“Σπόροι Ψυχής”: Καλλιέργησε την συναισθηματική νοημοσύνη

σχέση

Ο νόμος του Δούναι και Λαβείν σε ένα ειδικό επίπεδο τι είναι; Είναι μια σχέση! Είναι η σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας και με τον κόσμο. Σε κάθε σχέση «φυτεύουμε σπόρους στην ψυχή» μας.

Αυτό που φυτεύεις, αυτό θα λάβεις. Κάθε σκέψη, κάθε πράξη και κάθε συμπεριφορά είναι ένας σπόρος που φυτεύουμε στο μυαλό και στην ψυχή. Όχι μόνο στο δικό μας, αλλά αρκετές φορές, στο μυαλό και στην ψυχή των άλλων ανθρώπων.

Ο νόμος του Δούναι και Λάβειν είναι συμπαντικός και ισχύει προς κάθε κατεύθυνση. Ένα βλέμμα, ένα άγγιγμα, μία φράση ή συμπεριφορά που εισπράττει ο άλλος από εμάς, γεννάει σκέψεις (μυαλό) και συναισθήματα (ψυχή).

Η επίγνωση λοιπόν του τι σπόρο φυτεύεις, είναι μια καθοριστική συνθήκη για το πώς θα εξελιχθεί μία σχέση.  Στο άρθρο σήμερα θα πάρετε ιδέες πώς μπορείτε να καλλιεργήσετε την επίγνωσή σας μέσα στις σχέσεις σας με τρόπο, που θα σας κάνει συναισθηματικά ευφυείς.

Επίγνωση και συναισθηματική νοημοσύνη

 

Ό,τι βιώνεις σήμερα τόσο εσύ όσο και οι άνθρωποι που συσχετίζονται μαζί σου, είναι το αποτέλεσμα της στάσης που έχεις επιλέξει μέχρι σήμερα. Η συμπεριφορά σου την κάθε δεδομένη στιγμή, έχει αντίκτυπο στο πώς εξελίσσονται οι καταστάσεις στο μέλλον.

Μπορούμε επομένως με σιγουριά να πούμε ότι: «Το παρόν σου είναι το παρελθόν του μέλλοντός σου». Προτείνω να σταθούμε σε αυτή φράση που είναι το απόσταγμα του συλλογισμού μας. Είναι η φράση – σημείο αναφοράς, που θα μας βοηθήσει να καλλιεργήσουμε την επίγνωσή μας σχετικά με το πώς πράττουμε και τι αντίκτυπο έχουν οι πράξεις μας. Αυτό είναι που ουσιαστικά μπορεί να μας κάνει ανθρώπους με αναπτυγμένη την συναισθηματική μας νοημοσύνη.

Ως συναισθηματική νοημοσύνη χαρακτηρίζουμε την ικανότητα να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα τα δικά μας και των άλλων, να κάνουμε σωστά τη διάκριση μεταξύ διαφορετικών συναισθημάτων, και να χρησιμοποιούμε τη συναισθηματική πληροφορία ως οδηγό της σκέψης και της συμπεριφοράς μας.

Είναι μία από τις πιο σημαντικές δεξιότητες που μπορούμε να καλλιεργήσουμε εμείς οι άνθρωποι και ξεκινά από την καλλιέργεια της επίγνωσής των «σπόρων» που φυτεύουμε μέσα στις σχέσεις.

Η επίγνωση μέσα στις σχέσεις

 

Ας σκεφτούμε την γλώσσα του σώματος. Τι μήνυμα «περνάει» στον έξω κόσμο, σε μια συναναστροφή ή σε μια σχέση; Κάθε πράξη, λέξη, σκέψη επικοινωνεί ένα μήνυμα προς τα έξω. Δεν υπάρχει μια στιγμή που δεν επικοινωνούμε με τον κόσμο μας, φυτεύοντας σπόρους, που θα δώσουν καρπούς, καθορίζοντας τη σχέση μας με αυτόν.

Η αφετηρία επομένως των πάντων είναι η στάση (Attitude) που υιοθετούμε απέναντι στα φαινόμενα. Σε οτιδήποτε εμφανίζεται δηλαδή. Αν θες να αισθάνεσαι όμορφα, είναι σημαντικό να δίνεις προσοχή και να ευθυγραμμίζεις την στάση σου σήμερα («σπόρος») με το συναίσθημα που θες να βιώσεις στο μέλλον («καρπός»).

Άρα εσύ, εγώ, όλοι μας είμαστε όπως ένας γεωργός. Ο γεωργός δεν θα σπείρει τυχαία. Με επίγνωση θα διαλέξει τους σπόρους του. Έχει συγκεκριμένο σκοπό για το τι θέλει να λάβει ως καρπό. Αυτό καλούμαστε να κάνουμε και εμείς αν επιθυμούμε να έχουμε όμορφες και λειτουργικές σχέσεις με το περιβάλλον μας, με τους άλλους, με το σώμα μας και με τον εαυτό μας.

Θα μοιραστώ λοιπόν μαζί σας ένα υπέροχο σύστημα υποστήριξης που προέρχεται από το σύστημα πρακτικών και φιλοσοφίας της Yoga. Είναι ένα σύστημα που ενθαρρύνει την ανάπτυξη θετικών συμπεριφορών μέσω της ενδυνάμωσης της επίγνωσης, και προάγει το πρόσφορο έδαφος για να δημιουργήσετε όμορφες ουσιαστικές σχέσεις.

Υπάρχουν λοιπόν 4 στάσεις/συμπεριφορές, ποιότητες και νοητικές κατευθύνσεις, που αναφέρονται στα yoga sutras του Patanjali.

Αυτές είναι:

– Maitri (Φιλικότητα): Είναι μια ευγενική, πιστή αποδοχή με βαθιά αίσθηση εκτίμησης και σεβασμού.

Karuna (Συμπόνια): Είναι η πρόθεση και η ικανότητα που μπορεί να ανακουφίσει και να μεταμορφώσει τις δίνες του νου (το λέμε και οδύνες) και να ελαφρύνει τη θλίψη.  Ο Βούδας περιέγραψε την karuna ως το «τρέμουλο της καρδιάς» που βιώνουμε όταν είμαστε ανοιχτοί και ικανοί να δούμε πραγματικά την οδύνη και να παρακινηθούμε να κάνουμε έμπρακτα  κάτι για να απαλλαγούμε από αυτήν.

-Mudita (απόλαυση): Η αληθινή αγάπη φέρνει χαρά και η mudita είναι η χαρά που παίρνουμε από τις απλές απολαύσεις.  Όταν αγαπάμε, η χαρά φαίνεται εμφανώς να μας περιβάλλει και να μας διαπερνά.

-Upeksha (ακεραιότητα): Είναι η ικανότητα να αισθάνεσαι μια σύνδεση με πληρότητα, χωρίς να προσκολλάσαι ή να έχεις κτητικότητα.

Μέσα από αυτά τα μέτρα και σταθμά μπορούμε να μιλήσουμε ειλικρινά. Να εκφραστούμε ανοιχτά με καλές προθέσεις. Μπορούμε να καλλιεργήσουμε μια μεγαλύτερη συνειδητοποίηση των αναγκών του συντρόφου, φίλου, συνεργάτη μας και να θέσουμε αυτές τις ανάγκες ως εξίσου σημαντικές με τις δικές μας.

Έτσι τελικά γίνεσαι η μετουσίωση του νόμου του Δούναι και Λαβείν! Καταφέρνεις δηλαδή να καλλιεργήσεις μία νοοτροπία που σου δίνει την δυνατότητα να απολαύσεις τις απλές χαρές της καθημερινότητας και να συνδεθείς ουσιαστικά με τον εαυτό και το περιβάλλον σου.

Γνωρίζοντας ότι αυτή η σχέση, η κάθε σχέση είναι μεγαλύτερη από εσένα ως άτομο και ότι όλα τα όντα επιθυμούν να είναι ευτυχισμένα και θέλουν να απολαμβάνουν τη ζωή, θα αισθάνεσαι αλληλοσυνδεόμενος με όλους και με όλα. Θα έχεις πραγματική κατανόηση για κάθε σου σχέση.

Αυτό θα σε κάνει άνθρωπο με πλήρη επίγνωση, και η επίγνωση θα σε κάνει να αισθάνεσαι ελεύθερος και βαθιά πλήρης.

Στην πράξη

 

Η πρακτική που προτείνω σε όλους όσους διαβάζετε αυτό το άρθρο, είναι η καθημερινή ενσωμάτωση των 4 στάσεων.

Όσο περισσότερη προσοχή δίνεις στον αντίκτυπο που έχει η στάση σου, τόσο περισσότερο θα δυναμώνεις την συναισθηματική σου νοημοσύνη. Μία δεξιότητα που θα σου φέρει όμορφα αποτελέσματα σε όλες τις πτυχές τις ζωής.

Η ζωή είναι ένα σύνολο σχέσεων. Συσχετιζόμαστε με την φύση, τον εαυτό μας και τους άλλους. Συσχετιζόμαστε σε πρώτο επίπεδο με τα φαινόμενα και σε δεύτερο επίπεδο με την πιο λεπτοφυή υπόσταση των πραγμάτων. Όλα είναι σχέσεις.

Με αυτό τον συλλογισμό κατά νου, και γνωρίζοντας ότι «το παρόν σου είναι το παρελθόν του μέλλοντός σου» σας ενθαρρύνω να βάλετε στόχο να φέρνετε επίγνωση στην στάση σας απέναντι σε ό,τι συναντάτε. Επιθυμητό ή λιγότερο επιθυμητό. Ευχάριστο ή δυσάρεστο. Να θυμάστε ότι τελικά η δική σας στάση θα καθορίσει στην πορεία αυτό που λάβετε ως αποτέλεσμα.

Σας περιμένω σταθερά στις εβδομαδιαίες τάξεις, όπου μέσα από την πρακτική της yoga είναι ευκαιρία να καλλιεργήσουμε πώς να είμαστε ένα καλό μοντέλο/πρότυπο της επίγνωσης της στάσης μας. Θα χαρώ επίσης να σας δω στο Online Detox Retreat στις 7-8-9 Μαΐου. Οι πρακτικές αποτοξίνωσης είναι εξορισμού πράξεις επίγνωσης και φροντίδας της σχέσης που έχεις με το σώμα και τον εαυτό σου 😊

________________________________________________

Δείτε τα τρέχοντα Events

[/δι-‘Ανοιξις/] – Online Detox Retreat

Online Μαθήματα Yoga

Διαβάστε επίσης αυτά τα άρθρα

Ο Νόμος της Προσφοράς και της Ζήτησης

Ο Νόμος της ΄Ελξης

Πώς να δίνεις νόημα σε ό,τι κάνεις

Ο «μηχανισμός» του Δούναι και Λαβείν

Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now