Ένας μήνας χωρίς παράπονα

“Αν κάτι δεν σου αρέσει, άλλαξέ το. Αν όμως δεν αλλάζει, άλλαξε την στάση σου”
Μάγια Αγγέλου
 

Καλό μήνα! Σας έχω μία πρόταση. Για τις επόμενες 28 ημέρες να κάνουμε πρακτική στο να μην παραπονιόμαστε. Τι σημαίνει αυτό; Την στιγμή που ξεκινάς να παραπονιέσαι να το προσέχεις και να το σταματάς. Είναι απλό και συνάμα αποτελεί πρόκληση.

Ο σκοπός αυτής της άσκησης είναι στο τέλος του μήνα να απολαύσουμε τα οφέλη της προσπάθειάς μας. Κάποια από αυτά είναι τα εξής:

  • Θα είμαστε πιο ήρεμοι και ευδιάθετοι.
  • Θα καλλιεργήσουμε έναν πιο χρήσιμο και αποτελεσματικό τρόπο σκέψης.
  • Θα αισθανόμαστε ευεξία σε σωματικό και πνευματικό επίπεδο.
  • Θα μπορούμε να δούμε την ευκαιρία ή την λύση αντί για το αδιέξοδο.
  • Τελικά, θα εξελιχθούμε σε κάτι ακόμα καλύτερο από αυτό που είμαστε τώρα.

Η παραπάνω θετική αλλαγή μπορεί να ξεκινήσει από σήμερα!

Τι συμβαίνει όταν παραπονιέσαι

 

Τι κάνει όμως τόσο σημαντικό το να μην παραπονιόμαστε ώστε να αξίζει να αφιερώσουμε έναν ολόκληρο μήνα σε αυτό;

Το διαρκές παράπονο ή η γκρίνια μπορεί να γίνει συνήθεια. Μία κακιά συνήθεια. Όπως σας είχα γράψει σε ένα προηγούμενο άρθρο σχετικά με την γκρίνια, εκ πρώτης όψεως φαίνεται ως μία αθώα συμπεριφορά που στην πραγματικότητά όμως είναι τοξική. Γινόμαστε τοξικοί ως προς τους άλλους, αλλά κυρίως προς τον ίδιο μας τον εαυτό.

Ακριβώς επειδή το παράπονο είναι συνήθεια, άρα αυτοματισμός, όταν δεν έχεις επίγνωση της συμπεριφοράς σου είναι πολύ πιθανό να αρχίσεις τα παράπονα. Θυμηθείτε σαν παράδειγμα εκείνη την στιγμή που μιλούσατε χαλαρά με κάποιον φίλο ή φίλη σας, και το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης το αφιερώσατε κάνοντας παράπονα για την δουλειά, για το σπίτι ή για κάτι που σας έτυχε.

Προσέξτε! Έχει διαφορά το να μοιράζεσαι κάποιο πρόβλημα ή δυσαρέσκεια από το να παραπονιέσαι. Είναι πολύ σημαντικό να μας γίνει ξεκάθαρη αυτή η διαφορά, γιατί το να «μην παραπονιέσαι» δεν είναι να μην ασχολείσαι με αυτό που σε απασχολεί. Το αντίθετο μάλιστα! Είναι το να ασχολείσαι πιο παραγωγικά.

Ο λόγος που θέλω να σας περάσω αυτό το μήνυμα κατά αυτό τον τρόπο είναι γιατί όταν παραπονιέσαι μπορεί να σου συμβούν κατά βάση δύο πράγματα. Πρώτον, συνήθως ψάχνεις επιβεβαίωση ή και συμπαράσταση. Σαν παράδειγμα να μας πει ο φίλος «δίκιο έχεις». Το δεύτερο που συμβαίνει είναι ότι αναλώνεσαι στο τι συμβαίνει, αντί να δώσεις λύση σε αυτό που σε ενδιαφέρει να λύσεις. Το υπεραναλύεις και δυναμώνεις τον αρνητισμό. Έτσι όμως κουράζεις τους γύρω σου και τον ίδιο σου τον εαυτό. Η γκρίνια είναι ενεργοβόρα συμπεριφορά που μπορεί να εξαντλήσει τις δυνάμεις και τις αντοχές όλων όσων «αγγίζει».

Να θυμάσαι πως πάντα έχεις την δυνατότητα να επιλέξεις καλύτερους τρόπους για να εκφράσεις αυτό που σε απασχολεί. Τρόπους που σε φέρνουν σε επαφή με της δυνατότητές σου για ουσιαστική δράση.

Ευ πράττειν ή ευ ζην ;

 

Αν λοιπόν συνηθίσεις να εκφράζεσαι μέσω του παραπόνου επειδή σε έναν βαθμό σου προσφέρει προσωρινή εκτόνωση, ο εγκέφαλός σου μαθαίνει να επιλέγει πρώτα αυτό. Σκεφτείτε τις διάφορες συμπεριφορές που μπορούμε να επιλέξουμε σαν να είναι εργαλεία σε μία εργαλειοθήκη. Το εργαλείο που χρησιμοποιείς συχνότερα θα είναι πάνω από τα άλλα. Πιο εύκολα προσβάσιμο. Απαιτεί περισσότερη συνειδητή εμπλοκή για να βρεις το εργαλείο που σου ταιριάζει καλύτερα, γνωρίζεις ότι κάπου στο βάθος υπάρχει, και είναι κάτω – κάτω σε ένα σημείο που δεν το βλέπεις. Χρειάζεται πρώτα να θυμηθείς την ύπαρξή του, έπειτα να το ψάξεις και έτσι να σου γίνει προσβάσιμο.

Όσο περισσότερο κάνεις την δουλειά, δηλαδή όλη η πρακτική που πρότεινα τον προηγούμενο μήνα (ενθύμηση για καθαρή οπτική, για επίγνωση και τελικά για πρόσβαση το μέγιστο δυναμικό σου) θα καταφέρεις να φέρεις στην επιφάνεια τις ωφέλιμες συμπεριφορές, άρα να είναι οι πρώτες που θα επιλέγει το μυαλό σου.

Βρίσκω λοιπόν εξαιρετικά χρήσιμο να εστιάσουμε στην εξάλειψη των παραπόνων γιατί είναι ένας περιορισμός που χρειάζεται να ξεπεράσουμε, προκειμένου να αποκτήσουμε πρόσβαση στον απεριόριστο χώρο δυνατοτήτων και επιλογών του νου μας. Συγκεκριμένα αυτό τον μήνα θα το κάνουμε αυτό εστιάζοντας ακόμα περισσότερο στο πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την ζωτική μας ενέργεια ή αλλιώς το ενεργειακό μας σώμα, ξεκινώντας από την εξουδετέρωση της γκρίνιας που το συρρικνώνει. Θα δουλέψουμε πάνω σε τρόπους διεύρυνσης της ζωτικής ενέργειας όπως είναι η pranayama (prana = ζωτική ενέργεια, ayama= διεύρυνση).

Κάτι που επίσης βρίσκω πολύ χρήσιμο να μοιραστώ ως τροφή για στοχασμό, είναι ότι έχω δει ανθρώπους που ενώ είναι πειθαρχημένοι, συνεπείς και πραγματικά προσπαθούν να βελτιώσουν τον εαυτό τους και τις συνθήκες της ζωής τους, να αυτοπεριορίζονται λόγω της γκρίνιας. Τους έχω δει να στερεύουν από ενέργεια και ενθουσιασμό, ενώ μπορεί τυπικά κάνουν τα σωστά πράγματα.  Έχουν κατακτήσει το «ευ πράττειν», τους λείπει όμως το «ευ ζην».

Σε αυτό ακριβώς αναφέρεται και η φράση που ίσως κάποιοι να με έχετε ξανακούσει να λέω, «σημασία δεν έχει τόσο τι κάνεις, αλλά πώς το κάνεις». Για να ευημερείς μέσα από τον τρόπο που ζεις πάρε απόφαση σε ό,τι κάνεις να θυμάσαι να ενεργοποιείς και να θέτεις σε εφαρμογή 4 δυνάμεις που ήδη έχεις μέσα σου. Αυτές οι δυνάμεις είναι:

-η επίγνωση

-η πρόθεση

– η ενσυνείδηση

-και αναπνοή

Την στιγμή λοιπόν που κάνεις yoga, διαλογισμό, συμμετέχεις σε ένα retreat ή σε κάποιο άλλο πρόγραμμα τέτοιας φύσεως, έχεις την ευκαιρία να κάνεις κάτι περισσότερο από ένα ευχάριστο διάλειμμα που θα σε ανανεώσει. Είναι η στιγμή που μπορείς να συνειδητοποιήσεις πώς να λειτουργείς καλύτερα στην καθημερινότητά σου, στο σπίτι σου , στις σχέσεις σου και στην δουλειά σου. Ευ πράττειν είναι να δηλώνεις συμμετοχή στο μάθημα. Ευ ζην είναι να χρησιμοποιείς όλα όσα έμαθες για να κάνεις θετικές αλλαγές στην ζωή σου. Αυτός είναι  και ο τρόπος που εύχομαι και επιθυμώ να σας «αγγίζουν» όλα όσα κάνουμε μαζί.

Στην πράξη

Την στιγμή που υπάρχουν πολλά για τα οποία μπορείς να παραπονεθείς σας προσκαλώ όλους συνειδητά, να κάνουμε πρακτική την «αποτοξίνωση» από το παράπονο.

Είναι μία πρακτική που πολύ ουσιαστικά υπηρετεί τον μεγαλύτερο σκοπό όλων όσων κάνουμε μαζί που είναι η καλή διαχείριση και αξιοποίηση της ενέργειας και του δυναμικού σου.  Προτείνω λοιπόν σαν πρακτική την προσεκτική παρατήρηση και την ηθελημένη αλλαγή συμπεριφοράς.

Στα Link που θα βρείτε στο τέλος του άρθρου θα βρείτε πράγματα που έχω ήδη προτείνει και θα σας βοηθήσουν και σε αυτή την περίπτωση. Διαβάστε ιδιαιτέρως το άρθρο «Τέρμα η Γκρίνια» γιατί μέσα θα βρείτε δύο ασκήσεις για να δώσετε τέλος σε αυτή την συμπεριφορά.

Στα μαθήματα yoga αυτό τον μήνα, θα δουλέψουμε πάνω στην άρση του εμποδίου που λέγεται παράπονο. Είναι αλήθεια πως στις τάξεις μπορεί να εμφανιστεί με πολλούς τρόπους, όπως «γιατί εγώ δεν μπορώ να το κάνω» ή «γιατί μας κρατάει ο δάσκαλος τόσο πολύ μέσα στην θέση». Εγώ θα είμαι εδώ να σας υπενθυμίζω τις καλύτερες επιλογές συμπεριφοράς που μπορείτε να υιοθετήσετε. έτσι εμπειρικά θα μάθετε να κατευθύνετε καλύτερα την ενέργεια στο σώμα και στο μυαλό σας. Να αναδείξτε εκείνη την νοητική κατάσταση που δουλεύει και πηγάζει από να υψηλότερο μέρος. Όχι της γκρίνιας, αλλά της λύσης, της ευγνωμοσύνης και της γνώσης.

Καλή αρχή λοιπόν σε όλους μας! Πάμε να εξαλείψουμε ένα πολύ σημαντικό περιορισμό για να περάσουμε από την άγνοια στη γνώση. Από το σκοτάδι στο φως 😊


Η κορύφωση των πρακτικών που θα κάνουμε πάνω στους τρόπους διεύρυνσης της ζωτικής μας ενέργειας είναι η βιωματική εμπειρία που θα έχετε όλοι όσοι συμμετέχετε στο online yoga retreat Prana Vidya 05/06/07 Μαρτίου. Οι πρακτικές περιλαμβάνουν pranayama, yoga, kriya, ζωγραφική yantras, διαλογισμό και οραματισμό, ενώ η διατροφή μας για εκέινες τις ημέρες θα είναι αγιουρβεδική και μονοφαγική. Λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε εδώ.

________________________________________________

Δείτε περισσότερα

Prana Vidya

Online Μαθήματα Yoga

Διαβάστε επίσης

Τέρμα η γκρίνια

Ο «χώρος» του Νου και το «όχημα» της Αναπνοής

Πώς θα γίνεις άνθρωπος με επίγνωση

Θυμάμαι – Βλέπω – Προοδεύω

ΕΝΘΥΜΗΣΗ – Μία πρόταση για καλή αρχή

Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Αν θέλεις καλές ιδέες, έμπνευση και χρήσιμες προτροπές κάνε εγγραφή στο NEWSLETTER μου.
Mε την εγγραφή θα λάβεις άμεσα το ebook μου “10 tips για καλή υγεία και ευεξία”

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

ACCESS MY 10 STEPS

for living a vibrant, healthy, joyful life.

If you want good ideas, inspiration and useful prompts listed in my NEWSLETTER.
By registering you will immediately receive my ebook “10 tips for good health and well-being”