Ώρα για επανασύνδεση

Επιστρέψαμε! Σε λίγες ημέρες η καθημερινότητα θα κυλά και πάλι στον κανονικό της ρυθμό. Υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος να αποφασίσεις όχι απλά να επιστρέψεις στο σπίτι σου, στην δουλειά σου και στις συνήθειές σου, αλλά να επανασυνδεθείς. 

Η επανασύνδεση υπονοεί ότι αποφασίζεις συνειδητά να επιστρέψεις σε ένα γνώριμο μέρος, ξαναβρίσκοντας κάτι που είχε διακοπεί. Υπονοεί ότι έχει προηγηθεί μία αποσύνδεση την οποία έχεις αντιληφθεί και αποφασίζεις να την αποκαταστήσεις. 

Πώς βιώνεις την επανασύνδεση στην πράξη; Θυμηθείτε το αίσθημα που είχατε όταν στην δουλειά σας ξαναβρήκατε το κίνητρο και την δημιουργικότητά σας. Ή όταν σε μία σχέση μπορέσατε να λειτουργήσετε και πάλι με όρους καλής επικοινωνίας και συμπόρευσης. Αισθάνεσαι και πάλι όμορφα μέσα στο ίδιο σου το σώμα σου όταν συνδεθείς με τις ανάγκες του και του προσφέρεις αυτό που χρειάζεται. Μπορείς να επανασυνδεθείς με τους στόχους σου ή τα ταλέντα σου. Με τον νου σου και με την αναπνοή σου. 

Ό,τι κι αν είναι αυτό με το οποίο επιλέγεις να επανασυνδεθείς, ένα είναι το σίγουρο. Κάθε φορά βιώνεις μία ανεκτίμητη χαρά και ηρεμία. 

Αυτή είναι η ιδέα πάνω στην οποία προτείνω να στοχαστούμε και να «δουλέψουμε» τον Σεπτέμβριο. Με την ευκαιρία την επιστροφής να συνδεθούμε μέσα από τις πρακτικές ο καθένας με τον εαυτό του, αλλά και όλοι μαζί ως κοινωνικό σύνολο, για να κάνουμε χώρο σε πράγματα που δίνουν νόημα στην ζωή μας. 

Το πρόβλημα και η λύση του

Γιατί ενώ στο βάθος της ύπαρξής μας επιθυμούμε να είμαστε καλά, μπορεί τελικά να οδηγηθούμε σε αποσύνδεση με τους στόχους και τους σκοπούς μας; 

Παρατηρώντας το πώς εξελίσσεται η ζωή, βλέπουμε ότι η φυσική τάση των πραγμάτων τείνει να μας αποσυνδέει από τον εαυτό μας, από την φύση, από τους άλλους ανθρώπους και πάνω απ΄όλα από ό,τι ουσιαστικό μπορεί να κάνει την ζωή μας καλύτερη. 

Τι εννοώ; Οτιδήποτε διεγείρει το αισθητηριακό μας περιβάλλον και δεν προλαβαίνουμε να το παρατηρήσουμε και να το «φιλτράρουμε» μπορεί να γίνει αιτία αποσύνδεσης. 

Γιατί όταν δεν κάθεσαι να παρατηρήσεις συνειδητά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργείς και τι βάζεις στην ζωή σου, καταλήγεις να κάνεις μέρος της καθημερινότητάς σου στοιχεία που δεν υπηρετούν τον σκοπό σου. Έτσι «μαζεύεις» περισπασμούς γύρω σου ή και μέσα σου . Είναι αλήθεια πως όταν ζεις μία καθημερινότητα γρήγορη με πολλές υποχρεώσεις, είναι ευκολότερο να παρασυρθείς και ξαφνικά να βρεις τον εαυτό σου να έχει υιοθετήσει συνήθειες και να έχει μπει σε μοτίβα λειτουργίας που δεν τα έχεις επιλέξει συνειδητά. 

Γι ‘ αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό να συνδέεσαι και να εξετάζεις τι χρειάζεσαι να κρατήσεις και τι όχι. Όσο συχνότερα τόσο το καλύτερο. Παρασυρόμαστε όμως από τον ρυθμό της καθημερινότητας και μερικές φορές το ξεχνάμε. 

Ώσπου μία ημέρα αισθάνεσαι την έλλειψη σύνδεσης. Είναι σίγουρο πως θα την αισθανθείς. Εμφανίζεται ως ένα άβολο αίσθημα αμφιβολίας, κούρασης, μη ικανοποίησης ή ακόμα και σύγχυσης. 

Όταν η αποσύνδεση είναι το πρόβλημα η επανασύνδεση είναι η λύση. Συμβαίνει όμως μερικές φορές στην προσπάθεια να αισθανθούμε καλύτερα και να καλύψουμε τα κενά που έχουν δημιουργηθεί, να μην ξέρουμε ακριβώς τι να κάνουμε και τελικά να γεμίζουμε με υποκατάστατα την ζωή μας. Προσπαθούμε σαν παράδειγμα να συνδεθούμε με την απόλαυση και να αισθανθούμε καλά ψυχικά μέσα από υποκατάστατα ψυχαγωγίας, επικοινωνίας, τροφής κτλ. Οθόνες, πληκτρολόγια, γρήγορες, φανταχτερές και συνάμα κούφιες επιλογές. 

Αν όμως υιοθετήσεις στην καθημερινότητά σου πρακτικές που σου δίνουν την ευκαιρία να κάνεις παύση και βρεθείς σε εκείνη την στιγμή, όπου θυμάσαι την αίσθηση που έχει το σώμα σου, την αίσθηση που έχει η αναπνοή σου, την γαλήνη όταν αδειάζει λίγο το μυαλό σου, τότε είναι εύκολο να επανασυνδέεσαι με την ουσία. Είναι ευκολότερο να λες «αυτό το χρειάζομαι και το κρατάω, ενώ αυτό το αφήνω πίσω μου». 

Την μία μέρα ίσως συνδεθείς για δέκα λεπτά, την επόμενη για δύο ώρες κάποια άλλη στιγμή ακόμα περισσότερο. Κάνε την πρακτική της σύνδεσης τρόπο ζωής και τότε δεν θα χρειαστεί να βιώσεις το πρόβλημα, ώστε μετά να ψάξεις πώς θα το λύσεις. Μπορείς από τώρα, που είναι η αρχή της σεζόν να οργανώσεις την καθημερινότητά σου, ξεκινώντας από τον παρακάτω στοχασμό: 

«Τελικά όλος ο κόσμος εμφανίζεται μπροστά σου αναλόγως με το πώς εσύ τον βλέπεις. Αν βρίσκεσαι σε ένα μέρος όπου αισθάνεσαι αποσυνδεδεμένος από την ουσία και από εκεί βλέπεις τον κόσμο σου, τι κόσμο θα βλέπεις άραγε; Και αναρωτιέμαι τι κόσμο θα βλέπεις μπροστά σου όταν επανασυνδεθείς με τα πιο σημαντικά , τα πιο απλά, τα πιο ουσιαστικά. Σαν παράδειγμα το ίδιο σου το σώμα, την αναπνοή σου και το περιεχόμενο του μυαλού σου». 

Στην πράξη

Η yoga είναι εξ’ ορισμού εκείνο το σύστημα που μας δίνει την τεχνολογία για να πετυχαίνουμε την σύνδεση σώματος –  πνεύματος. Η κυριολεκτική απόδοση της λέξης yoga είναι ζεύξη. 

Η yoga επομένως μπορεί να γίνει το μέσο που θα μας βοηθήσει πρακτικά να διατηρήσουμε ή και να αποκαταστήσουμε επιστρέφοντας πίσω στην καθημερινότητά μας, την σύνδεσή μας με την φύση, με την καλή μας φυσική κατάσταση, με τις νοοτροπίες που μας πάνε μπροστά. Επανασύνδεση με ό,τι είναι σημαντικό και είναι «πρώτη ύλη» για μία ζωή χαρούμενη γεμάτη με νόημα. 

Σας καλώ λοιπόν αυτόν τον μήνα να κάνουμε πρόθεσή μας και πρακτική μας την επανασύνδεση. Σας περιμένω στις τάξεις μου και σε όλα όσα έχω ετοιμάσει για εσάς για να δουλέψουμε με τα εργαλεία μετασχηματισμού που προσφέρει η yoga. 

Στα άρθρα των επόμενων εβδομάδων αλλά και σε όλες τις τάξεις που θα κάνουμε θα εξετάσουμε προσεκτικά τον τρόπο που αυτά τα εργαλεία μας βοηθούν σταδιακά να αλλάξουμε και από αποσυνδεμένοι με την ουσία των αναγκών και του εαυτού μας και να εξελιχθούμε σε πιο συνειδητά άτομα ικανά να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο. 

Καλώς σας βρήκα και πάλι 

Konstantinos Charantiniotis

Δείτε επίσης:

*Επειδή το στρες είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που συναντά ένας άνθρωπος στην καθημερινότητά του, σύντομα θα ξεκινήσω ένα πρόγραμμα εστιάζει στην αποφόρτιση του στρες. Μπορείτε να δείτε λεπτομέρειες ΕΔΩ.

**“Yoga είναι το ταξίδι τoυ Εαυτού, προς τον Εαυτό, δια μέσω του Εαυτού” – Oι τάξεις yoga πάνω απ΄όλα είναι ένα μάθημα αυτογνωσίας. Ξεκινάμε και πάλι από 6 Σεπτεμβρίου Κλείστε την θέση σας ΕΔΩ.

Διαβάστε επίσης αυτά τα άρθρα

6 Στοχασμοί για να αναγνωρίσεις την πρόοδό σου

Για ό,τι θες να καταφέρεις… απλά εμφανίσου!

Να είσαι έτοιμος για το καλύτερο χωρίς προσκόλληση σε προσδοκίες!
.
Μάθε τη φράση που θα βελτιώσει τον τρόπο που σκέφτεσαι
.

Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now