Θυμάμαι – Βλέπω – Προοδεύω

To πρώτο βήμα είναι η ενθύμηση. Να στρέφεσαι εντός για να θυμηθείς ποιος πραγματικά είσαι. Να θυμηθείς τις δυνάμεις και τις δυνατότητές σου.

Αυτό το βήμα αποκτά μεγαλύτερη αξία, όταν προχωρήσεις στο επόμενο βήμα που είναι «να βλέπεις». Τι να βλέπεις; Τον δρόμο που οδηγεί σε πρό- οδο. Πρόοδος είναι ο δρόμος προς κάτι καλύτερο.

Ξέρετε πότε συνήθως αρχίζουμε να αισθανόμαστε δυσαρέσκεια και στασιμότητα μέσα σε μία κατάσταση; Όταν παύει να εκφράζει αυτό που πραγματικά θέλουμε να είμαστε. Έχεις όμως την δυνατότητα να δίνεις τέλος στην δυσαρέσκεια. Μπορείς να καλλιεργήσεις το να βλέπεις πώς να εμπλέκεσαι στα πράγματα με τον τρόπο που σε εκφράζει.

Στο άρθρο αυτό θα διαβάσετε κάτι που προσωπικά θεωρώ πολύ σημαντικό, γιατί μας βοηθά να κάνουμε σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό την μετάβαση, από την θεωρία στην πράξη. Θα διαβάσετε για έννοια της darshana που σημαίνει «να βλέπεις τον δρόμο». Εμπλέκει όμως την έννοια της οπτικής σε ένα βαθύτερο επίπεδο. Έχει να κάνει με το να κρατάς μπροστά στα μάτια σου ζωντανή την εικόνα τους υψηλότερου σκοπού σου. Με αυτό τον τρόπο το όραμά σου, σου γίνεται διαθέσιμο και καταφέρνεις να το υπηρετείς.

 

Darshana: Αυτό θα σε βοηθήσει να δημιουργήσεις ευτυχία σου

Υποθέτω πως για να διαβάζετε αυτό το άρθρο, σας ενδιαφέρει να έρχεστε σε επαφή με υλικό που αφορά την αυτοβελτίωση, την ευεξία και την ευημερία σας.

Η γνώση είναι σίγουρα πολύτιμη. Δεν είναι όμως αρκετή από μόνη της για να φέρει αλλαγή και πρόοδο. Σκεφτείτε όλα τα καλά πράγματα με τα οποία έχετε έρθει σε επαφή με κάποιο τρόπο. Σαν παράδειγμα, μπορεί να παρακολουθήσατε κάποιο σεμινάριο ή εκπαίδευση. Μπορεί επίσης να βρήκατε χρήσιμες ιδέες και εργαλεία σε βιβλία, βίντεο ή podcasts. Ίσως μάλιστα κάποιοι από εσάς, μέσα από την γνώση που αποκτήσατε, να έχετε ήδη υιοθετήσει κάποιες πρακτικές.

Όταν κάνεις «δουλειά» με τον εαυτό σου υπάρχουν εκείνες οι στιγμές φώτισης. Φώτιση είναι η στιγμή που βλέπεις ξεκάθαρα τι πραγματικά θες να κάνεις, ποιος θες να είσαι, και πώς θες να ζεις. Όταν βλέπεις τον Εαυτό σου Μεγάλο και Ανώτερο. Όταν σου είναι ορατή η έμφυτη ικανότητα που έχεις να ξεπερνάς δυσκολίες και να ξαναβρίσκεις το σημείο όπου αισθάνεσαι ισορροπία και χαρά.

Αυτό σημαίνει darshana. Είναι οπτική που έχεις για τα πράγματα μετά από την επιφοίτηση. Η επιφοίτηση μπορεί να έρθει την ώρα που μιλάς με τον σύμβουλο, τον coach ή τον ψυχολόγο σου. Την στιγμή που κάνεις yoga, διαλογισμό ή κάποια άσκηση mindfulness. Κάθε φορά που συνειδητοποιείς πώς μπορεί να σε βοηθήσει κάτι που άκουσες, έκανες, ή είδες . Φωτίζεσαι κάθε στιγμή που συνδέεσαι με την έμπνευση και την δημιουργικότητά σου.

Η πρόταση εδώ, είναι να κάνεις σκοπό σου αυτή την φωτισμένη οπτική που έχεις σε στιγμές, να την φέρνεις μέσα στην ζωή σου και σε άλλες στιγμές. Να θυμάσαι να βλέπεις μέσα από τα μάτια του «Μεγάλου σου Εαυτού» σε κάθε κατάσταση και όχι μόνο όσο διαρκεί το μάθημα ή η συνεδρία.

Τότε ό,τι κάνεις θα εκφράζει αυτό που είσαι και τις προσωπικές σου αξίες. Θα βλέπεις ξεκάθαρα το νόημα των πράξεων και τον επιλογών σου .

H darshana, πάνω απ’ όλα, είναι μία έμφυτη ικανότητα που έχεις. Εν γένει έχεις την διάνοια να διακρίνεις το ωφέλιμο από το μη ωφέλιμο και την δυνατότητα να επιλέγεις να ευθυγραμμιστείς με αυτό που θες. Στο γεγονός ότι είμαστε ήδη ικανοί για πρόοδο, οφείλεται η ύπαρξη των επιστημών, των μεθόδων, των τεχνικών και των εργαλείων που βγάζουν τον καλύτερο εαυτό από μέσα μας. Χρειάζεται απλά να εξασκήσεις όλα όσα είσαι ικανός να κάνεις . Αυτό ακριβώς σημαίνει η έκφραση: «την ευτυχία σου εσύ την δημιουργείς».

Konstantinos Charantiniotis

Στην πράξη

Από πού όμως να ξεκινήσει κανείς; Το δώρο της έμπνευσης και της δημιουργικότητας, έρχεται και φεύγει σε διάφορες στιγμές. Σε τι από όλα να επιλέξεις να καλλιεργήσεις μία βαθύτερη οπτική;

Η οπτική καθαρίζει όταν εστιάζεις, και σε αυτό θα σε βοηθήσει το πρώτο βήμα της ενθύμησης. Να θυμηθείς τον σκοπό σου. Ποιος θες να είσαι; Από όλες τις νοοτροπίες και ποιότητες που θες να δυναμώσεις, στοχάσου τι είναι αυτό που χρειάζεται να δώσεις περισσότερη σημασία αυτή την στιγμή. Χρειάζεσαι να είσαι πιο ήρεμος; Πιο συγκεντρωμένος; Να έχεις περισσότερη σιγουριά; Εστίασε στο ένα πράγμα που χρειάζεσαι πιο πολύ τώρα, όπως κάνουμε στα μαθήματα της yoga μαζί. Σε κάθε μάθημα δίνω μία ποιότητα για να εστιάσουμε και αυτή ποιότητα ενεργοποιεί τον τρόπο που θα κινηθούμε.

Θυμήσου λοιπόν τι χρειάζεσαι περισσότερο. Κάνε αυτή την ποιότητα σκοπό σου και κάνε την πρακτική με κάθε τρόπο που μπορείς. Κάθε φορά που έχεις την έμπνευση και βλέπεις ξεκάθαρα πώς μπορείς να βρίσκεσαι σε ευθυγράμμιση με τον σκοπό σου κράτα γραπτή ή νοητική σημείωση. Χρησιμοποίησε αυτή την πρόσφατη εμπειρία του ποιος είσαι όταν έρχεσαι σε επαφή με τον μεγάλο σου Εαυτό, για να βλέπεις μέσα στις διαφορετικές καταστάσεις πώς να τον επαναφέρεις στην επιφάνεια.

Οτιδήποτε καλό εκφράζεις σε στιγμές που βρίσκεσαι σε σύνδεση με το ποιος είσαι πχ. στην yoga, στην βόλτα σου ή στο ρεπό σου, να θυμάσαι ότι μπορείς να εξασκηθείς για να το φέρνεις μπροστά στα μάτια σου ως επιλογή, σε οποιεσδήποτε συνθήκες και καταστάσεις . Ακόμα και στις δυσάρεστες. Αυτό είναι πρόοδος!

Αυτή την εβδομάδα στις πρακτικές που θα κάνουμε μαζί θα εστιάσουμε στην καλλιέργεια της darshana. Μπορείτε όμως και σας παροτρύνω να κάνετε πρακτική και μόνοι σας με τον τρόπο που περιέγραψα. Έχετε ήδη ό,τι χρειάζεστε για να ξεκινήσετε!

________________________________________________

Δείτε περισσότερα

ΕΝΘΥΜΗΣΗ – Μία πρόταση για καλή αρχή

Επόμενα events

Online Μαθήματα Yoga

Sharing is caring!

Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now