Τι σημαίνει να ζεις σε αρμονία; 

«Απ’ τις διαφορές γεννιέται η πιο όμορφη αρμονία»
Ηράκλειτος 

Συνήθως γκρινιάζουμε γιατί περιμένουμε τα πράγματα να εξομοιωθούν με εμάς. Να γίνουν δηλαδή όμοια με τις ιδέες μας, με τα θέλω μας, με το συμφέρον και με την αρεσκεία μας. Προσδοκούμε μάλιστα μόλις γίνουν όλα όμοια να έρθει αρμονία. Μία στιγμή όμως! Αρμονία σημαίνει όχι διαφορέςΝομίζω ότι αυτό θα το λέγαμε μονοτονία, που συνήθως είναι κάτι το μη επιθυμητό.   

Αν σας ρωτήσω τι σημαίνει για εσάς αρμονία, τι απάντηση δίνετε; Έχω ακούσει ανθρώπους να την περιγράφουν ως ισορροπία ή ηρεμία. Γιατί όμως χρησιμοποιούμε δύο λέξεις, πχ αρμονία και ισορροπία, αν περιγράφουν ακριβώς την ίδια κατάσταση; Γιατί προφανώς δεν είναι 100% το ίδιο. Ακόμα κι αν δεν μπορείτε ακριβώς να την περιγράψετε είμαι σίγουρος πως αν αυτή την στιγμή κλείσετε τα μάτια σας και φανταστείτε πώς είναι να αισθάνεστε αρμονία, θα μπορέσετε να καταλάβετε ακριβώς τι είναι. Κάντε το για μία στιγμή. Παρατηρήστε πώς γνωρίζετε ήδη τι σημαίνει να βιώνετε την αρμονία.  

Αυτό λοιπόν που θέλω να μοιραστώ μαζί σας αυτή την εβδομάδα, έρχεται μέσα από την ιδέα ότι η αρμονία είναι κάτι που το ξέρουμε βαθιά μέσα μας και γι’ αυτό την ζητάμε. Είναι όμως συχνό φαινόμενο να βρισκόμαστε σε μία κατάσταση όπου βιώνουμε ένα αίσθημα μη συντονισμού με τον κόσμο γύρω μας αλλά και με τον εαυτό μας. Αν όμως κάθε φορά που μας λείπει η αρμονία δουλεύουμε με την πρόθεση να συντονίσουμε καλύτερα τα μέρη που έχουν αποσυντονιστεί, τότε μπορούμε και πάλι να την βρίσκουμε.  

Πάμε λοιπόν να κατανοήσουμε τι είναι η αρμονία και κυρίως πώς μπορείς να την δημιουργείς για να την έχεις στην ζωή σου. 

Τελικά τι είναι η αρμονία


Για να απαντήσουμε στο παραπάνω ερώτημα, προτείνω να κοιτάξουμε ό,τι πιο αρμονικό εξ ορισμού υπάρχει και ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας. Να κοιτάξουμε την Φύση. Βλέπουμε λοιπόν, διαφορετικά ζώα, φυτά, σχήματα, χρώματα, υφές, θερμοκρασίες και ποιότητες να συνθέτουν ένα αρμονικό «όλον». Μπορεί κανείς να αρνηθεί την ύπαρξη αρμονίας στον ποικιλόμορφο κόσμου μας, που κάθε άλλο παρά ομοιομορφία έχει; Πιστεύω πως όχι.

Ένας επιπλέον τρόπος για να κατανοήσουμε τι σημαίνει αρμονία είναι να εξετάσουμε την ίδια την ετυμολογία της λέξης. Βγαίνει από τον αρμό, εκείνο δηλαδή το σημείο όπου εφάπτονται δυο ή περισσότερες επιφάνειες. Πιο συγκεκριμένα είναι εκείνο το μικρό κενό, που δημιουργείται μεταξύ δυο επιφανειών, το οποίο εξασφαλίζει ότι θα παραμείνουν κοντά χωρίς να σπάσουν. Αρμονία εν τέλει είναι όταν τα πράγματα συντονίζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει η καλή διατήρησή τους.

Επομένως σίγουρα μία ζωή ή ένας κόσμος σε αρμονία δεν σημαίνει ούτε εξίσωση, ούτε εξομοίωση όπου όλα είναι ίδια ή ομαλά. Σε μία αρμονική ζωή όταν εμφανιστεί ένα δυσάρεστο συμβάν, υπάρχει ο χώρος που θα απορροφήσει τον κραδασμό ούτως ώστε να διατηρηθεί το «όλον». Να τι ίσως «δεν βλέπεις» σε στιγμές που γκρινιάζεις, αντί να συντονίζεσαι!

 

Πώς δημιουργείς την αρμονία; 


Αν αρχίσεις να παρατηρείς 
τον κόσμο μέσα σου και έξω σου με το πρίσμα της αρμονίας, θα μπορέσεις να συνειδητοποιήσεις τον σημαντικό ρόλο που έχει το κάθε τι στην διατήρησή του 

Σαν παράδειγμα συμφωνείς ότι ο τρόπος που έχει τοποθετηθεί η σηματοδότηση στον δρόμο σε βοηθά να φτάσεις αρμονικά στην δουλειά σου; Παρόλα συμβαίνει συχνά να γκρινιάζουμε για την σηματοδότηση…. Να την θεωρούμε εμπόδιο όταν βιαζόμαστε και έτσι να μην αναγνωρίζουμε την αρμονία που δημιουργούν. Μέχρι την ημέρα που επειδή δεν δουλεύουν τα φανάρια αντιλαμβάνεσαι τι πραγματικά σημαίνει έλλειψη αρμονίας! 

Κράτα αυτό το απλοϊκό παράδειγμα και στοχάσου εκείνες τις συνθήκες που συναντάς και σε κάνουν να αισθάνεσαι ότι λείπει η αρμονία. Παρατήρησε τι είναι αυτό που πραγματικά λείπει; Τι είναι αυτό που χρειάζεται να κάνεις; Γίνε παρατηρητικός στον τρόπο που λειτουργείς και έτσι θα ανακαλύψεις τι «δεν είναι στην θέση του».  

Πρόσεξε όμως! Κάποιες φορές αν θες να βρεις την αρμονία μπορεί να χρειαστεί να κάνεις αυτό που δεν είναι η πρώτη σου προτίμηση. Όπως όταν περιμένεις στο κόκκινο φανάρι. Μπορεί λοιπόν να χρειαστεί εσύ να κάνεις πίσω σε μία κατάσταση. Να περιορίσεις την ορμή σου. Να βάλεις «νερό στο κρασί σου». Άλλες φορές ίσως να χρειάζεται να ξεκινήσεις. Να βγεις μπροστά. Να βάλεις περισσότερη δύναμη.  

Δοκίμασε αντί να είσαι πάντα ανυποχώρητος ή πάντα υποχωρητικός να εναρμονίζεσαι με αυτό που υπηρετεί, για να καταφέρνεις να διατηρείς την καλή λειτουργία των πραγμάτων.  

Επίτρεψε με άλλα λόγια στον εαυτό σου να γίνει ποικιλόμορφος και παρατήρησε πώς με αυτό τον τρόπο θα δημιουργείς αρμονία για τον εαυτό σου και στις επαφές σου με τους άλλους 

Αυτή την γνώση χρειάζεσαι να συναντάς και είναι το είδος γνώσης (vidya) που ήδη κατέχεις βαθιά μέσα σου, πάνω στα προσωπικά θέματα που σε αφορούν. Είναι η γνώση που θα συναντάς κάθε φορά που παραμερίζεις τους εγωισμούς, την γκρίνια και την αδιαλλαξία. 

Εδώ επίσης να σημειώσω κάτι. Δεν είναι τυχαίο που πολλές φορές στην προσπάθεια να εκφράσουμε την αρμονία μπορεί να την μπερδέψουμε με την ισορροπία. Η ισορροπία είναι προϋπόθεση της αρμονίας. Όταν καταφέρνεις να δημιουργείς στις διαφορετικές ροπές (δυνάμεις) που υπάρχουν ισότητα, τότε έρχεσαι στο κέντρο. Σε αυτό το σημείο υπάρχει η αρμονία. 

Στην πράξη  


Γνωρίζουμε π
ως είναι το αίσθημα της αρμονίας. Γνωρίζουμε επίσης πως να ισορροπούμε. Αυτή την γνώση χρειάζεται στην πράξη να την συναντούμε.  

Είναι αλήθεια όμως ότι μπορούμε ταχύτατα να χάσουμε την αρμονία μας εξαιτίας της φύσεώς μας. Είμαστε πλάσματα φτιαγμένα από υλική και άυλη ουσία. Σώμα και πνεύμα. Αρκεί μία σκέψη για να χαθεί η αρμονία. 

Σίγουρα για εμάς τους ανθρώπους η καλή μας κατάσταση χρειάζεται καθημερινή συντήρηση σε αντίθεση με τα περισσότερα υλικά αντικείμενα. Όμως αυτή η ευμετάβλητη φύση μας είναι ταυτόχρονα η δύναμή μας. Επειδή μπορούμε να γίνουμε νοητικά εύκαμπτοι και συναισθηματικά ευλύγιστοι αντέχουμε και ξεπερνάμε δυσκολίες χωρίς να σπάμε.  

Η αποτοξίνωση από την γκρίνια και το παράπονο είναι κάτι που συχνά – πυκνά όλοι είναι καλό να κάνουμε για να επανερχόμαστε σε ένα καλύτερο σημείο λειτουργίας. Σας παροτρύνω όποτε αισθανθείτε ότι το έχετε ανάγκη, να ανατρέχετε σε αυτά τα τέσσερα άρθρα και να κάνετε ξανά πρακτική τον «ένα μήνα χωρίς παράπονο».  

Όσον αφορά τις πρακτικές που θα κάνουμε στις τάξεις yoga, θα δώσουμε έμφαση στο πώς η ισορροπημένη χρήση των δυνάμεών μας δημιουργεί αρμονία. Θα κληθείτε τα πειραματιστείτε με κινήσεις ή ακόμα και να κλείσετε τα μάτια σας μέσα σε μία θέση. Αυτό θα σας δώσει την ευκαιρία να παρατηρήσετε πώς μπορεί να χαθεί ή να διατηρηθεί η αρμονία.   

Πάνω απ΄όλα θα δουλέψουμε με σκοπό την εναρμόνιση νου και σώματος. Γιατί μας συμβαίνει, είτε στην yoga είτε σε άλλες στιγμές στην ζωή μας να κάνουμε κάτι με το σώμα αλλά το μυαλό να είναι αλλού. Η yoga είναι ένας εξαιρετικός τρόπος, για να αρχίσεις να παρατηρείς πότε αυτό σου συμβαίνει και να μάθεις να συντονίζεσαι.  

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να φύγει η γκρίνια για να υπάρξει συντονισμός. Και όταν υπάρχει συντονισμός μπορεί να υπάρξει η ισορροπία που θα φέρει την αρμονία! 

 

Konstantinos Charantiniotis

________________________________________________

Κλείστε θέση στα τρέχοντα Events

Online Μαθήματα Yoga
Paros Yoga Retreat – Κλείσε θέση!

Διαβάστε επίσης

Αυτό που θα σε κάνει πιο δυνατό

Πώς να εφαρμόζεις αυτά που γνωρίζεις

Ένας μήνας χωρίς παράπονα

Τέρμα η γκρίνια

Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now