Τι προσδοκίες έχεις από την αυριανή ημέρα; Στην περίπτωση που τα πράγματα δεν εξελιχθούν ακριβώς όπως τα έχεις φανταστεί, πόσο έτοιμος είσαι να την ευχαριστηθείς όσο το δυνατό περισσότερο;
Στοχάσου αυτό: Αν σου έχει συμβεί στο παρελθόν οι προσδοκίες σου να σε οδήγησαν σε απογοήτευση επειδή δεν επαληθεύθηκαν έτσι ακριβώς όπως τις είχες φανταστεί, τότε τι θα έλεγες από εδώ και στο εξής να αποβάλλεις έγκαιρα την προσκόλληση στην προσδοκία;
Σου προτείνω να καλλιεργήσεις την νοοτροπία: «Είμαι έτοιμος για το καλύτερο, χωρίς προσκόλληση στις προσδοκίες μου»! Είναι μία νοοτροπία που θα σε βοηθά να αξιοποιείς την όποια κατάσταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Θα σε κάνει πιο ευέλικτο. Θα σε ελευθερώσει από περιοριστικές σκέψεις φανερώνοντας τις επιλογές σου.
Οι επιλογές είναι η δύναμή σου!
Για την μη ωφέλιμη συμπεριφορά της προσκόλλησης σε προσδοκίες έχει μιλήσει ο Βούδας, οι Στωικοί φιλόσοφοι, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, Ευρωπαίοι διανοητές και πολλοί άλλοι. Σε αρκετά ρεύματα φιλοσοφίας και διανόησης, με κάποιο τρόπο θα βρεις γραμμένη την προτροπή «απόφυγε να προσδοκάς να σου συμβαίνουν τα πράγματα με πολύ συγκεκριμένο τρόπο», διότι αυτός ο τρόπος σκέψης αποτελεί βασική πηγή απογοήτευσης, ακόμα και οδύνης.
Παρότι μας έχουν «προειδοποιήσει», σχετικά εύκολα μπορεί κανείς, να αφήσει αχαλίνωτη την φαντασία του καταλήγοντας να καλλιεργεί προσκολλήσεις σε προσδοκίες. Υπάρχει μία ποιοτική διαφορά ανάμεσα στο «επιθυμώ» και στο «έχω προσκόλληση σε μία πολύ συγκεκριμένη προσδοκία». Ως επιθυμία ορίζεται η ψυχική κατάσταση που κινητοποιείται από κάποια ανάγκη σου. Οι επιθυμίες είναι κινητήριος δύναμη. Η προσωπική μας εξέλιξη αλλά και η εξέλιξη της ανθρωπότητας ενεργοποιείται από την ανάγκη μας να ικανοποιήσουμε αυτά που επιθυμούμε.
Όταν έχεις προσδοκίες η επιθυμία σου γίνεται κάπως πιο συγκεκριμένη. Σαν παράδειγμα ξεκινάς με την επιθυμία να περάσεις καλά στις διακοπές σου και να ξεκουραστείς. Αποφασίζεις λοιπόν να κλείσεις διακοπές σε εκείνο το μέρος για το οποίο έχεις ακούσει τα καλύτερα. Πας με την προσδοκία ότι το μέρος έχει εκείνα τα χαρακτηριστικά, που σου έχουν πει ότι θα έχει. Αυτό είναι απόλυτα λογικό.
Το πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί αν πείσεις τον εαυτό σου ότι: «μόνο αν μου συμβεί ΑΥΤΟ το σενάριο ακριβώς θα ξεκουραστώ, θα είμαι ήρεμος, θα είμαι χαρούμενος κτλ». Αυτό σημαίνει προσκόλληση στην προσδοκία και είναι πρόβλημα γιατί υπάρχουν παράγοντες που δεν τους ελέγχεις και μπορεί να αλλάξουν αυτά που έχεις στον νου σου ως δεδομένα. Η προσκόλληση όμως σε κάνει μη ευέλικτο και μη εφευρετικό στην περίπτωση που συναντήσεις αυτούς τους παράγοντες.
Είναι ένας τρόπος σκέψης που σου κρύβει την αλήθεια! Διότι για τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, δεν είναι αλήθεια ότι μόνο ένα πολύ συγκεκριμένο σενάριο είναι αυτό που θα σου φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Έχεις επιλογές και οι επιλογές σου είναι η δύναμή σου! Είναι πραγματική δύναμη να μπορείς να δοκιμάζεις να κάνεις τα πράγματα και έτσι και αλλιώς. Να διερευνάς τον καλύτερο τρόπο δράσης. Οτιδήποτε λοιπόν σε εμποδίζει να δεις τις επιλογές σου, όπως είναι η προσκόλληση σε κάποια προσδοκία, είναι σημαντικό να το ξεκαθαρίζεις.
Η πρόταση αλλά και η προτροπή που επιθυμώ να μοιραστώ μαζί σας, είναι να καλλιεργήσετε την ικανότητά σας να μπορείτε να «κοσκινίζετε» τις επιθυμίες σας από την προσκόλληση στις προσδοκίες σας. Είναι μία πρόταση απλή, που μπορεί να γίνει κτήμα σας μέσα από καθημερινή πρακτική. Μόλις δυναμώσετε αυτή την ικανότητα, να είστε σίγουροι πως θα συναντάτε τα καλά της αποτελέσματα σε καθημερινή βάση. Θα σας ελευθερώνει από περιττές απογοητεύσεις και θα αφήνει ελεύθερο το πεδίο δράσης.
Οραματισμός: Κίνητρο και ξεκαθάρισμα
Ο οραματισμός είναι μία πρακτική, που όταν γίνεται με σωστή τεχνική, σε βοηθά να πετύχεις το ξεκαθάρισμα προσδοκίας-επιθυμίας και ταυτόχρονα σε τροφοδοτεί με κίνητρα. Ο τρόπος που θα σας προτείνω να κάνετε οραματισμό σκοπό έχει να σας βοηθήσει να περιμένετε το καλύτερο που μπορεί να σας συμβεί, χωρίς να προσδοκάτε τίποτα.
Σε αντίθεση με την φαντασία που μπορεί να καλπάζει αχαλίνωτα και να δημιουργεί πολύ συγκεκριμένα σενάρια που γεννούν προσδοκίες, ο οραματισμός γίνεται με επίγνωση τον σκοπό σου και έχει συγκεκριμένη δομή. Για να δημιουργήσεις αυτή την δομή χρειάζεται:
α) να οραματίζεσαι με πρόθεση (τι θέλω να πετύχω;)
β) να οραματίζεσαι με συνέπεια (η επανάληψη φέρνει αποτέλεσμα)
γ) αυτό που καλλιεργείς μέσω του οραματισμού να είναι κάτι που ήδη υπάρχει μέσα σου ως ικανότητα και περνάει από το χέρι σου.
Το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό και είναι αυτό που θα σε γλιτώσει από την προσκόλληση στις προσδοκίες σου. Σου προτείνω λοιπόν να οραματίζεσαι το «σενάριο» όπου είσαι ήρεμος, χαρούμενος, αισιόδοξος, πετυχημένος ή ό,τι άλλο επιθυμείς. Να το οραματίζεσαι σε διαφορετικές εκδοχές και πλαίσια εστιάζοντας στην ψυχική ποιότητα που θες να καλλιεργήσεις και να βιώσεις. Σαν παράδειγμα να οραματιστείς ότι χαλαρώνεις απόλυτα και ηρεμείς βαθιά στις διακοπές σου ή σε μία άλλη περίοδο ότι είσαι παραγωγικός, φιλικός, οργανωμένος και δημιουργικός. Εστίασε στο βίωμα της ψυχικής ποιότητας.
Οραματίσου κάνοντας νοητική προσομοίωση του αποτελέσματος (πχ. έχω ήδη χαλαρώσει), αλλά και κάνοντας προσομοίωση της διαδικασίας (πχ. παίρνω αργές αναπνοές και χαλαρώνω, αφήνω την ένταση να φύγει από το σώμα και χαλαρώνω κτλ.). Ερευνητικά έχει αποδειχθεί ότι για να έχεις καλύτερα αποτελέσματα, καλό είναι να ακολουθείς πότε την μία και πότε την άλλη κατεύθυνση.
Σημαντικό είναι επίσης όταν οραματίζεσαι να βάζεις 100% τον εαυτό σου στην θέση του συμμετέχοντα και όχι του παρατηρητή. Με άλλα λόγια να βιώσεις όσο πιο ρεαλιστικά γίνεται, σε νοητικό και συναισθηματικό επίπεδο, μία κατάσταση σαν να σου συμβαίνει τώρα.
Χρησιμοποίησε λεπτομέρειες στον οραματισμό σου, που θα ενεργοποιήσουν τις αισθήσεις σου:
-Τι είναι αυτό που θέλεις να αισθανθείς;
– Πώς θα αισθάνεσαι σωματικά και συναισθηματικά όταν τα καταφέρεις;
– Ποιες σκέψεις κυριαρχούν στον νου σου τώρα που το έχεις πετύχει;
Δώσε βάση σε αυτές τις λεπτομέρειες που τροφοδοτούν με καλά ερεθίσματα και ενεργοποιούν τον εγκέφαλό σου όπως μία πραγματική εμπειρία. Επειδή στον νου σου θα είναι ξεκάθαρο ποια εμπειρία έχεις την πρόθεση να βιώσεις, θα τον βοηθάς να παράγει πλάνα, να κάνει ευέλικτες σκέψεις και να σου εμφανίζει τις επιλογές που θα σε πάνε στον στόχο σου. Ο νους αυτό κάνει. Προσπαθεί να σε πάει σε αυτό που «βλέπει».
Μπορείτε λοιπόν να καλλιεργήσετε στην πράξη την νοοτροπία «είμαι έτοιμος για το καλύτερο, χωρίς προσκόλληση στις προσδοκίες μου» με την εξής τακτική.
- Το πρωί αφού ξυπνήσετε και πριν ξεκινήσετε την ημέρα σας, στοχαστείτε τις επιθυμίες σας. Κάντε συγκεκριμένη την πρόθεσή σας. Παρατηρήστε αν τυχόν δίνετε «τροφή» σε προσδοκίες να γίνει κάτι πολύ συγκεκριμένο. Κάτι που επηρεάζεται από παράγοντες των οποίων δεν έχετε τον έλεγχο, όπως «θέλω να μου μιλήσει με αυτό τον τρόπο» ή «θέλω να είναι έτσι ο καιρός»! Κάνοντας τακτικό ξεκαθάρισμα στις όποιες προσκολλήσεις, θα μπορείτε να ζείτε ελεύθεροι από τους περιορισμούς που επιβάλλουν.
- Κάποια στιγμή μέσα στην ημέρα, καθίστε με ησυχία και κάντε τον οραματισμό σας για 10 περίπου λεπτά με τον τρόπο που σας περιέγραψα παραπάνω. Στο τέλος του άρθρου θα βρείτε link με ένα βίντεο που έχω φτιάξει για τον οραματισμό που θα σας βοηθήσει ακόμα περισσότερο να κάνετε την πρακτική σας.
Η φαντασία είναι το όργανο με το οποίο μπορείς να δημιουργήσεις διάφορες εκδοχές της πραγματικότητάς σου. Ο οραματισμός είναι το εργαλείο για να δημιουργήσεις μόνο τις καλύτερες εκδοχές.
Στην πράξη
Η προσκόλληση σε κάποια προσδοκία σου «λέει» ότι τα πράγματα είναι ή άσπρο ή μαύρο. Θα γίνει αυτό και θα αισθάνεσαι καλά, ή δεν θα γίνει άρα δεν έχεις επιλογές για να αισθάνεσαι καλά! Τα πράγματα όμως στην ζωή, σίγουρα δεν είναι άσπρο ή μαύρο. Ευτυχώς γιατί η μεγάλη παλέτα χρωμάτων μας θυμίζει το ποσό μεγάλη παλέτα επιλογών έχουμε! Έχεις την επιλογή να αξιοποιήσεις μία κατάσταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Ιδίως αυτή την εποχή είναι εξαιρετικά επίκαιρο και σημαντικό να δυναμώσουμε ψυχικά καλλιεργώντας την νοοτροπία : «Είμαι έτοιμος για το καλύτερο, χωρίς προσκόλληση στις προσδοκίες μου»!
Θυμηθείτε πόσο ανατρεπτικές ήταν αυτές οι δύο τελευταίες χρονιές… Ιός, καραντίνες, έλεγχοι, μέτρα προστασίας! Πόσες προσδοκίες άραγε δεν επαληθεύθηκαν! Οι ανάγκες μας όμως και οι επιθυμίες μας είναι εκεί, και έχουμε επιλογές για να τις ικανοποιήσουμε κάνοντας ό,τι καλύτερο. Η δύναμή μας είναι να θυμόμαστε ότι πάντα έχουμε επιλογές και την ελευθερία να ελισσόμαστε μέσα στις καταστάσεις.
Σας περιμένω να κάνουμε πρακτική αυτή την ιδέα που μοιράστηκα μαζί σας σήμερα. Η πρακτική στην yoga σε βοηθά να καταλάβεις την ποιοτική διαφορά μεταξύ αυτού που επιθυμείς να σου συμβεί και της προσκόλλησή σου να συμβεί κάτι «ακριβώς έτσι». Κάνοντας πρακτική, σου γίνεται ξεκάθαρο γιατί πάντα είναι χρήσιμο να ευθυγραμμίζεσαι με το πρώτο και να αποβάλλεις το δεύτερο!
Εύχομαι σε όλους να κάνετε να σας συμβαίνει, ό,τι βαθιά επιθυμείτε, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τις επιλογές σας!
Κλείστε θέση στα τρέχοντα Events
Online Μαθήματα Yoga
Paros Yoga Retreat – Κλείσε θέση!
Διαβάστε επίσης αυτά τα άρθρα
Βίντεο: Η Δύναμη του Οραματισμού
Μάθε τη φράση που θα βελτιώσει τον τρόπο που σκέφτεσαι
Πώς να απελευθερωθείς από περιοριστικές αντιλήψεις
Δημιουργικότητα: Πώς να την βρίσκεις όταν δεν έρχεται