Εποχή Διαφωτισμού

«Εάν θέλετε να σας χαμογελάσει η ζωή, πρώτα χαρίστε της την καλή σας διάθεση»

Μπαρούχ Σπινόζα

Κάθε άνθρωπος κατά της διάρκεια της ζωής του θα περάσει από διάφορες εποχές. Θα περάσει από καλοκαίρια και από χειμώνες. Από την εποχή της παιδικής ηλικίας, στην εποχή της ενηλικίωσης.

Στοχαζόμενος κανείς τα επιμέρους γεγονότα που συνθέτουν τη ζωή του, θα ανακαλύψει πολλά περάσματα από μία εποχή σε μίαν άλλη εποχή. Σαν παράδειγμα μπορεί να υπάρχει η εποχή κατά την οποία πρωτοξεκινούσες κάτι, και η εποχή όπου πλέον ήσουν έμπειρος σε αυτό. Όσο περισσότερο στοχάζεσαι τη ζωή σου μέσα από αυτή την οπτική, τόσο θα ανακαλύπτεις διάφορες εποχές «πριν και μετά» από κάποιο ορόσημο. Σίγουρα, για όλους μας υπάρχουν οι λιγότερο φωτεινές και οι περισσότερο φωτεινές εποχές στη ζωή μας.

Το ερώτημα το οποίο αξίζει να εξετάσεις είναι: Πώς μπορώ να προκαλώ την «αλλαγή εποχής» και συνειδητά να βγαίνω από το «σκοτάδι» για να μπαίνω σε φωτεινές περιόδους στη ζωή μου; Πάνω σε αυτό το ερώτημα μοιράζομαι μαζί σας μία ιδέα που εύχομαι να σας δώσει έμπνευση και παρακίνηση.

Προς το Φως

Όταν στη ζωή σου περνάς κατ΄εξακολούθηση μία περίοδο μουντή, αν όχι σκοτεινή, και δεν αναλαμβάνεις δράση για να βγεις από αυτήν, υπάρχει η περίπτωση να αρχίσεις να συμβιβάζεσαι. Οι άνθρωποι μπορεί να ξεχάσουμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε διορθωτικές παρεμβάσεις σε κάποια κατάσταση που βιώνουμε. Επειδή το ξεχνάμε, καταλήγουμε να συμβιβαζόμαστε με συνθήκες που στην πραγματικότητα δεν μας βοηθούν ούτε να αισθανόμαστε καλά, ούτε να προοδεύουμε.

Σαν παράδειγμα, μπορεί κάποιος να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι θα εκφράζεται μέσα από την γκρίνια, ή ότι θα επικοινωνεί με νεύρα, ή ότι θα βγάζει τη δουλειά με στρες. Πίσω από έναν τέτοιου είδους συμβιβασμό συνήθως υποβόσκει η σκέψη «εγώ έτσι μπορώ να λειτουργώ…».
Αυτό δεν είναι φώτιση. Είναι πλάνη.

Χωρίς στοχασμό και επίγνωση λοιπόν, εύκολα μπορεί κανείς να συμβιβαστεί με πράγματα που τον ταλαιπωρούν. Όσο όμως κι αν πέσεις στην πλάνη του συμβιβασμού, πάντα θα υπάρχει εκείνη η πλευρά του εαυτού σου που δεν αποδέχεται το «σκοτάδι». Διότι όταν πραγματικά αποδέχεσαι κάτι, βιώνεις γαλήνη. Έχεις όμως ποτέ ακούσει κάποιον να λέει: «βίωσα γαλήνη κατά την σκοτεινή μου περίοδο;» Προφανώς όχι, διότι είναι οξύμωρο!

Είμαστε βιολογικά προσδιορισμένοι να αναζητάμε το φως. Σε βιολογικό επίπεδο ο οργανισμός έχει ανάγκη από φως για να είναι υγιής. Σε ένα πιο λεπτοφυές επίπεδο είναι μέσα μας βαθιά ριζωμένη η ανάγκη να είμαστε καλά. Ακόμα κι αν έχουμε συμβιβαστεί με τις πιο “σκοτεινές” μας στιγμές, υπάρχει κάτι μέσα μας που μας κάνει να επιθυμούμε να συνδεθούμε με την αισιόδοξη, χαρούμενη και σοφή πλευρά του εαυτού μας. Την “φωτεινή” μας πλευρά. Φως και σκοτάδι υπάρχουν και τα δύο μέσα μας, και είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι μπορούμε να επιλέξουμε με ποιο από τα δύο θα συνδεθούμε.

Αν λοιπόν σε κάποιον τομέα της ζωής σου αισθάνεσαι την ανάγκη να περάσεις σε μίαν άλλη, καλύτερη εποχή, θα το καταφέρεις περνώντας μέσα από το φως του εαυτού σου. Αυτό σημαίνει κυριολεκτικά η λέξη διαφωτισμός. Μέσα από το φως. Η λέξη αυτή χρησιμοποιήθηκε επίσης, ως γνωστόν, για να περιγράψει μία από τις πιο λαμπρές περιόδους της ευρωπαϊκής ιστορίας. Είναι μία εποχή που την χαρακτηρίζει το πέρασμα από την άγνοια και την δεισιδαιμονία, προς τον ορθολογισμό, την πίστη στην πρόοδο και την ελευθερία της σκέψης.

Η πρόταση λοιπόν είναι να στοχαστείς πώς με ορθό – λογισμό, με ακλόνητη πίστη στην εξέλιξή σου, και με ανοιχτό μυαλό, θα καταφέρεις να κάνεις πέρασμα σε μία λαμπρότερη περίοδο μίας κατάστασης που σε ενδιαφέρει να βελτιώσεις, είτε σε προσωπικό, είτε σε επαγγελματικό επίπεδο.

  • Φέρε επίγνωση για να κατανοήσεις εάν λειτουργείς μέσα από τις «σκοτεινές» ή τις «φωτεινές» ποιότητες του εαυτού σου.
  • Αναγνώρισε μήπως το μυαλό σου έχει συμβιβαστεί με στερεότυπα και μοτίβα σκέψης που διαιωνίζουν την περίοδο από την οποία επιθυμείς να βγεις.
  • Στοχάσου πώς θα συνδεθείς με το φως του εαυτού σου. Με την λογική σου, με την προθυμία σου, με την ειλικρίνειά σου και με όποιο άλλο χαρακτηριστικό θα σε βοηθήσει να «κινηθείς προς το φως».

Στην πράξη

 Τελικά η εποχή κάνει τον άνθρωπο ή ο άνθρωπος την εποχή; Είναι ένα ερώτημα φιλοσοφικό και κοινωνικό που έχει απασχολήσει πολλούς. Προσωπικά πιστεύω ότι και τα δύο ισχύουν ταυτόχρονα.

Σίγουρα δεν μπορείς να αγνοήσεις το περιβάλλον και τις συνθήκες γύρω σου. Είσαι ο άνθρωπος της εποχής σου. Μπορείς όμως να παίρνεις αποφάσεις καθοριστικές που τελικά θα επηρεάσουν τον τρόπο που βιώνεις κάποια εποχή. Πάντα έχεις δύο επιλογές. Είτε να βυθιστείς στο σκοτάδι, είτε να κινηθείς προς το φως.

Εύχομαι αυτές οι σκέψεις που μοιράστηκα να αποτελέσουν έναυσμα για να πάρετε καλές αποφάσεις και να αναλάβετε δράση που θα σας φέρει θετικά αποτελέσματα. Σας παροτρύνω να μπείτε στα link που έχω επιλέξει στο τέλος αυτού του άρθρου. Σε αυτά θα βρείτε τρόπους πρακτικούς που θα σας βοηθήσουν να κάνετε πέρασμα σε καλύτερη εποχή σε κάποιο τομέα που σας ενδιαφέρει.

Konstantinos Charantiniotis

________________________________________________

Κλείστε θέση στα τρέχοντα Events

Online Μαθήματα Yoga
Paros Yoga Retreat – Κλείσε θέση!

Διαβάστε επίσης

Βίντεο: Δες πώς θα ξεπεράσεις 2 εμπόδια για να βελτιώσεις τη ζωή σου

Podcast: 7 ερωτήσεις για να πιστέψεις στις δυνάμεις σου

Podcast: Πώς να κάνεις “reset” στη διάθεσή σου

Άρθρο: Καλωσόρισε το Φως!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Οι πληροφορίες και το περιεχόμενο που παρέχεται σε αυτό το άρθρο ή σε οποιοδήποτε άλλο υλικό σε αυτήν την σελίδα δεν προορίζονται και δεν πρέπει να θεωρούνται ως ιατρική συμβουλή ούτε οι πληροφορίες υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική τεχνογνωσία ή θεραπεία.
Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now