Η πραγματική ερώτηση δεν είναι αν υπάρχει ζωή μετά το θάνατο. Η πραγματική ερώτηση είναι αν έχεις ζωή πριν το θάνατο.
Όσσο
Η ζωή είναι δώρο. Κάποιες φορές όμως δυσκολευόμαστε να την απολαύσουμε. Συχνά οι υποχρεώσεις ή οι έγνοιες μας παρασύρουν, με αποτέλεσμα το πάθος μας για την ζωή να εξασθενεί. Τότε καταλήγουμε αντί να ζούμε με δημιουργικότητα και πάθος για τη ζωή, απλά να υπάρχουμε. Αυτό δημιουργεί δυσφορία και ενδεχομένως μία δυσβάσταχτη κατάσταση στην καθημερινότητα του ανθρώπου.
Το πάθος, όπως και ο έρωτας, είναι δύο ψυχικές καταστάσεις που για να τις βιώνεις σταθερά στη ζωή σου, χρειάζεται να φροντίζεις να τις διατηρείς. Είναι εξαιρετικά σημαντικές για την ευημερία μας και σίγουρα περισσότερο απαραίτητες απ΄όσο συνήθως, θεωρούμε.
Τις περισσότερες φορές αναφερόμαστε στο πάθος και στον έρωτα μεταξύ των ανθρώπων. Αυτό όμως αποτελεί μόλις μία διάσταση, από τις πολλές διαστάσεις αυτών των δύο μεγάλων εννοιών. Μπορείς να βιώνεις πάθος και έρωτα για τα ταξίδια, για τις τέχνες, για την φύση, για την εξέλιξη, για την μάθηση και πολλά άλλα πράγματα.
Στο Συμπόσιο του Πλάτωνα διάφοροι πολίτες συζητούν για την ουσία του έρωτα. Μέσα από διαφωτιστικούς διαλόγους διαπιστώνεται ότι πρόκειται για μία κατάσταση που διαπερνά όλες τις πτυχές της ζωής. Ο έρωτας και το πάθος αναδεικνύονται ως δυνάμεις οι οποίες εμψυχώνουν τους ανθρώπους. Ο Αριστοφάνης αναφέρεται στον έρωτα σαν τη τάση των ανθρώπων να ολοκληρωθούν ξανά με την ανώτερή (θεϊκή) τους υπόσταση. Μέσα από τις διαφορετικές ερμηνείες, η εις βάθος φιλοσοφική διερεύνηση καταλήγει ότι ο έρωτας (από το ρήμα ἔραμαι< αγαπώ , λαχταρώ, ποθώ) αποτελεί ένα εξυψωτικό γεγονός.
Είναι σίγουρο ότι έχουμε ανάγκη τον έρωτα και το πάθος, για να μπορούν να γεμίζουν η καρδιά και το μυαλό μας με δύναμη, προχωρώντας στο ταξίδι της ζωής. Ο σκοπός μου μέσα από αυτό το άρθρο είναι να σας παρακινήσω να σκεφτείτε και να αναλάβετε άμεσα δράσεις, που το αποτέλεσμά τους θα είναι η ζωτικής σημασίας αναθέρμανση του πάθους για την καθημερινότητά σας.
To πάθος ως παράγοντας ευεξίας και ευημερίας
Πριν από μερικά χρόνια στην Ουαλία έγινε το εξής πείραμα. Ζήτησαν από ηλικιωμένους που έμεναν στο τοπικό γηροκομείο, να θυμηθούν κάτι που έκαναν παλαιότερα και γέμιζε την ζωή τους με ευχαρίστηση και ενδιαφέρον. Με βάση τις απαντήσεις τους, η ομάδα φρόντισε να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να επανεισάγουν με κάποιο τρόπο στην καθημερινότητά τους, αυτό που είχε την δύναμη να ξυπνήσει ξανά μέσα τους το πάθος.
Για παράδειγμα ένας κύριος που δήλωσε ότι λάτρευε να παίζει ποδόσφαιρο, του δόθηκε η ευκαιρία να συμμετέχει ως βοηθός προπονητή σε μία τοπική παιδική ομάδα. Μία κυρία που στα νιάτα της ως μοδίστρα λάτρευε να σχεδιάζει φορέματα για τις πελάτισσές της, συνεργάστηκε με έναν σύλλογο της περιοχής στην διοργάνωση επίδειξης μόδας για φιλανθρωπικό σκοπό.
Το αποτέλεσμα του πειράματος ήταν ότι μέσα σε μόλις λίγες ημέρες, οι χώροι του γηροκομείου γέμισαν με ζωηρές συζητήσεις και γέλια που ακούγονταν πιο δυνατά σε σχέση με πριν. Η ψυχολογία και η διάθεση των ανθρώπων ήταν εμφανώς βελτιωμένη. Όπως οι ίδιοι ομολόγησαν στις συνεντεύξεις που έδωσαν, οι μέρες τους περνούσαν πιο ευχάριστα και ανυπομονούσαν να έρθει η επόμενη ημέρα. Επίσης, οι νοσοκόμοι του γηροκομείου διεπίστωσαν βελτίωση της φυσικής κατάστασης των θαμώνων. Για παράδειγμα άνθρωποι που αρνούνταν να σηκωθούν από την καρέκλα, εξαιτίας του πόνου και της αδυναμίας, έγιναν πιο κινητικοί.
Το συμπέρασμα μέσα από το πείραμα ήταν ότι η αναζωπύρωση του πάθους για την ζωή, είναι βασικός πυλώνας τόσο για την σωματική, όσο και για την ψυχική μας υγεία. Μας βοηθά να αναγεννηθούμε και να ζήσουμε πιο ποιοτικά την κάθε ημέρα.
Είναι αναγκαίο να συνειδητοποιήσουμε ότι από έλλειψη πάθους μπορούμε όλοι να «υποφέρουμε» σε οποιαδήποτε ηλικία, κοινωνική θέση ή φάση της ζωής βρισκόμαστε. Σε προσκαλώ να στοχαστείς τι ισχύει για εσένα προσωπικά, και να διαβάσεις έναν πολύ αποτελεσματικό τρόπο που προτείνω για να αναθερμάνεις το πάθος σου για την ζωή σου.
4 βήματα για να αναθερμάνεις το πάθος σου για την ζωή σου
.
Βήμα πρώτο: Ταξίδεψε εποικοδομητικά στον παρελθόν
Στοχάσου μία περίοδο της ζωής σου που ζούσες με έντονη την αίσθηση του ενδιαφέροντος και του ενθουσιασμού. Ενδεχομένως να μην ήταν μία πολύ εύκολη ή μία πολύ ξέγνοιαστη περίοδος. Υπήρχε όμως αυτό το «κάτι», που διατηρούσε μέσα σου δυνατή μία «φλόγα», που επιθυμείς να την αναθερμάνεις. Φέρε στο μυαλό σου τι έκανες τότε, τι περιλάμβανε η ημέρα σου, και ποιες ήταν οι συνήθειές σου. Γράψε σε ένα τετράδιο, τι ακριβώς σε τροφοδοτούσε τότε με πάθος και ενθουσιασμό.
Βήμα δεύτερο: Προσδιόρισε τα τωρινά δεδομένα.
Εστίασε στην παρούσα κατάσταση. Γράψε τους λόγους για τους οποίους πιστεύεις ότι έχει μειωθεί η αίσθηση ενθουσιασμού και ενδιαφέροντος από την καθημερινότητά σου. Τι έχει αλλάξει στη ζωή σου και ως αποτέλεσμα έχει επηρεάσει το τι βιώνεις; Σε τι έχει απορροφηθεί η προσοχή σου, και τι κόστος έχει αυτό;
Σε αυτό το σημείο της άσκησης είναι σημαντικό να βάλεις φρένο στον αρνητισμό, στην υπερανάλυση ή στην νοσταλγία. Κάνε την άσκηση αποστασιοποιημένα, χωρίς συναισθηματισμούς, σαν να λύνεις ένα μαθηματικό πρόβλημα.
Βήμα τρίτο: Επαναπροσδιόρισε τα τωρινά δεδομένα.
Με βάση τις πληροφορίες που αναδύθηκαν από τις απαντήσεις σου, στοχάσου και γράψε μία αλλαγή που είναι εφικτό να πραγματοποιήσεις, και πρόκειται να δυναμώσει την «φλόγα» του ενθουσιασμού και του πάθους.
Δώσε προσοχή στα εξής:
Α) Αναγνώρισε ότι είναι ανυπόστατη η επιθυμία να ξαναγυρίσεις 100% στο παρελθόν. Αυτό δεν γίνεται. Είσαι πλέον ένας διαφορετικός άνθρωπος με διαφορετικές ανάγκες. Εστίασε στο πώς θα αναθερμάνεις το πάθος για την τωρινή σου ζωή. Σίγουρα υπάρχουν τρόποι που ταιριάζουν στο “σήμερα”.
Β) Αποφάσισε ότι με πρόθεση πρόκειται να προχωρήσεις σε αλλαγές του προγράμματος με το οποίο είσαι εξοικειωμένος αυτή την στιγμή. Η πραγματοποίηση αλλαγών, ακόμα κι όταν έχουν θετικό πρόσημο, μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε άβολα στην αρχή. Ίσως μάλιστα σκεφτείς ότι δεν έχεις χρόνο για αυτό το «κάτι» που θα σε βοηθήσει να ζεις και να αισθάνεσαι καλύτερα.
Για να ξεπεράσεις αυτή την αντίσταση, κάνε στον εαυτό σου την εξής ερώτηση: Με ποιους τρόπους θα βελτιωσεί τόσο την προσωπική, όσο και την επαγγελματική μου ζωή, το να συνδεθώ με την πτυχή του εαυτού μου που ζει με πάθος και όρεξη;
Ένα πρόβλημα που συχνά αντιμετωπίζουμε εμείς οι άνθρωποι, είναι ότι θέτουμε ως προτεραιότητα μας να σώσουμε το «δέντρο», την στιγμή που αφήνουμε να καίγεται το «δάσος». Εάν ο τρόπος που ζεις σήμερα, δεν περιλαμβάνει στοιχεία που ξυπνούν μέσα σου το αίσθημα του πάθους και της ψυχικής ανάτασης, τότε σίγουρα χρειάζεται να επαναπροσδιορίσεις τις προτεραιότητές σου.
Στην πράξη
Εύχομαι καθώς διαβάζεις αυτό το άρθρο να θυμήθηκες την υπέροχη αίσθηση που βιώνεις όταν ασχολείσαι με πράγματα ικανά να ξυπνήσουν μέσα σου το πάθος και τον έρωτα για την ζωή. Προσδιόρισε με τι είναι αναγκαίο να ασχοληθείς προκειμένου για να ξανασυναντηθείς με την πτυχή του εαυτού σου που απολαμβάνει και εκτιμά το δώρο της ζωής.
Εάν θέλεις υποστήριξη και μεθοδικό πλάνο για να βάλεις σε τάξη τη ζωή σου προλαβαίνεις να κλείσεις μία από τις περιορισμένες θέσεις στον Κύκλο Mastermind Group Coaching που ξεκινάει στις 6 Μαρτίου.
Η θεματική του κύκλου είναι “Βάζω σε τάξη την ζωή μου”. Θα σε βοηθήσω να βάλεις σε σειρά τις υποχρεώσεις και τα ζητούμενά σου (ακόμα κι αν τώρα δεν σου είναι ξεκάθαρα), αποκτώντας ένα λειτουργικό πρόγραμμα μέσα από το οποίο θα βιώνεις ισορροπία, θα προχωράς με τους στόχους σου, θα έχεις ενέργεια και θα διατηρείς την όρεξή σου για ζωή.
Θες να βελτιώσεις τη ζωή σου;
Δες τρόπους για να αναλάβεις δράση:
- Πέτυχε τους στόχους σου και βρες υποστήριξη στις ομαδικές συνεδρίες coaching – Περιορισμένες θέσεις!
- Σκέψου Αποτελεσματικά – Online Course: Γίνε ο coach του εαυτού σου και ξεχώρισε!
- Έχεις στρες; Ανακάλυψε το πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποφόρτισης από το στρες στην Ελλάδα.