’ αυτό συνιστάται να καταναλώνεται με μέτρο.

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο ανακαλύψτε περισσότερα εδώ.

Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now