Σε πόσους από εσάς έχει συμβεί αυτό που θα περιγράψω στις επόμενες σειρές;
Έχετε πάρει την απόφαση ότι σήμερα θα κάνετε κάτι το διαφορετικό. Αντί να ακολουθήσετε την ίδια ρουτίνα, θα υιοθετήσετε συμπεριφορές πιο ωφέλιμες, που θα σας φέρουν πιο κοντά στον στόχο σας.
Υπάρχει όμως κάτι που σας εμποδίζει. Ένα συναίσθημα που επιμένει να είναι εκεί και να κυριαρχεί στις σκέψεις σας, ορίζοντας τις αντιδράσεις σας. Η νοσταλγία, η πίκρα και ο θυμός είναι κάποια, από τα συνηθέστερα «δεσμά» για εμάς στους ανθρώπους.
Συνηθίζουμε να λέμε «είμαι πολύ εκνευρισμένος / στεναχωρημένος / απογοητευμένος τώρα για να μπορέσω να συγκεντρωθώ». Πρόκειται για κάτι που είναι πολύ φυσιολογικό να το αισθανόμαστε πού και πού. Τι συμβαίνει όμως αν κάθε μέρα την περνάμε με αυτό τον τρόπο; Οι μέρες γίνονται μήνες, οι μήνες γίνονται χρόνια και εμείς ολοένα και πιο μπλοκαρισμένοι.
Με αυτό τον τρόπο καταλήγουμε να ζούμε υπό τον έλεγχο των συναισθημάτων μας.
Συναισθηματικά μοτίβα που στερούν την ελευθερία μας
Αν δεν κάνουμε κάτι για να ελέγξουμε την επιρροή που έχουν τα συναισθήματα πάνω μας, συμβαίνει το εξής: Δημιουργούμε μοτίβα και συνηθίζουμε στο να νιώθουμε μελαγχολικοί, νευρικοί και θυμωμένοι.
Με τον καιρό τα θεωρούμε ως κάτι το φυσιολογικό. Ακόμα περισσότερο, παίρνουμε ως δεδομένο ότι αυτά τα συναισθήματα είναι αναπόσπαστο μέρος του χαρακτήρα μας.
” Ενώ ξέρω τι πρέπει να κάνω δεν μπορώ. Νιώθω αδύναμος ή ανίκανος να προχωρήσω.”
«Είμαι νευρικός και δεν έχω την υπομονή να προσπαθήσω»
Έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ ανάλογες, στερεοτυπικές εκφράσεις για να δικαιολογήσετε την μη ανάληψη δράσης από πλευράς σας;
Σκεφτείτε όμως το εξής. Αν ταυτίζεστε με το «νευρικός» δεν έχετε υπάρξει ποτέ «ήρεμος»; Έχετε αισθανθεί ποτέ αισιοδοξία, χαρά, γαλήνη και ικανοποίηση; Σίγουρα έχετε.
Επομένως δεν υπάρχει κάποιος φυσικός περιορισμός που σας εμποδίζει στο να αισθανθείτε αλλιώς. Απλά έχετε επιτρέψει σε κάποιο μη ωφέλιμο συναίσθημα να πάρει τον έλεγχο του νου σας.
Ξέρετε πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να διαχειριστείτε ένα συναίσθημα; Όταν πρωτοξεκινάτε να το βιώνετε. Έτσι θα καταφέρετε να το κατανοήσετε, να το αποδομήσετε και να το αποτρέψετε από το να επανέρχεται στην σκέψη σας ξανά και ξανά.
Με αυτό τον τρόπο θα εμποδίσετε τα μοτίβα να γεννηθούν. Θα σπάσετε τα «δεσμά» και θα μπορείτε να πλοηγήστε προς την κατεύθυνση που σας εξυπηρετεί.
Με άλλα λόγια, θα απολαύσετε μία ελευθερία που μόνο εσείς οι ίδιοι μπορείτε να δημιουργήσετε για τον εαυτό σας.
Τα παράγωγα του νου
Ίσως έχοντας διαβάσει έως εδώ, να σκέφτεστε «μα όταν αισθάνομαι στεναχώρια δεν την ελέγχω. Δεν μπορώ απλά να την εξαφανίσω».
Ας ξεκαθαρίσουμε το εξής. Σε καμία περίπτωση δεν είναι ωφέλιμο να κρυβόμαστε από τα αρνητικά συναισθήματα παριστάνοντας ότι δεν υπάρχουν.
Κανείς δεν μπορεί να ελέγξει τα γεγονότα που θα συμβούν στην ζωή του. Κάποια από αυτά θα είναι δυσάρεστα. Τα αρνητικά συναισθήματα όπως ο φόβος, η λύπη κτλ είναι χρήσιμα, γιατί πάντα κάτι θέλουν να μας πουν για όσα βιώνουμε.
Αυτό που είναι σημαντικό να ελέγξουμε, είναι το πώς ερμηνεύουμε και ανταποκρινόμαστε στα γεγονότα.
Ας πάρουμε για παράδειγμα το δυσάρεστο γεγονός ότι κάποιος χάνει την δουλειά του. Θα γεννηθούν μέσα του συναισθήματα όπως στεναχώρια και στρες. Μία ισορροπημένη αντίδραση είναι να αναγνωρίσει αυτά τα συναισθήματα, να αποδεχθεί την κατάσταση και να προχωρήσει παρακάτω.
Οι άνθρωποι που θα αντιδρούσαν με τον παραπάνω τρόπο θα ερμήνευαν αυτό το ατυχές γεγονός ως μια ευκαιρία για να κάνουν άλλα πράγματα και θα ανταποκρίνονταν σχεδιάζοντας ένα νέο μέλλον. Άλλοι θα ταυτίζονταν με αυτή την αποτυχία και θα έπαιζαν στο νου τους ξανά και ξανά την ίδια «κασέτα» για να βιώνουν πάλι από την αρχή την ίδια στεναχώρια και στρες.
Τι διαφορά έχουν αυτοί οι δύο άνθρωποι; Οι πρώτοι ξέρουν πώς να επιβληθούν στον νου τους , ενώ οι δεύτεροι τον αφήνουν να τους οδηγήσει ανεξέλεγκτα όπου θέλει εκείνος.
Τα συναισθήματα δεν είναι κάτι περισσότερο από παράγωγα των σκέψεών μας και τις σκέψεις μας μπορούμε να τις ελέγξουμε.
Για να τα καταφέρουμε χρειάζεται να έχουμε επίγνωση του τι περνάει από το νου μας και να του δείξουμε εμείς την κατεύθυνση που θέλουμε να πάρει.
Αν του πούμε να σκεφτεί μια όμορφη παιδική σας ανάμνηση ή ένα όμορφο σενάριο για το μέλλον, θα το κάνει. Μόλις η σκέψη γεννηθεί, το πιθανότερο είναι ότι θα χαμογελάσουμε. Αυτομάτως έχουμε δημιουργήσει ένα θετικό συναίσθημα.
Φυσικά για να μπορούμε να εφαρμόσουμε το παραπάνω με άνεση στην καθημερινότητά μας και να καλλιεργήσουμε μία τέτοια αντιμετώπιση, χρειάζεται εξάσκηση. Από τις πιο αποτελεσματικές τεχνικές για να έχουμε το καταφέρουμε είναι ο Διαλογισμός και ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός (NLP) . Πρόκειται για εργαλεία αποτελεσματικά, που όλοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν αν το πάρουν απόφαση.
Η αλήθεια είναι ότι αν αφήσουμε τον νου μας ανεξέλεγκτο, το πιο πιθανό είναι ότι θα παράγει συναισθήματα όπως άγχος, φόβο, ανησυχία κτλ. Ο λόγος που αντιδρά με αυτό τον τρόπο έχει να κάνει με τα πρωτόγονα ένστικτα της επιβίωσης και της προστασίας. Προσπαθεί να μας προετοιμάσει για το χειρότερο ως μέσο πρόληψης.
Ο άνθρωπος όμως είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτά τα ένστικτα. Είναι ο δημιουργός των σκέψεών του. Μπορεί να κάνει συνειδητές επιλογές, να ερμηνεύει γεγονότα, να αξιολογεί καταστάσεις, να επιβάλλεται στα συναισθήματά του και να μην γίνεται έρμαιο ανώφελων σκέψεων.
Να θυμάστε πως η επιλογή είναι πάντοτε δική σας. Εσείς επιλέγετε αν τα παράγωγα του Νου σας θα είναι ωφέλιμα ή τοξικά.
Πώς θα ελέγξετε τα συναισθήματα
Την επόμενη φορά που θα βιώσετε ένα όχι και τόσο ευχάριστο συναίσθημα σας προτείνω να ακολουθήσετε την εξής διαδικασία:
- Διερευνήστε τι πραγματικά αισθάνεστε
Καμιά φορά ο θυμός κρύβει την απογοήτευση. Πίσω από τα νεύρα ίσως υπάρχει κάποιος φόβος. Ρωτήστε τον εαυτό σας τι πραγματικά αισθάνεστε. Παρατηρήστε τον νου και τι συμβαίνει μέσα σας.
. - Αντιληφθείτε τον λόγο που υπάρχει αυτό το συναίσθημα
Αφού ανακαλύψατε τι ακριβώς συμβαίνει, αναζητήστε το γιατί. «Σκάψτε» βαθιά για να βρείτε την ρίζα αυτού που αισθάνεστε. Κάντε το χωρίς να κρίνετε τον εαυτό σας. Είναι σημαντικό να αποδεχθείτε ότι δεν υπάρχει λάθος συναίσθημα. Αισθάνεστε έτσι για κάποιο λόγο και έχετε αυτό το δικαίωμα.
. - Επεξεργαστείτε το συναίσθημα
Τώρα που γνωρίζετε τι αισθάνεστε και για ποιον λόγο, παρατηρήστε το προσεκτικά. Πότε εμφανίζεται; Με ποιον τρόπο σιγάζει; Τι αντίκτυπο έχει; Έτσι αποκτάτε επίγνωση και έλεγχο. Είναι το πρώτο βήμα για να σπάσετε το συναισθηματικό μοτίβο και να αποκτήσετε την ελευθερία της επιλογής.
. - Αναγνωρίστε ότι είστε πιο δυνατοί από αυτό
Φέρτε στον νου σας εκείνη την φορά που είχατε νιώσει έτσι στο παρελθόν και με επιτυχία το ξεπεράσατε. Το έχετε κάνει στο παρελθόν, επομένως μπορείτε και τώρα. Δεν είσαστε το συναίσθημά σας, αλλά ο παρατηρητής του συναισθήματος που έχει την δύναμη της επιλογής.
. - Προετοιμαστείτε για την επόμενη φορά
Το πέμπτο βήμα αποτελεί ένα είδος προπόνησης. Δείτε, ακούστε και αισθανθείτε τον εαυτό σας να διαχειρίζεται αποτελεσματικά στο μέλλον το ίδιο συναίσθημα όταν κάνει την επανεμφάνισή του. Οραματιστείτε τον εαυτό σας με κάθε λεπτομέρεια να το ξεπερνά επιτυχώς. Όσο περισσότερο προπονήστε τόσο καλύτερη θα είναι και η επίδοσή σας.