Η απογοήτευση είναι εκείνη η συναισθηματική κατάσταση που βιώνουμε, όταν κάτι το οποίο είχαμε τοποθετήσει «ψηλά», πλέον χάνει την γοητεία του (από – γοήτευση).
Δεν πρόκειται όμως για μια απλή παύση ενδιαφέροντος. Η απογοήτευση βιώνεται έντονα και συχνά προκαλεί πόνο.
Όταν βιώνουμε απογοήτευση παρουσιάζεται μία απότομη μείωση της σεροτονίνης, της ντοπαμίνης και των ενδορφινών στον εγκέφαλο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναλύουμε την αιτία της απογοήτευσής μέσα από συναισθηματικά φίλτρα. Όσο μεγαλύτερες είναι οι προσδοκίες που έχουμε καλλιεργήσει , τόσο μεγαλύτερη η απογοήτευση που βιώνουμε. Συχνά λοιπόν διατηρούμε μέσα στον νου μας, μία αφήγηση η οποία έχει μικρή σχέση με την πραγματικότητα. Είναι οι ιστορίες που λέμε τον εαυτό μας. Η απογοήτευση είναι το αποτέλεσμα όταν το υποθετικό σενάριο δεν επαληθευτεί.
Όσο περισσότερο καλλιεργείς την ενσυνείδηση, τόσο πιο επιδέξια καταφέρνεις να βιώνεις τα διαφορετικά συναισθήματα, θετικά και αρνητικά, σε σύνδεση με την κατάσταση που τα προκαλεί. Ως αποτέλεσμα, μπορείς να τα αφήνεις πίσω σου όταν μεταβαίνεις σε μια άλλη κατάσταση. Γιατί αυτό που πραγματικά προκαλεί το πρόβλημα είναι η προσκόλληση πάνω στο συναίσθημα.
Η απογοήτευση λοιπόν, όταν πονάει και εμφανίζεται ως εμπόδιο, είναι προϊόν των προσδοκιών και των προσκολλήσεών μας. Είναι αυτό, που εδώ και χιλιάδες χρόνια διαπίστωσε ο Βούδας «πηγή της ανθρώπινης οδύνης είναι οι επιθυμίες μας».
Αν λοιπόν κάτι έχει χάσει την γοητεία του, γιατί εξελίχθηκε διαφορετικά από αυτό που προσδοκούσες, το να συντηρείς το «άλλο σενάριο» που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, σε οδηγεί με ακρίβεια σε συναισθηματικό αδιέξοδο.
Η άσκηση
Ο πρόλογος που μόλις διαβάσατε, στοχεύει στο να δώσει μία ακριβή εικόνα της κατάστασης που ονομάζουμε απογοήτευση. Είναι μία κατάσταση που εμπλέκει διάφορα συναισθήματα. Λίγο θυμό, λίγο στεναχώρια, λίγο αγανάκτηση. Ταυτόχρονα όμως είναι κάτι διαφορετικό από όλα αυτά. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ακριβώς τι συμβαίνει και δημιουργεί ανισορροπία.
Σαν παράδειγμα, είναι άλλο πράγμα να πεις πονάει το χέρι μου, και άλλο πράγμα να πεις πονάω στο συγκεκριμένο σημείο όταν κάνω την συγκεκριμένη κίνηση. Στην δεύτερη περίπτωση γίνεται πιο ξεκάθαρο το πώς να παρέμβεις διορθωτικά. Το ίδιο ισχύει και για τους συναισθηματικούς «πόνους».
Η απογοήτευση, μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να μην ξεχνιέται εύκολα, σίγουρα όμως μπορεί να ξεπεραστεί με διάφορους τρόπους.
Ένα από τα εργαλεία, που βοηθά να απαλύνεις το συναίσθημα αυτό και να πας παρακάτω, είναι η άσκηση που θα διαβάσετε στην συνέχεια. Όπως κάθε αντίστοιχη άσκηση, η πρότασή μου είναι να χρησιμοποιήσετε χαρτί και στυλό. Ο κιναισθητικός παράγοντας, θα σας οδηγήσει σε μεγαλύτερο βάθος και θα κάνει πιο αποτελεσματική την άσκηση.
Πάμε να δούμε τα βήματα :
- Γράψε την λέξη «Πραγματικότητα» και την λέξη «Προσδοκία», την μία δίπλα στην άλλη. Κάτω από την «πραγματικότητα » περίγραψε τι έγινε, και κάτω από την προσδοκία αυτό που θες να γίνει. Αποφύγε να μπις σε ανάλυση. Γράψε μία πρόταση για την μία στήλη και μία για την άλλη.
. - Γράψε τι είναι αυτό που σε ενοχλεί περισσότερο σε αυτή την κατάσταση. Ενδεχομένως να αισθάνεσαι παραπάνω από ένα πράγματα. Σκάψε βαθιά και βρες το ένα, και βασικότερο. Πχ. έλλειψη σεβασμού, αίσθημα αδικίας κτλ.
. - Ποια δική σου πράξη ή συμπεριφορά σε οδήγησε στην απογοήτευση. Προσοχή! Η απάντηση εδώ αφορά μόνο εσένα και όχι άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Τι δεν έβλεπες τόσο καιρό; Μήπως είχες μη ρεαλιστικές απαιτήσεις; Μήπως ηθελημένα αγνοούσες κάτι; Μήπως έχεις κάποια προσκόλληση;
. - Πώς μπορεί αυτή η απογοήτευση να σε οδηγήσει σε εξέλιξη; Εκφράσου θετικά. Για παράδειγμα το «δεν θα εμπιστευτώ ποτέ κανέναν», σίγουρα δεν βοηθήσει στην εξέλιξή σου! Είναι πιο χρήσιμο το «θα είμαι πιο παρατηρητικός και θα κάνω επιλογές που διασφαλίζουν την χαρά μου».
. - Απογοητεύτηκες επειδή προσδοκούσες κάτι. Τώρα σου είναι ξεκάθαρο ποιο είναι ακριβώς το ζητούμενο. Δεν είναι εκείνη η συγκεκριμένη δουλειά ή η συγκεκριμένη σχέση. Είναι μία δουλειά που σου προσφέρει την τάδε εμπειρία και μία σχέση με τους τάδε όρους. Πώς μπορείς να το φέρεις αυτό το ζητούμενο στην ζωή σου; Επικεντρώσου μόνο σε όσα μπορείς να κάνεις και να ελέγξεις. Με ρεαλισμό. Αναγνώρισε ότι δεν περνούν όλα από το χέρι σου, σίγουρα όμως υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις για να φέρεις στην ζωή σου πράγματα που επιθυμείς.
Εδώ, μπορείς να αναλύσεις όσο χρειάζεται. Αυτό το τελευταίο βήμα της άσκησης, μπορεί να λειτουργήσει ως το προσχέδιο της στρατηγικής σου, προς κάποια νέα και καλύτερη κατεύθυνση