Ας απολαύσουμε την ουσία των γιορτών

Η γιορτινή περίοδος που διανύουμε είναι γεμάτη φως.

Οι ημέρες αυτές αποτελούν την ιδανική αφορμή για να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητές μας και να στρέψουμε την προσοχή και την ενέργειά μας, σε ό,τι είναι ουσιώδες και σημαντικό.

Αυτό που παρατηρώ όμως, και ίσως να το έχετε προσέξει και εσείς, είναι ότι αρκετοί ενήλικες αυτές τις ημέρες, τις βιώνουν με άγχος και πίεση.

Θέλω να μοιραστώ μαζί σας μία σκέψη για την ουσία των γιορτών, αλλά και για κάθε άλλη ημέρα στη ζωή μας. Αυτό που τελικά έχει αξία είναι να δώσουμε νόημα στην κάθε στιγμή και να την απολαύσουμε.

Μπορούμε να το πετύχουμε εστιάζοντας στα εξής:

 1. Επενδύστε στις εμπειρίες και στην δημιουργία αναμνήσεων
  .
  Κανένα δώρο δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ενεργή παρουσία σας στις οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις. Αν οι σκέψεις σας ταξιδεύουν σε ό,τι δεν προλάβατε να κάνατε ή σε κάτι άλλο που εκείνη τη στιγμή δεν συμβαίνει, σας κλέβουν την εμπειρία και την ευκαιρία σύνδεσης με όσους αγαπάτε. Στα γιορτινά τραπέζια έχει μεγάλη αξία να είσαστε ενεργοί συμμετέχοντες, αντί να επιτρέπετε στις ηλεκτρονικές συσκευές να απορροφούν την προσοχή σας.
  .
  Όπως κι αν περάσετε αυτές τις ημέρες, δώστε το 100% του Εαυτού σας, βάζοντας όρια σε ό,τι μπορεί να σας στερήσει την απόλαυση.
  .
  Ακόμα καλύτερα προετοιμάστε τον εαυτό σας και αντί να πείτε «πρέπει να πάω εκεί» ή «πρέπει να πάρω αυτό» αντικαταστήστε αυτές τις φράσεις με «θέλω να πάω εκεί γιατί θα περάσω όμορφα» ή «διάλεξα να πάρω αυτό γιατί ξέρω ότι θα προσφέρει χαρά σε αυτόν που θα το δώσω».
  .
  Αυτή η πολύ μικρή αλλαγή στην επιλογή των λέξεων θα συνδέσει ό,τι κάνετε με τον σκοπό για τον οποίο το κάνετε. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγετε υπερβολές που απλά σας προσθέτουν πίεση και δεν έχουν ουσιαστική σημασία και θα χαλαρώσετε αποκτώντας καλύτερη διάθεση. Πάνω απ’ όλα όταν προσφέρετε το οτιδήποτε σε κάποιον άλλο, θα βιώσετε περισσότερο το νόημα και την ουσία σε ψυχικό επίπεδο αν εστιάσετε στην πράξη καθεαυτή, παρά στο φαίνεσθαι ή στην υποχρέωση.
  .
 2. Η τελειομανία ίσως να σας στερήσει την απόλαυση
  .
  Οι λαμπερές εικόνες των εορτασμών μας προκαλούν θαυμασμό. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως δημιουργούν άγχος για να ανταποκριθούμε σε κάποιες προσδοκίες που αν το καλοσκεφτούμε υπάρχουν μόνο μέσα στο κεφάλι μας. Η τέλεια εμφάνιση, ο τέλειος στολισμός, το τέλειο τραπέζι.
  .
  Ειδικά αν είσαστε το άτομο που έχει αναλάβει την διοργάνωση κάποιας συγκέντρωσης, είναι πιθανό οι γιορτές να επιβαρύνουν την σωματική και την ψυχική σας υγεία. Να θυμάστε ότι το μόνο που μπορείτε να ελέγξετε είναι τον Εαυτό σας και την διάθεσή σας. Αν κάτι δεν γίνει όπως το είχατε σχεδιάσει, απλά συνέβη και δεν πειράζει καθόλου.
  .
  Δείξτε την αγάπη σας, την εκτίμησή σας και την ευγνωμοσύνη σας στους ανθρώπους που αγαπάτε. Αγκαλιάστε τους και γελάστε μαζί τους. Δημιουργήστε τις καλύτερες συνθήκες στο βαθμό που σας κάνει να απολαμβάνετε την διαδικασία.
  .
  Να είστε σίγουροι πως την επόμενη μέρα κανείς δεν θυμάται την διακόσμηση, αλλά την καλή παρέα. Το καλύτερο επομένως που μπορείτε να προσφέρετε στους άλλους είναι την ανεβασμένη σας διάθεση.
  .
 3. Ακούστε τις ανάγκες σας & τις ανάγκες των άλλων
  .
  Ποια είναι η ανάγκη σας αυτά τα Χριστούγεννα; Να γιορτάσετε έντονα; Να ξεκουραστείτε; Να βρεθείτε με πολύ κόσμο; Μήπως να απολαύσετε στιγμές ηρεμίας; Να θυμάστε ότι δεν υπάρχει πρέπει, στο πώς να περάσετε τις γιορτές.
  .
  Μπορείτε να πείτε όχι σε κάποιες προτάσεις αν γνωρίζετε ότι θα ταράξουν την ισορροπία σας. Μπορείτε να βάλετε όρια. Ό,τι κι αν επιλέξετε να κάνετε, αφιερώστε λίγο χρόνο για να φροντίσετε τον εαυτό σας, για να ξεκουραστείτε και για ενδοσκόπηση. Φυσικά αυτή η συνήθεια είναι εξαιρετικά ωφέλιμη όταν την εφαρμόζουμε οποιαδήποτε μέρα του χρόνου, η αλήθεια είναι όμως ότι η περίοδος που διανύουμε έχει τόσους συμβολισμούς, που μπορεί να μας εμπνεύσει.
  .
  Επιλέξτε να αφιερώσετε τον χρόνο σας σε ότι σας θρέφει ψυχικά και συναισθηματικά, αποφεύγοντας υπερβολές. Αντίστοιχα αν συμπορεύεστε με κάποιον άλλο ή άλλους ανθρώπους, σεβαστείτε τις δικές τους ανάγκες.
  .
 4. Θυμηθείτε όλα όσα σας κάνουν να αισθάνεστε ευγνωμοσύνη & εκφράστε την όσο περισσότερο μπορείτε
  .
  .
  Η πρακτική της ευγνωμοσύνης οδηγεί στην ευδαιμονία και στη ευεξία. Εξουδετερώνει την τοξικότητα που δηλητηριάζει τον Νου. Σκεφτείτε το εξής, υπάρχει περίπτωση να νιώθετε ευγνώμονες και θυμωμένοι ή αγχωμένοι ταυτόχρονα;
  .
  Θυμηθείτε και βιώστε όσα και όσους σας κάνουν να αισθάνεστε ευγνωμοσύνη.  Ακόμα και για το γεγονός ότι ζείτε ακόμη μία Χριστουγεννιάτικη περίοδο κι άλλο ένα έτος ολοκληρώνει τον κύκλο του. Αυτό από μόνο του είναι αρκετό, για να νιώσετε ευγνωμοσύνη. 
  Στους ανθρώπους για τους οποίους είσαστε ευγνώμονες, πείτε τους το και θα δείτε πώς η αναγνώριση αυτή, θα αλλάξει άμεσα και την δική τους διάθεση. Ακόμα και αν το γνωρίζουν, σίγουρα τους αξίζει να το ακούσουν άλλη μία φορά.
  .
  Αφιερώστε κάποια λεπτά και κάντε λίστα με όλα όσα σας κάνουν να αισθάνεστε έτσι. Κάντε το μέσα στις γιορτές, αλλά ακόμα καλύτερα υιοθετήστε αυτή την συνήθεια στην καθημερινότητά σας.
  .
  Έτσι όχι μόνο ο Νους σας θα εκπαιδευτεί στο να επικεντρώνεται στα «θετικά» που συμβαίνουν τώρα στη ζωή σας, αλλά ταυτόχρονα θα μπορείτε να αναγνωρίζετε ακόμα περισσότερο την θετικότητα που σας περιβάλλει. Η πρακτική αυτή με τον καιρό θα σας οδηγήσει να γίνετε ακόμα πιο αποτελεσματικοί, ενθουσιώδεις και δραστήριοι, με την ικανότητα να βλέπετε την λύση σε κάθε πρόβλημα.
  .
  Τα φετινά Χριστούγεννα ας είναι η αφετηρία, για να βάλετε στην καθημερινότητά σας αυτή την ευεργετική συνήθεια.


Υπάρχει μερικές φορές η τάση να ζει κανείς περιμένοντας τα Σαββατοκύριακα, τις γιορτές και τις διακοπές. Η ουσία όμως αυτών των ημερών είναι ότι λειτουργούν ως υπενθύμιση. Μας θυμίζουν πού πρέπει να εστιάζουμε κάθε μέρα που περνάει. Είναι στο χέρι μας να πάρουμε την απόφαση, να ζούμε την κάθε μέρα σαν να είναι γιορτή.

Εύχομαι σε όλους αυτές τις ημέρες να τις ζήσετε με τον καλύτερο τρόπο εσείς και οι αγαπημένοι σας.

 

Sharing is caring!Access my 10 easy tips
for living a vibrant, healthy, joyful life.

Here is a gift for you to make you feel great. Write your email here and I will send you my 10 tips for vibrant health. You will also receive my newsletter with news, tips, events, suggestions and inspirations for better living. *Your contact information will not be shared or used for any other purpose*

Your Name...
Your Last Name
Your Email...
x