5 «κλειδιά» για να ξεπερνάς κάθε εμπόδιο

Είναι αλήθεια ότι συχνά – πυκνά παγιδευόμαστε μέσα σε κάποια κατάσταση ή «δράμα», με αποτέλεσμα να μην εμφανίζουμε αυτό που θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε κάποιο εμπόδιο που έχουμε συναντήσει. Είναι επίσης αλήθεια ότι πίσω από το «δράμα», υπάρχει ο μεγάλος σου Εαυτός. Ο εαυτός που θυμάται τις δυνατότητές του και έτσι ξεπερνά τα εμπόδια.

Σήμερα θα διαβάσετε για το τελευταίο από τα 5 «κλειδιά» που μας βοηθούν να κάνουμε αποκάλυψη του μεγάλου μας Εαυτού. Έχετε αναρωτηθεί τι σημαίνει η λέξη αποκάλυψη; Είναι η δράση που σου εμφανίζει την αληθινή εικόνα επειδή σήκωσες το κάλυμμα.

Συγκεντρώνοντας αυτά τα 5 «κλειδιά» που έχω μοιραστεί στα τελευταία άρθρα, θα έχετε στη διάθεσή σας μία ολοκληρωμένη στρατηγική μέθοδο για να «ανοίγετε δρόμο» όταν εμφανίζονται εμπόδια στην πορεία σας.

Προθυμία: Το «κλειδί» για αποκάλυψη

 Θα ξεκινήσω με μία ιστορία, η οποία υπάρχει σε ένα από τα σημαντικότερα συγγράμματα της ανθρωπότητας, την Bhagavad Gita. Πρωταγωνιστές είναι δύο χαρακτήρες, ο Arjuna και ο Krishna. Ο πρώτος συμβολίζει τον «μικρό εαυτό» (εκείνον που βλέπει τον εαυτό του μικρό απέναντι στο εμπόδιο) και ο δεύτερος τον «μεγάλο Εαυτό» (εκείνον που θυμάται ποιος είναι και το εύρος των δυνατοτήτων του). Επομένως όλες οι στιχομυθίες που διαβάζουμε σύγγραμμα, είναι ο «διάλογος» μεταξύ των δύο πτυχών του εαυτού μας.

Όταν ο Arjuna θα πει «δεν μπορώ να ξεπεράσω αυτό το εμπόδιο», τότε ο Krishna του θυμίζει ποιος πραγματικά είναι. Ο μικρός εαυτός κλείνεται και ο μεγάλος εαυτός τον βοηθά να ανοίξει. O Arjuna βλέπει ένα εμπόδιο που του φαίνεται απροσπέλαστο. Καθώς εκτυλίσσεται η αποκάλυψη των δυνατοτήτων του καταλήγει στο τέλος να πει: «Τώρα ξέρω!». Τι είναι αυτό που κατά βάση τον βοήθησε να «σηκώσει» το κάλυμμα και να γίνει η αποκάλυψη του ανώτερού του Εαυτού; Είναι η προθυμία που επέδειξε να βγει από το «δράμα». Ήταν ανοιχτός να ακούσει, να εξετάσει και να πιστέψει μία νέα εκδοχή της κατάστασης.

Αυτή η ιστορία μας αφορά! Είναι σίγουρο ότι στην καθημερινότητά μας υπάρχουν στιγμές που βρισκόμαστε στην θέση του Arjuna. Στην θέση όπου βλέπουμε μόνο εμπόδιο, χωρίς να βλέπουμε καθαρά τον τρόπο που υπάρχει για να το προσπεράσουμε. Ένα σύνηθες εμπόδιο που συναντάμε είναι η προσκόλληση στις ίδιες μας τις αντιστάσεις, στις οποίες έχω αναφερθεί διεξοδικά σε προηγούμενα άρθρα (θα βρείτε link στο τέλος). Με λίγα λόγια είναι η προσκόλληση στις απόψεις μας, στις συνήθειές μας ή σε κάποιο συναίσθημα.

άνοιγμα

Καθώς διαβάζεις, σε προσκαλώ να στοχαστείς το εξής. Την στιγμή που λες «θέλω αυτό, αλλά δεν μπορώ να τα καταφέρω» πόσο πρόθυμος είσαι να σηκώσεις το «κάλυμμα» για να σου αποκαλυφθεί η εκδοχή του εαυτού σου που μπορεί να τα καταφέρει; Ιδίως αν υπάρχει η πρόκληση να βγεις από την ζώνη της άνεσής σου. Η προθυμία σου να δοκιμάσεις αυτό που αρχικά έχεις την τάση να αποφύγεις, θα σου αποκαλύψει πώς θα πετύχεις αυτό που επιθυμείς.

Αυτή η κατάσταση «αντίσταση – προθυμίας – αποκάλυψης» είναι η καθημερινότητά μας σε σωματικό και νοητικό επίπεδο. Σαν παράδειγμα, κάθε πρωί που ξυπνάς το σώμα σου εμφανίζει αντιστάσεις. Σε έναν βαθμό είναι άκαμπτο λόγω του ύπνου. Η προθυμία σου να κάνεις άσκηση και να τεντώσεις το σώμα σου, θα σου αποκαλύψει το μεγαλύτερο εύρος κίνησης που διαθέτεις.

Το ίδιο ισχύει και όσον αφορά την διάθεση και τις σκέψεις σου. Εμφανίζονται αντιστάσεις. Όταν πρόθυμα εξετάζεις τις επιλογές σου για να θυμίσεις στον εαυτό σου ότι μπορείς να ξεπεράσεις την αντίσταση, πάντα θα εμφανίζεται μία καλύτερη εκδοχή σου. Την προθυμία σου έχεις την ευκαιρία να την καλλιεργήσεις κάθε φορά που αποδέχεσαι την κάθε μικρή πρόκληση, που εμφανίζεται. Αναφέρομαι σε μικρές, καθημερινές προκλήσεις όπως το να ισιώνεις την πλάτη σου, να θυμίζεις στον εαυτό σου πώς να αναπνέεις σωστά ή να λες «στοπ» σε εκείνη την σκέψη που επαναλαμβανόμενα κάνεις και σου χαλάει την διάθεση.

Είναι χρήσιμο να παρατηρήσεις ποια είναι η συνηθέστερη αντίδρασή σου τις στιγμές που ένα εμπόδιο εμφανίζεται στην ζωή σου. Τις στιγμές που κάτι σε κάνει να αισθάνεσαι λιγότερο καλά από όσο μπορείς να αισθάνεσαι. Θυμώνεις και μπαίνεις στο δράμα για αυτό που σου συμβαίνει, ή με προθυμία εξετάζεις πώς θα το ξεπεράσεις; Το είδους δράση επιλέγεις;

Οι λέξεις προθυμία και θυμός έχουν κοινή ρίζα την λέξη «θυμικό». Θυμικό είναι εκείνο το μέρος της ψυχής όπου εδρεύει η βούληση και το συναίσθημα. Ο νους και η καρδιά. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η προθυμία και ο θυμός λειτουργούν όπως δύο διαφορετικά «κλειδιά». Το ένα θα σε οδηγήσει σε ένα μέρος ωφέλιμο, ενώ το άλλο σε ένα μέρος όχι ωφέλιμο. Πόση σκέψη συνήθως αφιερώνεις στο ποια πόρτα θα ανοίξεις…;

Τα 5 «κλειδιά» για να ξεπερνάς κάθε εμπόδιο

 Φαντάσου τη ζωή σου σαν μία διαδρομή. Θα συναντήσεις ευθείες, στροφές, πέτρες, και ποτάμια. Μέρη φιλόξενα για να ξαποστάσεις και μέρη που με προσοχή χρειάζεται να τα διασχίσεις. Είναι δεδομένο ότι καθημερινά συναντάς κάποιου είδους εμπόδιο. Από την κίνηση στους δρόμους, μέχρι μία δύσκολη συμπεριφορά, έως και ένα αρκετά δυσάρεστο συμβάν.

Ένας δοκιμασμένος τρόπος για να ανοίγεις δρόμο και να ξεπερνάς τα εμπόδια είναι η μέθοδος/διαδικασία των 5 «κλειδιών» που μοιράζομαι και προτείνω.

  • Αναγνώριση των αντιστάσεων σου. Από αυτό ξεκινήσαμε στο πρώτο άρθρο . Έτσι ανοίγει ο δρόμος για δημιουργία και δράση.
  • Το επόμενο είναι να εξετάσεις πώς μπορείς να γίνεις πιο ανοιχτόμυαλος εκεί που χρειάζεται. Είναι ο τρόπος για να παραμένεις στην σωστή κατεύθυνση.
  • Αφού ανοίξεις τον νου, χρειάζεσαι ανοιχτή καρδιά. Έκει θα βρεις το κουράγιο, που σημαίνει να έχεις αντοχή και θάρρος για να αποδέχεσαι και να ξεπερνάς τις προκλήσεις που θα συναντήσεις. Ίσως να χρειαστεί να «διαλύσεις» σε έναν βαθμό τον τρόπο δράσης σου αν πλέον δεν σε εξυπηρετεί, για να αναθεωρήσεις. Το κουράγιο θα σε βοηθήσει να σηκώσεις το «κάλυμμα» του φόβου και να δεις ξεκάθαρα ότι η διάλυση είναι κομμάτι της εξέλιξης.
  • Φτάσαμε στην προθυμία! Το νοητικό πλαίσιο που θα καταρρίψει την εκδοχή του εαυτού σου που λέει «δεν μπορώ», και θα υποστηρίξει την εκδοχή που λέει «μπορώ».
  • Τώρα ξέρεις! Η αποκάλυψη ενός ολοκληρωμένου πλάνου δράσης είναι το πέμπτο κλειδί. Βλέπεις ξεκάθαρα τα 5 βήματα που μπορείς να εφαρμόσεις πάντα και παντού για να προχωράς μπροστά, να ανοίγεις «πόρτες» και να εξελίσσεσαι.

Στην πράξη

Ξεκινήσαμε να μελετάμε αντιστάσεις και εμπόδια και κάνοντας άνοιγμα κοιτάξτε πού φτάσαμε! Στην αποκάλυψη! Το κάναμε σε επίπεδο στοχασμού αλλά και σωματικής πρακτικής στις τάξεις yoga. Το επόμενο βήμα είναι η εφαρμογή της μεθόδου των 5 «κλειδιών» στην καθημερινότητα.

Εύχομαι η θεματική του «Ανοίγματος σε μία Νέα Εποχή» να σας αφήνει με όμορφη έμπνευση. Να θυμάστε κάθε φορά που συναντάτε κάποια «κλειστή πόρτα» που λέει «δεν μπορώ», να εφαρμόζετε την μέθοδο για να σας αποκαλύπτεται το «κλειδί» που λέει «μπορώ».

 

Konstantinos Charantiniotis


Κλείστε θέση στα τρέχοντα Events

Online Μαθήματα Yoga
Σεμινάρια διαλογισμού – Ο κήπος του Νου – Κύκλος Α’
Σεμινάρια διαλογισμού – Ο κήπος του Νου – Κύκλος Β’

Διαβάστε επίσης αυτά τα άρθρα

Θες καλύτερη ζωή; Αποδέξου την πρόκληση
Θες να εξελιχθείς; Άνοιξε το μυαλό σου
Ώρα για άνοιγμα σε μία νέα εποχή

Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now