Ας απολαύσουμε την ουσία των γιορτών

χριστούγεννα

Η γιορτινή περίοδος  αποτελεί την ιδανική αφορμή για να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητές μας.  Αυτές οι ημέρες θα έχουν περισσότερη αξία αν στρέψουμε την προσοχή και την ενέργειά μας, σε ό,τι είναι ουσιώδες και σημαντικό.

Αυτό που παρατηρώ όμως να συμβαίνει, και ίσως να το έχετε προσέξει και εσείς, είναι ότι αρκετοί ενήλικες βιώνουν τις γιορτινές ημέρες με άγχος και πίεση.

Θέλω να μοιραστώ μαζί σας μία σκέψη και πρόταση για την ουσία των γιορτών, αλλά και για κάθε άλλη ημέρα στη ζωή μας. Διότι αυτό που τελικά έχει αξία είναι να δώσουμε νόημα στην κάθε στιγμή και να την απολαύσουμε. Πόσο μάλλον στα Χριστούγεννα και στην Πρωτοχρονιά!

Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε :

  1. Επενδύοντας στις εμπειρίες και στην δημιουργία αναμνήσεων
    .
    Κανένα δώρο δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ενεργή παρουσία σας στις οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις. Αν οι σκέψεις σας ταξιδεύουν σε ό,τι δεν προλάβατε να κάνατε ή σε κάτι άλλο που εκείνη τη στιγμή δεν συμβαίνει, σας κλέβουν την εμπειρία και την ευκαιρία σύνδεσης με όσους αγαπάτε. Στα γιορτινά τραπέζια έχει μεγάλη αξία να είσαστε ενεργοί συμμετέχοντες, αντί να επιτρέπετε σε παράγοντες, όπως οι ηλεκτρονικές συσκευές να απορροφούν την προσοχή σας. Όπως κι αν περάσετε αυτές τις ημέρες, δώστε το 100% του Εαυτού σας, βάζοντας όρια σε ό,τι μπορεί να σας στερήσει την χαρά και την ποιότητα της εμπειρίας.
    .
    Ακόμα καλύτερα προετοιμάστε τον εαυτό σας και αντί να πείτε “πρέπει να πάω εκεί” ή “πρέπει να πάρω αυτό” αντικαταστήστε αυτές τις φράσεις με “θέλω να πάω εκεί γιατί θα περάσω όμορφα” ή “διάλεξα να πάρω αυτό, διότι ξέρω ότι θα προσφέρει χαρά σε αυτόν που θα το δώσω”.
    .
    Αυτή η πολύ μικρή αλλαγή στην επιλογή των λέξεων θα συνδέσει ό,τι κάνετε, με τον σκοπό για τον οποίο το κάνετε. Έτσι θα αποφύγετε πιθανές υπερβολές που απλά θα σας προσθέσουν πίεση και θα αποκτήσετε καλύτερη διάθεση. Ιδίως στο θέμα της αγοράς κάποιου δώρου, θα βιώσετε περισσότερο το νόημα και την ουσία της προσφοράς σας σε ψυχικό επίπεδο αν εστιάσετε στην χαρά που θα δημιουργήσετε στον άλλο άνθρωπο, αντί στην υποχρέωση.
    .
  2. Η τελειομανία ίσως να σας στερήσει την απόλαυση
    .
    Οι λαμπερές εικόνες των εορτασμών μας προκαλούν θαυμασμό. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως δημιουργούν το άγχος να ανταποκριθούμε σε κάποιες προσδοκίες, που αν το καλοσκεφτούμε υπάρχουν μόνο μέσα στο κεφάλι μας. Η τέλεια εμφάνιση, ο τέλειος στολισμός, το τέλειο τραπέζι!
    .
    Ειδικά αν είσαστε το άτομο που έχει αναλάβει την διοργάνωση κάποιας συγκέντρωσης, είναι πιθανό οι γιορτές να επιβαρύνουν την σωματική και την ψυχική σας υγεία. Να θυμάστε ότι το μόνο που μπορείτε να ελέγξετε είναι τον Εαυτό σας και την διάθεσή σας. Αν κάτι δεν γίνει όπως το είχατε σχεδιάσει, δεν πειράζει καθόλου!
    .
    Δείξτε την αγάπη σας, την εκτίμησή σας και την ευγνωμοσύνη σας στους ανθρώπους που αγαπάτε. Αγκαλιάστε τους και γελάστε μαζί τους.  Δημιουργήστε κέφι και τις καλύτερες συνθήκες στο βαθμό που σας κάνει να απολαμβάνετε την διαδικασία.
    .
    Να είστε σίγουροι πως την επόμενη μέρα κανείς δεν θυμάται την διακόσμηση, αλλά την καλή παρέα. Το καλύτερο επομένως που μπορείτε να προσφέρετε στους άλλους είναι την ανεβασμένη σας διάθεση.
    .
  3. Ακούστε τις ανάγκες σας & τις ανάγκες των άλλων
    .
    Ποια είναι η ανάγκη σας αυτά τα Χριστούγεννα; Να γιορτάσετε έντονα; Να ξεκουραστείτε; Να βρεθείτε με πολύ κόσμο; Μήπως να απολαύσετε στιγμές ηρεμίας; Να θυμάστε ότι δεν υπάρχει πρέπει, στο πώς να περάσετε τις γιορτές.
    .
    Μπορείτε να πείτε όχι σε κάποιες προτάσεις αν γνωρίζετε ότι θα ταράξουν την ισορροπία σας. Μπορείτε να βάλετε όρια. Ό,τι και να επιλέξετε να κάνετε, αφιερώστε χρόνο για να φροντίσετε και τον εαυτό σας, για να ξεκουραστείτε και για να κάνετε ενδοσκόπηση. Βοηθά πολύ η ενδοσκόπηση αυτή την περίοδο. Επιλέξτε να αφιερώσετε τον χρόνο σας σε ότι σας θρέφει ψυχικά και συναισθηματικά, αποφεύγοντας υπερβολές και δραστηριότητες που σας εξαντλούν από ενέργεια. Αντίστοιχα αν συμπορεύεστε με κάποιον άλλο ή άλλους ανθρώπους, σεβαστείτε και τις δικές τους ανάγκες, που ίσως… να μην είναι ακριβώς οι ίδιες!
    .
  4. Θυμηθείτε όλα όσα σας κάνουν να αισθάνεστε ευγνωμοσύνη & εκφράστε την όσο περισσότερο μπορείτε
    .
    .
    Η πρακτική της ευγνωμοσύνης οδηγεί στην ευδαιμονία και στην ευεξία. Εξουδετερώνει την τοξικότητα που δηλητηριάζει τον Νου. Σκεφτείτε το εξής, υπάρχει περίπτωση να νιώθετε ευγνώμονες και θυμωμένοι ή αγχωμένοι ταυτόχρονα;! Σίγουρα όχι!
    .
    Θυμηθείτε και αναβιώστε όσα και όσους σας κάνουν να αισθάνεστε ευγνωμοσύνη. Το γεγονός ότι ζείτε ακόμη μία Χριστουγεννιάτικη περίοδο (ακόμα και στην περίπτωση που δεν μοιάζει με τις προηγούμενες) είναι ένας πολύ σημαντικός λόγος για να νιώσετε ευγνωμοσύνη.
    Στους ανθρώπους για τους οποίους είσαστε ευγνώμονες που υπάρχουν στη ζωή σας, πείτε τους το. Προσφέρετέ τους λόγια αληθινά και από καρδιάς. Θα διαπιστώσετε πώς η αναγνώριση αυτή, θα ανεβάσει τη διάθεσή τους. Θα ζεστάνει την καρδιά τους και θα τους κάνει να αισθανθούν… Χριστούγεννα!  Ακόμα και αν το γνωρίζουν, σίγουρα τους αξίζει να το ακούσουν άλλη μία φορά.
    .
    Αφιερώστε κάποια λεπτά και κάντε λίστα με όλα όσα σας κάνουν να αισθάνεστε ευγνωμοσύνη. Κάντε το μέσα στις γιορτές, αλλά ακόμα καλύτερα υιοθετήστε αυτή την συνήθεια στην καθημερινότητά σας.
    .
    Έτσι ο Νους σας θα εκπαιδευτεί στο να επικεντρώνεται στα «θετικά» που συμβαίνουν τώρα στη ζωή σας, αντί στις αναποδιές που μπορεί να συμβαίνουν. Η πρακτική αυτή με τον καιρό θα καλλιεργήσει μέσα σας την ικανότητα να βλέπετε την λύση σε κάθε πρόβλημα. Πολύ σημαντικό αυτό ιδίως τις ημέρες που ζούμε…
    .
    Τα φετινά Χριστούγεννα ας είναι η αφετηρία, για να βάλετε στην καθημερινότητά σας αυτή την ευεργετική συνήθεια.


Θα κλέισω με κάτι που επιθυμώ να μοιραστώ μαζί σας. Υπάρχει μερικές φορές η τάση να ζει κανείς, περιμένοντας τα Σαββατοκύριακα, τις γιορτές και τις διακοπές. Αυτές οι γιορτινές ημέρες μπορούν όμως να μας υπενθυμίσουν κάτι πολύ ουσιαστικό. Να εστιάζουμε στην κάθε μέρα που περνάει. Είναι στο χέρι μας να πάρουμε την απόφαση, να ζούμε την κάθε μέρα σαν να είναι γιορτή.

Εύχομαι σε όλους αυτές τις ημέρες να τις ζήσετε με τον καλύτερο τρόπο εσείς και οι αγαπημένοι σας. Να έχετε Υγεία και όλα τα καλά.

Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now