6 ερωτήσεις για Γνώθι Σαυτόν

«Η Γνώση του Εαυτού είναι η αρχή όλης της Σοφίας»

Αριστοτέλης

Από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα, η αξία του να «σπουδάζεις» τον εαυτό σου αποτελεί κοινή παραδοχή. Γνωρίζω/μαθαίνω/σπουδάζω τον εαυτό μου σημαίνει πολλά διαφορετικά πράγματα. Σημαίνει να γνωρίζω:

– τι με κάνει χαρούμενο
– ποιες είναι οι δυνάμεις μου και τα ταλέντα μου
– ποιος είναι ο σκοπός μου
– τι με κάνει να ανισορροπώ και πώς βρίσκω την ισορροπία μου
– ποιες είναι οι πιο σημαντικές αξίες για εμένα
– ποιοι είναι οι αυτοματισμοί μου και οι τάσεις μου
– ποια είναι η νοοτροπία μου και πώς να καλλιεργήσω μία νοοτροπία που με υποστηρίζει περισσότερο
– ποιες ανάγκες έχει το σώμα μου

Γνωρίζω τον Εαυτό μου σημαίνει όλα αυτά και ακόμα περισσότερα.

Είναι μία σπουδή που διαρκεί μία ολόκληρη ζωή, γιατί διαρκώς αλλάζουμε και εξελισσόμαστε. Το «εν δυνάμει» μας είναι απεριόριστο και διαθέσιμο προς εξερεύνηση. Είναι μία διαδικασία σοβαρή, αλλά ευχάριστη. Λυτρωτική και περιπετειώδης. Προσφέρει ανακούφιση και απαντήσεις.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι και μέθοδοι που σε βοηθούν να μαθαίνεις σε βάθος τον εαυτό σου. Ένας από τους πιο βασικούς, είναι να απαντάς στις κατάλληλες ερωτήσεις. Ο πρώτος άνθρωπος που γνωρίζουμε ότι ανέπτυξε μία δομημένη μέθοδο με στρατηγικές ερωτήσεις, που βοηθούν έναν άνθρωπο να φτάσει στην προσωπική του αλήθεια, είναι ο Σωκράτης. Η μέθοδος ονομάζεται Διαλεκτική και σήμερα, χαριτολογώντας, αποκαλούμε τον Σωκράτη ως τον πρώτο Coach!

Στο άρθρο που διαβάζετε, μοιράζομαι μαζί σας 6 ερωτήσεις διαλεκτικού χαρακτήρα, που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε σημαντικά πράγματα για τον Εαυτό σας. Την γνώση που θα έρθει στην επιφάνεια μέσα από τις απαντήσεις σας, σας προτείνω να την χρησιμοποιήσετε ως οδηγό για να σχεδιάσετε ή να επανεξετάσετε τα πλάνα και το πρόγραμμά σας.

Οι ερωτήσεις
.

 1. Ποια είναι η νούμερο 1 προτεραιότητά μου αυτή τη στιγμή; Ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα που θέλω να πετύχω τώρα;
  .
 2. Ποια πράγματα μου αφαιρούν ενέργεια και με κουράζουν;

Αυτή η ερώτηση θα σας βοηθήσει να διαπιστώσετε ποια πράγματα, ενδεχομένως, σας εμποδίζουν από το να πετύχετε, αυτό που σημειώσατε ως την νούμερο ένα προτεραιότητά σας. Ό, τι κι αν απαντήσατε στην πρώτη ερώτηση, χρειάζεστε διαύγεια, ενέργεια και συναισθηματική ισορροπία για να μπορέσετε να το καταφέρετε, αλλά και για να απολαύσετε το αποτέλεσμα του κόπου σας.

 1. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες «σκανδάλες» του στρες που συναντώ στην καθημερινότητά μου;

Το στρες είναι ένας μη χρήσιμος «σύντροφος» αλλά και ένας κακός «σύμβουλος»*. Προκαλεί δυσκολίες και φέρνει εμπόδια. Είναι σημαντικό να εντοπίσετε ακριβώς και να γράψετε πολύ συγκεκριμένα, ποιες είναι οι συνηθισμένες «σκανδάλες» που σας προκαλούν στρες. Η απάντηση θα σας εμφανίσει μία ξεκάθαρη εικόνα, για τις αλλαγές που είναι σημαντικό να κάνετε. Θα καταλάβετε πού χρειάζεται να εστιάσετε και να αναζητήσετε καλύτερους τρόπους διαχείρισης και αποφόρτισης. Οι στοχευμένες λύσεις είναι πάντα πολύ πιο αποτελεσματικές, από τις γενικές οδηγίες.

 1. Τι με χαλαρώνει και με εξισορροπεί;

Τώρα που έχετε γράψει τους παράγοντες που σας δημιουργούν ανισορροπία, γράψτε ποια πράγματα σας ισορροπούν. Εστιάστε σε πράγματα που είναι εφικτό να κάνετε καθημερινά ή 1-2 φορές μέσα σε έναν μήνα.

 1. Ποιες είναι οι πιο σημαντικές αξίες/ποιότητες για εμένα (σημειώστε μέχρι 3);

Τα κύρια οφέλη της γνώσης των αξιών/ποιοτήτων που είναι πιο σημαντικές για εσάς είναι ότι:

 • Σας δίνουν μία ξεκάθαρη γνώση της πρόθεσής σας. Οι αξίες που αποφασίζετε ότι είναι οι πιο σημαντικές, δείχνουν τι είναι αναγκαίο για εσάς να βιώνετε.
 • Σας γίνεται σαφές, με τι να ευθυγραμμίζετε τις σκέψεις, τις αποφάσεις και τις επιλογές σας.
 • Αποτελούν ένα καλό κριτήριο για να αποφασίζετε τι αξίζει τον χρόνο σας και την ενέργειά σας, και τι όχι.
 1. Τι είδους άνθρωπος θέλω να είμαι;

Πριν απαντήσετε φανταστείτε τον εαυτό σας, μέσα στο περιβάλλον που ζείτε, αλλά στην καλύτερη δυνατή εκδοχή του. Φανταστείτε τις συνήθειες σας, την εμφάνισή σας, και πώς επικοινωνείτε με τους γύρω σας. Οι σημειώσεις που θα κάνετε απαντώντας σε αυτή την ερώτηση, είναι ένας ξεκάθαρος οδηγός που σας δείχνει προς τα που να κινηθείτε από σήμερα κιόλας.

Το επόμενο βήμα είναι να φέρνετε επίγνωση στην συμπεριφορά και στην στάση σας, για να κάνετε όλα όσα γράψατε στην πράξη. Ρίχνοντας μια ματιά στις απαντήσεις σας, θα διαπιστώσετε ότι έχετε μπροστά σας ποια πράγματα επιθυμείτε να τα περιορίσετε, και ποια πράγματα επιθυμείτε να τα καλλιεργήσετε περισσότερο.

Στην πράξη

Σας προτείνω, από καιρό σε καιρό, να επισκέπτεστε ξανά αυτά τα ερωτήματα. Αλλάζουμε συνεχώς. Το ίδιο και οι προτεραιότητές μας και οι ανάγκες μας.

Ερώτηση – απάντηση – ευθυγράμμιση. Είναι ένα εργαλείο απλό και καταφερτό. Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να το χρησιμοποιείτε!

Να είστε σίγουροι ότι κάθε επένδυση** που κάνετε στην καλλιέργεια μίας πιο λειτουργικής, χαρούμενης και σοφής εκδοχής του Εαυτού σας, είναι μία επένδυση που θα αποδίδει σε όλους τους τομείς της ζωή σας. Θα σας βοηθά να παίρνετε σοφές αποφάσεις σε κάθε ρόλο που έχετε αναλάβει ή επιθυμείτε να αναλάβετε.

Το είπε άλλωστε και ο Αριστοτέλης: «Η Γνώση του Εαυτού είναι η αρχή όλης της Σοφίας»!

Konstantinos Charantiniotis

Δείτε επίσης:

Online Μαθήματα Yoga
Paros Yoga Retreat – Κλείσε θέση!

Διαβάστε επίσης αυτά τα άρθρα

6 Στοχασμοί για να αναγνωρίσεις την πρόοδό σου
Για ό,τι θες να καταφέρεις… απλά εμφανίσου!
Να είσαι έτοιμος για το καλύτερο χωρίς προσκόλληση σε προσδοκίες!
Μάθε τη φράση που θα βελτιώσει τον τρόπο που σκέφτεσαι

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Οι πληροφορίες και το περιεχόμενο που παρέχεται σε αυτό το άρθρο ή σε οποιοδήποτε άλλο υλικό σε αυτήν την σελίδα δεν προορίζονται και δεν πρέπει να θεωρούνται ως ιατρική συμβουλή ούτε οι πληροφορίες υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική τεχνογνωσία ή θεραπεία..
Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now