Μάθε πώς οι προτεραιότητές σου καθορίζουν την ζωή σου

προτεραιότητες

Οι προτεραιότητες σου είναι τα σημεία όπου τοποθετείς περισσότερο την προσοχή σου, την ενέργειά σου και τον χρόνο σου. Γι’ αυτό τον λόγο, καθορίζουν το ποιος είσαι και το πώς είναι η ζωή σου. Αν θες να αλλάξεις κάτι στη ζωή σου ή να βελτιωθείς, ένα από τα πρώτα πράγματα που χρειάζεται να κάνεις είναι να φέρεις επίγνωση στις προτεραιότητές σου.

Ας υποθέσουμε ότι ασχολείσαι και επιθυμείς να βελτιωθείς στο παίξιμο της κιθάρας. Είναι σχεδόν αυτονόητο ότι προκειμένου να εξελιχθείς, θα πρέπει να κάνεις προτεραιότητά σου την εξάσκηση στην κιθάρα. Για ένα μουσικό όργανο ίσως είναι εύκολο να καταλάβουμε ότι αν δεν εξασκηθούμε με συνέπεια, δεν θα σημειώσουμε την επιθυμητή πρόοδο. Κάποια άλλα πράγματα όμως, πολύ σημαντικά και ταυτόχρονα «πιο καθημερινά», τείνουμε να τα αφήνουμε εκτός των προτεραιοτήτων μας. Ένα σύνηθες παράδειγμα είναι κάποιος να έχει έναν πόνο στο σώμα του λόγω καθιστικής ζωής, και ενώ μπορεί να κάνει κάτι για να βελτιώσει την κατάστασή του, τελικά ζει με πόνο διότι δεν κάνει προτεραιότητά του την άσκηση. Με το να μην θέτει τις σωστές προτεραιότητες, που στο παράδειγμα είναι η βελτίωση της φυσικής κατάστασης, στερεί τον εαυτό του την προσωπική ανάπτυξη. Η βελτίωση της φυσικής κατάστασης είναι προσωπική ανάπτυξη όχι μόνο επειδή βελτιώνει την υγεία του ανθρώπου, αλλά επειδή ταυτόχρονα ενεργοποιεί το μυαλό.

Πριν διαβάσεις την συνέχεια, σου προτείνω να σκεφτείς ένα πράγμα που αυτή την στιγμή επιθυμείς να πετύχεις, και όταν θα το πετύχεις θα σημαίνει για εσένα προσωπική ανάπτυξη. Μπορεί να είναι κάτι που σχετίζεται με την εξέλιξη σου σε επαγγελματικά ζητήματα, ή με την βελτίωση κάποιας σχέσης, ή με το να αποβάλεις κάποια συμπεριφορά/συνήθεια, ή με το να καλλιεργήσεις κάποια δεξιότητα.

Κρατώντας κατά νου αυτό το ένα πράγμα που σημαίνει για εσένα προσωπική ανάπτυξη, η συνέχεια του άρθρου θα σε βοηθήσει να φέρεις επίγνωση σε δύο πράγματα:

  • Πρώτον, ποιες είναι οι προτεραιότητές σου αυτή την στιγμή.
  • Δεύτερο, κατά πόσο οι τωρινές σου προτεραιότητες υπηρετούν κάτι σημαντικό που θες να πετύχεις.

Τις διαπιστώσεις που θα κάνεις σου προτείνω να τις καταγράψεις, διότι μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις σαν γερά θεμέλια για να στηρίξεις την ενεργοποίηση της προσωπικής σου ανάπτυξης.

Η σημασία της επίγνωσης για να θέσεις σωστές προτεραιότητες

Οι προτεραιότητές σου επηρεάζουν σχεδόν τα πάντα στη ζωή σου. Είναι επομένως πολύ σημαντικό να τις έχεις επιλέξει συνειδητά, έχοντας επίγνωση στο πού πρόκειται να σε οδηγήσουν. Θα φέρω μερικά παραδείγματα που αναδεικνύουν πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν οι προτεραιότητες και με ποιον τρόπο επηρεάζουν οτιδήποτε βιώνεις.

  • Επηρεάζουν με ποιους ανθρώπους περνάς τον χρόνο σου. Αν καθίσεις να στοχαστείς ποιες είναι για εσένα οι πιο θεμελιώδεις προτεραιότητες για να αισθάνεσαι καλά με τον εαυτό σου, θα κάνεις ένα καλό ξεκαθάρισμα σε επαφές που ενδεχομένως δεν σε βοηθούν, και θα κρατήσεις κοντά σου ανθρώπους που η συναναστροφή μαζί τους προσθέτει αξία στη ζωή σου.
  • Αντίστοιχα επηρεάζουν το σε ποιες δραστηριότητες αφιερώνεις χρόνο. Οι ξεκάθαρες προτεραιότητες θα καθαρίσουν τη ζωή σου από πράγματα που γεμίζουν άσκοπα ή ακόμα και επιβαρυντικά τον χρόνο σου.
  • Οι προτεραιότητές σου καθορίζουν τον τρόπο που κάνεις μία προσπάθεια. Θυμήσου κάποια στιγμή στη ζωή σου, που έκανες «χλιαρή» προσπάθεια για να πετύχεις κάτι και γι΄αυτό δεν έλαβες το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η επίγνωση του τι είναι σημαντικό για εσένα είναι «καύσιμο» για κάθε επιτυχημένη προσπάθεια.
  • Επηρεάζουν την στάση σου απέναντι στις ευκαιρίες ή στις δυσκολίες.
  • Καθορίζουν επίσης τι σημαίνει επιτυχία για εσένα. Χωρίς να σου είναι ξεκάθαρο τι έχει πραγματικά νόημα για εσένα να θέσεις ως προτεραιότητα, μπορεί να αρχίσεις να αφιερώνεις χρόνο και ενέργεια για να πετύχεις κάτι που δεν σου ταιριάζει πραγματικά. Συμβαίνει σε εμάς τους ανθρώπους, να βάζουμε στόχους που τελικά δεν μας είναι σημαντικοί, επειδή δεν έχουμε επιλέξει με επίγνωση τις προτεραιότητές μας.
  • Οι σωστές προτεραιότητες είναι «πυξίδα» που σου δείχνει ποιες είναι οι πιο σωστές για εσένα αποφάσεις.
  • Διαμορφώνουν επίσης την εικόνα που βγάζεις προς τα έξω και την εντύπωση που σχηματίζουν για εσένα οι γύρω σου.

Όλα τα παραπάνω, σου προτείνω να τα χρησιμοποιήσεις σαν υλικό για στοχασμό, ώστε να αποκτήσεις μία σφαιρική αντίληψη για το πού σε οδηγούν οι δικές σου προτεραιότητές αυτή τη στιγμή. Με αυτό τον τρόπο θα καταλάβεις πού ίσως χρειάζεται να παρέμβεις ώστε να οδηγήσεις τον εαυτό σου σε κάτι καλύτερο.

Βάλε προτεραιότητες που θα δώσουν νόημα στη ζωή σου

 Υπάρχει μία «αλυσίδα δράσεων» που καταλήγει στην δημιουργία μίας ολοκληρωμένης ζωής γεμάτη νόημα. H αλυσίδα είναι η εξής: επίγνωση – αξίες – σκοπός – προτεραιότητες – ευθυγραμμισμένη δράση.

Η επίγνωση είναι ο πρώτος κρίκος της αλυσίδας. Να καλλιεργήσεις επίγνωση του ποιος είσαι και ποιες είναι οι ανάγκες σου. Nα εξασκηθείς στο να φέρνεις επίγνωση στην συμπεριφορά σου και στον τρόπο που λειτουργείς. Μέσα από την επίγνωση θα αναδυθούν ποιες αξίες είναι σημαντικές για εσένα στην παρούσα φάση της ζωής σου.

Οι αξίες είναι ο δεύτερος κρίκος της αλυσίδας. Υπάρχουν περίοδοι στην ζωή που έχεις περισσότερη ανάγκη να δώσεις έμφαση στην δημιουργικότητά σου, άλλες περίοδοι που είναι πιο σημαντικό να εστιάσεις στην πειθαρχία, ή στην δεκτικότητα, ή στην περιπέτεια, ή στην υπομονή κτλ.

Οι αξίες σου θα σε οδηγήσουν στον τρίτο κρίκο, δηλαδή τον σκοπό. Θα σου δείξουν ποιος σκοπός αξίζει για εσένα να υπηρετείς μέσα από ό,τι κάνεις.

Όταν σου είναι ξεκάθαρος ένας σκοπός που σε εκφράζει διότι έχει αναδειχθεί μέσα από τις αξίες σου και την επίγνωση του ποιος είσαι και τι θέλεις, τότε εύκολα θα μπορείς να κάνεις ξεκαθάρισμα των προτεραιοτήτων σου, που είναι ο τέταρτος κρίκος της αλυσίδας.

Αυτό που μένει είναι να ευθυγραμμίσεις την δράση σου με τα προηγούμενα. Να κάνεις επιλογές και να παίρνεις αποφάσεις με επίγνωση, που θα είναι βασισμένες στις αξίες σου και θα εξυπηρετούν τον σκοπό σου. Θα μπορείς να το κάνεις, διότι θα έχεις θέσει σωστές προτεραιότητες. Αυτή είναι η «συνταγή» για ζωή με νόημα!

Στην πράξη

Το θεμέλιο για να ανοίξουμε σε κάτι περισσότερο και να ενεργοποιήσουμε την ανάπτυξη σε ό,τι μας ενδιαφέρει είναι η επίγνωση του εαυτού μας. Είναι μία ανάγκη που την έχουμε βαθιά εγγεγραμμένη μέσα μας.

Στοχάσου πού χρειάζεται να φέρεις περισσότερη επίγνωση ώστε να πετύχεις κάτι που αυτή την στιγμή σημαίνει για εσένα προσωπική ανάπτυξη. Στοχάσου τι έχεις θέσει ως προτεραιότητα και τι χρειάζεται να θέσεις ως προτεραιότητα προκειμένου να αισθάνεσαι καλά με τον εαυτό σου και την πορεία της ζωή σου.  Διερεύνησε τα links που έχω επιλέξει κάτω από το άρθρο για να ανακαλύψεις πρακτικές και εργαλεία που θα σε βοηθήσουν με αυτό.

Καλή επιτυχία!

Αν όσα διάβασες περιγράφουν κάτι σημαντικό για εσένα που σε ενδιαφέρει να διερευνήσεις, μπες στα links που θα βρεις παρακάτω. Θα ανακαλύψεις προτάσεις που θα σε βοηθήσουν να περάσεις από την θεωρία στην πράξη.

Θες να βελτιώσεις τη ζωή σου; Τρόποι για να αναλάβεις δράση:

Διάβασε αυτό:
Άρθρο – Ψάχνεις την σωστή απόφαση; Μάθε πώς θα ανακαλύψεις τις αξίες σου!
Δες εδώ:
Βίντεο – Δες έναν “ΕΞΥΠΝΟ” τρόπο για να βελτιωθείς
Άκουσε αυτό:
Podcast- Πώς να νικήσεις την αναβλητικότητα

Konstantinos Charantiniotis

 

Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Αν θέλεις καλές ιδέες, έμπνευση και χρήσιμες προτροπές κάνε εγγραφή στο NEWSLETTER μου.
Mε την εγγραφή θα λάβεις άμεσα το ebook μου “10 tips για καλή υγεία και ευεξία”

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

ACCESS MY 10 STEPS

for living a vibrant, healthy, joyful life.

If you want good ideas, inspiration and useful prompts listed in my NEWSLETTER.
By registering you will immediately receive my ebook “10 tips for good health and well-being”