Online Σεμινάριο: Meditation: The Garden of Your Mind

01 April - 22 April

Ζούμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση που έρχεται να μας επιβεβαιώσει το μόνο σίγουρο πράγμα στην ζωή: «Ότι όλα αλλάζουν και τίποτε δεν είναι μόνιμο». Αυτό ισχύει και για την τωρινή κατάσταση. Είναι περαστική.

Έχουμε πολλές επιλογές, ακόμα κι αν συμβαίνει αυτή την στιγμή να αισθανόμαστε ότι είναι περιορισμένες. Πάνω απ’ όλα έχουμε επιλογές στο τι θα σκεφτούμε, τι θα αισθανθούμε και πώς θα δράσουμε. Μπορείς να επιλέξεις αν όλο αυτό θα επιτρέψεις σε επηρεάσει βαθιά σε σώμα και νου ή αν θα το διαχειριστείς αποτελεσματικά.

Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι χρήσιμο να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία όπως είναι ο διαλογισμός. Γιατί ο διαλογισμός είναι η μέθοδος που σου επιτρέπει να διαχειρίζεσαι τις σκέψεις σου, να καλλιεργείς τις σκέψεις που σε οδηγούν σε ωραία αποτελέσματα και να βλέπει την μεγάλη εικόνα. Ακόμα περισσότερο σου επιτρέπει να διαχειρίζεσαι τον φόβο και το άγχος, και στην θέση τους, να καλλιεργείς την νηφαλιότητα και την ηρεμία.  

Για αυτό τον λόγο, αλλά και επειδή δεχθήκαμε από πολλούς από εσάς το αίτημα, οι προπονήσεις μας στον διαλογισμό στο πλαίσιο του σεμιναρίου «Meditation: The Garden of Your Mind» μεταφέρονται online, στις προβλεπόμενες ώρες και ημέρες.  

Είναι άλλωστε τέτοια η φύση του σεμιναρίου, που μας επιτρέπει να κάνουμε όλες τις το θεωρητικό κομμάτι τις φιλοσοφίας, την εξάσκηση και τις τεχνικές, μέσα από τους υπολογιστές μας.


Περιγραφή Σεμιναρίου

Αν έχετε την επιθυμία να χρησιμοποιείτε τον διαλογισμό ως εργαλείο που θα αναβαθμίσει την καθημερινότητά σας, τότε αυτό το σεμινάριο απευθύνεται σε εσάς.

Εδώ θα ανακαλύψετε και θα εντρυφήσετε σε απλά και εύκολα εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να κατακτήσετε τον τρόπο για να χρησιμοποιείτε με πρακτικό τρόπο τον διαλογισμό.

Η αξία του διαλογισμού για την υγεία και ισορροπία του σύγχρονου ανθρώπου είναι επιστημονικά αναγνωρισμένη και αποδεδειγμένη στις ημέρες μας. Σε μεγάλα κέντρα υγείας και νοσοκομεία της δύσης  χρησιμοποιείται ως συμπληρωματική μέθοδος θεραπείας.

Oι έρευνες τονίζουν πως λίγα μόνο λεπτά διαλογισμού έχουν την δύναμη να βελτιώσουν καθοριστικά την ημέρα του ατόμου. Για τον λόγο αυτό στις ημέρες μας μεγάλες, πολυεθνικές εταιρίες εκπαιδεύουν και ενθαρρύνουν τους εργαζόμενούς τους να ασκούν τον διαλογισμό στο πλαίσιο της εργασίας τους. Με αυτό τον τρόπο καταφέρνουν να αυξάνουν την συγκέντρωσή τους, να μεγιστοποιούν την απόδοσή τους και να αποφορτίζονται από την πίεση της δουλειάς βιώνοντας ευεξία.

Το καλύτερο όμως χαρακτηριστικό του διαλογισμού είναι το εξής: Όλοι μπορούν να κάνουν διαλογισμό ανεξαρτήτως ηλικίας, σωματικής κατάστασης ή άλλων χαρακτηριστικών! Το μόνο που χρειάζεται είναι να εξασκηθούν με την κατάλληλη μέθοδο.

Η μέθοδος του Κωνσταντίνου

Ο Κωνσταντίνος ασχολείται με τον διαλογισμό 30 χρόνια. Έχει έρθει σε επαφή ως μαθητής με πολλές και διαφορετικές παραδοσιακές τεχνικές, αφιερώνοντας πολύ χρόνο στην μελέτη του. Ιδιαιτέρως η διαμονή του για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε περιβάλλοντα όπου η πρακτική του διαλογισμού ήταν η κύρια πρακτική και ιδιαιτέρως η διαμονή του σε βουδιστικά μοναστήρια του έδωσε μία σπάνια ευκαιρία να εμβαθύνει.

Μετέπειτα στόχος του ήταν να αναπτύξει μία μέθοδο που θα κάνει εύκολο και προσβάσιμο το εργαλείο του διαλογισμού σε ανθρώπους που ζουν μία καθημερινότητα γρήγορη, με υποχρεώσεις, στόχους και απαιτήσεις. Στην ζωή που ζούμε χρειαζόμαστε εργαλεία αποτελεσματικά και απλά.

Οι γνώσεις του και η εμπειρία του πάνω στον διαλογισμό αποκρυσταλλώθηκαν σε μία μέθοδο που έχει μεν τις ρίζες της στην παράδοση ταυτόχρονα όμως ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου. Αυτή την μέθοδο διδάσκει έχοντας βοηθήσει μέχρι στιγμής χιλιάδες ανθρώπους να πάρουν τον έλεγχο των σκέψεών τους.

Ίσως κάποιοι από εσάς να έχετε δοκιμάσει στο παρελθόν κάποια μέθοδο η οποία να σας φάνηκε δύσκολη ή περίπλοκη και λόγω έλλειψης χρόνου και κατάλληλων συνθηκών να μην είχε το επιθυμητό για εσάς αποτέλεσμα. Το σεμινάριο αυτό δίνει λύση σε αυτό το πρόβλημα. Είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να διδαχθείτε τον τρόπο για να σας γίνει προσβάσιμος ο διαλογισμός και να μπορέσετε πραγματικά να τον εντάξετε στην καθημερινότητά σας με ευχέρεια και αποτελεσματικότητα.

.
Ο στόχος των σεμιναρίων

Το ανθρώπινο μυαλό είναι ένα εύφορο έδαφος. Σε αυτό μπορείς να φυτέψεις τους σπόρους που θες ώστε να πάρεις τους καρπούς που θες. Επειδή όμως ακριβώς ό,τι φυτέψεις αυτό θα πάρεις είναι σημαντικό να έχουμε επίγνωση και έλεγχο του νου μας.

Τα πρακτικά εργαλεία τα οποία θα δουλέψουμε, θα αναλυθούν σε 4 ενότητες/συναντήσεις:

  • Bhavana: Η καλλιέργεια των δυνατοτήτων – 1 Απριλίου

Bhavana στην βουδιστική παράδοση είναι καλλιέργεια ενός ενδότερου αισθήματος του εαυτού. Από αυτή την αφετηρία μπορεί κανείς να πλάσει σε ένα καλύτερο σχήμα τον εαυτό του. Να αναδείξει την καλύτερη εκδοχή του, καλλιεργώντας θετικές ποιότητες που θα τον φέρουν σε επιθυμητά αποτελέσματα.

Ξεκινώντας από εδώ, θα φυτέψουμε από την πρώτη κιόλας συνάντηση καλούς σπόρους στον νου.

  • Chit Bhavana: Η επίγνωση – 08 Απριλίου

Το επόμενο βήμα είναι να καλλιεργήσουμε την επίγνωση του τι κάνει το μυαλό μας. Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι εσείς είστε κάτι μεγαλύτερο από τον νου σας;

Εσείς έχετε την δύναμη να του δείξετε ποια είναι η καλύτερη κατεύθυνση για να ακολουθήσει, επαναφέροντάς τον στην σωστή πορεία όταν οι σκέψεις που παράγει δεν σας ωφελούν ή σας μπλοκάρουν.

Για να καταφέρετε να γίνεται ο παρατηρητής του ίδιου σας του μυαλού, χρειάζεται η καλλιέργεια την επίγνωσης.
.

  • Satipatthana: Ο διαλογισμός του Mindfulness – 15 Απριλίου

Satipatthana είναι η τεχνική που δίδαξε και ανέπτυξε συστηματικά ο Βούδας . Είναι ο διαλογισμός της ενσυνείδησης/mindfulness και σύμφωνα με την βουδιστική διδασκαλία είναι ένα από τα 8 βήματα προς την απελευθέρωση από τα ανθρώπινα βάσανα.

Η ενσυνείδηση είναι κάτι το πολύ απλό. Είναι η τεχνική για να μάθεις να δίνεις προσοχή . Να βιώνεις το «τώρα» χωρίς να σε παρασύρει το «χθες» που προκαλεί νοσταλγία και στεναχώρια ή το «αύριο» που συνδέεται με το άγχος.

Είναι όμως και κάτι βαθύτερο και αυτό το καταλαβαίνουμε αν δούμε την ετυμολογία της λέξης Satipatthana.

Sati = προσοχή

Upa = αυτό που είναι μέσα

Thana = κρατάω διατηρώ

Διατηρώ την προσοχή μέσα. Αυτό είναι το κλειδί σε μία καθημερινότητα γρήγορη που μας βομβαρδίζει με ερεθίσματα και πληροφορίες. Αυτοί οι ρυθμοί κάνουν τον κόσμο να μην γνωρίζει τι συμβαίνει μέσα στο μυαλό του. Να μην ανταποκρίνεται μετά από επεξεργασία, αλλά να αντιδρά στα σήματα του μυαλού.

Όταν οι δυνάμεις από το περιβάλλον μας έλκουν χωρίς να το προσέχουμε ότι συμβαίνει οδηγούμαστε σε συμπεριφορές, δράσεις και κάνουμε επιλογές που δεν τις θέλουμε.

Για να έχεις προσοχή χρειάζεται να την εξασκήσεις. Μόλις την κατακτήσεις γίνεται μεγάλη δύναμη μέσα στην καθημερινότητά σου. Μία δύναμη που σου επιτρέπει να παραμένεις ήρεμος, αποτελεσματικός και ισορροπημένος.
.

  • Vipassana: Διακρίνοντας μόνο την αλήθεια – 22 Απριλίου

Στην τελευταία ενότητα θα μπούμε σε ακόμα μεγαλύτερο βάθος. Θα εξετάσουμε τεχνικές που μας επιτρέπουν να παρατηρούμε τα συναισθήματά μας. Να μπορούμε να διακρίνουμε αντικειμενικά και ξεκάθαρα τα παράγωγα του νου, όπως σαν παράδειγμα με την ίδια ακρίβεια που παρατηρεί κανείς το ίδιο του το χέρι του.

Όσο μακριά κι αν προσπαθείς να τρέξεις από ένα δύσκολο συναίσθημα, αυτό θα εμφανίζεται και πάλι μπροστά σου. Είναι χρησιμότερο λοιπόν αντί να τρέξεις για να το αποφύγεις, να στραφείς προς τα μέσα και να παρατηρήσεις τι αισθάνεσαι. Να εξασκηθείς στο να ανταποκρίνεσαι στις καταστάσεις αντί να αντιδράς.

Η στροφή προς έσω είναι ο τρόπος για να συμφιλιωθείς με αυτά που αισθάνεσαι. Έτσι τα αποδυναμώνεις και απελευθερώνεσαι από το βάρος τους.

Ο χαρακτήρας των συναντήσεων

Οι συναντήσεις αυτές θα έχουν τον χαρακτήρα «προπόνησης». Πρώτα θα δούμε βήμα – βήμα ποιο είναι  το ζητούμενο, στη συνέχεια τι τεχνολογία έχουμε για να το προσεγγίσουμε και στο τέλος θα εξασκηθούμε σε αυτό .

Η προπόνηση του μυαλού είναι το φάρμακο σε όλους τους «δαίμονες» που αντιμετωπίζουμε. Το όφελος από την συμμετοχή σας είναι ότι θα πάρετε ξεκάθαρες και λειτουργικές τεχνικές. Θα μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε στη ζωή σας και η ευχή είναι να εδραιώσετε μία καθημερινή πρακτική.

Οι τέσσερις ενότητες ολοκληρώνονται μέσα σε έναν μήνα, κάθε Τετάρτη και συγκεκριμένα στις Εκεί θα παίρνετε τα εργαλεία, και θα έχετε χρόνο να τα επεξεργαστείτε και να έρχεστε στην επόμενη συνάντηση με τις απορίες σας.

Στο τέλος αυτών τον συναντήσεων θα έχετε κάνει κτήμα σας τα εργαλεία.

Όταν πια το σεμινάριο θα έχει ολοκληρωθεί, θα γνωρίζετε ακριβώς πώς να προπονήσετε το μυαλό σας. Πώς να έχετε εσείς την επίγνωση και τον έλεγχο όσων «τρέχουν» μέσα στο κεφάλι σας.

Σε ποιους απευθύνεται

Απευθύνεται σε όλους. Όπως αναφέραμε και προηγουμένως ο διαλογισμός είναι ένα εργαλείο κατάλληλο για όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτου ηλικίας, επαγγέλματος, ή άλλων ατομικών χαρακτηριστικών.

Όσοι έρθετε για πρώτη φορά στους κύκλους διαλογισμού με τον Κωνσταντίνο θα πάρετε όλα τα απαραίτητα εφόδια για να εδραιώσετε την δική σας πρακτική και να κάνετε το ξεκίνημά σας φέρνοντας τα οφέλη του διαλογισμού στην καθημερινότητά σας.

Εσείς που έχετε παρακολουθήσει τους προηγούμενους κύκλους διαλογισμού «Meditation: The Garden of your mind» θα έχετε την ευκαιρία εδώ να δείτε νέες πτυχές, να προχωρήσετε και να μπείτε πιο βαθιά στην πρακτική σας.

Είτε έρχεστε για πρώτη φορά είτε επιθυμείτε να προχωρήσετε περισσότερο στην πρακτική σας στον διαλογισμό το όφελος από αυτή την σειρά σεμιναρίων είναι μεγάλο .

Ημερομηνίες & Ώρες

Τετάρτη 18:00 – 20:00

1 Απριλίου – Bhavana: Η καλλιέργεια των δυνατοτήτων 

08 Απριλίου – Chit Bhavana: Η επίγνωση

15 Απριλίου – Satipatthana: Ο διαλογισμός του Mindfulness

22 Απριλίου – Vipassana: Διακρίνοντας μόνο την αλήθεια

Κρατήσεις & Πληροφορίες

Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Την κράτηση της θέση σας μπορείτε να την κάνετε καταθέτοντας 80 ευρώ και για τις 4 ενότητες. Η τιμή αυτή αφορά την σύνδεσή σας στο zoom. Αν το επιθυμείτε μπορείτε να παρακολουθήσετε το σεμινάριο περισσότερα από ένα άτομα που μένετε στον ίδιο χώρο.

Η κράτηση της θέσης σας είναι απαραίτητη. Εξασφαλίστε την συμμετοχή σας στέλνοντας μήνυμα με θέμα Διαλογισμός στο register@konstantinosc.com με τα στοιχεία επικοινωνίας σας (όνομα, επίθετο, τηλέφωνο επικοινωνίας) .

Sharing is caring!Access my 10 easy tips
for living a vibrant, healthy, joyful life.

Here is a gift for you to make you feel great. Write your email here and I will send you my 10 tips for vibrant health. You will also receive my newsletter with news, tips, events, suggestions and inspirations for better living. *Your contact information will not be shared or used for any other purpose*

Your Name...
Your Last Name
Your Email...
x