Δημιουργικότητα : Πώς να τη βρίσκεις, όταν δεν έρχεται

Το φως ως φυσικό φαινόμενο και το φως του πνεύματος ή της ευφυίας μας είναι τόσο όμοια σε συμπεριφορά, που παρατηρώντας το ένα μπορείς να μάθεις για το άλλο. Οι εκφράσεις έχω μία «φωτεινή ιδέα» ή «βρήκα την φώτιση» είναι κάτι πολύ περισσότερο από μεταφορές και σχήματα λόγου.

Το φως εκπέμπει συχνότητες ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, και ο εγκέφαλος εκπέμπει συχνότητες εγκεφαλικών κυμάτων. Μέσα στους νευρώνες του εγκεφάλου κυκλοφορεί ηλεκτρικό φορτίο. Κάθε φορά που αποκτάμε μία νέα γνώση ή αποκτάμε μία νέα εμπειρία δημιουργείται μία νέα σύναψη. Μία νέα ένωση δηλαδή των νευρώνων από ηλεκτρικά φορτία με ταχύτητα 0,001 δευτερόλεπτα, που μπορεί να συμβεί περίπου 500 φορές το δευτερόλεπτο! Τον χώρο του νου τον διασχίζει φως .

Ο χώρος είναι εκείνο το στοιχείο που χρειάζεται να προϋπάρχει ώστε να υπάρξει το φως.  Το ορατό φως που βλέπουμε γύρω μας, το αόρατο φως στις συχνότητες που δεν βλέπουμε αλλά και το φως του πνεύματος ή της ευφυίας μας.

Σε συνέχεια των τελευταίων άρθρων όπου μελετάμε το πώς γεννιούνται, πώς εκκολάπτονται και πώς συλλαμβάνονται οι φωτεινές ιδέες, σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας έναν στοχασμό και προτάσεις για να συνδέεστε με την δημιουργικότητά σας, σε στιγμές που δεν έρχεται από μόνη της.

Πώς γεννιέται το Φως;

Στο έργο «Θεογονία» του Ησίοδου μαθαίνουμε το εξής για την γέννηση του φωτός.  Πρώτα ήταν ο Χρόνος ο αιώνιος. Από τον Χρόνο δημιουργήθηκε ο Αιθέρας (το στοιχείο του χώρου δηλαδή). Γύρω από τον Αιθέρα, το Χάος και το Έρεβος. Μέσα στον απέραντο χώρο του Αιθέρα, άρχισε να εκκολάπτεται ένα γιγάντιο κοσμικό αυγό, και μία μέρα το αυγό ράγισε και άνοιξε. Από μέσα βγήκε ένα φτερωτό, λαμπερό πνεύμα ο Φάνης (που σημαίνει φωτεινός)! Στη συνέχεια έσπρωξε το μισό τσόφλι προς τα πάνω και έγινε Ουρανός και το άλλο μισό προς τα κάτω και έγινε η Γη.

Θα σταματήσω εδώ την αφήγηση αυτού του καταπληκτικού έργου που καταλήγει στο πώς γεννήθηκαν οι Θεοί της ελληνικής μυθολογίας. Στην ουσία πρόκειται για μία καταγραφή των πρώιμων παρατηρήσεων που έκαναν οι άνθρωποι για το σύμπαν.

Αν μελετήσει κανείς τα έργα άλλων πολιτισμών που αναφέρονται στην δημιουργία του κόσμου θα παρατηρήσει πάνω-κάτω το ίδιο μοτίβο. Πρώτα ο χώρος, μετά το φως. Ακόμα και η επικρατέστερη επιστημονική θεωρία για την γέννηση του σύμπαντος, το λεγόμενο «Big Bang» λέει περίπου το ίδιο. Η μάζα του Σύμπαντος ήταν συγκεντρωμένη σε ένα και μοναδικό σημείο. Μία ξαφνική έκρηξη δημιούργησε τον χρόνο και τον χώρο και μέσα σε αυτόν άρχισε να κινείται η ακτινοβολία. Χρόνος και χώρος πριν από το φως.

Το μυστηριώδες στοιχείο του χώρου ή αλλιώς του Αιθέρα, αυτού του γόνιμου πεδίου αλληλεπίδρασης δυνάμεων μέσα στο οποίο συμβαίνουν τα πάντα, έχει ενδιαφέρον να το παρατηρήσει κανείς και μέσα από το πρίσμα τoυ ολιστικού συστήματος υγείας και ευζωΐας της Ayurveda. Η Ayurveda μελετά στα στοιχεία σε σχέση με το πώς επηρεάζουν και επιδρούν στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η Ayurveda μας λέει ότι ο Αιθέρας είναι το μεγαλύτερο στοιχείο της φύσης πριν από όλα τα υπόλοιπα. Σε σχέση με τον άνθρωπο ο Αιθέρας έχει να κάνει με την ευρυχωρία και το εν δυνάμει μας. Με ποιότητες όπως το ανοιχτό μυαλό και την προθυμία. Με πρακτικές που οδηγούν σε κάθαρση, αποφόρτιση και δημιουργία χώρου όπως ο διαλογισμός, η ενσυνείδηση ή η συνειδητή σιωπή. Παύσεις που επιτρέπουν σε κάτι ανώτερο να «ακουστεί».

Το στοιχείο του αιθέρα είναι το μέσο για να έρθεις σε επαφή με την ευφυΐα σου, την ανώτερή σου συνείδηση, το Πνεύμα. Η στιγμή της φώτισης θα προκύψει επομένως όταν δημιουργήσεις χώρο για αυτήν.

φως κωνσταντίνος χαραντινιώτης

 Πώς γεννιέται μία δημιουργική ιδέα;

Η δημιουργία του οτιδήποτε, είναι το αποτέλεσμα συγκεκριμένων βημάτων που έχουν προηγηθεί. Στην πραγματικότητα το τυχαίο δεν υπάρχει. Τα πάντα εν σοφία εποίησας…

Θα σας παρουσιάσω τα 4 στάδια της δημιουργικής διαδικασίας σύμφωνα με τον Βρετανό Ψυχολόγο Γκράχαμ Γουάλας. Είναι πρακτικά βήματα που προτείνεται να ακολουθήσεις για να συνδέεσαι με την δημιουργικότητά σου όταν δυσκολεύεσαι να την βρεις.

Μας λέει ότι υπάρχουν 4 στάδια σύλληψης, επώασης και γέννησης της μίας φωτεινής ιδέας.

  • Το πρώτο στάδιο είναι η «προετοιμασία». Είναι όταν έχεις στο «περίπου» μία γενική ιδέα του τι θες να πετύχεις.
  • To δεύτερο στάδιο είναι η «επώαση». Αυτό το στάδιο αρχίζει όταν πλέον σταματάς να ασχολείσαι με το ζητούμενό σου και καλλιεργείται εσωτερικά ο σπόρος που έχεις σπείρει.
  • Αν διαθέσεις χώρο τότε θα έρθει η «φώτιση», που είναι το όνομα του τρίτου σταδίου της δημιουργικής διαδικασίας σύμφωνα με τον Γκράχαμ Γουάλας. Είναι αυτό το «κλικ» που γίνεται μέσα σου.
  • Το τέταρτο και τελευταίο στάδιο είναι ο «έλεγχος», όπου πλέον καλείσαι να εξετάσεις τα πρακτικά ζητήματα που χρειάζονται για να υλοποιηθεί η ιδέα σου. Από την θεωρία στην πράξη.

Την επόμενη φορά που μπορεί να επιθυμείς τη φώτιση (να βρεις έμπνευση ή να δώσεις λύση σε κάτι), αλλά αυτή δεν έρχεται, σε προτρέπω να θυμηθείς τα 4 στάδια της δημιουργικότητας. Να εξετάσεις μήπως είναι πιο βοηθητικό να διακόψεις συνειδητά την υπερπροσπάθεια! Τις στιγμές που ίσως πιέζεις τον εαυτό σου να δημιουργήσει, να θυμάσαι ότι πίεση σημαίνει έλλειψη χώρου. Κάνε παύση. Δώσε χώρο, ώστε να κινηθεί ελεύθερο το φως της συνείδησής σου, το πνεύμα, μέσα στον νου σου. Έτσι εμφανίζονται καλές, δημιουργικές ιδέες.

Στην πράξη

Οι αναλογίες που συναντάμε στο σύμπαν, προσωπικά δεν σταματούν ποτέ να με εκπλήσσουν.

Πόσο τυχαίο να είναι άραγε ότι ο Ησίοδος μίλησε για το κοσμικό αυγό, και παράλληλα συναντάμε το αυγό ως αρχετυπικό σύμβολο της γέννησης της δημιουργίας σε πολλούς άλλους πολιτισμούς (στον Αιγυπτιακό, τον Κέλτικο, τον Ινδικό κτλ), και ταυτόχρονα στην σύγχρονη γνωστική ψυχολογία υπάρχει ο όρος «επώαση» που σχετίζεται με την δημιουργική διαδικασία; Πιστεύω, καθόλου τυχαίο…

Πόσο όμορφο είναι ότι έχουμε στην διάθεσή μας ένα “συμπαντικό εγχειρίδιο” για να δημιουργούμε ενεργά την εξέλιξή μας;

Αν θες φώτιση, δώσε χώρο. Τροφοδότησε τον νου σου με την κατάλληλη πληροφορία και σκοπό και άφησέ τον να επωάσει την ιδέα. Έτσι θα έρθει η καλή ιδέα ή αλλιώς η φώτιση! Εκείνη την στιγμή να είσαι έτοιμος να την συλλάβεις. Γράψε την. Άπλωσε στον υλικό χώρο, σε μία κόλλα χαρτί σαν παράδειγμα, το περιεχόμενο του νου σου. Είσαι έτοιμος για υλοποίηση…

Αυτή είναι η αρχέγονη διαδικασία της δημιουργίας σε μακροκοσμικό και μικροσκοπικό επίπεδο. Σε συμπαντικό και προσωπικό. Μπορείτε κατ’ επιλογή να την βοηθάτε να σας συμβαίνει κάθε μέρα.

Σύντομα θα μοιραστώ μαζί σας μέσα από το κανάλι μου στο Yοutube ένα βίντεο με πρακτικές που μπορείς συνειδητά να κάνεις, για να υποστηρίζεις την ασυνείδητη νοητική διεργασία της επώασης μίας ιδέας. Αν σας ενδιαφέρει να ακούσετε περισσότερα για το σημερινό θέμα μείνετε συντονισμένοι.

Σας περιμένω στις τάξεις αυτής της εβδομάδας που συμπίπτουν με την γιορτή του Αγίου Πνεύματος, την μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου αλλά και την Παγκόσμια Ημέρα της Γιόγκα, για να κάνουμε πρακτικές που εστιάζουν στην ευρυχωρία. Αρκετές φορές, την ώρα που κινείσαι με επίγνωση και αποφορτίζεις τον χώρο του νου έρχεται η φώτιση. Συμβαίνει συχνά και σίγουρα όχι τυχαία!

 

Konstantinos Charantiniotis


Κλείστε θέση στα τρέχοντα Events

Online Μαθήματα Yoga
Σεμινάρια διαλογισμού – Ο κήπος του Νου – Κύκλος Α’
Σεμινάρια διαλογισμού – Ο κήπος του Νου – Κύκλος Β’

Διαβάστε επίσης αυτά τα άρθρα

Πώς να συντονίζεσαι στην κατάλληλη «συχνότητα»
“Γιατί δεν έχω φωτιστεί ακόμα;” – Ο δρόμος προς τη «φώτιση»
Πώς θα δυναμώσεις τη φωτεινή σου πλευρά
5 “κλειδιά” για να ξεπερνάς κάθε εμπόδιο

Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now