ΕΝΘΥΜΗΣΗ – Μία πρόταση για καλή αρχή

ΕΝΘΥΜΗΣΗ – Μία πρόταση για καλή αρχή

“sarvasya caham hrdi sannivisto mattah smrtir jnanam apohanam”

«υπάρχω στην καρδιά όλων των ζωντανών πλασμάτων και από εμένα πηγάζουν η μνήμη, η γνώση αλλά και η λησμονιά»

The Bhagavad Gita Κεφάλαιο 15 Στίχος 15

Κάθε Ιανουάριο, συνηθίζουμε να κάνουμε συνειρμούς και σκέψεις γύρω από το τι σημαίνει «νέα αρχή». Επί της ουσίας όμως , η νέα χρονιά είναι απλά η συνέχεια της προηγούμενης. Θα βρεθούμε πάνω – κάτω σε γνώριμες συνθήκες και όχι σε ένα εντελώς καινούργιο περιβάλλον.

Αξίζει επομένως να στοχαστούμε το εξής: Πώς μπορούμε να κάνουμε μία νέα, καλή αρχή σε ένα γνώριμο περιβάλλον; Οποιαδήποτε στιγμή, ανεξάρτητα από την ημερομηνία.

Αυτή είναι η πρότασή μου για το ξεκίνημα του 2021. Ο τρόπος που σας προτείνω να το κάνουμε να συμβεί, είναι εστιάζοντας σε μία πολύ σημαντική ικανότητα που εγγενώς έχουμε. Στην ικανότητά μας για ενθύμηση.

Ενθύμηση: Αυτό που υπάρχει μέσα σου

 

Όταν συνεχίζεις μία συνήθεια που δεν σε υπηρετεί, τι πραγματικά φταίει ; Τι φταίει αν επανειλημμένα κοιμάσαι λιγότερες ώρες; Ή αν επανειλημμένα εκφράζεις την τάδε συμπεριφορά. Αν επανειλημμένα εκτίθεσαι σε περιβάλλοντα που γνωρίζεις ότι είναι τοξικά;

Σίγουρα δεν είναι μόνο η άγνοια που φταίει. Την στιγμή που κατανοείς πως κάτι δεν σου κάνει καλό, στην πραγματικότητα γνωρίζεις πως χρειάζεται να το αποφύγεις. Ο λόγος συνήθως που δεν κάνεις μία νέα, καλύτερη αρχή είναι γιατί χρειάζεται να θυμηθείς. Να θυμηθείς ποιος είσαι. Να θυμηθείς πώς είναι η αίσθηση του «είμαι καλά». Αυτή είναι η δύναμή σου και η «δουλειά» που χρειάζεται να κάνεις. Κάποιες φορές λοιπόν, το κομμάτι που λείπει από το «παζλ», είναι η ενθύμηση.

Η εν-θύμηση είναι κάτι που υπάρχει μέσα σου. Η ίδια η λέξη δηλώνει ξεκάθαρα πού χρειάζεται να στραφούμε. Εν(τος) υπάρχει η θύμηση.

Υπάρχει λοιπόν συγκεκριμένα μέσα σου κάτι πάρα πολύ σημαντικό για να θυμηθείς, ξεκινώντας τον νέο κύκλο που λέγεται νέα χρονιά:  Ότι είσαι μια «μηχανή» μάθησης. Μπορείς να μαθαίνεις νέα πράγματα και να κάνεις νέα πράγματα. Αν κάτι δεν σε υπηρετεί δοκίμασε να το κάνεις διαφορετικά. Μπορείς να προσαρμόζεσαι και να αλλάζεις προς το καλύτερο. Το μόνο που χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις, είναι να θυμάσαι ότι μπορείς.

Αυτή η νοοτροπία σε βγάζει από τον «αυτόματο πιλότο». Σε βγάζει από δράμα που συντηρεί την δυσφορία σου. Πάνω απ’ όλα αυτή η νοοτροπία σε συνδέει με την δύναμη που έχεις να κάνεις επιλογές. Μπορεί να μην έχεις πάντα την δυνατότητα να αλλάξεις μία κατάσταση, έχεις όμως επιλογές για το πώς θα λειτουργήσεις μέσα στην κατάσταση. Αυτό χρειάζεται να θυμάσαι.

6 πράγματα που καθημερινά σου θυμίζουν την δύναμή σου

Ξεκίνησα το άρθρο μου με έναν στίχο από την Bhagavad Gita. Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά συγγράμματα της ανθρωπότητας. Στην ουσία είναι ένα εγχειρίδιο επίτευξης προσωπικής εξέλιξης, ευεξίας και αρμονίας.

Τα δύο βασικά πρόσωπα σε αυτό το σύγγραμμα είναι ο Arjuna και ο Krishna. Μία προσωποποίηση του μικρού και του μεγάλου μας Εαυτού αντίστοιχα. Όλες οι στιχομυθίες που διαβάζουμε, είναι στην πραγματικότητα ο «διάλογος» μεταξύ των δύο πτυχών του κάθε ανθρώπου. Όταν ο Arjuna (μικρός Εαυτός) θα πει «δεν μπορώ», τότε ο Krishna (μεγάλος Εαυτός) του θυμίζει ποιος πραγματικά είναι. Είναι αυτός που μπορεί.

Παίρνω λοιπόν παράδειγμα μέσα από την Bhagavad Gita που μας δίνει κάποιες οδηγίες για το πώς μπορείς σε πρακτικό επίπεδο να θυμάσαι πως έχεις τις δυνάμεις για να κάνεις το καλύτερο. Επιπλέον σε αυτά που θα διαβάσετε στην συνέχεια, προσθέτω και κάποιες προτάσεις που προέρχονται μέσα από την φιλοσοφία της yoga και την πρακτική της Ayurveda και αποτελούν τρόπους για να εν-θυμάσαι τον καλό τρόπο λειτουργίας σου.

Αυτές τις οδηγίες μπορούμε να τις διακρίνουμε σε νοητικά/ψυχικά tips και σε σωματικά tips.

3 Τips για να θυμάσαι τις ψυχικές/νοητικές σου δυνάμεις

  • Να είσαι ο Εαυτός σου

Δηλαδή σε ό,τι κάνεις και με ό,τι εμπλέκεσαι να διατηρείς την ευθυγράμμιση με τον σκοπό σου. Ο τρόπος με τον οποίο εμπλέκεσαι στα πράγματα, να εκφράζει εσένα και τις προσωπικές σου αξίες.

Η Bhagavad Gita δηλώνει πως είναι καθήκον του καθενός να ασκεί σωστή δράση και να ακολουθεί το δικό του μονοπάτι. Το καθήκον αυτό, το ονομάζει dharma. Βρες επομένως τι είναι αυτό που σε κάνει να είσαι Εσύ και σε ό,τι κάνεις ενσωμάτωσε την αλήθεια σου. Συνδέσου με τον εαυτό σου και τα ατομικά δικά σου χαρακτηριστικά. Αξιοποίησε τα προτερήματά σου. Αναγνώρισε και δούλεψε τις αδυναμίες σου. Πάνω, απ’ όλα απόφυγε να υιοθετείς πράγματα που δεν είναι Εσύ.

  • Ισορροπημένη δράση

Η υπερβολή και η έλλειψη είναι οι βασικοί παράγοντες που διαταράσσουν την ψυχική/νοητική μας ισορροπία. Είναι χρήσιμο λοιπόν, να εξετάζεις πώς να διατηρείς ισορροπία στην καθημερινότητά σου. Σε ό, τι κάνεις. Στον ύπνο σου, στο φαγητό σου, στα λόγια σου, στη γυμναστική σου, στις συναναστροφές σου, στη δουλειά και στη διασκέδασή σου. Το να λες «όχι» είναι το ίδιο σημαντικό με το να λες «ναι». Εφαρμόζοντας την ισορροπημένη δράση σε όλα όσα κάνεις, τελικά σε βοηθά να θυμάσαι τι χρειάζεται να διατηρείς στην ζωή σου και τι να αποβάλλεις.

  • Πράξε χωρίς προσδοκία

Είναι διαφορετικό πράγμα να έχεις έναν σκοπό και διαφορετικό πράγμα να έχεις απλά προσδοκίες. Σε ό,τι κάνεις εστίασε στην διαδικασία και στο κατά πόσο αυτή σε κάνει να αισθάνεσαι καλά. Απόφυγε δηλαδή να παραμένεις σε μία κατάσταση όπου δεν αισθάνεσαι καλά, επειδή περιμένεις ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα να έρθει κάποια στιγμή.

Γίνεσαι πραγματικά ψυχικά δυνατός όταν μπορείς με ακαιρετότητα να αποδεχθείς την οποιαδήποτε εξέλιξη μίας κατάστασης.  Χωρίς προσκόλληση σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα που σου είναι αρεστό. Γιατί αν τελικά η προσδοκία σου δεν επιβεβαιωθεί θα βιώσεις οδύνη. Κάνε στόχο λοιπόν αντί να «ταΐζεις» τις προσδοκίες σου, να έχεις επίγνωση στο πώς λειτουργείς. Αυτή η προσέγγιση θα σε κάνει έναν πιο χαρούμενο άνθρωπο.

3 Tips για να έχεις πρόσβαση στις σωματικές σου δυνάμεις

Όσον αφορά το σώμα μας υπάρχουν 3 παράγοντες στους οποίους μπορούμε καθημερινά να δίνουνε προσοχή, για να θυμίζουν στον οργανισμό μας τις δυνατότητές του και τον καλό τρόπο λειτουργίας του,

  • Η Διατροφή

Λειτουργείς εύρυθμα και ανάλαφρα όταν τρέφεσαι στην σωστή ποσότητα και με καλή ποιότητα. Όταν επιλέγεις στην τροφή που ταιριάζει στις ατομικές ανάγκες και στην ιδιοσυγκρασία σου. Η διατροφή επηρεάζει επίσης και την διάθεσή σου.

  • Η Κίνηση

Το σώμα μας είναι φτιαγμένο για κίνηση. Την επιζητά και την απολαμβάνει. Φρόντισε να το κινείς με επίγνωση. Nα παρατηρείς τι χρειάζεται και να του το προσφέρεις. Σαν παράδειγμα αν λόγω τρόπου ζωής το σώμα σου έχει την τάση να γέρνει μπροστά όπως στους περισσότερους ανθρώπους, τότε κάνε λίγες κάμψεις προς τα πίσω. Το σώμα σου είναι υπέροχο και έχει τόσες δυνατότητες. Μην επιτρέπεις στις συνήθειές σου να το περιορίζουν σε κάτι λιγότερο από αυτό που μπορεί να κάνει.

  • Η Αναπνοή

Αξίζει να καλλιεργήσεις την επίγνωση στην ποιότητα της αναπνοής σου. Θα αλλάξει την ζωή σου προς το καλύτερο.. Η αναπνοή είναι το πιο πρακτικό και άμεσα προσβάσιμο εργαλείο που διαθέτουμε για να ανεβάζουμε τα επίπεδα της prana. Της ζωτικής μας ενέργειας. Είναι επίσης το μεταιχμιακό σημείο μετάβασης από το φυσικό μας επίπεδο, στο ψυχικό και εξισορροπεί το σώμα και τον νου. Βάλε στόχο να θυμάσαι να αναπνέεις καλά.

Πώς μπορείς όμως να βοηθήσεις τον εαυτό σου να θυμάται μέσα σε όλες τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας, να δίνει σημασία στην διατροφή, στην κίνηση και στην αναπνοή; Γιατί συνήθως αυτή είναι η «παγίδα». Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν γνωρίζουμε τι μας κάνει καλό, αλλά ότι το ξεχνάμε γιατί έχουμε πολλά να κάνουμε.

Αυτό που εγώ προτείνω και θα σας βοηθήσει να θυμάστε να δίνετε προσοχή στις βασικές σας ανάγκες, είναι να βλέπετε τον οργανισμό σας μέσα από την tri-guna φιλοσοφία της Yoga, που πηγάζει μέσα από την φιλοσοφία της Ayurveda. Είναι ένας πολύ καλός οδηγός για να διατηρείς καλή επικοινωνία με το σώμα σου, και να μπορείς σε πρακτικό επίπεδο να αποκαθιστάς την ενέργειά σου.

Έχω αναφερθεί αναλυτικότερα στα τρία gunas στο άρθρο μου για την «Αποκατάσταση» και εκεί θα διαβάσετε με περισσότερη λεπτομέρεια πώς μπορούν να σας βοηθήσουν σε πρακτικό επίπεδο να διατηρείτε την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού σας. Στο τέλος του κειμένου θα βρείτε το Link για το άρθρο. Είναι καλό να το διαβάσετε και να εφαρμόσετε τις προτάσεις.

Επιγραμματικά θα θυμίσω ότι τα Gunas είναι  οι μεγάλες δυνάμεις/αλήθειες της φύσης. Τα πάντα στον υλικό κόσμο είναι μία σύνθεση των gunas, τα οποία είναι τα εξής

Το Tamas που χαρακτηρίζεται από βαρύτητα, συστολή, ψυχρότητα και βραδύτητα. Σε ισορροπία εκδηλώνεται ως κατευνασμός, ησυχία, σταθερότητα κ.ά. Σε ανισορροπία εμφανίζεται ως τάση προς αδράνεια, οκνηρία, αναβλητικότητα κ.ά.

Το Rajas που χαρακτηρίζεται από την διεύρυνση, την θερμότητα, την επιτάχυνση κ.ά. Έχει τάση ανοδική. Σε ισορροπία εκδηλώνεται ως δυναμισμός, κινητοποίηση και πάθος. Σε ανισορροπία εμφανίζεται ως προσκόλληση στην παρόρμηση, πλεονεξία, βιασύνη, οξυθυμία, εριστικότητα κ.ά.

Το Sattva που είναι η τέλεια εκδήλωση της ισορροπημένης δράσης της ενέργειας. Είναι εκείνο το σημείο όπου υπάρχει βαθιά κατανόηση του εαυτού και του κόσμου σε αρμονία.

Όταν συντονίζεσαι με την αλήθεια της φύσης σου και της φύσης των πραγμάτων, μπορείς να θυμάσαι ποιος πραγματικά είσαι, τι πραγματικά θέλεις και τι πραγματικά είσαι ικανός να κάνεις και να κατακτήσεις.

Στην πράξη

 

Όλοι είμαστε διαφορετικοί. Οι προσωπικές μας ιστορίες, οι χαρακτήρες μας και οι ζωές μας διαφέρουν. Στο βάθος όμως έχουμε κοινές επιθυμίες. Όλοι θέλουμε να είμαστε καλά, να βελτιωνόμαστε και να εξελισσόμαστε. Ψάχνουμε τρόπους να ζούμε και να αισθανόμαστε καλύτερα.

Είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε πώς κάθε στιγμή, όχι μόνο τώρα τον Ιανουάριο, μπορούμε να κάνουμε μία νέα αρχή. Κάθε στιγμή μπορούμε να συναντήσουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Εύχομαι το 2021 να είναι η χρονιά που περισσότερο από κάθε άλλη, θα θυμόμαστε το εν δυνάμει μας. Να είναι η χρονιά όπου περισσότερο από κάθε άλλη, θα θυμόμαστε όλα όσα αξίζουμε και όλα όσα μπορούμε να πετύχουμε.

Σας περιμένω στις πρώτες τάξεις yoga της χρονιάς να κάνουμε μαζί μία καλή αρχή, με πρακτικές που θυμίζουν στο σώμα και στον νου την ανώτερη, φωτεινότερη και πιο λειτουργική φύση τους.

________________________________________________

Δείτε περισσότερα

Επόμενα events

Online Μαθήματα Yoga

Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now