Ώρα για Δια – κοπές

Ο Αύγουστος είναι ο μήνας που για τους περισσότερους σημαίνει διακοπές. Διακόπτουμε για ένα χρονικό διάστημα την συνηθισμένη μας ρουτίνα, γνωρίζοντας ότι θα επιστρέψουμε και πάλι. 

Οι διακοπές είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για να επιλέξουμε να δοκιμάσουμε πράγματα διαφορετικά. Σε ουσιαστικό και πρακτικό επίπεδο, αυτό σημαίνει να δώσεις την ευκαιρία στο σώμα και στον νου σου να κάνει ένα διάλειμμα από τα συνηθισμένα και να έρθει σε επαφή με νέα, θρεπτικά ερεθίσματα. 

Αξίζει λοιπόν να σκεφτεί κανείς, τι είναι αυτό που θα δώσει νόημα στις διακοπές του. Τι είναι αυτό που θέλεις να κερδίσεις από αυτή την περίοδο. Ακόμα περισσότερο, αξίζει να στοχαστείς πώς θέλεις να επιστρέψεις στην καθημερινότητά σου. 

Σας έχει συμβεί ποτέ να κάνετε διακοπές, και ενώ ίσως περάσατε καλά, να αισθάνεστε στο τέλος ότι δεν επαναφορτιστήκατε; Ότι κάτι λείπει. Έχετε επιστρέψει ποτέ στην καθημερινότητά σας κουρασμένοι, έπειτα από μία περίοδο ξεκούρασης; Εμένα μου έχει συμβεί στο παρελθόν. 

Από τότε, το έχω πάρει απόφαση πάντα να φροντίζω, οι διακοπές μου να έχουν νόημα για εμένα. Να λαμβάνω τα πράγματα που θέλω από αυτή την περίοδο, κάνοντάς ό,τι χρειάζεται για να μου συμβούν, αντί να περιμένω να γίνουν τυχαία. 

Από την στιγμή που αντιμετώπισα με ενσυνείδηση και πρόθεση τις διακοπές μου, άρχισα να τις απολαμβάνω περισσότερο. Γι’ αυτό θέλω τώρα τον Αύγουστο, να μοιραστώ μαζί σας ιδέες και προτάσεις γύρω από το θέμα των διακοπών. Διακοπή συνηθειών, μοτίβων και συμπεριφορών, με στόχο την χαλάρωση, την σύνδεση και την απόλαυση. 

3  βασικά «συστατικά» για διακοπές με νόημα

Το πρώτο πράγμα που είναι σημαντικό να κάνεις, προκειμένου να εξασφαλίσεις ότι ο χρόνος των διακοπών σου θα έχει νόημα για εσένα, είναι να ορίσεις την πρόθεσή σου. 

Σε φυσικό επίπεδο, το σώμα σου ίσως βρεθεί σε διακοπές στο τάδε μέρος. Σε νοητικό επίπεδο τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Όταν καταφέρεις να συντονίσεις σώμα και νου με την «συχνότητα» της χαλάρωσης, τότε είναι που οι διακοπές θα αρχίσουν να έχουν ανανεωτική επίδραση στο σύστημά σου. 

Για να θέσεις λοιπόν, ξεκάθαρα την πρόθεσή σου για χαλάρωση και να την κάνεις να σου συμβεί, σου προτείνω τρία βασικά «συστατικά» στην «συνταγή» της επιτυχίας¨. 

  • Όρισε τι σημαίνει χαλάρωση για εσένα 

Σκέψου το εξής. Η χαλάρωση είναι κάτι που κάνεις, όχι κάτι που σου συμβαίνει. Σκεφτείτε εκείνη την φορά που ενώ πιστεύατε ότι ήσασταν χαλαροί, ήρθε κάποιος και σας είπε: «χαλαρώστε τους ώμους σας» και ανακαλύψατε ότι τους είχατε σφιγμένους. Ίσως σας έχει συμβεί και σε κάποιο δικό μου μάθημα . 

Η χαλάρωση επομένως είναι δράση συνειδητή και ενεργητική. Διάλεξε λοιπόν να βάλεις στο πρόγραμμά σου, τις επιλογές που σε χαλαρώσουν. Παρατήρησε με προσοχή μήπως τελικά υπάρχουν πράγματα που σε κοιμίζουν αντί να σε χαλαρώνουν. 

Σαν παράδειγμα αν επιλέξεις να παρακολουθήσεις για 3- 4 ώρες τηλεόραση, το πιθανότερο είναι ότι θα βρεθείς σε μία ληθαργική κατάσταση. Αυτό δεν είναι χαλάρωση.  Γιατί όταν είσαι ληθαργικός αισθάνεσαι υπνηλία, βάρος και πεσμένη ενέργεια. Στην χαλάρωση επαναφορτίζεσαι, ελαφραίνεις και αποκτάς διαύγεια. 

Δώσε την προσοχή σου λοιπόν, για να εξασφαλίσεις ότι δεν θα μπερδέψεις αυτές τις δύο καταστάσεις. 

Έτσι θα έχεις καλά κριτήρια για να επιλέξεις τα ερεθίσματά σου. Με τι θα «ταΐσεις» τον νου και το σώμα σου. Σαν παράδειγμα, είναι πολύ ωφέλιμο να διαβάσεις κάποιο βιβλίο μέσα στις διακοπές. Αν όμως ζεις μία καθημερινότητα με άγχος, ίσως ένα μυθιστόρημα αγωνίας να μην είναι η πιο θρεπτική επιλογή για εσένα. 

  • Οι «διακόπτες» των μοτίβων συμπεριφοράς 

Ο εγκέφαλός σου λειτουργεί μέσα από κυκλώματα. Όταν μαθαίνει κάτι νέο, δημιουργεί συνάψεις προκειμένου να εξασφαλίσει την ενδο-επικοινωνία των νευρώνων. Την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να επαναλάβει κάτι γνωστό, χρησιμοποιεί αυτό το κύκλωμα, χωρίς να χρειάζεται να το «χτίσει» πάλι από την αρχή. 

Στις διακοπές είναι πολύ χρήσιμο και σημαντικό να βοηθήσουμε τον εγκέφαλό μας να κάνει ένα διάλειμμα, κατεβάζοντας για λίγο συγκεκριμένους «διακόπτες». 

Η πρότασή μου λοιπόν, είναι να υιοθετήσεις αυτή την περίοδο 1-2 ενσυνείδητες δράσεις χαλάρωσης, που έχουν την δύναμη να κατεβάσουν προσωρινά «τον διακόπτη» σε παγιωμένες συνήθειες και μοτίβα συμπεριφοράς. 

Παρατήρησε ένα πράγμα που κάνεις καθημερινά και αν απομακρυνθείς από αυτό, δημιουργείς συνθήκες διακοπών και χαλάρωσης στο σύστημά σου. Ένα παράδειγμα πολύ καθημερινό είναι η πολύωρη χρήση του κινητού και του laptop. Στις διακοπές σου είναι μία εξαιρετική ευκαιρία να κατεβάσεις αυτόν τον «διακόπτη». 

Για να τον κατεβάσεις χρειάζεται πλήρης αποχή. Υπάρχει το On και το Off. Επομένως δεν αρκεί απλά να μην τσεκάρεις τα email σου. Αποχή σημαίνει κλειστό κινητό και υπολογιστής. Για τον εγκέφαλό σου είναι πολύ μικρή η διαφορά του αν μιλάς με συναδέλφους ή αν κάνεις χαλαρή συζήτηση με φίλους. Είτε διαβάζεις εταιρικά email, είτε άρθρα στο διαδίκτυο, η οθόνη, το φως που εκπέμπει και ο τρόπος που διεγείρει με παρόμοιο τρόπο το νευρικό σου σύστημα. 

Κάνε 5 – 10 ημέρες διακοπή, δηλαδή ψηφιακή αποτοξίνωση με κλειστές τις συσκευές. Εγώ  προσωπικά το κάνω κάθε χρόνο και πραγματικά αναβαθμίζει την εμπειρία των διακοπών μου, ό,τι κι αν κάνω, όπου κι αν βρίσκομαι. 

Παρατήρησε ποιους άλλους «διακόπτες» μπορείς να κατεβάσεις. Ίσως είναι η υπερβολική κατανάλωση καφέ ή κάποια άλλη συνήθεια που έχει αρχίσει να γίνεται μοτίβο συμπεριφοράς. Η απόσταση που θα πάρεις από τα μοτίβα αυτά θα σε χαλαρώσει και θα σε ανανεώσει βαθιά. 

  • Επένδυσε σε εμπειρίες 

Πώς σου ακούγεται η ιδέα να επιστρέψεις με τις «αποσκευές σου γεμάτες» με όμορφες εμπειρίες, ιδέες και έμπνευση; 

Είτε πας κάπου μακριά, είτε κοντά, μπορείς να επενδύσεις τον χρόνο σου και να αισθανθείς πλήρης. 

Σου προτείνω να έρθεις σε επαφή με ερεθίσματα, που σε οδηγούν σε όμορφες ανακαλύψεις για τον εαυτό. Δοκίμασε διαφορετικά πράγματα και πρακτικές. Τώρα είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για να στοχαστείς, να γράψεις, να μάθεις και να συνδεθείς. Να συνδεθείς με πτυχές του εαυτού σου που ίσως δεν έρχονται συχνά στην επιφάνεια. 

Το βίωμα μίας εμπειρίας μένει μαζί σου για πάντα. Σε διαμορφώνει, σε αλλάζει και σε εξελίσσει. Σε βγάζει από τον μικρόκοσμο μέσα στον οποίο έχεις συνηθίσει να κινείσαι προκαλώντας τον νου, το πνεύμα και το σώμα μας να φτάσουν λίγο πιο μακριά. Το σίγουρο είναι, ότι μετά από κάθε εμπειρία δεν επιστρέφεις ποτέ ακριβώς ο ίδιος. Γι΄αυτό είναι σημαντικό να επιλέξεις τις εμπειρίες που αποτελούν «καλές επενδύσεις». 

Κρατώντας αυτή την συνειδητοποίηση κατά νου, διάλεξε με προσοχή και ενσυνείδηση τι «θα βάλεις στο πιάτο σου». Τι είναι λοιπόν αυτό που θες να βιώσεις στις διακοπές σου; Σύνδεση; Χαλάρωση; Ανεμελιά; Ό, τι κι αν είναι, μην το αφήσεις στην τύχη. Κάνε το να σου συμβεί! 

—– 

Όλο τον Αύγουστο έχω προγραμματίσει δημοσιεύσεις και βίντεο προσανατολισμένα να σας δώσουν έμπνευση και καλές ιδέες κατά την διάρκεια των διακοπών. 

Μέχρι να ξαναβρεθούμε και να ξεκινήσουμε τις πρακτικές μας από Σεπτέμβριο, σας εύχομαι να περνάτε όμορφα. Να απολαύσετε ποιοτικές, ξεκούραστες στιγμές, γεμάτες με νόημα. 

Konstantinos Charantiniotis


Κλείστε θέση στα τρέχοντα Events

Τον Σεπτέμβριο σας περιμένω στις τάξεις Yoga και διαλογισμού! Δείτε λεπτομέρειες ΕΔΩ
Σεμινάρια διαλογισμού – Ο κήπος του Νου – Κύκλος Α’
Σεμινάρια διαλογισμού – Ο κήπος του Νου – Κύκλος Β’

Διαβάστε επίσης αυτά τα άρθρα

Για ό,τι θες να καταφέρεις… απλά εμφανίσου!

Να είσαι έτοιμος για το καλύτερο χωρίς προσκόλληση σε προσδοκίες!
.
Μάθε τη φράση που θα βελτιώσει τον τρόπο που σκέφτεσαι
.
Πώς να απελευθερωθείς από περιοριστικές αντιλήψεις

Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now