Πώς να συντονίζεσαι στην κατάλληλη «συχνότητα»

συχνότητα

«Εκπέμπω σε άλλη συχνότητα, δεν γίνεται να συντονιστώ με εκείνο το περιβάλλον». Αυτό μου είπε στις αρχές της εβδομάδας μία καλή φίλη κατά την διάρκεια της συζήτησης που κάναμε.

«Και τι σε εμποδίζει να πιάσεις άλλη συχνότητα;», την ρώτησα.

«Δεν με εμποδίζει κάτι… απλά αυτός είναι ο τρόπος που εγώ αντιλαμβάνομαι τα πράγματα», απάντησε.

Αυτός ο διάλογος έδωσε το έναυσμα για να ξεκινήσει μία πολύ ωραία, φιλοσοφική και διαφωτιστική συζήτηση που το κεντρικό της νόημα θα το μοιραστώ μαζί σας στο σημερινό άρθρο.

Κάθε διεργασία του νου, όπως είναι σαν παράδειγμα η αντίληψη, έχει μία βασική ομοιότητα με το φως. Είναι και τα δύο συχνότητες. Αν τα μελετήσεις πολύ προσεκτικά θα διακρίνεις εγκεφαλικά κύματα και ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Παρατηρώντας την συμπεριφορά των κυμάτων και των συχνοτήτων μπορούμε να μάθουμε πολλά για την συμπεριφορά την δική μας ή του σύμπαντος. Άλλωστε τα πάντα στην ουσία τους φτιαγμένα από το ίδιο υλικό είναι…

Υπάρχει μία μεγάλη, συμπαντική, αδιαμφισβήτητη αλήθεια που την μάθαμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια παρατηρώντας το φως. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει το ορατό και το αόρατο φως. Για την ακρίβεια οι συχνότητες που μπορούμε να αντιληφθούμε με τα όργανα της οπτικής μας αντίληψης, τα μάτια μας δηλαδή, είναι πάρα πολύ περιορισμένες. Το περισσότερο από το φως που υπάρχει γύρω μας εκπέμπει σε μη αντιληπτές για την όρασή μας συχνότητες. Παρόλα αυτά εμείς οι άνθρωποι πετύχαμε το εξής καταπληκτικό! Διακρίναμε μέσα από την ανάπτυξη της επιστήμης το αόρατο φως .

Αποδεδειγμένα λοιπόν, διαθέτουμε την ικανότητα να ερχόμαστε σε επαφή και να κατανοούμε ακόμα και τις συχνότητες που δεν μας είναι εμφανείς.  Όταν χρησιμοποιείς την αντίληψή σου, μαζί με την ικανότητά σου για διάκριση τότε αποκτάς πρόσβαση σε ένα τρίτο επίπεδο κατανόησης . Στο φως της σοφίας σου.

Πώς να πιάνεις την συχνότητα του «Σοφού σου Εαυτού»

Η διάκριση είναι εκείνη η συχνότητα νοητικής δραστηριότητας που σου αποκαλύπτει περισσότερες πτυχές και λεπτομέρειες. Χρησιμοποιώντας την διάκρισή σου μπορείς να φιλτράρεις την αντίληψή σου και να επανεξετάσεις, αν χρειάζεται, το τρόπο που βλέπεις μία κατάσταση.

Η πρόταση είναι αν κάποιες φορές αυτό που αντιλαμβάνεσαι δεν σου δίνει λύση ή δεν σε συντονίζει καλά με τον σκοπό σου, με το περιβάλλον σου ή με τον εαυτό σου, να θυμάσαι ότι έχεις την ικανότητα να αλλάζεις συχνότητα. Να θυμάσαι ότι είσαι εφοδιασμένος με έναν νου που έχει απεριόριστο δυναμικό. Μπορείς να αντιληφθείς, να διακρίνεις, να οραματιστείς, να προβλέψεις, να ονειρευτείς, να επεξεργαστείς, να εφεύρεις! Μπορείς να συντονιστείς με πολλές, διαφορετικές συχνότητες!

Στην συχνότητα/νοητική λειτουργία της σωστής διάκρισης αναφέρεται επίσης το σύστημα της  Υoga που κατά βάση μελετά την φύση και την λειτουργία του ανθρώπινου νου. Ο όρος που χρησιμοποιεί για την σωστή διάκριση είναι «Viveka» και μας δίνει μία πολύ χρήσιμη πληροφορία για αυτή. Περιγράφει την Viveka ως εκείνη την κατάσταση που με καθαρό πνεύμα, χωρίς προκαταλήψεις και προδιαθέσεις, μπορείς σε κάθε στιγμή να διακρίνεις το σωστό, το αληθινό και το ωφέλιμο. Μας εξηγεί ξεκάθαρα επομένως ποια συγκεκριμένα εμπόδια χρειάζεται να ξεδιαλύνεις για να «ρίξεις φως».

Στοχάσου λοιπόν, μήπως κάποιες φορές λες και εσύ στον εαυτό σου (ίσως με διαφορετικά λόγια) αυτό που είπε η φίλη μου σε εμένα. ««Δεν με εμποδίζει κάτι να συντονιστώ… απλά είναι διαφορετικός ο τρόπος που εγώ αντιλαμβάνομαι τα πράγματα». Δώσε προσοχή για να διακρίνεις την ενδεχόμενη ύπαρξη κάποιας προκατάληψης ή και προδιάθεσης.

Κάτι που βοηθά πολύ να θέτεις σε εφαρμογή την ικανότητά σου για διάκριση είναι να την φαντάζεσαι σαν τις κεραίες σήματος που είχαν οι παλιές τηλεοράσεις. Παλαιότερα για να έχεις καθαρή εικόνα χωρίς παρεμβολές, έπρεπε να μετακινήσεις την κεραία πάνω/κάτω ή δεξιά/αριστερά. Να βρεις ακριβώς το σωστό σημείο για να πιάσεις καθαρό σήμα. Για καθετί που μπορεί να «το βλέπεις με παρεμβολές» στοχάσου πώς μπορείς να μετακινηθείς ώστε να το δεις πιο καθαρά χωρίς παρεμβολές (μη χρήσιμες σκέψεις, τάσεις, στάσεις, συμπεράσματα).

Η πρόθεση να εξετάζεις τις καταστάσεις που σε ενδιαφέρουν ενώ συντονίζεσαι με την συχνότητα που δεν είναι ορατή σε πρώτο επίπεδο, σε αρκετές περιπτώσεις θα σε βοηθά να διακρίνεις μία φωτεινότερη εκδοχή.

Άσκηση συντονισμού με την κατάλληλη συχνότητα

Θα μοιραστώ μία άσκηση που θα σας βοηθήσει να  χρησιμοποιείτε την αντίληψή σας, μαζί με την ικανότητά σας για διάκριση, ώστε να αναδύεται ο σοφότερος εαυτό σας.

Για να διακρίνεις πιο ξεκάθαρα, πολλές φορές χρειάζεται να μετακινηθείς. Θυμηθείτε μία κατάσταση στο πρόσφατο παρελθόν η οποία σας δυσκόλεψε. Μία συνεργασία, μία σχέση ίσως με τον εαυτό σας ή με κάποιον άλλο.

Παρατήρησε τώρα την φωτογραφία.

Όπως βλέπεις υπάρχουν τρεις θέσεις.

-Η θέση Α είσαι εσύ και ο τρόπος που λειτουργείς μέσα στην κατάσταση. Η στάση σου, η συμπεριφορά και οι σκέψεις σου που είναι τα παράγωγα της αρχικής σου αντίληψης.

– Η θέση Β’ είναι η κατάσταση. Το περιβάλλον, ο άνθρωπος ή οι άνθρωποι με τους οποίους δυσκολεύεσαι να συντονιστείς.

– Στη θέση Γ είσαι εσύ όταν μετακινείσαι για να μπορέσεις να διακρίνεις αυτό που δεν είναι ορατό. Μπορείς να παρατηρήσεις από εκεί και το Α και το Β από ίση απόσταση. Είναι σημαντικό στην θέση Γ να μην έχεις φέρει μαζί του τον άνθρωπο της θέση Β (την στάση, την συμπεριφορά και τις προκαταλήψεις σου) .

Η άσκηση σε προσκαλεί να αλλάζεις νοητική θέση και να μπεις και στις τρεις θέσεις. Γράψε αρχικά τι αντιλαμβάνεσαι στην θέση Α.  Στην συνέχεια μπες στην θέση Β. Έχεις την δύναμη της φαντασίας και σίγουρα μπορείς να το κάνεις, αρκεί να αφήσεις «πίσω σου» τον άνθρωπο της θέσης Α’. Συντονίσου με τον ρόλο που υποδύεσαι. Τι διαφορετικό σου φανερώνεται όταν βρεθείς στην άλλη πλευρά;

Στην συνέχεια «μπες» στην θέση Γ. Πάρε ίση απόσταση και από τον Α και από τον Β για διακρίνεις αυτό που δεν φαίνεται σε πρώτο επίπεδο. Τι βλέπεις όταν παρατηρείς αυτούς τους δύο; Πρόσεξε! Αν ακουστεί κάποια «κατηγορία» τότε βλέπεις την κατάσταση από την θέση Α. Συντονίσου με την ικανότητα του νου σου να διακρίνει σωστά.

Όταν πάρεις το «μάθημα» από τις θέσεις Β και Γ, επίστρεψε στην θέση Α και δες τι έχει αλλάξει. Σε ποια «σκοτεινά σημεία» έχει πέσει «φως»; Γράψε στο σημειωματάριό σου τι έμαθες και πως θα χρησιμοποιήσεις με σοφία αυτό που έμαθες .

Στην πράξη

Το φως υπάρχει παντού. Για την ακρίβεια κάθε κυβικό εκατοστό χώρου στον πλανήτη το διασταυρώνουν ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Τον διασχίζει φως που το περισσότερο εκπέμπει σε απρόσιτες για τα όργανα της αντίληψής μας συχνότητες. Έχουμε καταφέρει παρόλα αυτά να διακρίνουμε την ύπαρξή του. Εκεί που το μάτι δεν μπορεί «να φτάσει» οι επιστήμονες έχουν βρει άλλους τρόπους. Έτσι η ανθρωπότητα γίνεται πιο σοφή.

Το ίδιο συμβαίνει και στον νου μας. Έχει απεριόριστο δυναμικό. Μπορεί να παράγει αμέτρητες φωτεινές ιδέες. Για να προσεγγίσεις κάποιες από αυτές χρειάζεται να φτάσεις σε μεγαλύτερο βάθος. Το πρώτο επίπεδο αντίληψής σου δεν είναι πάντα αρκετό. Έχεις όμως τη δυνατότητα να μετακινείσαι για να συντονίζεσαι και με άλλες συχνότητες του νου σου. Να χρησιμοποιείς σαν  παράδειγμα την ικανότητά σου για σωστή διάκριση.

Εύχομαι όσα διαβάσατε να τα βρήκατε χρήσιμα και διαφωτιστικά.  Σας περιμένω στις τάξεις της εβδομάδας να κάνουμε πρακτική αυτές τις ιδέες και να ανακαλύψουμε πώς μπορούν να βοηθήσουν το σωματικό και νοητικό επίπεδο.

 

Konstantinos Charantiniotis


Κλείστε θέση στα τρέχοντα Events

Online Μαθήματα Yoga

Διαβάστε επίσης αυτά τα άρθρα

“Γιατί δεν έχω φωτιστεί ακόμα;” – Ο δρόμος προς τη «φώτιση»
Πώς θα δυναμώσεις τη φωτεινή σου πλευρά
5 “κλειδιά” για να ξεπερνάς κάθε εμπόδιο
Θες καλύτερη ζωή; Αποδέξου την πρόκληση

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Οι πληροφορίες και το περιεχόμενο που παρέχεται σε αυτό το άρθρο ή σε οποιοδήποτε άλλο υλικό σε αυτήν την σελίδα δεν προορίζονται και δεν πρέπει να θεωρούνται ως ιατρική συμβουλή ούτε οι πληροφορίες υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική τεχνογνωσία ή θεραπεία.
Share
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now