O Νόμος της Προσφοράς και της Αποδοχής

Konstantinos Charantiniotis αποδοχή

Η εξερεύνηση που κάνουμε αυτό τον μήνα στις διαφορετικές πτυχές του συμπαντικού νόμου του «δούναι και λαβείν», μας έχει δώσει την καταπληκτική ευκαιρία να εξετάσουμε κάποιους «διάσημους» νόμους, για τους οποίους έχουν ειπωθεί πολλά, και ανάμεσα στα πολλά είναι πιθανό να υπάρχουν ασάφειες. Ένας τέτοιος νόμος είναι και ο νόμος της «προσφοράς και της αποδοχής» που θα εξετάσουμε σήμερα.

Οι ασάφειες που μπορεί να συναντήσει κανείς, προκύπτουν συνήθως από την υπεραπλούστευση που υφίστανται αυτές οι έννοιες. Είναι άλλο πράγμα να εξηγείς κάτι απλά και κατανοητά, και άλλο να το κάνεις απλοϊκό. Κάπως έτσι κατέληξε στην συνείδηση μερικών ανθρώπων, ο νόμος της έλξης να σημαίνει «όταν θες κάτι το φέρνεις κοντά σου!». Όπως διαβάσατε όμως στο άρθρο της προηγούμενης Δευτέρας, είναι άλλη η μηχανική που θέτει τον νόμο σε εφαρμογή, και σίγουρα χρειάζεται κάτι πιο ουσιώδες από το «θέλω» προκειμένου να έλξεις αυτό που επιθυμείς!

Σήμερα λοιπόν, θα διαβάσετε για τον νόμο της προσφοράς και της αποδοχής. Το άρθρο αυτό θα σας προφέρει μία καλή ευκαιρία να παρατηρήσετε τι συμβαίνει στη δική σας ζωή, και σκοπός είναι να σας εμπνεύσει να κάνετε βελτιώσεις εκεί που χρειάζεται. Όταν μάθεις να προσφέρεις ουσιαστικά και να αποδέχεσαι χωρίς προσκόλληση, θα γίνεις άνθρωπος ευτυχής. Ο απώτερος σκοπός λοιπόν της ισορροπημένης δράσης του δούναι και λαβείν, είναι απλά… Η ευτυχία!

Προσφορά και Αποδοχή

 

Η προσφορά και η αποδοχή είναι ένα ζεύγος αλληλοσυμπληρούμενων ενεργειών που θυμίζει λίγο το «δούναι και λαβείν». Υπάρχει όμως μία σημαντική διαφορά. Η λέξη προσφέρω ενέχει μέσα της, την έννοια ότι δεν περιμένω να λάβω. Δώστε προσοχή εδώ! Έχει διαφορά το «δεν περιμένω να λάβω», από το αν θα λάβω.

Πάντα κάτι θα πάρεις. Αν προσφέρεις ένα χαμόγελο ενώ περπατάς στον δρόμο, μπορεί να λάβεις πίσω ένα χαμόγελο, ή ένα απορημένο βλέμμα, ακόμα και μία στραβή ματιά! Σκεφτείτε λίγο μία δική σας εμπειρία που μπορεί να είπατε στον εαυτό σας: «Τζάμπα ο κόπος! Τίποτα δεν πήρα…». Αν το σκεφτείτε λίγο βαθύτερα το «τίποτα δεν πήρα», θα δείτε ότι στην πραγματικότητα σημαίνει δεν «πήρα αυτό που προσδοκούσα να πάρω». Ακόμα και το μη επιθυμητό αποτέλεσμα, είναι αποτέλεσμα.

Αφού αποσαφηνίσαμε πώς λειτουργεί η προσφορά, πάμε να εξετάσουμε πώς λειτουργεί η «αποδοχή». Αν ψάξετε σε ένα λεξικό, θα δείτε πως το «αποδέχομαι» ενέχει μέσα του τις έννοιες «δεν το αρνούμαι» και  «δίνω την έγκρισή μου».

Βρίσκω χρήσιμο να σταθούμε στην έννοια της αποδοχής, γιατί κάποιες φορές ίσως να την παρεξηγούμε λίγο. Αποδέχομαι ή δίνω την έγκρισή μου δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υιοθετώ μία ταυτότητα. Σαν παράδειγμα αν έρθει κάποιος και σου μιλήσει υποτιμητικά, το να αποδεχθείς το γεγονός δεν σημαίνει ότι υιοθετείς ως ταυτότητά σου τα λόγια του άλλου. Σημαίνει απλά, ότι αποδέχεσαι πως έχει συμβεί ως γεγονός. Δίνεις έγκριση να έχει συμβεί, και συνεχίζεις την πορεία σου. Η ήρεμη αποδοχή, (χωρίς για εκείνη τη στιγμή τουλάχιστον να το θες διαφορετικό), θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς καλά μία μη ευχάριστη κατάσταση και να την ξεπεράσεις πιο εύκολα. Αντιθέτως αν προσπαθείς να πας κόντρα σε αυτό που άκουσες, του δίνεις βαρύτητα. Θυμηθείτε… αυτό που δίνεις, αυτό θα πάρεις.

Το συμπέρασμα είναι ότι ο νόμος της προσφοράς και της αποδοχής λειτουργεί ως εξής. Να έχεις έννοια τι προσφέρεις, χωρίς να εστιάζεις σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Αποφεύγοντας την προσκόλληση σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα, τελικά αποφεύγεις την οδύνη. Η πρόταση είναι να αποδεχθείς το αποτέλεσμα όποιο κι αν είναι. Αν είναι επιθυμητό, απόλαυσέ το και προχώρα παρακάτω (και εδώ έχει εφαρμογή η μη προσκόλληση). Αν είναι μη επιθυμητό παρατήρησε τι έχει να σου μάθει και προχώρα παρακάτω (η ζωή συνεχίζεται).

Ο νόμος της προσφοράς και της αποδοχής επομένως, αν τον θέσεις σε εφαρμογή κατά αυτό τον τρόπο, μπορεί να σου προσφέρει την ικανότητα να ξεπερνάς τις οδύνες, άρα να αισθάνεσαι χαρά, ικανοποίηση και τελικά ευτυχισμένος.

Το φιλοσοφικό σύστημα της yoga, έχει πολύ ξεκάθαρη οδηγία για αυτό. Μπορεί να μην το ονομάζει «νόμο της προσφοράς και της ζήτησης», το ονομάζει όμως “Abhyasa” και “Vairagya”. Επιμονή στο σύστημα των πρακτικών σε βάθος χρόνου (abhyasa), χωρίς προσκόλληση στο αποτέλεσμα (vairagya). Αν έχεις την πρόθεση να προσφέρεις τον εαυτό σου με τρόπο καλό και ωφέλιμο, και καθημερινά το κάνεις με επιμονή αυτό. χωρίς να προσκολλάσαι στο να πάρεις με πολύ συγκεκριμένο τρόπο το αποτέλεσμα, τότε σίγουρα θα εξυπηρετήσεις τον σκοπό σου.

Φαντάσου λοιπόν ότι φυτεύεις σπόρο, και τον φροντίζεις. Θα σου δώσει σίγουρα καρπό. Αν όμως εστιάζεις στο γιατί δεν έχεις σήμερα καρπό ή γιατί ενώ εχθές φρόντισες τον σπόρο σου ακόμα δεν έχει καρποφορήσεις, μπλέκεσαι στην οδύνη. Πρόσφερε ό,τι καλύτερο μπορείς, ευθυγραμμίσου με τον σκοπό σου και άφησε το αποτέλεσμα της δουλειάς σου να φανεί. Σίγουρα θα φανεί. Είναι νόμος…

Διαλογισμός Konstantinos Charantiniotis

Προσφορά: Ο δρόμος για την ευτυχία

 

Αν προσφέρεις το καλό, θα λαμβάνεις πάντα καλό; Όχι απαραίτητα. Αν όμως θες σαν παράδειγμα να σου φέρονται ευγενικά οι άλλοι, πώς πιστεύεις ότι θα το πετύχεις; Αν φέρεσαι και εσύ ευγενικά ή αν είσαι απότομος; Ερώτημα ρητορικό…! Εμπειρικά γνωρίζουμε πως η θετικότητα θα δημιουργήσει περισσότερη θετικότητα,  και η αρνητικότητα περισσότερη αρνητικότητα.

Ένα καλό σημείο εκκίνησης λοιπόν είναι να παρατηρήσεις σε σχέση με αυτό που ήδη παίρνεις, τι προσφέρεις. Αυτό θα σου δώσει την ευκαιρία να παρατηρήσεις με λεπτομέρεια την σχέση που έχεις με τον κόσμο. Αναφέρομαι στην σχέση σου τόσο με άλλους ανθρώπους όσο και με το περιβάλλον σου. Σαν παράδειγμα τι σχέση έχεις με το σπίτι σου; Παίρνεις ηρεμία και χαλάρωση; Σου φτιάχνει το κέφι; Αν όχι, αντί να το θες αλλιώς και ενδεχομένως να γκρινιάζεις, αποδέξου ότι αυτό τον χώρο έχεις στην διάθεσή σου αυτή την στιγμή, και εξέτασε τι του προσφέρεις. Πώς τον φροντίζεις τον χώρο σου, ώστε να σου δώσει ικανοποίηση.

Το πώς αισθάνεσαι σε οποιοδήποτε πλαίσιο είναι στο χέρι σου.  Ακόμα και στις περιπτώσεις που χρειάζεται να φύγεις από μία κατάσταση ή μία σχέση για να αισθανθείς καλά, πάλι από εσένα εξαρτάται. Φύγε ή μείνε, διατηρώντας όμως την πρόθεσή σου να προσφέρεις το καλύτερο που μπορείς.

Καλλιέργησε με επιμονή μία θετική, γενναιόδωρη, συμπονετική νοοτροπία. Καλλιέργησε θετικές ποιότητες στον χαρακτήρα σου. Κάποιοι θα αναγνωρίσουν το καλό που κάνεις και άλλοι όχι. Είναι δεδομένο αυτό. Έχεις κάθε δικαίωμα να βάζεις όρια, εκεί που χρειάζεται να τα βάλεις. Προφύλαξε τον εαυτό σου, φροντίζοντας όμως να μη σκληραίνεις ως άνθρωπος εξαιτίας κάποια δυσάρεστης εμπειρίας. Χρειάζεται ισορροπημένη δράση και μέτρο.

Το βρίσκω εντυπωσιακό πώς όταν μιλάμε για συμπαντικούς νόμους όλες οι μεγάλες φιλοσοφίες συναντιούνται. Σας είπα ήδη για την yoga, αλλά και για τον Αριστοτέλη επίσης, η προσφορά είναι ένας από τους παράγοντες που φέρνουν ευτυχία και ευδαιμονία στον άνθρωπο. Ο μεγάλος φιλόσοφος παρατήρησε πως όλοι οι πραγματικά ευτυχισμένοι άνθρωποι, είναι άνθρωποι με θετικό χαρακτήρα, γενναιόδωροι, καλοσυνάτοι και ευγενικοί. Αλλά και Βούδας είπε: «η δουλειά σου είναι να ανακαλύψεις τον εαυτό σου, και μετά με όλη σου την καρδιά να τον προσφέρεις πίσω».

Το πιθανότερο είναι πως αν ακούσουμε και ακολουθήσουμε τα αποστάγματα σοφίας, των μεγάλων στοχαστών και φιλοσόφων, κάτι καλό θα μας συμβεί! Στο χέρι μας είναι και αυτό…

Στην πράξη

 

Οι συμπαντικοί νόμοι όπως αυτός της προσφοράς και της αποδοχής, ναι μεν έχουν να κάνουν με λεπτοφυείς έννοιες, είναι όμως πολύ συγκεκριμένοι και καθόλου αφηρημένοι.

Μπορούν να εφαρμοστούν και να λειτουργήσουν 100% πρακτικά και δομημένα μέσα στην καθημερινότητά μας. Είναι η ευθυγράμμισή μας με μία καλή νοοτροπία που εξυπηρετεί τον σκοπό και τους στόχους μας.

Εύχομαι να βρήκατε έμπνευση μέσα από όσα διαβάσατε για να κάνετε πράγματα με τρόπο που θα σας φέρουν όμορφα αποτελέσματα. Ξεκινάει από το να προσφέρεις το καλύτερο που έχεις, χωρίς ανησυχία και προσκόλληση στο αποτέλεσμα.

Ξεκίνα από το να προσφέρεις κατανόηση, συμπόνοια και συγχώρεση. Να προσφέρεις τον καλό σου λόγο και τις γνώσεις σου. Στον εαυτό πρόσφερε απλόχερα ξεκούραση, αναψυχή, καλή τροφή και αγάπη. Ιδιαιτέρως αυτή την εποχή πρόσφερε στον εαυτό σου το δώρο της αποτοξίνωσης. Είναι η σωστή χρονική στιγμή να καθαρίσεις. Έτσι θα δεχτείς, η να το πω καλυτέρα, από-δεχτείς τα οφέλη σε ένα βαθύ και ουσιαστικό επίπεδο. Θα σε βοηθήσει να ευημερείς και να είσαι ευτυχής.. Υπάρχουν τόσοι όμορφοι σπόροι που μπορείς να φυτέψεις σήμερα! Ξεκίνα…

________________________________________________

Δείτε τα επόμενα event

[/δι-‘Ανοιξις/] – Online Detox Retreat

Online Μαθήματα Yoga

Διαβάστε επίσης αυτά τα άρθρα 

Ο Νόμος της ΄Ελξης

Πώς να δίνεις νόημα σε ό,τι κάνεις

Ο «μηχανισμός» του Δούναι και Λαβείν

Τι επιτρέπεις να γίνει ΕΣΥ.

Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Αν θέλεις καλές ιδέες, έμπνευση και χρήσιμες προτροπές κάνε εγγραφή στο NEWSLETTER μου.
Mε την εγγραφή θα λάβεις άμεσα το ebook μου “10 tips για καλή υγεία και ευεξία”

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

ACCESS MY 10 STEPS

for living a vibrant, healthy, joyful life.

If you want good ideas, inspiration and useful prompts listed in my NEWSLETTER.
By registering you will immediately receive my ebook “10 tips for good health and well-being”