Ο Νόμος της Έλξης

νόμος της έλξης Konstantinos Charantiniotis

Αν ο συμπαντικός νόμος του «δούναι και λαβείν» έχει ως αποτέλεσμα αυτό που δίνεις να καθορίζει αυτό που θα πάρεις, τότε πώς έλκεις, οτιδήποτε έλκεις κοντά σου; Πώς μπορείς να έλκεις πράγματα που επιθυμείς και σε βοηθούν να διατηρείς ισορροπία σε διαφορετικές πτυχές της ζωής σου;

Σήμερα θα δώσουμε απάντηση σε αυτά τα πολύ χρήσιμα ερωτήματα, εστιάζοντας σε έναν άλλο, αρκετά δημοφιλή, συμπαντικό νόμο που ονομάζεται ο «νόμος της έλξης». Συνδέεται άμεσα με το δούναι και λαβείν, καθώς μπορούμε να πούμε πως βρίσκεται ένα «σκαλοπάτι» πάνω από αυτό. Το δούναι και λαβείν δηλαδή κατά κάποιο τρόπο , είναι η βάση πάνω στην οποία στην οποία στηρίζεται ο νόμος της έλξης.

Γνωρίζουμε από την φυσική επιστήμη ότι για να υπάρχει έλξη χρειάζεται να υπάρχει βαρύτητα. Από αυτό το γεγονός, μπορείς να καταλάβεις ακριβώς πώς και εσύ έλκεις συγκεκριμένα πράγματα δίνοντας του βαρύτητα. Όπως λειτουργεί το σύμπαν γύρω σου, έτσι λειτουργεί και το σύμπαν μέσα σου! Για την ακρίβεια μέρος του σύμπαντος είσαι και εσύ, και γι’ αυτό εξορισμού λειτουργείς μέσα από τις ίδιες δυνάμεις και αρχές.

Αν τον μηχανισμό της έλξης τον παρατηρήσεις σε σχέση με τις σκέψεις που κάνεις, θα διαπιστώσεις πως εκεί που δίνεις μεγαλύτερη βαρύτητα, δημιουργείς μεγαλύτερη έλξη και έτσι καταλήγεις να παίρνεις ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Είναι λοιπόν πολύ χρήσιμο να εξασκηθείς στο να παρατηρείς τι έλκεις, ούτως ώστε αν λαμβάνεις ένα μη επιθυμητό αποτέλεσμα, να μπορέσεις να επιλέξεις την επόμενη φορά με καλύτερα κριτήρια πού θα δώσεις βάρος.

Στο σημερινό άρθρο θα εξετάσουμε συγκεκριμένα πώς να βρίσκεις το σωστό κέντρο βάρους. Να βρίσκεις δηλαδή εκείνο το σημείο ισορροπημένης δράσης, όπου η βαρύτητα που δίνεις έλκει ένα επιθυμητό αποτέλεσμα.

 

Πού δίνεις βάρος;

Αν σας ρωτήσω σε ποιες σκέψεις δίνετε μεγαλύτερο βάρος μέσα σε μία τυπική ημέρα τι θα απαντούσατε; Πάρτε σαν παράδειγμα την χθεσινή ημέρα.

Θα σας βοηθήσει να βρείτε την απάντηση, αν ανατρέξτε συγκεκριμένα στο πώς αισθανθήκατε σε διαφορετικές στιγμές. Μπορεί σαν παράδειγμα, κάποια στιγμή να νιώσατε ικανοποίηση, άλλη στιγμή ηρεμία, άλλη στιγμή στρες και άλλη στιγμή θυμό. Στοχαστείτε εκείνη την στιγμή που αισθανόσασταν το «τάδε συναίσθημα», είτε θετικό είτε αρνητικό, σε ποια σκέψη δίνατε βάρος ώστε να δημιουργηθεί αυτό το αποτέλεσμα;

Στην περίπτωση που βιώσατε κάτι το μη επιθυμητό, επιστρέψτε πίσω στο γεγονός από απόσταση πια, και δείτε τι επιλογές άλλες υπήρξαν ώστε να γίνουν οδηγός για το μέλλον. Στοχαστείτε πώς θα μπορούσατε να μετατοπίσετε το βάρος από εκείνη την σκέψη σε μία άλλη, ή από εκείνη την δράση σε μία άλλη δράση, προκειμένου να έλξετε ένα καλύτερο και πιο λειτουργικό συναίσθημα.

Το κέντρο βάρους είτε όταν μιλάμε για το φυσικό σώμα, είτε για το ενεργειακό μας σώμα, είτε για το νοητικό μας σώμα είναι εκείνο το σημείο όπου υπάρχει ισορροπία δυνάμεων και ενεργειών. Από την ισορροπία δημιουργείται η καλή αίσθηση. Είναι επομένως χρήσιμο να βρίσκεις το κέντρο βάρους στις σχέσεις σου, σε κάποια προσπάθεια που καταβάλλεις ή στους διαφορετικούς ρόλους που έχεις αναλάβει στην ζωή σου.

Πού δίνεις βάρος λοιπόν; Τι προσφέρεις και τι παίρνεις πίσω; Αυτή είναι μία πολύ σημαντική ερώτηση για να την κάνεις τον εαυτό σου κάθε φορά που αισθάνεσαι ότι έλκεις κάτι που σε βγάζει εκτός ισορροπίας.

Στην φυσική και μηχανική επιστήμη, το βάρος ενός αντικειμένου ορίζεται ως η δύναμη του αντικειμένου που οφείλεται στη βαρύτητα. Βρίσκω μάλιστα πολύ ενδιαφέροντα τον σανσκριτικό όρο για την βαρύτητα που είναι ‘gurutvā-karṣaṇam’, και κυριολεκτικά σημαίνει ‘η έλξη του βάρους’. Όπως και απομονωμένη η λέξη γκουρού (guru) σημαίνει “αυτός που έχει βαρύτητα”. Να λοιπόν άλλο ένα χρήσιμο ερώτημα… Ποιον θα κάνεις “γκουρού”, δηλαδή οδηγό σου; Ποια νοοτροπία ή πρόθεση;  

Στο «σύμπαν» του νου σου και στον συναισθηματικό σου κόσμο, εσύ είσαι αυτός που μπορεί να δώσει περισσότερη βαρύτητα σε κάτι και λιγότερη σε κάτι άλλο. Με αυτό τον τρόπο κάποια πράγματα εσύ μπορείς να τα κάνεις πιο δυνατά και με μεγαλύτερη ελκτική ικανότητα. Να πώς λειτουργεί και πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον περίφημο νόμο της έλξης!

Προτείνω και εύχομαι αυτό που μόλις διαβάσατε να το κρατήσετε ως πληροφορία, και να το χρησιμοποιήσετε για να βρίσκετε την αίσθηση της ισορροπίας σε ό,τι κάνετε. Μπορείτε επίσης να το εφαρμόσετε την επόμενη φορά που ίσως αισθανθείτε ότι η τάδε ανεπιθύμητη σκέψη, συνήθεια ή συναίσθημα είναι δυνατότερη από την θέλησή σας να την αλλάξετε για να πάρετε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Να θυμάστε ό,τι εσείς είσαστε ο παράγοντας που μπορεί να δημιουργήσει ισορροπία κατανέμοντας σωστά το βάρος.

Υπάρχει βεβαίως και εκείνη η περίπτωση που μπορεί να δίνεις μεγάλη βαρύτητα σε αυτό που κάνεις, έχοντας ως σκοπό και επιθυμία να το κάνεις καλά. Αν όμως δεν έχεις βρει το σωστό κέντρο βάρους, ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί τελικά αυτό που έλκεις, να είναι μη επιθυμητό. Σας έχει τύχει ποτέ να πάρετε πολύ σοβαρά έναν ρόλο σας, σαν παράδειγμα τον ρόλο σας ως γονιός ή ως επαγγελματίας, και ενώ σίγουρα χρειάζεται μία δόση σοβαρότητας η έλλειψη της σωστής δοσολογίας να σας αφαίρεσε κάτι, από την καλή αίσθηση που μπορείτε να βιώσετε μέσα από αυτούς τους ρόλους;

Κάποιες φορές λοιπόν για να βρεις το κέντρο βάρους και να βιώνεις ισορροπία, μπορεί να χρειαστεί να αλλάξεις εντελώς την θέση σου, να φύγεις σαν παράδειγμα από τον θυμό, ενώ άλλες φορές ίσως χρειάζεται να κάνεις μία πιο μικρή μετατόπιση ή να αναπροσαρμόσεις την «δοσολογία».

Εύχομαι η κατανόηση του τρόπου που λειτουργεί ο νόμος της έλξης να σας εμπνεύσει να επιλέγετε με καλά κριτήρια πού δίνετε βαρύτητα, αλλά και πόση βαρύτητα δίνετε, ώστε να έλκετε κοντά σας πράγματα επιθυμητά και ωφέλιμα.

Διαλογισμός Konstantinos Charantiniotis

 

Στην πράξη

Από τον συμπαντικό νόμο της έλξης δεν γίνεται να ξεφύγεις καθότι είσαι κομμάτι του σύμπαντος. Γίνεται όμως να τον αξιοποιήσεις προς όφελός σου για να βρίσκεις την ισορροπία σου.

Μερικές φορές μας ελκύουν συμπεριφορές και καταστάσεις που διαταράσσουν την ισορροπία μας. Σε συναισθηματικό επίπεδο, σε διατροφικό επίπεδο ή σε επίπεδο σχέσεων. Πάντα όμως η έλξη έχει να κάνει με την βαρύτητα που εσύ δίνεις στα πράγματα.

Κρατώντας αυτή την ιδέα κατά νου, σας προσκαλώ και σας ενθαρρύνω να παρατηρήσετε αυτή την εβδομάδα τι σας έλκει κοντά του και τι παίρνετε ως αποτέλεσμα. Ειδικά στην περίπτωση που έλκετε κάτι το οποίο τελικά σε βγάζει εκτός ισορροπίας, επανεξετάστε τι βαρύτητα του δίνετε και μήπως χρειάζεται να μετατοπίσετε το βάρος σε κάτι άλλο.

Στοχαστείτε επίσης σε σχέση με κάποιον στόχο που έχετε αυτή την περίοδο ή για κάτι που επιθυμείτε να φέρετε κοντά σας αλλά δεν το έχετε κατακτήσει ακόμα . Δίνετε στον στόχο σας την βαρύτητα που χρειάζεται προκειμένου να δημιουργήσετε έλξη για αυτό που επιθυμείτε; Αν όχι, αυτό είναι που χρειάζεται 100% να κάνετε και είναι η πρότασή μου προς εσάς.

Αυτή την ιδέα, θα την κάνουμε πρακτική και στις τάξεις yoga αυτή την εβδομάδα τόσο σε σωματικό και όσο και σε νοητικό επίπεδο. Κάποιες φορές για να διατηρείς την ισορροπία σου χρειάζεται να βάλεις περισσότερη δύναμη στην βάση του πατήματός σου και άλλες φορές χρειάζεται να σεβαστείς τα όρια σου και ίσως να χρησιμοποιήσεις ένα στήριγμα. Θα μελετήσουμε επομένως τους διαφορετικούς τρόπους που επιτυγχάνεται η «ισορροπημένη δράση» για να παίρνουμε κάθε φορά ένα καλό, επιθυμητό αποτέλεσμα. Να υπάρχει τελικά ένα «ισορροπημένο δούναι και λαβείν»

Σας περιμένω να εμβαθύνουμε σε αυτή την ιδέα που μπορεί να φέρει όμορφες αλλαγές σε κάθε πτυχή της ζωής.

 

________________________________________________

Δείτε περισσότερα

[/δι-‘Ανοιξις/] – Online Detox Retreat

Online Μαθήματα Yoga

Διαβάστε επίσης

Πώς να δίνεις νόημα σε ό,τι κάνεις

Ο «μηχανισμός» του Δούναι και Λαβείν

Τι επιτρέπεις να γίνει ΕΣΥ

5 βήματα για καλή ροή και ευημερία
.

Share
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now