Η Επιστροφή

Βρισκόμαστε λίγο πριν την επιστροφή στην συνηθισμένη μας ρουτίνα, μετά την ανάπαυλα των γιορτών. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να προετοιμαστούμε, ούτως ώστε να έχουμε μία ομαλή επιστροφή, χωρίς άγχος, με ανεβασμένη διάθεση και αυξημένα επίπεδα ενέργειας;

Ο ωφέλιμος τρόπος για να «επι – στρέφεις»

Συμβαίνει κάποιες φορές η επιστροφή μας στην καθημερινότητα μετά από διακοπές, να συνοδεύεται από συμπτώματα όπως αδυναμία συγκέντρωσης, αποπροσανατολισμό και χαμηλά επίπεδα ενέργειας. Αυτή η κατάσταση μπορεί να διαρκέσει από λίγες μέρες έως και ολόκληρη εβδομάδα, επιβαρύνοντας την διάθεση και την παραγωγικότητά μας.

Ας σκεφτούμε το εξής: Η λέξη επιστροφή, στα ελληνικά δεν σημαίνει απλά γυρίζω πίσω στο ίδιο μέρος ή στα ίδια πράγματα. Το πρόθεμα «επί» δηλώνει κάτι το ανώτερο ή και το πολλαπλάσιο. Ειδικά όσο αφορά τις διακοπές, έχει νόημα ωφεληθούμε από αυτές και να  επιστρέψουμε ανανεωμένοι, με αυξημένη την διαύγεια, την δημιουργικότητα και την ευεξία μας, με περισσότερη ισορροπία και έμπνευση. Το ζητούμενο λοιπόν είναι πώς να γίνει ωφέλιμη η επιστροφή.

Η επιστροφή έχει να κάνει με την πρόθεση. Την θέση που επιλέγουμε, προκειμένου να πάμε στην θέση που θέλουμε να βρεθούμε. Αν θέλετε να επιστρέψετε παραγωγικοί και γεμάτοι ενέργεια, μπορείτε να το πετύχετε, θέτοντας την κατάλληλη πρόθεση. Αξίζει επομένως να αφιερώσετε, έστω την τελευταία ημέρα των διακοπών στην φροντίδα και στην κατάλληλη προετοιμασία του εαυτού σας, για την εβδομάδα υποχρεώσεων που ξεκινά. Αυτή η επιλογή θα σας βοηθήσει να βιώσετε και να αφομοιώσετε στο μέγιστο σε νου και σώμα, τα οφέλη του «διαλείμματος» που μόλις κάνατε.

.
Φρόντισε τον εαυτό σου για μία δυναμική επιστροφή

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, το πρώτο βήμα είναι να ξεκαθαρίσεις την πρόθεσή σου. Πώς θες να πλοηγηθείς και να δράσεις την εβδομάδα που έρχεται; Αν θέλεις να είσαι παραγωγικός και δημιουργικός τις επόμενες ημέρες, τροφοδότησε από σήμερα με τα κατάλληλα συστατικά τον εαυτό σου.

Ακολουθούν κάποιοι τρόποι για να το πετύχεις:

 • Αφιέρωσε χρόνο για να οργανωθείς πριν γυρίσεις στην δουλειά και στις υποχρεώσεις σου
  .
  Χρησιμοποίησε την προηγούμενη μέρα για να οργανώσεις, ό,τι έχεις να κάνεις την επόμενη. Αυτό θα σε βοηθήσει να μην αποπροσανατολιστείς από τον όγκο δουλειάς που ίσως έχει συγκεντρωθεί τις προηγούμενες ημέρες. Φτιάξε ένα εφικτό πλάνο. Υπολόγισε πως δεν γίνεται – και δεν χρειάζεται-  να καλύψεις το κενό των προηγούμενων ημερών σε μία ημέρα. Ξεκίνα κάνοντας τα απολύτως απαραίτητα και πολύ σύντομα, μέρα με την μέρα, θα επιστρέψεις στον κανονικό σου ρυθμό. Ένα ισορροπημένο οργανόγραμμα θα σε βοηθήσει να μην αγχωθείς και να λειτουργήσεις αποτελεσματικά.  
  .
 • Βάλε σε τάξη τον χώρο και τα πράγματά σου
  .
  Ίσως είναι καλή ιδέα την τελευταία ημέρα να τακτοποιήσεις τα συρτάρια σου, τις ντουλάπες σου, να ξεκαθαρίσεις τα χαρτιά σου κτλ. Τώρα είναι η καλύτερη στιγμή, για να το κάνεις με ηρεμία. Η πρακτική της
  αποσυμφόρησης του χώρου σου, αποδεδειγμένα δημιουργεί ηρεμία, συνθήκες που ευνοούν την ξεκούραση και δίνει χώρο στην παραγωγικότητα και στην δημιουργικότητα. Επειδή στους γρήγορους
  .
 • Απόλαυσε μια μέρα αυτοφροντίδας
  .
  Τονίζω συχνά στα κείμενα και στις ομιλίες μου, πως η αυτοφροντίδα δεν είναι πολυτέλεια, αλλά απαραίτητη πρακτική για την ισορροπία μας και για να λειτουργούμε αποτελεσματικά. Η τελετουργία της αυτοφροντίδας συναντάτε ως σημαντικό κομμάτι για την ευεξία μας, τόσο στο αρχαίο θεραπευτικό σύστημα της Αγιουρβέδα, όσο και στις σύγχρονες επιστήμες που σχετίζονται με την σωματική και ψυχική υγεία του ανθρώπου. 
  .
  Προτείνω να εκμεταλλευτείς την τελευταία ημέρα, για να φροντίσεις ουσιαστικά τον εαυτό σου, δίνοντάς του την ευκαιρία να αναζωογονηθεί. Θρέψε τον με ποιοτικά, ελαφριά γεύματα, πρόσφερε του αρκετό ύπνο και ξεκούραση, τροφοδότησε τον νου σου με κάποιο εμπνευστικό ανάγνωσμα, απόβαλε το περιττό φορτίο κάνοντας ένα μακρύ απολαυστικό μπάνιο, απόλαυσε την διαύγεια και την επίγνωση που θα σου προσφέρει ο διαλογισμός και επίλεξε να κάνετε συνειδητή χαλάρωση. Είναι σημαντικό όταν ασκείς την αυτοφροντίδα, να το κάνεις 100% συνειδητά, χωρίς περισπασμούς. Είναι η στιγμή που αφιερώνεις για τον εαυτό σου και προκειμένου να απολαύσεις την ισορροπία, την αποφόρτιση και την ενέργεια που μπορεί να σου προσφέρει.
  .
  Φρόντισε λοιπόν, να είσαι συγκεντρωμένος σε ό,τι επίλεξες να κάνεις.  Εφαρμόζοντας το παραπάνω, έχεις βάλει ένα εργαλείο στην ζωή σου, που μπορεί να σε κάνει καλύτερο και αποδοτικότερο στην εργασία σου και σε κάθε άλλη πτυχή της ζωής σου. Έχω αναφερθεί αναλυτικά στο πώς ιδίως η βραδινή μας ρουτίνα, παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην ευεξία και στη διάθεσή μας την επόμενη ημέρα. Ανάτρεξε στο άρθρο για να δεις συγκεκριμένες πρακτικές που σας προτείνω να εφαρμόσετε τώρα, και θα σας βοηθήσουν στην προετοιμασία σας για μία επιτυχημένη επιστροφή στην καθημερινότητα.
  .
 • Κάνε μία εκτίμηση των ημερών που πέρασαν
  .
  Τέλος, σου προτείνω να στοχαστείς στις ημέρες που πέρασες, έξω από την καθημερινή σου ρουτίνα. Τι έχουν να σου διδάξουν; Τι ανακάλυψες ότι εξυπηρετεί το σώμα και τον νου σου και τι όχι; Πώς αυτή την ανακάλυψη μπορείς να την εντάξεις στην καθημερινότητά σου, μέσω της υιοθέτησης κάποιας συνήθειας, που θα βελτιώσει την ζωή σου;

Όλα τα παραπάνω είναι οι προτάσεις μου, που θα σε βοηθήσουν να επιστρέψεις ανανεωμένος, με πιο υψηλό επίπεδο ενέργειας, αποφεύγοντας αυτό που χαριτολογώντας καμιά φορά λέμε ως “ανάγκη για διακοπές, μετά τις διακοπές μας”.

Ταυτόχρονα η προσέγγιση αυτή μπορεί να σου μάθει κάτι για το πώς να αξιοποιείς γενικότερα τις δυνάμεις, τον χρόνο και τις δυνατότητές σου προς όφελός σου. Άλλωστε επιστροφή δεν κάνουμε μόνο μετά τις ημέρες άδειας των γιορτών. Επιστρέφουμε κάθε εβδομάδα μετά το Σαββατοκύριακο. Επιστρέφουμε κάθε πρωί, υποδεχόμενοι την νέα μέρα που ξεκινά.

Έχει νόημα επομένως να επί – στρέφουμε, έχοντας προηγουμένως φροντίσει για τις συνθήκες που μας επιτρέπουν, να φτάνουμε κάθε μέρα λίγο πιο ψηλά.

Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now