Πώς θα γίνεις άνθρωπος με επίγνωση

επίγνωση

Στο σημερινό άρθρο θα εστιάσουμε σε ένα πάρα πολύ δυνατό εργαλείο, που είναι απαραίτητο να το θυμόμαστε προκειμένου να το θέσουμε σε εφαρμογή. Το εργαλείο αυτό είναι η επίγνωση.

Το πρώτο που χρειάζεται να ξεκαθαρίσεις, πριν προχωρήσεις στους τρόπους για να γίνεις ένας άνθρωπος με επίγνωση, είναι ότι η επίγνωση δεν είναι κάτι που κάνεις. Είναι κάτι που ήδη είσαι. Όταν θυμάσαι ότι «είσαι επίγνωση», καταφέρνεις να συμμετέχεις στα πράγματα με ουσιαστικό και αποτελεσματικό τρόπο.

Γιατί η επίγνωση μας «κρύβεται»;

Αφού είμαστε εν γένει ικανοί για επίγνωση, τι είναι αυτό που μας κάνει να την χάνουμε; Γιατί μας συμβαίνει να κάνουμε δραστηριότητες μηχανικά; Γιατί χάνουμε την σύνδεση με το περιβάλλον γύρω μας ή ακόμα και με το ίδιο μας το σώμα;

Η απάντηση είναι ότι υπάρχει ένα «πέπλο» που κάποιες φορές καλύπτει αυτή την πλευρά του εαυτού μας. Το «πέπλο» αυτό προκύπτει όταν λειτουργούμε με προκαθορισμένο τρόπο. Είναι δηλαδή εκείνες οι περιπτώσεις που επειδή συνηθίζουμε μία κατάσταση μπαίνουμε συχνά στον «αυτόματο πιλότο».

Ένα πολύ απλό παράδειγμα, βγαλμένο μέσα από την καθημερινή εμπειρία, είναι το εξής: Ας υποθέσουμε ότι είναι Κυριακή. Ξυπνάς και πίνεις τον καφέ σου. Κάνεις την βόλτα σου, ίσως πας για τρέξιμο. Αργότερα μπορεί να χαλαρώσεις με φίλους ή με την οικογένειά σου. Θα μιλήσετε και θα συζητήσετε. Είναι μία ημέρα όμορφη και χαλαρή. Σας έχει τύχει, μία τέτοια όμορφη ημέρα να αισθανθείτε ότι πέρασε σχεδόν αδιάφορα; Αν ναι, αυτό συμβαίνει όταν εμπλέκεσαι με προκαθορισμένο τρόπο στα πράγματα, και συμμετέχεις χωρίς επίγνωση των μικρών λεπτομερειών και συστατικών που θα κάνουν την διαφορά. Έτσι βρίσκεσαι κάπου, χωρίς να συμμετέχεις ουσιαστικά στην εμπειρία.

Αυτή η κατάσταση, ίσως να σου συμβαίνει και στην καθημερινότητά σου χωρίς να το αντιλαμβάνεσαι. Να ζεις δηλαδή μηχανικά την ζωή σου. Σπίτι, δουλειά και πάλι σπίτι. Στην πραγματικότητα όμως κάθε μέρα είναι διαφορετική. Ποτέ δεν θα επαναληφθεί ακριβώς η ίδια ημέρα. Είναι συμπαντικά αδύνατο. Έχεις μάλιστα την ευκαιρία να βιώνεις φρέσκια εμπειρία κάθε μέρα, όταν παρατηρείς ενεργά τι συμβαίνει. Τι να παρατηρείς; Σαν παράδειγμα πώς αισθάνεσαι σήμερα μέσα στο ίδιο πλαίσιο; Μήπως κάνεις τις ίδιες ακριβώς συζητήσεις; Μήπως κάνεις ακριβώς τις ίδιες σκέψεις που έκανες και εχθές; Μήπως αντιδράς αυτόματα, άρα όμοια με όλες τις προηγούμενες ημέρες; Τελικά, τι διαφορετικό, τι καλύτερο μπορείς να φέρεις στη ζωή σου;

Μόλις αρχίσεις να προσεγγίζεις με επίγνωση την κάθε εμπειρία σου, θα σου εμφανιστούν ξεκάθαρα και οι διαφορετικές ευκαιρίες που ενδεχομένως κάθε μέρα έχεις. Πιθανόν να σου αποκαλυφθούν μαθήματα, δυνατότητες και επιλογές.

Είναι επομένως πολύ σημαντικό να θυμάσαι το εξής. Η δύναμη της επίγνωσης βρίσκεται μέσα σου και μπορείς συνειδητά να την δουλεύεις και έτσι να μπορείς να αλλάζεις μία συνθήκη που δεν σε υπηρετεί. Πάνω απ΄ όλα όταν έχεις επίγνωση καταφέρνεις να βλέπεις την ζωή σου όπως πραγματικά είναι και εξελίσσεται στιγμή τη στιγμή. Είναι ένα πεδίο συναρπαστικών ανακαλύψεων που διαρκώς σου προσφέρει την δυνατότητα να εξελιχθείς τελικά, στον άνθρωπο που θες να είσαι.

Από την προσοχή στην επίγνωση

Η επίγνωση εμφανίζεται στην πράξη μέσα από την δύναμη της προσοχής. Η προσοχή είναι στην ουσία η ικανότητά σου να θέτεις σε εφαρμογή ένα ανώτερο επίπεδο νοητικής λειτουργίας, το οποίο είναι η επίγνωση.

Οποιαδήποτε άσκηση και πρόταση μοιράζομαι μαζί σας που στοχεύει στην ενδυνάμωση της προσοχής, μακροπρόθεσμα φέρνει στην επιφάνεια την επίγνωσή σας. Ειδικά όσοι έχετε κάνει διαλογισμό μαζί μου μέσω των σεμιναρίων που διδάσκω ( άρα θα έχετε εμβαθύνει αρκετά σε τεχνικές διαχείρισης της προσοχής), αν έχετε συνεχίσει την πρακτική σας και μόνοι σας, ένα από τα μεγάλα οφέλη που θα βιώσετε είναι η ευχέρεια στο να λειτουργείτε με επίγνωση. Αυτό θα συμβεί επειδή αποκτήσατε βαθύτερη και συνειδητή πρόσβαση στο πώς λειτουργεί ο νους σας

Για όλους όμως όσους διαβάζουν αυτό το άρθρο, είτε κάνετε διαλογισμό είτε όχι, θα μοιραστώ έναν πολύ απλό και καθημερινό τρόπο που θα σας βοηθήσει να δυναμώσετε την προσοχή σας, ώστε να καλλιεργήσετε την επίγνωσή σας.

Την στιγμή λοιπόν που θα βρεθείτε σε μία κατάσταση που θα πυροδοτήσει ένα ανεπιθύμητο συναίσθημα, σαν παράδειγμα αν την ώρα που οδηγείς ένας άλλος οδηγός σε εκνευρίσει, αντί να επιλέξεις να ενδώσεις στον εκνευρισμό σου, ξεκίνα να παρατηρείς το συναίσθημα και να αποκτάς μεγαλύτερη επίγνωση πάνω σε αυτό.

Κάνε αυτά τα τρία πράγματα για να αποκτήσεις Επί-γνωση:

  1. Αναγνώρισε ξεκάθαρα το συναίσθημα.
  2. Πώς ακριβώς εσύ δημιουργείς στον εαυτό σου το συναίσθημα;
  3. Μέσα από ποιες προκαθορισμένες σκέψεις, αντιδράσεις ή και προσκολλήσεις;

Με αυτό τον τρόπο θα δώσετε καλύτερα ερεθίσματα στον νου σας, αντί να κάνετε σενάρια και υποθέσεις που υποστηρίζουν τον εκνευρισμό ή τον θυμό. Στην συνέχεια, δώστε προσοχή σε ό,τι συμβαίνει και στο φυσικό επίπεδο.

  1. Η αναπνοή μου πώς ακούγεται;
  2. Είναι βαθιά ή ρηχή;
  3. Υπάρχει κάποιο σημείο του σώματός μου που σφίγγω; Αν δώσω προσοχή τι αλλάζει; Πως η επίγνωση μου μπορεί να το χαλαρώσει;

Αυτό έχει την δύναμη να συνδέσει το «μέσα» σου με το «έξω» σου με επίγνωση.

Με αυτό τον τρόπο που σας προτείνω, θα μπορέσετε να διατηρήσετε διαύγεια στην σκέψη σας, ενώ θα βοηθήσετε το νευρικό σας σύστημα να μην αποθηκεύσει την ένταση. Θα ανοίξετε στις επιλογές και στις δυνατότητες που υπάρχουν για εσάς την δεδομένη στιγμή. Είναι πιθανότερο λοιπόν μέσα σε αυτές τις υποστηρικτικές συνθήκες, να επιλέξετε εκείνη συμπεριφορά που σας υπηρετεί καλύτερα. Φέρνοντας λοιπόν την επίγνωσή σας πρώτα προς τα μέσα, θα μπορέσετε να λειτουργήσετε με επίγνωση και προς τα έξω.

Το ίδιο σας προτείνω να το εφαρμόζεται όχι μόνο σε στιγμές συναισθηματικής έντασης, αλλά και οποιαδήποτε άλλη στιγμή αισθάνεστε αποπροσανατολισμένοι από το σκοπό σας, από το τι πραγματικά επιθυμείτε να βιώνετε, ή ακόμα και αν αισθάνεστε ότι έχετε χάσει την σύνδεση με το Τώρα. Όταν δηλαδή συλλαμβάνετε την σκέψη σας να ταξιδεύει αλλού και λειτουργείτε στον αυτόματο πιλότο.

Αυτή η απλή άσκηση είναι ένας τρόπος για να κάνετε ομορφότερη την καθημερινή σας εμπειρία, αλλά και για να εξελίσσεστε συνεχώς σε έναν άνθρωπο με επίγνωση των συναισθημάτων, των συμπεριφορών και των πράξεων του.

Στην πράξη

Ένας πολύ αποτελεσματικός και έντονα βιωματικός τρόπος για να θέτεις σε λειτουργία την προσοχή σου και περαιτέρω την επίγνωσή σου, είναι η πρακτική της yoga και ειδικά ο τρόπος με τον οποίο θα δουλέψουμε στα μαθήματα αυτής της εβδομάδας. Μέσα στην θέση που θα βρίσκεστε κάθε δεδομένη στιγμή το ζητούμενο μας θα είναι η επίγνωση. Δηλαδή:

-Αναπνέω;

– Εφαρμόζω την οδηγία ενώ σέβομαι τα όρια του σώματός μου;

– Τι κάνει το πόδι που δεν βλέπω; Συμμετέχει ενεργά και αυτό;

– Τι σκέψεις κάνω μέσα στην θέση; Βρίσκομαι σε σύνδεση;

– Αισθάνομαι καλά στο σημείο που έχω φτάσει; Ή πρέπει να κάνω κάποια αλλαγή που θα με υπηρετήσει καλύτερα;

Θα συμβούν λοιπόν πολύ όμορφα πράγματα αυτή την εβδομάδα! 😊

________________________________________________

Δείτε περισσότερα

Θυμάμαι – Βλέπω – Προοδεύω

ΕΝΘΥΜΗΣΗ – Μία πρόταση για καλή αρχή

Επόμενα events

Online Μαθήματα Yoga

Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now