Πρακτικές συμβουλές Φθινοπωρινής Αποτοξίνωσης

Πρακτικές συμβουλές Φθινοπωρινής Αποτοξίνωσης

Ο σκοπός του προγράμματος φθινοπωρινής αποτοξίνωσης που σας προτείνω παρακάτω, είναι να υποστηρίξει την αναγέννηση και την ζωτικότητα των κυττάρων μας, αποβάλλοντας όλες τις τοξίνες και “ακαθαρσίες” τόσο σε φυσικό όσο και νοητικό επίπεδο.

Όταν περάσουμε πια στον χειμώνα θα είναι πολύ δύσκολο για το σώμα να αποβάλει τοξίνες, γι’ αυτό τώρα το φθινόπωρο είναι η καλύτερη περίοδος για μια τέτοια ρουτίνα γευμάτων και καθημερινότητας.

Ο οργανισμός μας μας στέλνει με διάφορους τρόπους  μηνύματα ότι χρειάζεται να καθαρίσει, να αποφορτιστεί και να επαναφορτιστεί. Εμείς πρέπει να μάθουμε να τον ακούμε! Μπορείτε εδώ να δείτε αναλυτικά τα συμπτώματα που φανερώνουν ότι το σώμα σας έχει συγκεντρώσει πολύ “ama” που στην Ayurveda σημαίνει τοξίνες. Εάν έχετε ένα ή περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα τότε είναι ένας κάλος λόγος να ξεκινήσετε αυτήν την αποτοξίνωση.

Το πρόγραμμα μας θα κρατήσει 2 εβδομάδες και είναι πολύ απλό καθώς μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί στον τρόπο ζωής σας, αλλά χρειάζεται την πλήρη δέσμευση και θέληση για επιτυχία.

Αν επιθυμείτε ένα εξατομικευμένο διατροφικό πρόγραμμα ευεξίας βασισμένο στον Αγιουρβεδικό σας τύπο και στις προσωπικές σας ανάγκες, που θα σας οδηγήσει στην καλλιέργεια διατροφικής ενσυνείδησης και στην υιοθέτηση μίας ισορροπημένης ρουτίνας που θα σας γεμίζει με ενέργεια , μπορείτε να κλείσετε την συνεδρία σας ΕΔΩ.

Χαμηλώνοντας τους ρυθμούς

Το φθινόπωρο είναι η εποχή που ή φύση αλλάζει και περνάει από τον γρήγορο ρυθμό του καλοκαιριού στον αργό του χειμώνα. Είναι μια εποχή ενδοσκόπησης και ανασυγκρότησης. Είναι η στιγμή να κάνουμε τους ρυθμούς μας πιο αργούς συνειδητά, δημιουργώντας ωφέλιμο χώρο και χρόνο για τον εαυτό μας.

Αυτές τις δύο εβδομάδες επιλέξτε την ξεκούραση. Περάστε περισσότερο χρόνο στο σπίτι μετά την δουλειά με τον εαυτό σας, διαβάζοντας ένα βιβλίο η με κάποια ήσυχη παρέα και κοιμηθείτε νωρίς.

Ασχοληθείτε πιο επιμελώς και λεπτομερώς με την σωματική σας υγιεινή και αισθητική χρησιμοποιώντας πάντα φυσικά προϊόντα χωρίς χημικά.

Βρείτε αποτελεσματικούς τρόπους για να χαμηλώστε το στρες και τις ανήσυχες σκέψεις όπως η άσκηση της yoga, ασκήσεις αναπνοών και διαλογισμού.

Το σύνολο των πρακτικών που σας προτείνω εδώ είναι για να βοηθήσει όλα τα συστήματα του οργανισμού να ισορροπήσουν και να βοηθήσουν το σώμα και τον νου στη φάση της αποτοξίνωσης.

Επιτρέψτε και αφιερώστε ήρεμο χρόνο στον οργανισμό σας ώστε να ησυχάσει, να καθαρίσει και να επαναφορτιστεί με απεριόριστη ζωτική ενέργεια.

Η τροφή

– Για όσο διάστημα διαρκεί η αποτοξίνωση θα χρειαστεί να αποφύγετε τελείως ό,τι είναι διεγερτικό του νευρικού συστήματος όπως αλκοόλ, καφέ, μαύρο τσάι και γενικά φυτά ή βότανα με καφεΐνη. Επίσης τα γλυκά και ό,τι περιέχει ζάχαρη ή γλυκαντικές ουσίες καθώς και όλα τα γαλακτοκομικά, αυγά, πουλερικά και κόκκινο κρέας.

– Προμηθευτείτε αυτή την περίοδο φρούτα και λαχανικά μονό οργανικά και οπωσδήποτε αυτά που είναι στην εποχή τους.detox-body

– Όσπρια, δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, ωμούς ξηρούς καρπούς, το γάλα από ξηρούς καρπούς (όπως το αμυγδαλόγαλα) και ελαιόλαδο είναι η καλύτερη τροφή γενικά, αλλά και ειδικά στην διάρκεια του προγράμματος.

– Καταναλώστε ελαφριά γεύματα, φρεσκομαγειρεμένα, σούπες χυλούς με λαχανικά και δημητριακά από άλευρα ολικής άλεσης και κατά προτίμηση όχι από σιτάρι.

– Μπορείτε να τρώτε ψητά φρούτα στον φούρνο όπως μήλα, αχλάδια, κυδώνια και δαμάσκηνα. Όχι χυμούς φρούτων.

– Αποφύγετε τα ωμά λαχανικά και σαλάτες αυτήν τη περίοδο, που είναι πιο δύσκολο να χωνευτούν, μιας και θέλουμε να ξεκουράσουμε το πεπτικό μας σύστημα.

– Όχι κατεργασμένα η έτοιμα προϊόντα, κονσέρβες και έτοιμες σως.

– Όλα τα μπαχαρικά είναι καλά αλλά με μέτρο.

– Τρώτε μικρά γεύματα ώστε να είναι εύκολη η πέψη και όχι μετά τις 21:00 το βράδυ.

– Πίνετε άφθονο νερό και βότανα μέσα στην ημέρα για να απομακρύνετε τις τοξίνες από το σώμα σας μέσω των ούρων.

Νοητική Αποτοξίνωση

Εκτός από την αποτοξίνωση του φυσικού σώματος σημαντική είναι και η απαλλαγή από τις τοξίνες του νου. Επιστημονικά έχει αποδειχθεί ότι ο νους σε πολύ μεγάλο βαθμό επηρεάζεται από τις τοξίνες του σώματος και ότι η διατροφική μας συμπεριφορά επηρεάζει τον τρόπο που σκεπτόμαστε και επεξεργαζόμαστε τα συναισθήματα μας. Παρόλα αυτά υπάρχουν και οι τοξίνες που δημιουργούνται ξεκάθαρα από το πώς σκεφτόμαστε και χειριζόμαστε συμπεριφορές δίκες μας οι άλλων ανθρώπων.

Με καθημερινή πρακτική διαλογισμού και ασκήσεων αναπνοής μας δίνεται η δυνατότητα να χαμηλώσουμε συνειδητά την “ταχύτητα” του νου αφήνοντας έτσι ωφέλιμο χώρο για πιο ήρεμες και δημιουργικές σκέψεις. Είναι η στιγμή να στρέψουμε την προσοχή μας προς τα μέσα και να ανακαλέσουμε ό,τι είναι θρεπτικό και ουσιαστικό για εμάς. Η γνώση και η δυνατότητα για την τέλεια ισορροπία σε σώμα και νου υπάρχει ήδη μέσα μας.

Καθημερινή ρουτίνα

Εφαρμόζοντας μια “καθαρή” διατροφή, μια καθημερινή ρουτίνα ασκήσεων διαλογισμού και πρακτικές προσωπικής φροντίδας θα ξεκινήσετε την νέα εποχή φρέσκοι και ανανεωμένοι. Σημειώστε πως όπως με κάθε καινούργια διατροφή ή πρόγραμμα άσκησης εάν έχετε κάποιο συγκεκριμένο θέμα υγείας, συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας.

DetoxΠρο-Ετοιμαστείτε για την Εποχική Αποτοξίνωση

Στην διάρκεια του προγράμματος της αποτοξίνωσης, θα υιοθετήσετε αλλαγές στο φαγητό, την καθημερινή ρουτίνα και την άσκησή σας, σχεδιασμένες ώστε να βοηθήσουν το σώμα σας να ελευθερωθεί από τις τοξίνες και να μπορέσετε να συνδεθείτε με τον δικό σας, βαθύτερο, φωτεινό και υγιή εαυτό.

Για να γίνει αυτή η μετάβαση με ήπιο τρόπο και να μπορέσετε να ακολουθήσετε το πρόγραμμα πιο εύκολα είναι καλό να κάνετε τα εξής:

Πείτε το στην οικογένεια και τους φίλους σας.

Στη διάρκεια της αποτοξίνωσης θα έχετε ειδικά γεύματα σε συγκεκριμένες ώρες καθώς και ώρες πρακτικής Yoga, διαλογισμού και προσωπικής φροντίδας. Κάντε το γνωστό στους δικούς σας ανθρώπους ώστε να σας υποστηρίξουν με το καθημερινό σας πρόγραμμα και ωράριο, μιας και χρειάζεστε συγκέντρωση και αφοσίωση στο πρόγραμμα σας.

– Ρυθμίστε το πρόγραμμα και τους χρόνους σας.

Σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας αυτής είναι το να κάνουμε πιο αργούς τους ρυθμούς μας, και να ελαχιστοποιήσουμε τους παράγοντες ή τις δραστηριότητες που μας δημιουργούν υπερδιέγερση ώστε να μειώσουμε το στρες.

Αυτό σημαίνει, ότι πρέπει να βάλουμε προτεραιότητες και να επιτρέπουμε να υπάρχουν στην καθημερινότητα μας για αυτήν την περίοδο, μόνο εκείνα που είναι σημαντικά για εμάς. Η δέσμευση προς τον ίδιο μας τον εαυτό είναι το πιο σημαντικό δώρο που μπορούμε να προσφέρουμε σε εμάς τους ίδιους.

– Προετοιμάστε το φαγητό σας.

Στους σύγχρονους ρυθμούς που ζούμε είναι εύκολο να “ξεχαστούμε”, να φάμε πολύ αργότερα από την κανονική ώρα ή και να παραλείψουμε γεύματα εντελώς. Αυτό είναι μια αιτία ανισορροπίας αλλά και τοξίνωσης του συστήματος μας.

Στην διάρκεια αυτών των δυο εβδομάδων είναι σημαντικό να τρώτε το κατάλληλο φαγητό στην κατάλληλη ώρα. Για να είναι δυνατό αυτό, χρειάζεται προετοιμασία. Γεμιστέ το ψυγείο και τα ντουλάπια σας με όλα τα απαραίτητα για να μην βρεθεί η στιγμή που δεν θα είναι διαθέσιμο αυτό που πρέπει να φάτε. Ετοιμάστε τα γεύματα σας πριν από την ώρα του φαγητού για να είναι διαθέσιμα όταν πεινάσετε.

Να έχετε μαζί σας πάντα υγιεινά σνακ (λαχανικά, φρούτα, αμύγδαλα).

– Ρυθμίστε τις ώρες ύπνου και ξεκούρασης.

Στην διάρκεια του προγράμματος είναι καλό να κοιμάστε πριν τις 23:00 και να ξυπνάτε μεταξύ 6:00-6:30. Αυτό το διάστημα σύμφωνα με την Ayurveda αλλά και με την κινεζική Ιατρική είναι το ιδανικό για να έχετε πιο βαθιά ξεκούραση στον οργανισμό σας, διαύγεια και σταθερότητα στην νοητική λειτουργία.

– Πείτε όχι στις άσκοπες συζητήσεις και επαφές.

Αποφύγετε τις κοσμικές εκδηλώσεις μιας και εκεί θα μπείτε σε πειρασμούς φαγητού και ποτού. Αποφύγετε τις έντονες συζητήσεις ή προστριβές αυτήν την περίοδο. Όσο λιγότερο μιλάτε τόσο περισσότερο ο νους θα ξεκουραστεί. Χαμηλώστε τους τόνους και ελάτε σε επαφή με τον εαυτό σας.

Οι τοξίνες δεν υπάρχουν μόνο στο περιβάλλον και τις τροφές. Υπάρχουν και στις κοινωνικές συναναστροφές. Είναι η στιγμή να ξεκουραστείτε από ότι σας βαραίνει.

Αυτές οι δυο εβδομάδες είναι η περίοδος που θα κάνετε το μεγαλύτερο και πιο ωφέλιμο δώρο στον οργανισμό σας!


Σας προσκαλώ τώρα τον Οκτώβριο 11-13 να έρθετε στο retreat “Η Χαρά της Ζωής’. Σε ένα ιδανικό περιβάλλον για ανανέωση και επανεκκίνηση θα κάνουμε αποτοξίνωση σε νου και σώμα και όχι μόνο αυτό… δείτε περισσότερα εδώ. 

Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now