“Γιατί δεν έχω φωτιστεί ακόμα;” – Ο δρόμος προς τη «φώτιση»

Στο άρθρο αυτό θα μοιραστώ μαζί σας ένα προσωπικό καταστάλαγμα για το τι είναι τελικά αυτό που αποκαλούμε «φώτιση». Προκύπτει μέσα από όσα έχω διαβάσει, έχω κάνει πρακτική και έχω ζήσει.

Γνωρίζω καλά από τον ίδιο μου τον εαυτό, αλλά και από τους τόσους ανθρώπους που όλα αυτά τα χρόνια έχω γνωρίσει είτε ως δασκάλους, είτε ως συμμαθητές, είτε ως μαθητές ότι σε στιγμές εμφανίζονται σκέψεις όπως:

«τι άλλο πρέπει να κάνω για να βρω την φώτιση;»

«γιατί πάλι κάνω το ίδιο λάθος;»

«Διαβάζω, κάνω πρακτικές, κάνω εκπαιδεύσεις, προσπαθώ… πού είναι η φώτιση!;».

Υπάρχει μία επιθυμητή κατάσταση που άλλος μπορεί να την αποκαλεί «φώτιση», άλλος «ανώτερο εαυτό» και άλλος «εξελιγμένη εκδοχή του». Το όνομα δεν έχει σημασία. Φώτιση είναι η στιγμή που βλέπεις ξεκάθαρα τι πραγματικά θες να κάνεις, ποιος θες να είσαι, και πώς θες να ζεις. Όταν βλέπεις στον Εαυτό σου το Μεγάλο, το Ανώτερο. Όταν σου είναι ορατή η έμφυτη ικανότητα που έχεις να ξεπερνάς δυσκολίες, να μην προσκολλάσαι σε συναισθήματα ή προσδοκίες και να ξαναβρίσκεις το σημείο όπου αισθάνεσαι ισορροπία. Φωτίζεσαι κάθε στιγμή που λειτουργείς μέσα από την φωτεινή πλευρά του εαυτού σου.

Αν σας έχει συμβεί κατά την διάρκεια της διαδρομής σας, να αναρωτηθείτε «γιατί δεν έχω φωτιστεί ακόμα», είναι χρήσιμο να διαβάσετε αυτό το άρθρο. Θα σας βοηθήσει να βάλετε τα πράγματα στη θέση τους και να συνεχίσετε, χωρίς το περιττό βάρος της απογοήτευσης.

Φώτιση σημαίνει ελαφρύτητα

 Ο φωτισμένος εαυτός είναι ελαφρύς. Παρόλο που οι άνθρωποι που αναγνωρίζουμε ως φωτισμένους είναι παρουσίες με βαρύτητα (guru στην κυριολεξία σημαίνει “αυτός που έχει βαρύτητα”), αυτό που στην ουσία έχουν πετύχει είναι να απαλλαχτούν από οτιδήποτε περιττό. Καλλιεργούν και ασχολούνται με την ουσία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ιστορία του Σιντάρτα Γκοτάμα, ενός πρίγκιπα που αποφάσισε να εγκαταλείψει τις ανέσεις του παλατιού και τα πλούτη, όταν διεπίστωσε πως παρότι φαινομενικά τα είχε όλα, μέσα του αισθανόταν βάρος. Αναρωτήθηκε «πώς γίνεται ενώ δεν μου λείπει κάτι, να με ταλαιπωρούν βαριές σκέψεις και ένα αίσθημα μη ικανοποίησης;». Αποφάσισε λοιπόν να καθίσει κάτω από ένα δέντρο και να μείνει εκεί παρατηρώντας τον νου του, έως ότου καταλάβει τι συμβαίνει. Κάποια στιγμή κατάλαβε… Κατάλαβε πως παίρνοντας τον έλεγχο των σκέψεων μπορείς να ελαφραίνεις τον νου και να απαλλάσσεσαι από τις οδύνες. Τότε ξεκίνησε να διδάσκει την πρακτική που γνωρίζουμε ως διαλογισμό, και ο κόσμος που τον άκουγε να διδάσκει τον ονόμασε Βούδα! Βούδας σημαίνει αφυπνισμένος ή ο φωτισμένος!

Οποιαδήποτε διδασκαλία περί φωτίσεως κι αν μελετήσετε, στον πυρήνα της θα ανακαλύψετε την ποιότητα της ελαφρύτητας. Η ευδαιμονία του Αριστοτέλη ας πούμε, είναι κατάσταση που ελαφραίνει την ψυχή. Καθαρή/φωτεινή συνείδηση.

Αυτό που συμβαίνει κάποιες φορές, τουλάχιστον σε αρκετούς από εμάς, είναι ότι μέσα από την σοβαρή προσπάθεια που καταβάλλουμε για να εξελιχθούμε, μπορεί να καταλήξουμε με κάποιο βάρος. Το βάρος του να θέλουμε να κάνουμε όλα όσα μαθαίνουμε ολόσωστα, ασκώντας κάποιες φορές αυστηρή κριτική στον εαυτό μας. Ίσως αυτό να είναι ένα κατάλοιπο από τα παιδικά μας χρόνια. Διαβάζαμε για το τεστ και όσο καλύτερα αποστηθίζαμε την ύλη, τόσο καλύτερο βαθμό περνάμε. Στις σχολικές γιορτές αποστηθίζαμε το ποίημα και όσο πιο ίδιο το λέγαμε, τόσο μεγαλύτερο ήταν το χειροκρότημα! Βέβαια αν θυμηθούμε πώς λειτουργούσαμε, αν μία εβδομάδα μετά σε ρωτούσε κάποιος τι ήταν αυτό που σου έμεινε από το διάβασμα ή από το ποίημα, συνήθως η πληροφορία είχε διαγραφεί από το μυαλό σου! Ακόμα κι αν αρίστευες μπορεί να μη θυμόσουν τίποτα! Έκανες την δουλειά σου «τέλεια» και μετά τέλος.

Η φώτιση είναι σίγουρα κάτι πολύ πιο ουσιαστικό, από την τέλεια εκτέλεση ενός προγράμματος ή την τέλεια αποστήθιση των κειμένων. Για να δώσω ένα παράδειγμα σε σχέση με αυτά που κάνουμε μαζί, δεν είναι η τέλεια ευθυγράμμιση του σώματος, ή η τέλεια ρουτίνα, ή η ικανότητά σου να κάνεις κάθε μέρα 30 λεπτά διαλογισμό. Φώτιση δεν είναι τι κάνεις, αλλά τι γίνεσαι. Οι πρακτικές που αποφασίζεις να υιοθετήσεις σίγουρα είναι απαραίτητες για να σε βοηθήσουν να φανερωθεί ο καλύτερός σου εαυτός. Η ανώτερή σου εκδοχή όμως, είναι κάτι περισσότερο από οποιαδήποτε πρακτική.

Διαλογισμός Konstantinos Charantiniotis

Θα διαπιστώσεις ξεκάθαρα την θετική αλλαγή που έχεις πετύχει, την ημέρα που ενώ δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς στον διαλογισμό σου, παραμείνεις ατάραχος χωρίς να νευριάσεις. Την ημέρα που το σώμα δεν θα «τραβάει», και η λιγότερο «τέλεια» εικόνα σου ούτε θα σε απασχολεί ή ούτε θα σε πικραίνει. Αν η ρουτίνα σου δεν βγαίνει για κάποιες ημέρες, αλλά εσύ παραμείνεις ευδιάθετος και ευγενής, έχεις σίγουρα απαλλαχτεί από κάποια νοοτροπία που παλαιότερα ίσως σε έκανε να «σκοτεινιάζεις». Τέτοιες στιγμές που «γίνεσαι φως» θυμήσου πώς αυτό σου συνέβη. Συνέβη γιατί απέβαλες το βάρος της αμφιβολίας, της σύγκρισης, της απογοητεύσης και κάθε άλλης περιττής σκέψης ή συναισθήματος.

Τι είναι αυτό που σε βοηθά να ελαφραίνεις από το βάρος; Είναι το να λειτουργείς εν – συνείδητα. Όταν το φως της συνείδησης διαπερνά τα πάντα (τις επιλογές, την συμπεριφορά και τις αποφάσεις σου), μπορεί να «κόψει» τις αμφιβολίες και τους νοητικούς περιορισμούς, όπως ένα διαμάντι κόβει το γυαλί. Αυτό μας διδάσκει το “Διαμαντένιο Σούτρα”. Ένα πανάρχαιο κείμενο, ιδιαίτερα σημαντικό στην παράδοση του Ζεν, που πραγματεύεται την «τελειοποίηση της Σοφίας».

Η φώτιση επομένως δεν είναι ένα βάθρο που θα ανέβεις κάποια ημέρα, ούτε τα «μπράβο» που θα ακούσεις. Είναι κάθε στιγμή που κάνεις συνειδητές επιλογές που εκφράζουν τον καλύτερό σου εαυτό. Σίγουρα υπάρχουν φορές που το κάνεις αυτό. Πόσο σίγουρος είσαι λοιπόν ότι «δεν έχεις φωτιστεί ακόμα;». Μήπως αυτό που πραγματικά θες να εκφράσεις είναι ότι επιθυμείς να συναντάς ακόμα συχνότερα την φωτεινή σου πλευρά; Ο δρόμος της εξέλιξης είναι ατελείωτος. Απλά συνέχισε… Φώτιση τελικά είναι κάθε φορά που έχεις μία καλή ιδέα και την κάνεις πράξη.

Στην πράξη

Εύχομαι όσα διαβάσατε να τα θυμάστε σε στιγμές που ίσως αισθάνεστε ανυπομονησία να φτάσετε σε ένα σημείο ή απογοήτευση επειδή θεωρείτε πως ακόμα δεν φτάσατε. Χρησιμοποιήστε την συνείδησή σας για να «κόψετε» τις αμφιβολίες.

Κάποιες φορές λειτουργούμε με οδηγό το φως της συνείδησης και άλλες όχι. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Το φως υπάρχει, επειδή υπάρχει το σκοτάδι. Εξέλιξη είναι να παρατηρείς και να μαθαίνεις από τις «φωτεινές» σου στιγμές. Να παρατηρείς και να μαθαίνεις και από τις «σκοτεινές». Να τις αντιμετωπίζεις το ίδιο και να εστιάζεις περισσότερο στο τι γίνεσαι, παρά στο τι κάνεις.

Συνεχίστε να κάνετε οτιδήποτε σας βοηθά και υποστηρίζει την καλή σας εξέλιξη. Συγκεντρώστε γνώσεις και χρησιμοποιήστε έμπρακτα τα εφόδια που αποκτάτε, στο πεδίο δράσης που λέγεται καθημερινότητα, με στόχο να την ελαφραίνετε από οτιδήποτε το περιττό. Αυτό είναι το «δώρο» της φώτισης.

Σας περιμένω στα εβδομαδιαία μαθήματα yoga να παρατηρήσουμε «τι γινόμαστε» την ώρα της πρακτικής. Εγώ θα είμαι εκεί να σου υπενθυμίζω την φωτεινή σου πλευρά! Εσύ είσαι αυτός που μπορεί να γίνει φως!

Konstantinos Charantiniotis


Κλείστε θέση στα τρέχοντα Events

Online Μαθήματα Yoga
Σεμινάρια διαλογισμού – Ο κήπος του Νου – Κύκλος Α’
Σεμινάρια διαλογισμού – Ο κήπος του Νου – Κύκλος Β’

Διαβάστε επίσης αυτά τα άρθρα

Πώς θα δυναμώσεις τη φωτεινή σου πλευρά
5 “κλειδιά” για να ξεπερνάς κάθε εμπόδιο 
Θες καλύτερη ζωή; Αποδέξου την πρόκληση
Θες να εξελιχθείς; Άνοιξε το μυαλό σου

Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now