«Ήρθα, είδα, κατέκτησα»
Ιούλιος Καίσαρας
Κάθε φορά που για ένα συνεχόμενο διάστημα κάνεις μία προσπάθεια, έρχεται η στιγμή που σου δίνεται η ευκαιρία να κάνεις ανασκόπηση. Να δεις σε ποιο σημείο έχεις φτάσει και να παρατηρήσεις τι «καρπούς» έχει αποδώσει η προσπάθειά σου. Αυτή η στιγμή είναι εξαιρετικά δημιουργική. Σου προσφέρει την ελευθερία να ευθυγραμμιστείς καλύτερα, και να διερευνήσεις τις επιλογές σου.
Ο Ιούλιος είναι ένας μήνας που προσφέρει αυτή την ευκαιρία. Για πολλούς ανθρώπους ο Ιούλιος συμπίπτει με την ολοκλήρωση μίας παραγωγικής περιόδου. Συνήθως «ο σπόρος» φυτεύεται τον Σεπτέμβριο και «ωριμάζει» τον Ιούλιο, ενώ ο Αύγουστος είναι ο μήνας της ξεκούρασης. Ακόμα όμως και εσείς που διαβάζετε αυτό το άρθρο αλλά λειτουργείτε με διαφορετικά δεδομένα, σίγουρα μέσα στον κύκλο του έτους έχετε εκείνον τον τελευταίο μήνα της κορύφωσης, πριν τις διακοπές.
Όποιος κι αν είναι αυτός ο μήνας, είτε είναι ο Ιούλιος είτε κάποιος άλλος, την στιγμή που οι καρποί των κόπων σου έχουν ωριμάσει, είναι η τέλεια ευκαιρία για ανασκόπηση. Έχεις τη δυνατότητα να δεις συνολικά την προσπάθειά σου και να επιτρέψεις στην πλευρά του εαυτού σου που εκφράζεται μέσα από το πιο ελεύθερο και δημιουργικό πνεύμα σου να κυριαρχήσει. Να «ακούσεις» τι σου προτείνει να διατηρήσεις και τι σε συμβουλεύει να κάνεις διαφορετικά.
Με έναυσμα λοιπόν τον μήνα, που έχει πάρει το όνομά του από τον γνωστό Ρωμαίο Αυτοκράτορα Ιούλιο Καίσαρα, μοιράζομαι προτάσεις και ιδέες, που θα σας βοηθήσουν να κάνετε ανασκόπηση των προηγούμενων μηνών. Να διερευνήσετε ελεύθερα ποια στρατηγική συμπεριφορά μπορεί, αφού ξεκουραστείτε, να σας οδηγήσει σε μία ακόμα καλύτερη αίσθηση Εαυτού.
Πώς αισθάνεσαι και πώς μπορείς να αισθάνεσαι;
Η ανα- σκόπηση είναι η μεθοδική διαδικασία που σου δίνει τη δυνατότητα, να εξετάσεις συνολικά και από απόσταση την συμπεριφορά μέσα από την οποία δούλευες όλο το προηγούμενο διάστημα, και να την αξιολογήσεις βάσει του αποτελέσματος. Επίσης σε βοηθά να παρατηρήσεις την δράση σου στο παρελθόν σε σχέση με τον σκοπό σου.
Το πόσο καλό είναι το αποτέλεσμα έχει να κάνει με κάτι πιο ουσιαστικό από την ποσότητα. Κυρίως αφορά την αίσθηση εαυτού που έχεις. Στο τέλος μίας προσπάθειάς επιθυμούμε να πάρουμε τους καρπούς, αλλά και να είμαστε σε θέση να τους απολαύσουμε. Το πρώτο, δεν υπόσχεται απαραίτητα το δεύτερο. Προσωπικά έχω δει αρκετούς ανθρώπους να πετυχαίνουν στόχους και «νούμερα», χωρίς απαραίτητα να ικανοποιούν τον σκοπό τους. Σαν παράδειγμα να πετυχαίνουν μία σημαντική, θετική εξέλιξη στη ζωή τους, αλλά να βρίσκονται σε μία τέτοια ψυχολογία που τους εμποδίζει να την χαρούν.
Το πρώτο βασικό ερώτημα που σου προτείνω να θέσεις στον εαυτό σου κάθε φορά που έρχεται αυτή η εποχή ανασκόπησης για εσένα, είναι:
-«Πώς αισθάνομαι εδώ που έφτασα και βλέπω το αποτέλεσμα, και πώς μπορώ να αισθάνομαι;».
Διερεύνησε την αίσθηση σε κάθε επίπεδο της ύπαρξης σου, ρωτώντας:
-Έχω κουραστεί ή έχω εξαντληθεί;
-Αυτό που έδωσα ως ενέργεια σε σχέση με αυτό που πήρα ως αποτέλεσμα, βρίσκονται σε καλή ισορροπία μεταξύ τους;
-Στο «τέλος της εποχής» πώς αισθάνομαι την ενέργειά μου σε σωματικό, νοητικό και συναισθηματικό επίπεδο.
Τελικά αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα: Πώς διέθεσα την ενέργειά μου και πώς μπορώ να την διαθέσω καλύτερα;
Ενέργεια έχουμε πάντα. Από την στιγμή που γεννιόμαστε μέχρι να φύγουμε από την ζωή. Έχουμε την ελευθερία να την διαχειριστούμε με όποιο τρόπο θέλουμε. Κάποιες φορές το κάνουμε καλά και κάποιες φορές λιγότερο καλά.
Σκέψου λοιπόν καθώς κάνεις ανασκόπηση: Τις περισσότερες ημέρες της περιόδου που πέρασε, πώς αισθανόσουν;
Ένιωθες τον εαυτό σου να περιορίζεται μέσα στην καθημερινότητα ή είχες μία δημιουργική χρονιά κατά την οποία αισθάνθηκες τον εαυτό σου να διευρύνεται;
Αν τις περισσότερες ημέρες, αισθανόσουν δημιουργικός, ευέλικτος, ανθεκτικός και κυρίαρχος του Εαυτού και τον συναισθημάτων σου, με αποτέλεσμα να ευχαριστιέσαι την ημέρα σου (παρά την όποια κούραση) τότε έκανες καλή και συνειδητή χρήση της ενέργειάς σου.
Στην ταντρική φιλοσοφία της yoga υπάρχει ένα όνομα που περιγράφει την κατάσταση όπου η ενέργεια δημιουργεί το αίσθημα της διεύρυνσης. Ονομάζεται Svātantrya Shakti. Το όνομα δεν έχει σημασία, ο τρόπος όμως για να βιώνεις αυτή την βαθιά ικανοποιητική κατάσταση έχει πολύ μεγάλη σημασία!
Ο τρόπος χωρίζεται σε τρία βήματα:
- Πρώτα χρειάζεται να υιοθετήσεις την θέση/συμπεριφορά που εκφράζει την πρόθεσή σου να ικανοποιήσεις την βαθύτερη επιθυμία της καρδιάς σου. Τον σκοπό σου δηλαδή και αυτό που θες να βιώσεις. (Iccha Shakti)
- Διατηρώντας αυτή την συμπεριφορά χρειάζεται εξετάσεις πώς θα χρησιμοποιήσεις τις γνώσεις σου με τον πιο δημιουργικό τρόπο. (Jhana Shakti)
- Έτσι θα επιλέξεις την καλύτερη δυνατή δράση. Την δράση που εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο την πρόθεσή σου και τις γνώσεις σου. (Kriya Shakti)
Για να απολαύσεις τα φρούτα των κόπων σου, αλλά και να ικανοποιήσεις τόσο τους στόχους σου όσο και τον σκοπό σου, είναι σημαντικό να φέρεις επίγνωση στο πώς διαχειρίζεσαι την ενέργειά σου. Αν αυτό το κάνεις τις περισσότερες ημέρες της ζωής σου, τότε κατά την ανασκόπησή σου θα διαπιστώσεις ότι έχεις περισσότερα πράγματα για να διατηρήσεις και λιγότερα να αναθεωρήσεις. Κάθε μία τέτοια μέρα που προστίθεται στο «άθροισμα», είναι μία ολότελα δική σου προσωπική κατάκτηση.
Κλείστε θέση στα τρέχοντα Events
Online Μαθήματα Yoga
Σεμινάρια διαλογισμού – Ο κήπος του Νου – Κύκλος Α’
Σεμινάρια διαλογισμού – Ο κήπος του Νου – Κύκλος Β’
Διαβάστε επίσης αυτά τα άρθρα
Πώς να απελευθερωθείς από περιοριστικές αντιλήψεις
Δημιουργικότητα: Πώς να την βρίσκεις όταν δεν έρχεται
Πώς να συντονίζεσαι στην κατάλληλη «συχνότητα»
“Γιατί δεν έχω φωτιστεί ακόμα;” – Ο δρόμος προς τη «φώτιση»