«Σε ό, τι κάνεις να φέρνεις την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου». Στην δουλειά σου ή στην οικογένειά σου. Στην χαρά σου ή στην λύπη σου. Στην ευκολία αλλά και στην δυσκολία. Έτσι ζεις καλύτερα. Συμφωνείτε;
Υπάρχει άραγε κάποιος «οδηγός» για το πώς θα το κάνεις στην πράξη; Γιατί είναι αλήθεια, ότι αρκετές φορές χρειαζόμαστε πιο συγκεκριμένες οδηγίες, προκειμένου να μην «χαθούμε στην μετάφραση».
Είναι πολλά αυτά που μπορείς να διαβάσεις και να μελετήσεις. Θεωρίες, πρακτικές και φιλοσοφίες. Όλες χρήσιμες. Μερικές φορές όμως χρειαζόμαστε μία κωδικοποίηση, απλή και κατανοητή. Μικρές υπενθυμίσεις που επειδή μιλάνε απευθείας στην καρδιά μας, γίνεται άμεσα κατανοητή η αξία τους.
Αυτή η κωδικοποίηση στο σύστημα φιλοσοφίας και πρακτικής της Yoga είναι τα Yamas και τα Niyamas. Τα καταγράφει ο Patanjali στους περίφημους αφορισμούς του, γνωστοί ως τα «Yoga Sutras». Για τα yamas, τους όρους της καλής, σωστής και ηθικής συμπεριφοράς προς τον έξω κόσμο, έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο (θα βρείτε το link στο τέλος του κειμένου). Στο σημερινό άρθρο θα εστιάσουμε στα Niyamas. Τους όρους με τους οποίους προτείνεται να κάνεις «δουλειά» με τον εαυτό σου, για να καταφέρνεις να διατηρείς εκείνο το ευνοϊκό περιβάλλον μέσα σου, που σε βοηθά να εξελιχθείς.
Υπάρχουν δύο πολύ καλοί λόγοι για να εστιάσεις στα yamas και τα niyamas και να τα κάνεις τρόπο ζωής. Ο πρώτος, είναι για να απολαμβάνεις ισορροπία στην ζωή σου διατηρώντας καλή σύνδεση τόσο με τον εαυτό σου όσο και με τους άλλους. Ο δεύτερος είναι ότι η απλότητά τους, καθιστά ευκολότερο να κάνεις την θεωρία – πράξη.
Niyamas: Στροφή εις τα ενδότερα του Εαυτού
Οι ηθικές οδηγίες στις οποίες η Yoga προτείνει να πεις «ναι» είναι:
-Η καθαρότητα (Shaucha). Mας προσκαλεί πρώτα απ’ όλα να καθαρίσουμε το σώμα και το νου μας από οτιδήποτε δεν μας εξυπηρετεί. Μας προτείνει να υιοθετήσουμε πρακτικές καθαρότητας που αφορούν όλο το φάσμα της ανθρώπινης ύπαρξης. Αυτό περιλαμβάνει την σωματική υγιεινή, την διατροφή, την ευεξία και την σκέψη μας. Αν κάναμε πρόθεσή μας την καθαρότητα, πώς θα φροντίζαμε το σώμα μας; Τι διατροφή θα επιλέγαμε; Τι «τροφή» θα διαλέγαμε για το μυαλό μας. Σε τι συζητήσεις και τι σκέψεις θα εμπλεκόμασταν; Όλα αυτά περικλείονται στον όρο shaucha.
– Η επάρκεια (Santosha). Nα αισθάνεσαι ευχαρίστηση με αυτό που ήδη έχεις. Αυτό δεν σημαίνει να μη θες κάτι περισσότερο. Το αντίθετο μάλιστα. Η φιλοσοφία της yoga είναι κατά βάση ένα εγχειρίδιο για εξέλιξη. Είναι σημαντικό όμως να μην μεταθέτεις την ευτυχία σου για κάποια αόριστη στιγμή στο μέλλον. Σας έχει τύχει ποτέ να πείτε: «θα είμαι καλά όταν αποκτήσω αυτό…». Εγώ στο παρελθόν σίγουρα το έχω πει, και μπορώ να επιβεβαιώσω ότι το αποτέλεσμα ήταν ένα. Περισσότερη οδύνη. Περισσότερη έμφαση στο τι δεν έχω, αντί στο τι έχω. Η Santosha έχει να κάνει με την αποδοχή και την ευγνωμοσύνη. Έτσι μπορείς να βάζεις στόχους για το μέλλον, ενώ αισθάνεσαι καλά με το ποιος είσαι, στο στάδιο που βρίσκεσαι αυτή τη στιγμή.
– Η πειθαρχεία (tapas). Για την ακρίβεια, μεταφράζεται ως η «φωτιά της πειθαρχίας». Όταν φροντίζεις να «καίει» σταθερά, τότε σίγουρα θα φτάσεις στον στόχο σου. Έχει να κάνει με την συνέπεια που δείχνεις όταν έχεις έναν στόχο. Η πειθαρχεία καλλιεργείται μέσα από πρακτική. Μέσα από το καλό πρόγραμμα και ρουτίνα που βάζεις. Υπάρχουν πράγματα μέσα στην καθημερινότητά σου που σε κρατούν ευθυγραμμισμένο με τους στόχους σου και αναζωπυρώνουν τον ενθουσιασμό σου για αυτούς; Με αυτό τον τρόπο μπορείς να «ταΐζεις» την φωτιά της πειθαρχίας .
– H αυτογνωσία (Svadhaya). Να μελετάς τον εαυτό σου. Να τον παρατηρείς και να συνδέεσαι με τις ανάγκες, τις σκέψεις και τα συναίσθημά σου. Να καλλιεργείς την επίγνωσή σου. Αν και ο Patanjali δεν χρησιμοποιεί αυτό τον όρο, η αυτογνωσία σε μεγάλο βαθμό έχει να κάνει και με το mindfulness ή αλλιώς την εν – συνείδηση. Το mindfulness έχει τρία στάδια : την αναγνώριση (τι μου συμβαίνει την στιγμή που μου συμβαίνει, την αποδοχή (αποδέχομαι ότι αυτό μου συμβαίνει), και την έρευνα (πώς κατέληξα να μου συμβαίνει). Έτσι αποκτάς γνώση του εαυτού σου. Η svadhyaya σαν οδηγία μας ενθαρρύνει επίσης να εξερευνούμε τις δυνατότητές μας και να καλλιεργούμε τα ταλέντα μας.
– Η αφοσίωση (isvara pranidana). Αφοσίωση σε αξίες ανώτερες. Στην μεγάλη εικόνα. Πού αφοσιώνεσαι; Σε αντικείμενα; Σε «γυαλιστερές» και συνάμα κούφιες επιλογές; Σε ό,τι έρθει μπροστά σου τυχαία; Ή μήπως σε αξίες που σε εκφράζουν; Ποιες ποιότητες είναι σημαντικές για εσένα και τι σε κάνει πραγματικά ευτυχισμένο; Αυτό το έχεις ανακαλύψει ήδη στο προηγούμενο βήμα, της αυτογνωσίας. Αφού το ξέρεις, μπορείς να λειτουργήσεις με αφοσίωση προς την γνώση που σου αποκαλύφθηκε και έτσι να κάνεις ωφέλιμες και ουσιαστικές επιλογές.
………………………
Κάθε μία από αυτές τις οδηγίες είναι πρόταση για καθημερινή πρακτική. Είναι κάτι που συνειδητά επιλέγεις να κάνεις και όχι κάτι που ίσως σου συμβεί τυχαία. Τα niyamas θα σου φέρουν καλούς καρπούς, όταν τα επιλέξεις να γίνουν η νοοτροπία σου και η πυξίδα της δράσης σου.
Στην πράξη
Όπως ακριβώς και στα yamas, έτσι και στα niyamas, η σειρά τους κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Ξεκινούν από τις ποιότητες που είναι περισσότερο προσβάσιμες και προοδευτικά κάνοντας την «δουλειά», αποκτάς πρόσβαση σε πιο λεπτοφυή επίπεδα καλής δράσης.
Η καθαρότητα θα δημιουργήσει εκείνο το περιβάλλον για να αισθανθείς επάρκεια. Τότε είναι που εύκολα και με ενθουσιασμό θα δείξεις πειθαρχία. Η πειθαρχία σου θα σε ανταμείψει με αυτογνωσία. Και τότε, μπορείς να αφοσιωθείς σε αυτή την πολύτιμη γνώση , για να κάνεις εκείνες τις επιλογές στην ζωή σου που είναι οι σωστές για εσένα.
Τα 5 yamas και τα 5 niyamas υπάρχουν για να μας υποστηρίζουν και να μας κάνουν ξεκάθαρο τον τρόπο για να ξεπερνάμε εμπόδια και οδύνες. Είναι ένα κωδικοποιημένο εγχειρίδιο καλής ζωής και δίνουν αρκετό υλικό για πρακτική σε όλη την διάρκεια της ζωής μας. Γι’ αυτό ας μην μπλεκόμαστε με πολλά…
Ας ξεκινήσουμε, με την πρόθεση να κάνουμε πράξη την μη βία (yamas) και την καθαρότητα (niyamas). Είναι ευκολότερο να κάνουμε την αρχή, ενσωματώνοντας αυτούς τους δύο όρους στην καθημερινότητά μας. Κάνοντας αυτό, τότε είναι σίγουρο ότι το ένα βήμα θα φέρει το άλλο, στο «ταξίδι» της εξέλιξης.
Ο λόγος που επέλεξα να μοιραστώ αυτό τον μήνα τις σκέψεις μου σχετικά με τα yamas και τα niyamas, είναι γιατί για εμένα συγκεντρώνουν την ουσία όλων όσων επιθυμώ να μοιραστώ μαζί σας. Τους τρόπους και τα εργαλεία δηλαδή, για να ζούμε καλύτερα, να ξεπερνάμε εμπόδια και να αισθανόμαστε καλά σώμα – πνεύμα. Να χτίζουμε “καλό κάρμα”.
Η ουσία κάθε τάξης yoga, εκπαίδευσης, σεμινάριου είναι το απόσταγμα που θα μείνει και θα κάνει την ζωή σου καλύτερη. Έξω από την αίθουσα και μετά την λήξη του μαθήματος.
Μπορείς να διατηρείς το νόημα κάθε πρακτικής, όταν προσεγγίζεις τις καταστάσεις μέσα από τα καλά «φίλτρα» των yamas και niyamas. Αυτές τις 10 πολύτιμες αρχές σας προτείνω να τις θυμάστε. Να είναι ο οδηγός σας κάθε μέρα. Είναι το μόνο που πραγματικά χρειαζόμαστε για να ζούμε μία όμορφη ζωή, γεμάτη με νόημα.
Κλείστε θέση στα τρέχοντα Events
Online Μαθήματα Yoga
Οnline τάξεις διαλογισμού – οραματισμού – αναπνοών
Σεμινάρια διαλογισμού – Ο κήπος του Νου – Κύκλος Β‘
Διαβάστε επίσης αυτά τα άρθρα
Yamas: Οι όροι της καλής συνύπαρξης
6 Στοχασμοί για να αναγνωρίσεις την πρόοδό σου
Για ό,τι θες να καταφέρεις… απλά εμφανίσου!
Να είσαι έτοιμος για το καλύτερο χωρίς προσκόλληση σε προσδοκίες!