Στο σημερινό άρθρο θα σας μιλήσω για το πώς μπορούμε σήμερα να κάνουμε πράγματα, που θα αποτελέσουν «καλή κληρονομιά» για τον μελλοντικό μας εαυτό. Όπως λέει και η έκφραση: «υπάρχει ένα μέρος όπου μπορείς να αλλάξεις το αύριο. Αυτό το μέρος λέγεται σήμερα».
Παρακάτω θα σας περιγράψω έναν τρόπο οργάνωσης του νου και μία διαδικασία που αν τις υιοθετήσετε, θα αποκτήσετε την δυνατότητα να διαχειρίζεστε καλύτερα οτιδήποτε βιώνετε στο παρόν. Θα βρίσκετε στην κάθε σας ημέρα κάτι καλό, και θα μπορείτε να το διατηρείτε με σκοπό να το επαναφέρετε στο μέλλον και να το αξιοποιήσετε.
Πώς μπορείς να γίνεις αυτό που θες
Ένα από τα σημαντικότερα φιλοσοφικά κείμενα της ανθρωπότητας είναι η Bhagavad Gita. Είναι ένα σύγγραμμα, εγχειρίδιο θα το χαρακτήριζα, για το πώς μπορεί ο άνθρωπος να ζει καλά, να διαχειρίζεται τις σκέψεις και τα συναισθήματά του, να καλλιεργεί τον χαρακτήρα του και τελικά να αισθάνεται γαλήνη, ισορροπία και ευδαιμονία.
Χρονολογείται περίπου στον 4ο – 5ο αιώνα π.Χ. και περιέχει εύστοχες πληροφορίες για την λειτουργία του ανθρώπινου μυαλού, πολύ πριν υπάρξουν οι όροι mindfulness, ψυχολογία και νευροεπιστήμη . Είναι ένα βιβλίο που προτείνω να το διαβάσουν όλοι όσοι ενδιαφέρονται για αυτά τα θέματα, είτε ασχολούνται με την yoga σαν άσκηση είτε όχι.
Οι πρωταγωνιστές σε αυτή την ιστορία, είναι ο Arjuna και ο Krishna, που συμβολίζουν τον εαυτό και την ανώτερη εκδοχή του εαυτού αντίστοιχα. Σε έναν στίχο λέγεται το εξής: “κάποιος μπορεί να γίνει αυτό που θέλει να γίνει, όταν απρόσκοπτα στοχάζεται πάνω στο αντικείμενο της επιθυμίας του με βαθιά πίστη”.
Ακόμα κι αν από όλο το σύγγραμμα κάνεις πρακτική και νοοτροπία σου μόνο αυτό τον στίχο, θα έχεις τεράστιο όφελος στην ζωή σου. Γιατί αυτός ο στίχος σου λέει πώς μπορείς να σκέφτεσαι σήμερα, ώστε αύριο να φτάσεις σε μία καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Χρειάζεται απρόσκοπτος στοχασμός.
Αυτό που σκέφτεσαι… αυτό θα γίνεις
Ο στοχασμός είναι μία πολύ συγκεκριμένη νοητική διαδικασία που δεν συμβαίνει τυχαία όπως πχ. ο συνειρμός ή μία καλή ιδέα που θα σου έρθει ξαφνικά. Στοχασμό κάνεις όταν κάθεσαι πολύ συγκεκριμένα και με πρόθεση να σκεφτείς επί κάποιου θέματος. Επί της ουσίας ο στοχασμός είναι ο τρόπος να πας ποιο βαθιά την σκέψη σου και να κάνεις απόδοση νοήματος σε πράγματα που είναι σημαντικά για εσένα.
Όταν έχεις μία επιθυμία μπορείς να την κάνεις πραγματικότητα αν υιοθετήσεις την κατάλληλη νοοτροπία. Γιατί η νοοτροπία που έχεις καθορίζει την συμπεριφορά και τις επιλογές που κάνεις. Η πρόταση εδώ λοιπόν είναι η εξής. Να υιοθετήσεις εκείνη την νοοτροπία, που θα είναι προϊόν του δικού σου στοχασμού πάνω στο πώς θα αποκτήσεις αυτό που εσύ επιθυμείς.
Εδώ να διευκρινίσω ότι ως αντικείμενο επιθυμίας δεν εννοώ το τάδε σπίτι, ή το τάδε αυτοκίνητο ή τον/την τάδε άνδρα ή γυναίκα. Αναφέρομαι σε προσωπικές αξίες και ποιότητες όπως η επιτυχία, η ψυχική γαλήνη, η δημιουργικότητα κτλ. Είναι οι καλύτερες εκδοχές της ζωής σου και του εαυτού σου που σε κάνουν να αισθάνεσαι πληρότητα. Τα αντικείμενα όταν γίνονται ο τελικός σκοπός, είναι ανεπαρκή. Γιατί όπως έχουμε δει πολλές φορές να συμβαίνει στην πραγματικότητα, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν στην κατοχή τους τα «καλύτερα» αντικείμενα, παρόλα αυτά συνεχίζουν να έχουν τις οδύνες τους και να αισθάνονται έλλειψη.
Πώς μπορείς λοιπόν να εξελιχθείς σε αυτό που θες; Οργανώνοντας σήμερα και κάθε μέρα της ζωής σου τις σκέψεις σου πάνω σε αυτό που επιθυμείς να είσαι, με βαθιά πίστη ότι αυτή η εκδοχή σου υπάρχει.
Εδώ να σημειώσω ότι η σανσκριτική λέξη που χρησιμοποιείται για τη πίστη στον στίχο που σας ανέφερα, είναι η λέξη shraddha. Σημαίνει πίστη αλλά και εμπιστοσύνη. Αν έχεις πίστη ότι μπορείς να είσαι πιο χαρούμενος, πιο δημιουργικός, πιο ήρεμος ή οτιδήποτε άλλο, και ξέρεις βαθιά μέσα σου ότι αυτή η εκδοχή σου υπάρχει, κάνε αυτή την πίστη «φάρο» της καθημερινότητάς σου. Αποφάσισε πρώτα αυτό που θες να είσαι. Κάνε το ξεκάθαρο. Στην συνέχεια κάνε το, το κυρίως θέμα του στοχασμού σου, του οραματισμού σου, της γλώσσας σου, των επιλογών σου, της καθημερινότητάς σου. Εμφάνισέ το όπου μπορείς.
Αλήθεια, τι θα συμβεί αν συγκεντρωθείς σε μία σου επιθυμία για το πώς θες να είσαι, και καθημερινά για τις επόμενες 30 ημέρες, 3 μήνες ή για έναν ολόκληρο χρόνο ευθυγραμμίζεσαι με αυτήν; Να τρως, να επικοινωνείς, να δουλεύεις, να σκέφτεσαι με γνώμονα την χαρά σου, την ηρεμία σου, την δημιουργικότητά σου ή ότι άλλο θες να είσαι; Σας παροτρύνω να διαλέξετε μία καλύτερη εκδοχή σας, αυτή που επιθυμείτε περισσότερο αυτή την στιγμή να αναδείξετε, και να κάνετε απρόσκοπτη πρακτική για το πώς θα την καλλιεργείτε κάθε στιγμή της ημέρας. Για όποιον το κάνει αυτό, η αλλαγή είναι εγγυημένη.
Στην πράξη
Κάθε μέρα έρχεσαι αντιμέτωπος με διάφορες καταστάσεις. Άλλες ευχάριστες και άλλες δυσάρεστες. Είναι αλήθεια πως στις μη ευχάριστες είναι δύσκολο να επαναφέρεις την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Μπορείς όμως σήμερα να κάνεις κάτι, για να βοηθήσεις τον μελλοντικό σου εαυτό να τα καταφέρει.
Να κάνεις δηλαδή τον στοχασμό σου πάνω σε αυτό που έμαθες σήμερα και θα ήθελες να του το θυμίσεις στο μέλλον. Αν κάτι καλό διαβάσεις, ακούσεις, σκεφτείς, επιλέξεις ή αν έχεις μία καλή ανταπόκριση σε ένα ερέθισμα, διατήρησέ το γράφοντάς το σε ένα ημερολόγιο προσωπικών κατακτήσεων και κατανοήσεων. Έτσι δεν θα ξεχαστεί και θα μπορέσεις να το επαναφέρεις στο μέλλον.
Σου προτείνω μάλιστα να ονομάσεις αυτό το σημειωματάριο «γράμματα στον μελλοντικό μου εαυτό» για να γράφεις με αυτή την πρόθεση. Γιατί σκέψου το εξής. Τι θα επέλεγες να πεις στον άνθρωπο που θα είσαι αύριο; Τις ίδιες ιστορίες που σε έχουν φέρει σε ένα σημείο που δεν σε ευχαριστεί; Ή τις καλές ιδέες και επιλογές που μπορείς να κάνεις, και θα σε κάνουν την βελτιωμένη σου εκδοχή;
Βοήθησε τον εαυτό σου να μπορεί να τραβήξει την καλή πληροφορία δημιουργώντας σημεία αναφοράς. Κάθε μέρα μπορείς όχι απλά να γράφεις αλλά και να τα διαβάζεις. Έτσι θα γίνουν η νοοτροπία σου. Κι αν μία ημέρα δεν είναι και τόσο καλή, κάνε στοχασμό το βράδυ και γράψε τι σου έμαθε αυτή η ημέρα.
Όλο αυτό μπορείς να το σκεφτείς και σε σωματικό επίπεδο. Ποια πράγματα που εμπλέκουν το σώμα σου, μπορείς να τα κάνεις σήμερα για να σε ευχαριστεί ο μελλοντικός σου εαυτός. Αυτή είναι η διαδικασία για κάθε καλή αλλαγή που επιθυμείς να πετύχεις:
- Αποφάσισε ποιος επιθυμείς να είσαι.
- Στοχάσου καθημερινά, το πρωί πριν ξεκινήσει η ημέρα, πάνω στο τι σημαίνει να ζεις σε ευθυγράμμιση με την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Πώς αυτό οργανώνει την συμπεριφορά και τις επιλογές σου. Γράψε τις καλές σου ιδέες. Ο διαλογισμός και ο οραματισμός είναι θαυμάσια υποστηρικτικά εργαλεία σε αυτό το βήμα.
- Με οτιδήποτε κι αν εμπλέκεσαι στην καθημερινότητά σου κάνε πρακτική το απόσταγμα του στοχασμού σου. Δες πώς μπορείς να το εφαρμόσεις.
- Στο τέλος της ημέρας, κάνε ανασκόπηση. Τι έγινε. Τι πήγε καλά; Τι μπορεί να πάει καλύτερα. Γράψε το με την πρόθεση να αφήσεις μία καλή κληρονομιά, που θα υποστηρίξει τον μελλοντικό σου εαυτό.
Όσο πιο συχνά επαναφέρεις την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου στο προσκήνιο, από ένα σημείο και μετά, αυτή η εκδοχή θα κυβερνά αβίαστα την καθημερινότητά σου.
Διαβάστε επίσης:
Επόμενα Events