Πόσα από αυτά που βιώνεις, τα επιτρέπεις να σου συμβούν;

Από όλα όσα βιώνουμε, κάποια μας συμβαίνουν και κάποια τους επιτρέπουμε να μας συμβούν. Πόσο καλύτερη μπορεί άραγε να γίνει η ζωή μας, αν φέρνουμε επίγνωση και διαλέγουμε με προσοχή τις παραμέτρους που δημιουργούν την εμπειρία μας; Την απάντηση καλείται να την ανακαλύψει ο καθένας για τον εαυτό του.

Αξίζει να στοχαστείς πάνω σε όλα όσα επιτρέπεις καθημερινά να σου συμβαίνουν. Διότι πάνω σε αυτά τα πράγματα έχεις τον έλεγχο, αλλά και την ελευθερία να επιτρέψεις να σου συμβαίνει αυτό που επιθυμείς.

Ο σκοπός της ιδέας που θα μοιραστώ μαζί σας μέσα από αυτό το άρθρο, είναι να σας εμπνεύσει και να σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε ότι σε πολλές περιπτώσεις ένα αποτέλεσμα που βιώνετε, το έχετε με κάποιο τρόπο επιλέξει. Ακόμα και τις φορές που ίσως δεν το κάνετε συνειδητά.

 Αυτό που επιτρέπεις… θα συνεχίσει να συμβαίνει

Φέρτε στον νου σας κάτι που σας συμβαίνει σχετικά συχνά και ενδεχομένως σας κουράζει ή σας δυσαρεστεί σε έναν βαθμό. Μπορεί σαν παράδειγμα να είναι η δυσκολία να συγκεντρωθείτε στη δουλειά. Ή μπορεί να μην ξεκουράζεστε, όσο θα θέλατε τα Σαββατοκύριακα.

Θα χρησιμοποιήσουμε ως παραδείγματα αυτές τις δύο καταστάσεις, που αν τις αφήνεις να σου συμβαίνουν κάθε φορά που εργάζεσαι ή κάθε φορά που έχεις ρεπό, δημιουργούν ένα μοτίβο συμπεριφοράς συν που επηρεάζει το πώς περνάς την ζωή σου συνολικά.

Αυτό το μοτίβο μπορείς είτε να το αποδεχθείς ως κάτι που δεν αλλάζει (πράγμα που δεν είναι αλήθεια) ή να το εξετάσεις ως κάτι που έχεις επιλέξει να σου συμβαίνει, άρα από εσένα εξαρτάται να αλλάξει προς το καλύτερο (αυτή είναι η αλήθεια!).

Αν λοιπόν έχεις την επιθυμία και την πρόθεση να βελτιώσεις στη ζωή σου οτιδήποτε περνάει από το χέρι σου να βελτιώσεις, σου προτείνω να εξετάσεις διάφορες καταστάσεις που σου συμβαίνουν μέσα από τον εξής συλλογισμό.

Στο παράδειγμα της συγκέντρωσης:

Τι επιτρέπω ή ανέχομαι Ποιος είναι ο λόγος που μου συμβαίνει; Ποιος είναι πραγματικός λόγος;! Ποιο είναι το κόστος της επιλογής μου Ποια είναι η νέα μου επιλογή;
Να αποσπάται συνεχώς η προσοχή μου. Έρχονται συνέχεια ειδοποιήσεις. Νομίζω ότι με το να κοιτάω το κινητό μου πού και πού, με ξεκουράζει και με βοηθά να «ξεφεύγω». Κουράζομαι τελικά περισσότερο. Δουλεύω αποσπασματικά και αυτό με βαραίνει. Τελικά χάνω περισσότερο χρόνο και ενέργεια. Επιτρέπω στον νου μου να συγκεντρωθεί, δημιουργώντας, καλύτερες λειτουργικές συνθήκες. Κλείνω ειδοποιήσεις, τακτοποιώ τον χώρο μου και απομακρύνω περισπασμούς.

Στο παράδειγμα της ξεκούρασης:

Τι επιτρέπω ή ανέχομαι Ποιος είναι ο λόγος που μου συμβαίνει; Ποιος είναι πραγματικός λόγος;! Ποιο είναι το κόστος της επιλογής μου Ποια είναι η νέα μου επιλογή;
Ο ελεύθερος μου χρόνος είναι αποκλειστικά καλυμμένος με υποχρεώσεις . Θέλω να κάνω όλα όσα δεν πρόλαβα. Από το να δω φίλους μέχρι το να ολοκληρώσω σε «ησυχία» αυτό που δεν πρόλαβα στο γραφείο. Δεν έχω θέσει καλά όρια και προτεραιότητες. Στις προτεραιότητές μου έρχονται «δεύτερα» κάποια πράγματα που θέλω να κάνω για τον εαυτό μου . Δεν ευχαριστιέμαι τον προσωπικό μου χρόνο ακόμα.

Δεν καταφέρνω να ανανεωθώ και να αναπληρώσω τις δυνάμεις μου.

Επιτρέπω στον εαυτό μου να μην δουλέψει και να ξεκουραστεί. Στον ελεύθερο μου χρόνο πρώτα έρχονται οι ανάγκες μου, μετά οι κοινωνικές υποχρεώσεις, μετά η δουλειά (μόνο αν είναι απαραίτητο) .

Σας ενθαρρύνω για οτιδήποτε εμφανίζεται ως μοτίβο στην καθημερινή σας εμπειρία, το οποίο είναι μη επιθυμητό, κάτι που δεν θέλετε να βιώνετε, να το αλλάξετε φέρνοντας επίγνωση στο πώς του έχετε επιτρέψει να σας συμβαίνει.

Να μην αρκεστείτε στο «δεν έχω χρόνο», «δεν υπάρχει επικοινωνία», «δεν γίνεται». Τέτοιου είδους γενικεύσεις επιτρέπουν στις καταστάσεις να διαιωνίζονται, αντί να βελτιώνονται. Είσαι ελεύθερος να κάνεις πιο χρήσιμες σκέψεις. Είσαι ελεύθερος να κάνεις καλύτερες επιλογές.

Στην πράξη

Η νοοτροπία που σας προτείνω να καλλιεργήσετε στο σημερινό άρθρο, είναι μία νοοτροπία που θα σας κάνει πιο ισχυρούς.

Ο άνθρωπος που αναλαμβάνει την ευθύνη και των καλών και των όχι τόσο καλών επιλογών που κάνει, είναι ο άνθρωπος που ενεργά δημιουργεί αυτό που του συμβαίνει. Σίγουρα υπάρχει και η τύχη. Αλλά γιατί να αφήσεις το πώς εξελίσσεται η ζωή σου στην τύχη;

Σας προτρέπω να εξετάσετε κάθε τι που σας συμβαίνει μέσα από την λογική, ότι του επιτρέψατε να σας συμβεί. Σαν παράδειγμα, αν κάθε φορά που θες να κάνεις διατροφή δεν τα καταφέρνεις, πώς το επιτρέπεις να σου συμβεί; Αν σε ενδιαφέρει να επικοινωνήσεις πιο καλά με έναν άνθρωπο και δεν συμβαίνει, ποια δική σου ενέργεια φέρνει αυτό το αποτέλεσμα.

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε όποτε το χρειάζεστε τον πίνακα που μοιράστηκα παραπάνω, για να βάζετε σε τάξη τις σκέψεις σας και να σχεδιάζετε την στρατηγική σας.

Με αφορμή μάλιστα την περίοδο των διακοπών που διανύουμε, σας ενθαρρύνω να στοχαστείτε πώς θα επιτρέψετε φέτος στον εαυτό σας να ξεκουραστεί και να ανανεωθεί καλύτερα από ποτέ! Ίσως να χρειάζεται να ξεφύγετε από ενδεχόμενα μοτίβα και προκαθορισμένες συνήθειες. Ίσως να σας εξυπηρετήσει καλύτερα να μην κάνετε με ακριβώς τον ίδιο τρόπο, αυτό που πάντα κάνετε στις διακοπές σας.

Είστε ελεύθεροι να ανακαλύψετε τις επιλογές σας, και έχετε την δύναμη να επιτρέψτε στις καλύτερες επιλογές, να γίνουν αυτό που θα σας συμβεί.

Σας περιμένω στα μαθήματα yoga να ανακαλύψουμε και μαζί, πώς μπορούμε να κάνουμε την πρακτική μας ακόμα πιο απολαυστική όταν φέρουμε επίγνωση στο τι επιτρέπουμε να μας συμβεί.

Konstantinos Charantiniotis


Κλείστε θέση στα τρέχοντα Events

Online Μαθήματα Yoga
Σεμινάρια διαλογισμού – Ο κήπος του Νου – Κύκλος Α’
Σεμινάρια διαλογισμού – Ο κήπος του Νου – Κύκλος Β’

Διαβάστε επίσης αυτά τα άρθρα

Μάθε τη φράση που θα βελτιώσει τον τρόπο που σκέφτεσαι
Πώς να απελευθερωθείς από περιοριστικές αντιλήψεις
Δημιουργικότητα: Πώς να την βρίσκεις όταν δεν έρχεται
Πώς να συντονίζεσαι στην κατάλληλη «συχνότητα»

Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now