Μερικές φορές, μπορεί να δημιουργήσουμε ένα χάσμα. Μία απόσταση μεταξύ αυτού που θέλουμε πραγματικά να κάνουμε και του πώς ξοδεύουμε τελικά τον χρόνο και την ενέργειά μας. Δεν αναφέρομαι σε πολύ συγκεκριμένα πράγματα όπως πχ θέλω να ασκήσω το τάδε επάγγελμα. Γιατί υπάρχουν διάφοροι παράγοντες, πέρα από την επιθυμία σου, που θα καθορίσουν αν τελικά θα ασχοληθείς με αυτό το επάγγελμα ή όχι.

Αναφερομαι στον πυρήνα της επιθυμίας σου. Αυτό που υπάρχει πραγματικά πίσω από την επιλογή σου. Μπορεί να είναι η ανάγκη σου να βοηθάς, ή να εκφραστείς καλλιτεχνικά ή να δημιουργείς δομή. Αυτό δηλαδή που υπάρχει πίσω από το γιατί θες να γίνεις γιατρός ή ηθοποιός ή πολιτικός μηχανικός ή γονιός. Ακόμα κι αν δεν γίνεις κάτι από αυτά, είναι σημαντικό να βρεις τον τρόπο για να εκφράσεις δημιουργικά αυτές τις ποιότητες που βαθιά επιθυμείς να εκδηλώσεις. Φυσικά αυτές οι επιθυμίες που στην ουσία αντικατοπτρίζουν τις βαθύτερές σου ανάγκες,  σχετίζονται με πολλά περισσότερα και όχι μόνο με το επάγγελμά που επιλέγει κανείς. Είναι η προσωπική ζωή που θες να έχεις, η σχέση που θες να έχεις με το σώμα σου, η εκδοχή του εαυτού σου που σου αρέσει περισσότερο και σε κάνει χαρούμενο.

Χρειάζεται όμως να καλύψεις, άλλες ανάγκες που προηγούνται από αυτές. Ανάγκες όπως η τροφή σου, η ασφάλειά σου, η επιβίωσή σου. Μπορεί επίσης να κληθείς να ανταποκριθείς σε κάποιον κοινωνικό ρόλο, λίγο – πολύ προαποφασισμένο. Έτσι βρίσκεσαι καθημερινά, να κάνεις πράγματα με έναν τρόπο που δεν σου προσφέρει ικανοποίηση. Ακόμα κι αν “στα χαρτιά” καταγράφεται ως επιτυχία. Άλλο όμως η επιτυχία και άλλο η ευτυχία. Η ουσία είναι να πετυχαίνεις πράγματα που σε κάνουν ευτυχισμένο.

Είναι σημαντικό επομένως να συνδέεις αυτό που κάνεις, με την ποιότητα που θες να εκφράζεις. Ακόμα κι αν τελικά δεν κάνεις το τάδε επάγγελμα, δεν γίνεις γονιός, ή ζωή σου οργανώθηκε διαφορετικά απ΄ ότι είχες φανταστεί. Δεν έχει τόση σημασία αυτό, γιατί αυτό είναι η μικρή εικόνα. Παρατήρησε τι κάνεις καθημερινά. Πώς το κάνεις. Στο σπίτι σου. Στις σχέσεις σου. Στην δουλειά σου. Συνδέεται με αυτό που θες να εκφράσεις. Αυτό που γνωρίζεις καλά ότι εκφράζοντάς το, θα αισθανθείς πληρότητα.

Θα μοιραστώ μαζί σας μία άσκηση, που αν το επιλέξετε θα σας συντροφεύει μία ζωή, για να σας υπενθυμίζει να γεφυρώνετε το χάσμα μεταξύ αυτού που κάνετε και αυτού που βαθιά επιθυμείτε να είστε. Να λειτουργείτε μέσα από τις ποιότητες, τις αρχές και τις αξίες που σας εκφράζουν.  Έτσι ό,τι κι αν κάνετε θα σας ικανοποιεί σε ένα πολύ βαθύ επίπεδο.

Η άσκηση

Μία φορά κάθε τρεις περίπου μήνες κάντε μία αξιολόγηση της ζωής σας. Βάλτε το στο ημερολόγιό σας ως υπενθύμιση για να είστε σίγουροι ότι θα το θυμηθείτε. Η άσκηση είναι απλή. Γράψτε 2, το πολύ 3 ποιότητες που ταυτόχρονα εκφράζουν κάποιες βαθιές σας ανάγκες. Αυτές που αν γίνουν πυλώνες πάνω στους οποίους θα στηριχθεί η ζωή σας ξέρετε ότι θα αισθάνεστε χαρά. Σαν παράδειγμα αν θεωρείτε σημαντικό για την χαρά σας, να μαθαίνετε συνεχώς νεά πράγματα τότε μπορείτε να γράψετε “ανακάλυψη”. Ίσως η πιο σημαντική ποιότητα για εσάς να είναι η “σταθερότητα”, 0 “ενθουσιασμός”, η “συνέπεια” κτλ. Επιλέξτε μόνο τα 2 ή 2 τα οποία αποτελούν για εσάς προτεραιότητα. Πάρτε τον χρόνο σας για να στοχαστείτε. Γράψτε με το χέρι, σε ένα σημειωματάριο τις ποιότητες αυτές.

Στην συνέχεια γράψτε τις παρακάτω κατηγορίες και αφήστε λίγες γραμμές κενό μεταξύ τους:

· Επαγγελματική ζωή

· Προσωπικές σχέσεις (φίλοι και οικογένεια)

. Σωματική υγεία (διατροφή, άσκηση, ύπνος)

· Νοητική – Ψυχική Υγεία (ηρεμία, διάυγεια, ισορροπία)

· Πνευματική ζωή (ό,τι κάνεις για την εξέλιξη της σκέψης και του πνεύματός σου)

Μία φορά, κάθε τρεις μήνες, επισκεφθείτε τις στήλες σας. Δείτε ξανά τις ποιότητές σας και γράψτε πώς κατά την διάρκεια του τριμήνου, οι επιλογές που κάνατε σε κάθε τομέα υποστήριξαν αυτές τις ποιότητες. Γράψτε απλά μόνο ό,τι κάνατε. Μην αναλωθείτε στο γιατί μπορεί κάτι να μην έγινε. Αν δεν έχετε τι να γράψετε, αφήστε το κενό.

Διαβάστε τι γράψατε. Αυτή την μικρή ανασκόπηση του τριμήνου που μόλις δημιουργήσατε. Τώρα απαντήστε στις εξής τρεις απλές ερωτήσεις:

· Τι με έκανε χαρούμενο αυτό το τρίμηνο;

· Τι δεν λειτούργησε όπως θα ήθελα;

· Τι αλλαγές θέλω και μπορώ να κάνω;

Οι απαντήσεις σας θα σας βοηθήσουν να δείτε την μεγάλη εικόνα των δράσεών σας σε συντονισμό με τις ποιότητες που αποτελούν τις προσωπικές σας αξίες. Θα σας βοηθήσει να επαναπροσδιορίζεται την δράση σας όπου χρειάζεται. Έτσι προλαβαίνεται το χάσμα όταν ακόμα είναι χαραμάδα 🙂 Πάνω απ΄όλα θα θυμάστε τι είναι πραγματικά σημαντικό για εσάς και πώς να μην απομακρύνεστε από αυτό.


Δείτε επίσης:

Επόμενα Events

Mentoring & Coaching για καλύτερη ζωή

Άσκηση: Πώς να λες «ναι» μόνο σε όσα μπορείς να διαχειριστείς

Μία άσκηση για την απογοήτευση

Άσκηση: Ανακάλυψε και αξιοποίησε τα δυνατά σου σημεία

Πώς το γράψιμο ωφελεί τον νου

7 ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν να επανεστιάσεις στο τέλος της ημέρας

Οι 8 αξίες της μεθόδου μου (για μία χαρούμενη ημέρα)