Ένα διαφορετικό ενθύμιο διακοπών 

Από τις διακοπές μας συνηθίζουμε να κρατάμε κάποιου είδους ενθύμιο. Ένα μικρό αντικείμενο ή φωτογραφίες. Κάτι που όταν το κοιτάμε θυμόμαστε που ήμασταν. Κυρίως μας θυμίζει πώς ήμασταν όταν βρεθήκαμε σε εκείνο το μέρος, εκείνη την περίοδο. 

Έχετε πει ποτέ στον εαυτό σας: 

«Μακάρι ο τρόπος που αισθάνομαι τώρα να διαρκούσε»; 

«Μακάρι να μπορούσα να βιώνω την ίδια ηρεμία, χαρά, ζωντάνια όταν επιστρέψω στην καθημερινότητά μου»; 

«Μακάρι να μην χρειαζόταν να περιμένω έναν ολόκληρο χρόνο για να αισθανθώ και πάλι έτσι». 

Υπάρχει ο τρόπος να φέρνεις στην επιφάνεια εκείνη την εκδοχή του εαυτού σου που αισθανόταν υπέροχα, ακόμα κι όταν βρίσκεσαι σε άλλο περιβάλλον. Αυτό είναι το μεγαλύτερο δώρο που μας προσφέρουν οι εμπειρίες μας. Μας προσφέρουν επίγνωση των διαφορετικών πτυχών του εαυτού μας. 

Τα «μαθήματα» των διακοπών

Έχουν γίνει πολυάριθμες έρευνες σε μεγάλα πανεπιστήμιο και πλέον είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η επένδυση σε εμπειρίες φέρνει μεγαλύτερης διάρκειας ευτυχία, σε σύγκριση με την επένδυση σε αντικείμενα. 

Ο λόγος είναι ότι η χαρά που σου δίνει ένα αντικείμενο που αποκτάς με την πάροδο του χρόνου ξεθωριάζει, ενώ η ανάμνηση μίας ωραίας εμπειρίας διατηρεί την ίδια αίσθηση ευτυχίας. 

Πέρα όμως από τις καλές αναμνήσεις, μία όμορφη εμπειρία όπως αυτή των καλοκαιρινών διακοπών, μπορεί να σου προσφέρει πολύ μεγαλύτερα οφέλη. 

-Σου αποκαλύπτει τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορείς να λειτουργήσεις, θυμίζοντάς σου ότι έχεις επιλογές. 

-Σε συνδέει με την ψύχραιμη, ήρεμη και πιο ανάλαφρη εκδοχή του εαυτού σου που βλέπει τα πράγματα από απόσταση. Από αυτή την απόσταση ένα πρόβλημα γίνεται περισσότερο διαχειρίσιμο. 

-Αναδεικνύει την δημιουργική και ενθουσιώδη πλευρά σου. Τον εσωτερικό σου εξερευνητή. 

Κάθε φορά που επιστρέφεις από την εμπειρία ενός τέτοιο διαλείμματος, είναι μία εξαιρετική ευκαιρία να «φέρεις μέσα στις αποσκευές σου» ενθύμια από την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. 

Η ενθύμηση αυτή μπορεί πρακτικά να εφαρμοστεί μέσα στην καθημερινότητά σου. Μπορείς να την κάνεις μέρος της πρακτικής του οραματισμού σου. Όταν γράφεις στο ημερολόγιό σου. Το πρωί όταν παίρνεις λίγο χρόνο πριν ξεκινήσεις την ημέρα σου για να θυμηθείς ποιος είσαι και να θέσεις την πρόθεσή σου. Το βράδυ πριν κοιμηθείς και στοχάζεσαι την πρόθεση την νέας μέρας που θα ακολουθήσει. 

Μπορείς να την κάνεις κομμάτι της πρακτικής σου στην yoga. Να την ενσωματώσεις την στιγμή που με επίγνωση κινείς το σώμα σου και συνδέεσαι με την αναπνοή σου. 

Αν θες, μπορείς να λειτουργήσεις με αφετηρία αυτή την ενθύμηση πριν επικοινωνήσεις με τους άλλους γύρω σου. 

Όποτε το θες, αν το θες, μπορείς να ανακαλείς τις καλύτερες εκδοχές του εαυτού σου, που ανακάλυψες ότι υπάρχουν κατά την διάρκεια των διακοπών. Για να μπορείς να τις ανακαλείς όταν γύρω σου οι συνθήκες έχουν αλλάξει, χρειάζεται ηθελημένα να τις κάνεις μέρος της πρακτικής σου. 

Στην πράξη

Σου προτείνω φέτος να κρατήσεις ένα διαφορετικό ενθύμιο από τις διακοπές σου. Πάρε ένα σημειωματάριο ή το προσωπικό σου ημερολόγιο αν έχεις και να γράψε σύντομα ποια είναι τα «αποστάγματα» των διακοπών σου. 

Δεν έχει σημασία πού πήγες και τι έκανες. Εστίασε προσεκτικά πίσω από αυτό. Τι είναι αυτό που μπορείς να διατηρήσεις στην καθημερινότητά σου και θα ήταν πολύ ωφέλιμο να το κάνεις; 

Σαν παράδειγμα: 

-Αν απολάμβανες περισσότερο το φαγητό σου γιατί είχες το περιθώριο να καθίσεις ήρεμα για να γευματίσεις, διατήρησέ το αυτό. 

-Αν αισθανόσουν καλύτερα με  το σώμα σου γιατί περπατούσες περισσότερο, βάλε μικρούς περιπάτους στην καθημερινότητά σου. 

-Αν γελούσες περισσότερο ή επικοινώνησες καλύτερα με τους άλλους ανθρώπους, πώς μπορείς να το συνεχίσεις αυτό από τον Σεπτέμβριο και μετά; 

-Αν είχες ενέργεια, τι μπορείς να κάνεις για να επαναφορτίζεσαι κάθε μέρα της ζωής σου; 

-Αν την ώρα που παρουσιάστηκε μία αναποδιά, αντί να αγχωθείς ανταποκρίθηκες πιο χαλαρά και βρήκες λύση, πώς μπορείς αυτή την συμπεριφορά να την φέρεις στην δουλειά σου; 

Φέρε στον νου σου τι είναι αυτό που ως συμπεριφορά, ποιότητα και νοοτροπία θες να διατηρήσεις από τις διακοπές σου. Αφού το βρεις και το γράψεις ποιο ακριβώς είναι καλλιέργησέ το κάθε μέρα ως πρακτική. 

Οι διακοπές είναι ωραίες και απαραίτητες. Είναι όμως ακόμα πιο ωραίο, να ζεις την κάθε σου μέρα με νόημα. Να συναντάς καθημερινά, σε οποιαδήποτε συνθήκη την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Εύχομαι να κάνεις ό,τι είναι απαραίτητο για να το πετύχεις. 

Konstantinos Charantiniotis


Κλείστε θέση στα Event που ξεκινούν από Σεπτέμβριο

Online Μαθήματα Yoga και διαλογισμού
Σεμινάριο αυτοβελτίωσης: Νοο-τροπία

Διαβάστε επίσης αυτά τα άρθρα

Να είσαι έτοιμος για το καλύτερο χωρίς προσκόλληση σε προσδοκίες!
Μάθε τη φράση που θα βελτιώσει τον τρόπο που σκέφτεσαι
Πώς να απελευθερωθείς από περιοριστικές αντιλήψεις
Δημιουργικότητα: Πώς να την βρίσκεις όταν δεν έρχεται

Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now