4 τρόποι αποσυμπίεσης – δες ποιον χρειάζεσαι!

ενδοσκόπησης

Πώς αισθάνεσαι; Τσεκάρεις με τον εαυτό σου πώς αισθάνεσαι; Δίνεις προσοχή για να αναγνωρίσεις τι ακριβώς χρειάζεσαι; Τι έχεις ανάγκη για να είσαι καλά;

Αν ζεις μία γρήγορη καθημερινότητα, με υποχρεώσεις και πολλά πράγματα να επιζητούν σχεδόν ταυτόχρονα την προσοχή σου, μπορεί να ξεχνάς να έρχεσαι σε επαφή με το πώς αισθάνεσαι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συσσωρεύεις πίεση, χωρίς να προλαβαίνεις να κάνεις κάτι για να αποσυμπιεστείς.

Κάπως έτσι μπορεί να χαθεί η ισορροπία. Κάπως έτσι, μπορεί να αρχίσεις να παραμελείς τις ανάγκες σου τις σωματικές και τις συναισθηματικές. Η συσσωρευμένη πίεση γίνεται αισθητή στο σώμα ως πόνος, προκαλεί επιπτώσεις στην υγεία, και μας εμποδίζει να αισθανόμαστε ψυχικά καλά.

Σε αυτό το άρθρο θα μοιραστώ μαζί σου 4 τρόπους αποσυμπίεσης. Σου προτείνω κάθε μέρα να χρησιμοποιείς τουλάχιστον έναν από αυτούς. Έτσι θα είσαι σίγουρος ότι αποβάλλεις την πίεση και βοηθάς τον εαυτό σου, σώμα-πνεύμα, να ξαναβρεί την ισορροπία του.

4 τρόποι αποσυμπίεσης

Ξεκίνα ρωτώντας τον εαυτό σου: «Πώς αισθάνομαι;». Όρισε συγκεκριμένη ώρα της ημέρας για να κάνεις self-check. Είναι εύκολο να το ορίσεις αν το προγραμματίσεις πριν από μία δράση που σίγουρα κάνεις μέσα στην ημέρα σου. Σαν παράδειγμα πάρε απόφαση ότι θα κάνεις self – check πριν από το φαγητό ή μόλις έχεις παρκάρει το αυτοκίνητό σου επιστρέφοντας από την δουλειά. Πριν βγεις από το αυτοκίνητο ρώτησε τον εαυτό σου: «πώς αισθάνομαι;».

Αν ανιχνεύσεις κάποιου είδους πίεση, δώσε λίγο χρόνο για να συνειδητοποιήσεις πώς δημιουργήθηκε και πώς την βιώνεις. Την βιώνεις σε κάποιο σημείο στο σώμα σου; Στον ρυθμό της αναπνοής σου μήπως; Κυριαρχεί στις σκέψεις σου; Όσο πιο ξεκάθαρο και συγκεκριμένο το κάνεις, τόσο πιο διαχειρίσιμη θα γίνει η κατάσταση για εσένα. Αφού λοιπόν γνωρίζεις ακριβώς πώς έχεις φθάσει στο σημείο να αισθάνεσαι πίεση, αποσυμπιέσου επιλέγοντας τον πιο ταιριαστό για την δική σου περίπτωση τρόπο, από τους εξής:

  1. Εστίασε μόνο στους άμεσους προσιτούς στόχους

Aν ο λόγος που αισθάνεσαι πίεση είναι διότι έχεις αναλάβει πολλά καθήκοντα και υποχρεώσεις να φέρεις εις πέρας, κάνε την εξής «τακτοποίηση». Σκέψου ποιες υποχρεώσεις/δουλειές/δραστηριότητες/στόχους χρειάζεται να φέρεις εις πέρας τις επόμενες 5 ή 10 ώρες. Γράψε στην ατζέντα σου μόνο αυτές. Παρατήρησε πόσο πιο εύκολο είναι να συγκεντρωθείς, και πόσο πιο ευχάριστο είναι για το μυαλό σου να «βλέπει» μπροστά του λίγα και επιτεύξιμα πράγματα. Κάθε φορά που αισθάνεσαι πίεση επειδή σκέφτεσαι τις πολλές υποχρεώσεις σου, θυμήσου να κάνεις την ίδια παρέμβαση. Να δημιουργείς δηλαδή αποσυμπίεση εστιάζοντας μόνο σε όσα χρειάζεται άμεσα να κάνεις, αφαιρώντας από την «εικόνα» όλα τα υπόλοιπα.

  1. Εστίασε στα ζητήματα που θέλουν επίλυση τώρα, αντί στα ζητήματα που (ίσως) χρειαστούν επίλυση στο μέλλον

Κάνε «μάντρα» σου και πυξίδα της νοοτροπίας σου την εξής δήλωση: «Ασχολούμαι μόνο με ό,τι περνάει από το χέρι μου να λύσω αυτή τη δεδομένη στιγμή».

Είναι γεγονός ότι εμείς οι άνθρωποι κάποιες φορές αναλώνουμε πολύ χρόνο και ενέργεια σε μελλοντικά σενάρια.  Στοχάσου λοιπόν και αναγνώρισε μήπως η πίεση που αισθάνεσαι προκύπτει επειδή απασχολείς πολύ το μυαλό σου με πράγματα μελλοντικά. Πράγματα που δεν μπορείς να επιλύσεις αυτή τη στιγμή και απλά τα υπεραναλύεις. Αναγνώρισε πώς αυτό μπορεί να σε πιέζει αλλά και να σε φθείρει σε κάποιο βαθμό.

Αν διαπιστώνεις ότι κάτι τέτοιο σου έχει δημιουργήσει πίεση, για να καταφέρεις να αποσυμπιεστείς ρώτησε τον εαυτό σου «τι ζητήματα μπορώ να επιλύσω τώρα;». Ασχολήσου μόνο με πράγματα που μπορείς τώρα να διεκπεραιώσεις, χωρίς να ασκείς κριτική για το κατά πόσο «μεγάλα» ή «μικρά» είναι. Σαν παράδειγμα, είναι προτιμότερο να βάλεις σε τάξη κάποια αρχεία (αν αυτό είναι που μπορείς τώρα να κάνεις) από το να σκέφτεσαι και να αγχώνεσαι για ένα μεγαλύτερο ζήτημα μελλοντικό, για το οποίο δεν είναι εφικτό να αναλάβεις κάποιου είδους δράση αυτή τη στιγμή!

  1. Δείξε κατανόηση (στον εαυτό σου)

Σε κάθε περίπτωση προκειμένου να καταφέρεις να αποσυμπιεστείς, είναι απαραίτητο να δείξεις κατανόηση προς τον εαυτό σου. Κατανόηση δεν σημαίνει να «δικαιολογήσεις» τον εαυτό σου ό,τι κι αν έχει γίνει. Σημαίνει να του φερθείς όπως θα φερόσουν σε ένα καλό και αγαπημένο φίλο. Να ακούσεις τον εαυτό σου και να τον συμβουλεύσεις με ευγένεια και γνήσιο νοιάξιμο. Σου προτείνω να ακούσεις αυτό το podcast μου που θα βρεις εδώ, διότι θα σε βοηθήσει να κάνεις “coaching στον Εαυτό” σου. Αυτό ακριβώς χρειάζεσαι την στιγμή που θες να αποβάλεις την πίεση.

  1. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις μία δεδομένη στιγμή… φτάνει και περισσεύει!

Ένας ακόμα λόγος που ίσως σε κάνει να αισθάνεσαι πίεση είναι οι προσδοκίες σου για το τι «θα έπρεπε να έχεις καταφέρει». Αναγνώρισε μήπως κάνεις τέτοιου είδους σκέψεις που προσθέτουν «βάρος στους ώμους». Μήπως δηλαδή έχεις προσδοκίες η επίδοσή σου σήμερα να είναι η ίδια με αυτή που ήταν εχθές, ή να είναι όπως την έχεις φανταστεί, ή να είναι ίδια με την επίδοση του διπλανού σου.  Η σύγκριση με κάτι που δεν έχει να κάνει με εσένα ή με αυτό που βιώνεις στην παρούσα στιγμή προκαλεί πίεση. Δεν σε βοηθά ούτε να εξελιχθείς, ούτε να αισθανθείς καλά. Συγκεντρώσου μόνο στο παρόν.

Υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι όταν κάνεις το καλύτερο που μπορείς να κάνεις μία δεδομένη στιγμή, αρκεί και περισσεύει. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις τη μία μέρα μπορεί να διαφέρει με το καλύτερο που μπορείς να κάνεις μία άλλη μέρα.  Το μόνο όμως που έχει πραγματικά σημασία είναι το Τώρα. Μόνο αυτό υπάρχει διότι μόνο σε αυτό μπορείς να δράσεις.

Πάρε μία βαθιά εισπνοή και πες στον εαυτό σου «το καλύτερο δυνατό που μπορώ να κάνω μια δεδομένη στιγμή, φτάνει και περισσεύει». Εξέπνευσε αφήνοντας την πίεση να φύγει. Επανάλαβε όσες φορές χρειαστεί.

Κλείστε θέση στα τρέχοντα Events

Online Μαθήματα Yoga
Οnline τάξεις διαλογισμού – οραματισμού – αναπνοών

Διαβάστε/Δείτε/Ακούστε

Άρθρο: Αυτό που χρειάζεσαι για να πετύχεις στη ζωή σου

Άρθρο: Η διατήρηση της ψυχραιμίας

Άρθρο: Ο δρόμος προς την Αυτοπραγμάτωση

Share

Ακολούθησε 10 εύκολα tips

για μία καθημερινότητα με ευεξία, αρμονία και καλή διάθεση

Σου κάνω δώρο έναν οδηγό με 10 tips που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι υπέροχα. Κάνε εγγραφή στο newsletter μου και θα τον λάβεις αμέσως στο email σου. Θα λαμβάνεις επίσης σε εβδομαδιαία βάση άρθρα με προτάσεις για έμπνευση, βίντεο με πρακτικές καθώς και τα events που ετοιμάζω. Σε διαβεβαιώνω ότι τα στοιχεία σου δεν χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό ούτε θα διαμοιραστούν σε τρίτους.

Mind your Mind

Αυτό είναι ένα podcast για εσάς! Εδώ μοιράζομαι μαζί σας τρόπους για να εμπνευστείτε, να παρακινηθείτε, να βελτιώσετε τον εαυτό σας.  

Listen now