Πώς να «καθαρίσεις» την καρδιά σου!

καρδιά

«Καθένας από εμάς βλέπει το Αόρατο σε αναλογία με τη καθαρότητα της καρδιάς του, και αυτό εξαρτάται από το πόσο την έχουμε «γυαλίσει».  Όποιος την έχει γυαλίσει περισσότερο, βλέπει περισσότερα. Περισσότερες Αόρατες μορφές του γίνονται εμφανείς.» 

JALALUDDIN RUMI

Κάθε φορά που ετοιμάζεσαι για μία καινούργια αρχή, θυμήσου αυτό….. Γύρισε πρώτα «προς τα μέσα»  για να «καθαρίσεις» την καρδιά σου και μετά προχώρα! Έτσι θα καταφέρεις να προχωρήσεις στην επόμενη φάση, απελευθερωμένος από κατάλοιπα και βάρη.

Η καθαρή καρδιά θα «καθαρίσει» και την οπτική σου και θα δημιουργήσει χώρο για να αναδειχθούν όλα όσα αγαπάς.

Σου προτείνω σε στιγμές που κάθεσαι και κάνεις τον προσωπικό σου απολογισμό, να ασχολείσαι και με το πώς θα «καθαρίσεις» την καρδιά σου από τυχόν κατάλοιπα που την βαραίνουν, διότι έτσι η πρακτική/άσκηση του απολογισμού θα σου φέρει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Μαζί με τον στοχασμό πάνω στο:

α) τι έγινε και πώς έγινε,

β) τι δεν έγινε και γιατί δεν έγινε,

γ) πώς θα κατευθυνθείς προς τα εκεί που επιθυμείς να κατευθυνθείς.

Παρατήρησε επίσης τι μένει μέσα στην καρδιά σου. Ποια αίσθηση; Αν διακρίνεις κάτι που ίσως την «λερώνει», «καθάρισέ» το, πριν κάνεις το επόμενό σου βήμα.

Σύντομα, όλοι μαζί πρόκειται να κάνουμε μία νέα αρχή. Η ενέργεια των ημερών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, παραδοσιακά φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη για απολογισμό και επανεξέταση. Πρόθεσή μου μέσα από αυτό το τελευταίο άρθρο της φετινής χρονιάς είναι σας κάνω μία πρόταση, που θα βοηθήσει όσους από εσάς την εφαρμόσετε, να προχωρήσετε στη νέα χρονιά με καθαρή καρδιά, καθαρή ματιά και αίσθημα αγάπης προς την ίδια σας τη ζωή.

Καθαρός χώρος για αγάπη

Η αγάπη είναι κινητήριος δύναμη. Όταν θυμάσαι τι ακριβώς αγαπάς σε αυτό που κάνεις ή τι αγαπάς σε κάποιο πλαίσιο που συμμετέχεις, τότε καταφέρνεις να δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό, άρα να εισπράττεις καλύτερα αποτελέσματα τουλάχιστον τις περισσότερες φορές.

Στο πλαίσιο λοιπόν ενός απολογισμού ή μίας αναθεώρησης κάποιας κατάστασης, εξέτασε πώς μπορείς να θυμηθείς και να συνδεθείς με το αίσθημα της αγάπης, ώστε να λειτουργήσεις μέσα από αυτό. Πρακτικά αυτό σημαίνει να εξετάσεις:

  • Πώς αγαπάς να συνυπάρχεις με τους δικούς σου ανθρώπους;
  • Πώς αγαπάς να επικοινωνείς με τον κόσμο γύρω σου;
  • Πώς αγαπάς να «συ-ζεις» με τον εαυτό σου;
  • Πώς αγαπάς να λειτουργείς στο πλαίσιο της εργασίας σου.
  • Ποιες σκέψεις/συνήθειες/καταστάσεις μπορεί να σε έχουν απομακρύνει, σε κάποιο βαθμό, από το να λειτουργείς από καρδιάς μέσα σε ένα πλαίσιο.
  • Αν κάνεις πρόθεσή σου να πληροφορείται η συμπεριφορά σου μέσα από την ποιότητα της αγάπης, τι θα αλλάξει στη ζωή σου;

Αυτά τα ερωτήματα προς εξέταση, μπορείς να τα στοχαστείς σε σχέση με οποιοδήποτε πλαίσιο συνύπαρξης. Σαν παράδειγμα, σε σχέση με την οικογένειά σου, στην άμεση κοινότητα σου, στην θέση σου στο κοινωνικό σύνολο και στην συνύπαρξή σου με τον εαυτό σου.

Εδώ είναι σημαντικό να κάνουμε μία διευκρίνιση. Όταν μιλάμε για την αγάπη ως ποιότητα, δεν αναφερόμαστε μόνο σε έναν συγκεκριμένο αριθμό ατόμων που είναι κοντά μας και τους αγαπάμε. Η ποιότητα της αγάπης αναφέρεται σε μία δυναμική κατάσταση, φορτισμένη με ενέργεια που παίρνει πολλές διαφορετικές μορφές. Υπάρχουν γλώσσες που επιχειρούν να εκφράσουν αυτές τις μορφές. Σαν παράδειγμα στα σανσκριτικά υπάρχουν 96 διαφορετικές λέξεις για την αγάπη! Η έννοια της αγάπης έτσι όπως την εξετάζουμε σε αυτή την πρακτική, αντιστοιχεί στην λέξη Prema και εκφράζει την συμπαντική αγάπη. Την αγάπη ως ενέργεια. Μία ενέργεια ζωοποιό, συμπεριληπτική και κινητήριο δύναμη.

Σε ενθαρρύνω να καθίσεις και να σκεφτείς, τι σημαίνουν τα παραπάνω για εσένα και τη δική σου ζωή. Παρατήρησε τι συμβαίνει τις στιγμές που αισθάνεσαι κάποιο συναισθηματικό βάρος, και στοχάσου πώς μπορείς να λειτουργήσεις μέσα από την αγάπη για να απελευθερωθείς από αυτό. Θα αναφέρω ένα πρακτικό παράδειγμα. Θυμήσου τι συμβαίνει συνήθως όταν κάτι σε θυμώνει και σε βαραίνει κατά κάποιο τρόπο. Θα μπορούσαμε να πούμε πως εκείνη τη στιγμή κάπως «λερώνεται» η καρδιά. Μπορείς να την αφήσεις έτσι… Υπάρχει όμως και η άλλη επιλογή! Μπορείς να επιλέξεις την ώρα που θυμώνεις, να λειτουργήσεις από ένα σημείο αγάπης προς τον εαυτό σου αλλά και τους άλλους. Τότε σίγουρα θα πετύχεις πολύ πιο εύκολα να καθαρίσεις τον «λεκέ» και να προχωρήσεις χωρίς αυτό το βάρος.

Καθαρίζοντας την καρδιά, θα καταφέρεις να καθαρίσεις και τον νου σου, και την οπτική σου, και την ζωή σου από φορτία που δεν σε οφελούν.

4 τρόποι λειτουργίας για καθαρή καρδιά

Αν επιθυμείς να κάνεις μία νέα, καλή αρχή, με ελαφριά και ανοιχτή καρδιά, διάβασε τώρα πώς μπορείς στην πράξη να πετύχεις το καθάρισμα της καρδιάς που περιγράψαμε. Πάρε απόφαση τις επόμενες ημέρες να λειτουργήσεις με:

  • Συγχώρεση. Συγχωρώ σημαίνει μαζί με εμένα χωράω και κάτι άλλο. Η λέξη λοιπόν δηλώνει την ικανότητά σου να δημιουργείςψυχική ευχωρία. Να συν – χωρέσεις μέσα σου αυτό που παλαιότερα μπορεί να σε πλήγωσε ή τραυμάτισε, και να προχωρήσεις χωρίς πια να σε επηρεάζει αρνητικά. Στόχασου αυτή την περίοδο αν χρειάζεται να συγχωρέσεις κάτι πριν προχωρήσεις στην επόμενη περίοδο.
  • Συμπόνια. Η συμπόνια θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις κάτι που ίσως τώρα το αποστρέφεσαι. Συμπονώ δεν σημαίνει ταυτίζομαι. Σημαίνει μένω ανοικτός ως προς την κατανόησή μου σε κάτι άλλο. Επιλέγω να μη σκληρύνω απέναντι σε ό,τι διαφέρει από με εμένα.
  • Συμπάθεια. Προσέγγισε με συμπάθεια τους ανθρώπους, ακόμα και αυτούς με τους οποίους μπορεί να μην έχεις κοινά. Προσέγγισε με συμπάθεια μία κατάσταση που δεν είναι η πιο επιθυμητή. Από κάθε κατάσταση και από κάθε άνθρωπο πάντα υπάρχει κάτι που μπορείς να μάθεις.
  • Προσφορά. Πρόσφερε το καλύτερο που μπορείς, χωρίς προσδοκίες για ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Πρόσφερε την ευγένειά σου, τη βοήθειά σου ή την ευχάριστη παρέα σου. Δώσε προσοχή με ποια διάθεση προσφέρεις τον εαυτό σου κάθε μέρα. Αυτό που λαμβάνεις στη ζωή έχει άμεση σχέση με το τι προσφέρεις.

Λειτούργησε μέσα από αυτούς του όρους για τις επόμενες ημέρες ενώ παράλληλα κάνεις  τον απολογισμό σου. Παρατήρησε πώς σε λίγες ημέρες θα σου γίνουν εμφανείς περισσότερες καλές προοπτικές για τη ζωή σου, σε σχέση με αυτές που βλέπεις σήμερα.

Στην πράξη

Η πρόταση που διάβασες συνοψίζεται σε ένα απόφθεγμα από το γνωστό βιβλίο του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ «Ο Μικρός Πρίγκιπας»: “Μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά, την ουσία τα μάτια δεν τη βλέπουν”.

Σε προτρέπω να χρησιμοποιήσεις κάποιες από τις ιδέες που διάβασες στο άρθρο, για να καθαρίσεις την καρδιά σου από οτιδήποτε μπορεί αυτή τη στιγμή να σου κρύβει την ουσία των πραγμάτων. Καθάρισε τον εαυτό σου από οτιδήποτε μπορεί να τον περιορίζει, και απελευθερωμένος από αχρείαστα φορτία προχώρησε στην επόμενη φάση. Λειτούργησε με γνώμονα την αγάπη και θα το καταφέρεις.

Το πολυτιμότερο δώρο που μπορείς να προσφέρεις, είτε τώρα στις γιορτές είτε οποιαδήποτε στιγμή στους άλλους αλλά και σε εσένα τον ίδιο, είναι η καλύτερη εκδοχή του Εαυτού σου.

Σε περιμένω στην παρέα των μαθημάτων να κλείσουμε την χρονιά με έμπνευση. Σε μία ατμόσφαιρα που αν και online είναι ζεστή, ανοιχτή, χαρούμενη και πάντα γιορτάζει το δώρο της ζωής.

Konstantinos Charantiniotis

Κλείστε θέση στα τρέχοντα Events

Online Μαθήματα Yoga
Οnline τάξεις διαλογισμού – οραματισμού – αναπνοών

Σεμινάρια διαλογισμού – Ο κήπος του Νου – Κύκλος Β

Διαβάστε επίσης αυτά τα άρθρα

Ώρα για Απολογισμό! Ακολούθησε αυτά τα 5 βήματα
Πώς να βρεις τον Εαυτό σου
Πώς θα καλλιεργήσεις την Αυτογνωσία σου

Πόσο αφοσιωμένος είσαι στα θέλω σου;

Share
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now